Τρίτη 19 Ιουνίου 2012

Εκ νέου(;) αντισυνταγματική η ήδη κατηργημένη ποσόστωση για τις γυναίκες στο διαγωνισμό για τη δημοτική αστυνομία

Το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων μετέδωσε χθες την είδηση ότι κρίθηκε αντισυνταγματική η ποσόστωση 15% για τις γυναίκες υποψήφιες στους διαγωνισμούς για τη δημοτική αστυνομία, είδηση που αναπαράχθηκε από πολλά μέσα ενημέρωσης. Θυμίζουμε ότι η σχετική διάταξη έχει καταργηθεί ήδη από το 2006, ακριβώς επειδή είχε κριθεί αντισυνταγματική! Αναδημοσιεύουμε την είδηση από τη ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

«Μπλόκο» στις διακρίσεις κατά γυναικών
Φωτογραφία από το ΕΘΝΟΣ
Αντισυνταγματική κρίθηκε από το Γ΄ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) διάταξη του Ν. 3013/2002, που είχε εισαγάγει ποσόστωση σε βάρος των γυναικών κατά την πρόσληψη προσωπικού στη δημοτική αστυνομία. Πρέπει, ωστόσο, να σημειωθεί ότι η επίμαχη διάταξη καταργήθηκε το 2006 με το νόμο 3448/2006. 

Οι Σύμβουλοι της Επικρατείας έκριναν ότι η ρύθμιση του νόμου 313/02, που καταργήθηκε από τον 3448/06, θεσπίζει παρέκκλιση από την αρχή της ισότητας των δυο φύλων, χωρίς να λαμβάνει υπόψη συγκεκριμένα και πρόσφορα κριτήρια, και είναι αντισυνταγματική. 

Λόγω της αντισυνταγματικότητας, η υπόθεση παραπέμφθηκε προς οριστική κρίση στην Ολομέλεια του ΣτΕ.

Στη Δικαιοσύνη είχε προσφύγει συγκεκριμένα ένας άνδρας, επειδή στον τελικό πίνακα κατάταξης δεν τηρήθηκε απαρέγκλιτα η ποσόστωση του 15%, με συνέπεια κατά τη φθίνουσα σειρά των μορίων να καταλάβει αντί για εκείνον τη θέση γυναίκα υποψήφια.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου