Παρασκευή 22 Αυγούστου 2014

Ρόδος: Ασκηση ποινικών διώξεων για εμπορία ανθρώπων χάρη στην παρατηρητικότητα δημοτικών αστυνομικών του Α.Τ. Ρόδου


Ποινικές διώξεις για εμπορία ανθρώπων από κοινού με χρήση απατηλών μέσων, με υποσχέσεις, δώρα και πληρωμές και με εκμετάλλευση της ευάλωτης θέσης τους, αλλά και για παραμέληση αποτροπής από επαιτεία άσκησε χθες ο Εισαγγελέας Υπηρεσίας σε βάρος των Ν. Β. του Κ. 54 ετών, κατοίκου Ρόδου, Κ. Κ. του Σ. 35 ετών και Β. Β. του Ι. 30 ετών, που διαμένουν σε χώρο των παλαιών σφαγείων της «Ακαντιάς».

Οι ανωτέρω, όπως έγραψε χθες η «δημοκρατική», συνελήφθησαν μετά από οργανωμένη επιχείρηση αστυνομικών του Α.Τ. Ρόδου.

Πιο συγκεκριμένα την 20η Αυγούστου 2014 και ώρα 11:45 συνελήφθη ο πρώτος τη στιγμή που είχε μεταβεί με ένα αυτοκίνητο ιδιοκτησίας ενός τρίτου, στα πρώην σφαγεία Ρόδου, όπου είχαν εγκατασταθεί παράνομα οι λοιποί και τα παιδιά τους, για να παραλάβει, με τη συναίνεση των δύο άλλων κατηγορούμενων, 3 εκ των πέντε ανήλικων παιδιών τους, ηλικίας 3 έως 11 ετών.

Ο πρώτος επρόκειτο να μεταφέρει και να προωθήσει τα παιδιά σε επαιτεία, σε πολυσύχναστα μέρη της Μεσαιωνικής Πόλης Ρόδου, εκμεταλλευόμενος την ευάλωτη θέση τους.

Ο κατηγορούμενος, σύμφωνα με τη δικογραφία που έχει σχηματιστεί, εφοδίαζε τα παιδιά με πλακάτ-επιγραφές που διέγειραν το κοινό αίσθημα των πολιτών και των επισκεπτών τουριστών, ώστε να τους προσφέρουν διάφορα χρηματικά ποσά, τα οποία ο ίδιος συνέλεγε, εισπράττοντας και τα χρήματα που συγκέντρωναν.

Τους προσέφερε ως αντάλλαγμα την απαιτούμενη ποσότητα τροφής για την επιβίωσή τους.

Στην υπόθεση εμπλέκεται και τέταρτος δράστης, ο Β. Γ. του Ι. 41 ετών, πατέρας των τεσσάρων εκ των πέντε ανηλίκων. Μητέρα τους είναι η δεύτερη κατηγορούμενη.

Η υπόθεση εξιχνίαστηκε με ενέργειες δημοτικών αστυνομικών που έχουν αποσπαστεί στο Α.Τ. Ρόδου.

Δημοτικός αστυνομικός σε διατεταγμένη υπηρεσία πεζής περιπολίας με συνάδελφό του, κατά τη διέλευσή τους από το λιμάνι της «Ακαντιάς» διαπίστωσαν εξωτερικά των παλαιών σφαγείων, την παρουσία πέντε ανηλίκων παιδιών τα οποία επαιτούσαν.

Σε παράπλευρο χώρο είδαν την 35χρονη, μητέρα των πέντε παιδιών και τον 30χρονο, πατέρα ενός εξ’ αυτών.

Την ώρα εκείνη ήρθε ο πρώτος με το αυτοκίνητο και τον πλησίασε ένα 11χρονο κορίτσι, που του παρέδωσε τρία ξύλινα πλακάτ-επιγραφές τα οποία αναγράφουν τα εξής:
-”Δεν θέλουμε χρήματα μόνο τρόφιμα (γάλα, λάδι, κρεατάκι, αυγά, αλεύρι, σαπουνάκι) SOS να είστε όλοι καλά”,
-”Όχι για εμένα για τα παιδάκια μου, βάλτε ότι μπορείτε, κάντε κάτι, να είστε καλά κ’ ο θεός μαζί μας”
-”ΖΗΤΑΩ ΚΑΙ ΔΟYΛΙΑ ΟΠΙΑΔΗΠΟΤΕ, ΝΑ ΜΠΟΡΕΣΩ ΝΑ ΣΥΝΤΙΡΙΣΩ ΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΙΑ ΜΟY. ΜΠΟΡΩ ΚΑΙ ΒΑΡΙΕΣ ΔΟΥΛΙΕΣ ΝΑ ΚΑΘΑΡΙΖΩ ΚΗΠΟΥΣ”.
Της παρέδωσε ακόμη ένα ξύλινο κεσεδάκι για ρίψη χρημάτων.

Οι δημοτικοί αστυνομικοί επενέβησαν και του ζήτησαν εξηγήσεις. Ο πρώτος κατηγορούμενος τους είπε ότι είχε μεταβεί στο σημείο για να παραλάβει τα ανωτέρω πλακάτ.

Ομολόγησε ότι τα δίνει στα ανήλικα προκειμένου να τα χρησιμοποιήσουν για επαιτεία στην παλαιά πόλη σε σημεία που καθορίζει ο ίδιος και κρατάει τα χρήματα που κερδίζουν με αντάλλαγμα τρόφιμα, που δίνει στους γονείς τους.

Αμέσως ενημερώθηκε ο διοικητής του Α.Τ. Ρόδου, ο οποίος σχημάτισε δικογραφία σε βάρος των συλληφθέντων.

Από την ίδια έρευνα φέρεται να προέκυψε ότι ο πρώτος ξεκίνησε να εκμεταλλεύεται τα ανήλικα παιδιά πριν από 15 ημέρες.

Προέκυψε επίσης ότι τοποθετούσε τα παιδιά για πολλές ώρες σε σημεία που ήταν εκτεθειμένα στον ήλιο, ακόμη και σε συνθήκες καύσωνα, χωρίς καμία μέριμνα, εκθέτοντάς τα και καθιστώντας τα αβοήθητα αφού επαιτούσαν ακόμη και ανάμεσα σε διερχόμενα οχήματα.

Για την υπόθεση εκδόθηκε χθες από την ΕΛ.ΑΣ. η ακόλουθη ανακοίνωση:

«Συνελήφθη 54χρονος ημεδαπός για εμπορία ανθρώπων στη Ρόδο
Ο δράστης εξωθούσε στην επαιτεία ανήλικα παιδιά, Ρομά, με σκοπό την αποκόμιση παράνομου κέρδους.
Επιπλέον, συνελήφθησαν και οι γονείς των ανήλικων παιδιών γιατί τα εξέθεταν σε κίνδυνο και τους επέτρεπαν να επαιτούν.
 Συνελήφθησαν χθες (20.8.2014) στη Ρόδο, από αστυνομικούς της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ. και του Αστυνομικού Τμήματος Ρόδου, τρεις ημεδαποί από τους οποίους ένας 54χρονος, ένας 29χρονος Ρομά και μια 35χρονη Ρομά, ενώ αναζητείται ακόμη ένας 40χρονος ημεδαπός Ρομά, κατηγορούμενοι για τα κατά περίπτωση αδικήματα της εμπορίας ανθρώπων, παραμέλησης εποπτείας ανηλίκων – αποτροπής από επαιτεία και έκθεση σε κίνδυνο.
Ειδικότερα, χθες το μεσημέρι, στο πλαίσιο αστυνομικής έρευνας και κατάλληλης αξιολόγησης στοιχείων, οργανώθηκε και πραγματοποιήθηκε στοχευμένη αστυνομική επιχείρηση, με συμμετοχή της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ., κατά την οποία εντοπίστηκε επ’ αυτοφώρω ο 54χρονος να παραλαμβάνει τρία ανήλικα παιδιά, Ρομά (ηλικίας 3 έως 11 ετών) από τους γονείς τους, οι οποίοι διέμεναν παράνομα σε εγκαταλειμμένη δημοτική κτηριακή εγκατάσταση στην πόλη της Ρόδου, με σκοπό να τα προωθήσει στην επαιτεία.
Από τη διερεύνηση της υπόθεσης εξακριβώθηκε ότι ο 54χρονος δράστης τοποθετούσε τα ανήλικα παιδιά σε πολυσύχναστα σημεία της Μεσαιωνικής Πόλης της Ρόδου, όπου εκμεταλλευόμενος την ευάλωτη θέση τους, τα εφοδίαζε με πλακάτ-επιγραφές που διέγειραν το κοινό αίσθημα των πολιτών-επισκεπτών- τουριστών, ώστε να τους προσφέρουν διάφορα χρηματικά ποσά.
Στην συνέχεια τα επιτηρούσε και εισέπραττε τα χρήματα για προσωπικό του όφελος, προσφέροντας ως αντάλλαγμα στα ανήλικα παιδιά την απολύτως απαραίτητη τροφή.
Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ρόδου.
Το προανακριτικό έργο διενεργήθηκε από το Αστυνομικό Τμήμα Ρόδου.
Οι αστυνομικοί έλεγχοι για την αντιμετώπιση του φαινόμενου της επαιτείας συνεχίζονται».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου