Πέμπτη 28 Αυγούστου 2014

Νέα σύγκρουση Μητσοτάκη- Λοβέρδου για τις απολύσεις στα πανεπιστήμια - Μομφή και για τον κανόνα «1 προς 10» στις προσλήψεις για την Παιδεία

Νέους τριγμούς στην κυβέρνηση προκαλούν κινήσεις του υπουργού Παιδείας Ανδρέα Λοβέρδου, ο οποίος αμφισβητεί τις αποφάσεις του Κυβερνητικού Συμβουλίου Μεταρρύθμισης (ΚΣΜ) για το θέμα της διαθεσιμότητας των διοικητικών υπαλλήλων στα πανεπιστήμια. Χθες, ο υπουργός Παιδείας υιοθέτησε την έκθεση ιδιωτικής εταιρείας, την οποία ο ίδιος είχε ζητήσει μετά την ανάληψη των καθηκόντων του και η οποία αποφαίνεται ότι δεν χρειάζεται να απολυθεί ουδείς διοικητικός υπάλληλος από οκτώ ΑΕΙ.

Αντίθετα, σύμφωνα με την έκθεση, και οι περίπου 1.050 διοικητικοί υπάλληλοι των οκτώ ΑΕΙ που ετέθησαν σε διαθεσιμότητα πρέπει να επανατοποθετηθούν στα ιδρύματα. Ουσιαστικά, ακριβώς έναν χρόνο μετά την έναρξη της οξύτατης περιπέτειας της διαθεσιμότητας σε οκτώ πανεπιστήμια της χώρας – ποιος ξεχνάει το τρίμηνο λουκέτο στα εμβληματικά Πανεπιστήμιο Αθηνών και ΕΜΠ;– ο κ. Λοβέρδος επιχειρεί να ανατρέψει το κυβερνητικό πρόγραμμα διαθεσιμότητας στα ΑΕΙ. Γι’ αυτό ακριβώς άλλωστε, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», η ηγεσία του υπ. Διοικητικής Μεταρρύθμισης αποστασιοποιήθηκε από τις κινήσεις Λοβέρδου, ενώ ενημερώθηκε σχετικά και η κυβερνητική εκπρόσωπος Σοφία Βούλτεψη. Στον αντίποδα, η ηγεσία του υπ. Παιδείας θεωρεί ότι μπορούν να απολυθούν μόνο διοικητικοί υπάλληλοι που με πλαστά δικαιολογητικά μετατράπηκαν σε Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου τα προηγούμενα χρόνια. Ο αριθμός τους υπολογίζεται από τα πανεπιστήμια (υπάρχουν κυρίως σε Παν. Αθηνών και ΕΜΠ) σε 300.

1.050 διαθέσιμοι
Ειδικότερα, στις 20 Σεπτεμβρίου 2013 το ΚΣΜ ενέκρινε την εισήγηση του τότε υπ. Παιδείας Κ. Αρβανιτόπουλου αναφορικά με 1.349 διοικητικούς από ΑΕΙ που επρόκειτο να τεθούν σε διαθεσιμότητα προκειμένου να υλοποιηθούν οι μνημονιακές δεσμεύσεις. Μετά τις διάφορες εξαιρέσεις, συνταξιοδοτήσεις κ.λπ., ο αριθμός των διαθεσίμων έχει σήμερα μειωθεί στους 1.050. Από την αξιολόγηση της εταιρείας, η οποία κατατέθηκε χθες στη Βουλή, προκύπτει ότι για τη λειτουργία των οκτώ ΑΕΙ απαιτούνται 4.086 διοικητικοί. Σύμφωνα με την ίδια έκθεση, ο συνολικός αριθμός σε όλα τα ιδρύματα της χώρας είναι μόλις 3.630 (με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ από το 2011-12). Συγκεκριμένα, η έκθεση θεωρεί ότι στο ΑΠΘ θα πρέπει να υπηρετούν 968 διοικητικοί έναντι 666 σήμερα, στο ΕΚΠΑ 736 έναντι 665, στο ΕΜΠ 514 έναντι 565, στο Παν. Πατρών 659 έναντι 266, στο Παν. Ιωαννίνων 353 έναντι 185, στο Παν. Θεσσαλίας 398 έναντι 206 σήμερα, στο Παν. Κρήτης 299 έναντι 175, στο Οικονομικό Παν. Αθηνών 158 έναντι 81. Ο ελληνικός μέσος όρος του δείκτη διοικητικό προσωπικό/φοιτητές είναι 1,39%, όταν στην Ε.Ε. σε είναι από 5,35% ώς 7,91%. «Τα ξένα ΑΕΙ λειτουργούν με διαφορετικό καθεστώς και δεν είναι πλήρως συγκρίσιμα με τα ελληνικά ΑΕΙ», λέει η έκθεση. Αντίθετα, οι αρχές των οκτώ ΑΕΙ θεωρούν ότι έχουν ανάγκη συνολικά 4.488 διοικητικών.

Επειτα από όλα αυτά και καθώς στις 16 Ιουνίου 2014 προκηρύχθηκαν 600 θέσεις διοικητικών σε 15 ΑΕΙ και ΤΕΙ, που θα καλυφθούν από τους 1.050 διαθεσίμους, χθες ο υπουργός Παιδείας υποστήριξε ότι πρέπει να προκηρυχθούν και άλλες 450 θέσεις έως τους 1.050 για να μην απολυθεί κανείς. «Δεν είχα έως σήμερα υπόψη μου την αξιολόγηση. Είχα από την αρχή πει πως πρέπει να γίνει αξιολόγηση και με τα πορίσματά της να εξαρτηθούν οι απολύσεις διοικητικών των πανεπιστημίων. Αλλος κανόνας δεν υπάρχει. Αφού, λοιπόν, από την αξιολόγηση δεν προκύπτει ανάγκη απολύσεων, τότε δεν θα απολυθεί κανείς. O ΣΥΡΙΖΑ στενοχωριέται πως δεν θα γίνουν απολύσεις γιατί δεν θα έχει με κάτι ν’ ασχολείται», δήλωσε χθες, μετά τη δημοσιοποίηση της έκθεσης, επιτιθέμενος σε βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που υποστήριζαν ότι θα γίνουν απολύσεις.

Την ίδια στιγμή, πάντως, ο Σύλλογος Διοικητικού Προσωπικού του ΕΚΠΑ (ζητεί επιπλέον 398 διοικητικούς από τους 736 που προτείνει η έκθεση) αμφισβητεί τα στοιχεία της αξιολόγησης, λέγοντας: «Στο ΕΜΠ λέει ότι υπάρχουν 1.489 μέλη ΔΕΠ, ενώ στην πραγματικότητα είναι 500! Στο ΕΚΠΑ το βοηθητικό διδακτικό προσωπικό είναι 1.536 μέλη, ενώ στην πραγματικότητα είναι 339! Η εταιρεία αξιολόγησης αναφέρεται σε έρευνά της σε 22 ΑΕΙ της Ε.Ε. και παρουσιάζει τον μέσο όρο δεικτών αναλογίας διοικητικού προσωπικού προς ακαδημαϊκό διδακτικό προσωπικό και φοιτητές. Για παράδειγμα στο Πάντειο, σε ό,τι αφορά τα μέλη ΔΕΠ, με βάση τον δείκτη της Ε.Ε., οι διοικητικοί θα έπρεπε να είναι 350, ενώ, με βάση τον δείκτη που χρησιμοποιεί η εταιρεία, 12! Στο ΕΚΠΑ, με βάση τον δείκτη της Ε.Ε., σε 2.000 μέλη ΔΕΠ αντιστοιχούν 2.860 διοικητικοί, με βάση τον δείκτη της εταιρείας, μόνο 113! Κύριε υπουργέ, θεωρείτε ότι η συγκεκριμένη αξιολόγηση είναι αντικειμενική και δίκαιη; Αυτό είναι το πολύτιμο εργαλείο με το οποίο θα αναμορφώσετε και θα αναβαθμίσετε την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση;».



Πηγή: Καθημερινή, aftodioikisi.gr

Διαβάστε επίσης:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου