Τρίτη 5 Αυγούστου 2014

Λίφτινγκ στη δομή της ΕΛ.ΑΣ - Πώς θα ενσωματωθούν οι δημοτικοί αστυνομικοί

Σε επιμέρους διορθώσεις που αφορούν την οργανωτική δομή και τη λειτουργία της Ελληνικής Αστυνομίας προχωρεί ο υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, Βασίλης Κικίλιας.

Λίφτινγκ στη δομή της ΕΛ.ΑΣ
Με τροπολογία που κατέθεσε χθες στη Βουλή, την οποία συνυπογράφουν οι υπουργοί Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης και Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου, δίνονται λύσεις στα προβλήματα που ανέκυψαν κατά την εφαρμογή του νομοσχεδίου αναδιάρθρωσης του Σώματος (Ν. 4249/2014) από τον προκάτοχό του Ν. Δένδια.
Οι βασικές αλλαγές που προωθούνται είναι οι εξής:
  • Η εποπτεία και ο έλεγχος των Διευθύνσεων Αντιμετώπισης Ειδικών Εγκλημάτων Βίας (Αντιτρομοκρατική), Ηλεκτρονικού Εγκλήματος και Εγκληματολογικών Ερευνών ανατίθενται στον αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας.
  • Επανέρχονται οι Γενικές Αστυνομικές Διευθύνσεις. Σε κάθε διοικητική περιφέρεια της χώρας συγκροτείται Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση, με υπαγωγή σε αυτήν των Διευθύνσεων Αστυνομίας Νομών, στις οποίες υπάγονται αντίστοιχα όλες οι Υπηρεσίες (ανεξαρτήτως κλάδου).
  • Ιδρύεται Διεύθυνση Διαχείρισης και Ανάλυσης Πληροφοριών και θεσμοθετείται η εποπτεία της από τον εισαγγελικό λειτουργό, ο οποίος προεδρεύει του Συμβουλίου Συντονισμού, Ανάλυσης και Ερευνών. Αποστολή της εν λόγω υπηρεσίας είναι η αξιολόγηση και συλλογή των πληροφοριών που καταφθάνουν σε όλες τις υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ, καθώς και η αρχειοθέτησή τους.
  • Επανέρχονται οι γενικοί επιθεωρητές Αστυνομίας Βορείου Ελλάδος και Νοτίου Ελλάδος, που είχαν καταργηθεί. Οι γενικοί επιθεωρητές Αστυνομίας φέρουν τον βαθμό του αντιστράτηγου Αστυνομίας, είναι άμεσοι βοηθοί του αρχηγού και του υπαρχηγού του Σώματος και έχουν ως βασική αποστολή τη συνεχή εποπτεία, κατεύθυνση, συντονισμό και έλεγχο των Περιφερειακών Υπηρεσιών της Ελληνικής Αστυνομίας στην εκπλήρωση της αποστολής τους.
  • Ανασυγκροτείται το Συμβούλιο Επιτελικού Σχεδιασμού και Διαχείρισης Κρίσεων, στο οποίο προεδρεύει ο αρχηγός τη ΕΛ.ΑΣ.
  • Ρυθμίζεται, επίσης, και το θέμα του χρόνου πραγματοποίησης των τακτικών μεταθέσεων του ένστολου προσωπικού της ΕΛ.ΑΣ κατά το τρέχον έτος.
  • Προβλέπεται «ομαλή» και γρήγορη ενσωμάτωση των δημοτικών αστυνομικών στη Διεύθυνση Εξυπηρέτησης Πολιτών και Δημοτικής Αστυνόμευσης. Καθορίζονται οι αρμοδιότητες και οριοθετούνται τα καθήκοντα των δημοτικών αστυνομικών, οι οποίοι θα «ριχθούν» στην αντιμετώπιση της καθημερινής παραβατικότητας, καταπολέμησης του παραεμπορίου και θα επιχειρηθεί η μέγιστη αξιοποίησή τους από το υπουργείο.
«Δίνει λύσεις»
Συμφωνα με κύκλους του υπουργείου η τροπολογία Κικίλια έρχεται να δώσει λύσεις σε προβλήματα «πολυδιάσπασης» του Σώματος, τα οποία επισημάνθηκαν και από το σύνολο σχεδόν των αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ
Συμφωνα με κύκλους του υπουργείου η τροπολογία Κικίλια έρχεται να δώσει λύσεις σε προβλήματα «πολυδιάσπασης» του Σώματος, τα οποία επισημάνθηκαν και από το σύνολο σχεδόν των αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ
Από κύκλους του υπουργείου διαμηνύεται ότι η τροπολογία έρχεται να δώσει λύσεις σε προβλήματα «πολυδιάσπασης» του Σώματος, τα οποία επισημάνθηκαν και από το σύνολο σχεδόν των αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ. Οι αλλαγές που προωθούνται γίνονται με χειρουργικό τρόπο, ώστε να δημιουργηθεί ένα «σφιχτό και λειτουργικό Σώμα». Ενδεικτικό είναι ότι από τα συνολικά 80 άρθρα του νόμου αλλάζουν μόνο τα 11, που καθορίζουν κυρίως θέματα συντονισμού, ελέγχου και εποπτείας.
Οπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση της τροπολογίας, αναδείχθηκε η ανάγκη σύνδεσης των τριών κάθετων οργανωτικών δομών, ώστε το Σώμα να αποκτήσει μεγαλύτερη συνοχή και να εξασφαλιστεί ο αποτελεσματικός συντονισμός των υπηρεσιών σε ό,τι αφορά στη διοικητική λειτουργία και πρωτίστως στην καθημερινή επιχειρησιακή τους δραστηριότητα. Η «σύνδεση» αυτή επιβάλλεται να πραγματοποιηθεί σε κεντρικό επίπεδο με την υπαγωγή των κλάδων στη διαρθρωτική δομή του Επιτελείου υπό την κοινή κατεύθυνση, εποπτεία, έλεγχο και συντονισμό του προϊσταμένου του Επιτελείου.
Επίσης καταργούνται οι θέσεις των αστυνομικών διευθυντών Τάξης, των περιφερειακών διευθυντών Ασφάλειας και των περιφερειακών συντονιστών Αλλοδαπών. Η ανάθεση των αρμοδιοτήτων τους περνά στους γενικούς περιφερειακούς αστυνομικούς διευθυντές.
Λευτέρης Μπιντέλας

Πηγή: ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου