Παρασκευή 1 Ιουνίου 2012

Τα χρέη "πνίγουν" τον ΕΟΠΥΥ και ταλαιπωρούν τους ασφαλισμένους - Εισαγγελική παρέμβαση

Παρατείνεται τουλάχιστον μέχρι το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας η ταλαιπωρία των 9,5 εκατ. ασφαλισμένων του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ), οι οποίοι είναι υποχρεωμένοι να πληρώνουν τοις μετρητοίς και εν τω συνόλω τα φάρμακά τους στα φαρμακεία όλης της χώρας, καθώς οι φαρμακοποιοί συνεχίζουν την αναστολή της πίστωσης στον Οργανισμό. 
 
Τρόπους αντίδρασης μελετούν τώρα οι γιατροί του Οργανισμού και του ΕΣΥ. Η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ αποδέσμευσε χθες σταδιακά τη δεύτερη δόση, ύψους 125 εκατ. ευρώ, έναντι των οφειλών του Οργανισμού για τις εκτελεσμένες συνταγές του Μαρτίου του 2012, ενώ αναμένεται την ερχόμενη εβδομάδα να αποδεσμευθεί η τρίτη και τελευταία για τον Μάρτιο δόση, ύψους 75 εκατ. ευρώ, σύμφωνα πάντα με το χρονοδιάγραμμα αποπληρωμής των φαρμακοποιών όλης της χώρας, το οποίο έχει δώσει εγγράφως ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ Γερ. Βουδούρης στον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο (ΠΦΣ).

Υπενθυμίζεται ότι οι φαρμακοποιοί - μέλη του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής (ΦΣΑ) έχουν αποφασίσει να συνεχίσουν επ' αόριστον την αναστολή της πίστωσης στον ΕΟΠΥΥ και διεκδικούν την αποπληρωμή των οφειλών του Οργανισμού για τον Μάρτιο του 2012 και για το 2011, αλλά οι φαρμακοποιοί - μέλη του Φαρμακευτικού Συλλόγου Πειραιά (ΦΣΠ) συνεχίζουν την αναστολή της πίστωσης στον Οργανισμό μέχρι να εξοφληθούν πλήρως για τις εκτελεσμένες συνταγές του Μαρτίου του 2012.

Σε ανακοίνωσή του, το υπουργείο Υγείας απευθύνει έκκληση προς τους φαρμακοποιούς να αναστείλουν τις κινητοποιήσεις τους και αναφέρει μεταξύ άλλων: "Με λύπη μας διαπιστώνουμε ότι, παρά την τήρηση των προαναφερθεισών δεσμεύσεων, ο κλάδος των φαρμακοποιών συνεχίζει την αναστολή της πίστωσης προς τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ, μη ανταποκρινόμενος στο κάλεσμα της υπηρεσιακής κυβέρνησης για παύση των κινητοποιήσεων εν μέσω προεκλογικής περιόδου, με αποτέλεσμα να συνεχίζεται η ταλαιπωρία εκατοντάδων χιλιάδων ασφαλισμένων".

Στον "χορό" και οι γιατροί
Την ίδια στιγμή, νομικό γραφείο το οποίο θα αναλάβει μαζικά τις δικαστικές προσφυγές των συμβεβλημένων γιατρών του ΕΟΠΥΥ κατά του Οργανισμού για τα διογκούμενα χρέη του τελευταίου προς τον κλάδο αναζητεί η Ένωση Ιατρών ΕΟΠΥΥ, η οποία προσανατολίζεται επίσης σε αναστολή της πίστωσης για τους ασφαλισμένους του ταμείου, αναστολή, η οποία, πάντως, προγραμματίζεται για το διάστημα μετά τις εθνικές εκλογές της 17ης Ιουνίου.

Επίσης, ο ΙΣΑ καλεί όλους τους ιατρούς - μέλη του να προβούν άμεσα σε δικαστική διεκδίκηση των δεδουλευμένων ιατρικών αμοιβών κατά όλων των ασφαλιστικών ταμείων που εξακολουθούν να τους οφείλουν αμοιβές για τα έτη 2010 και 2011. Εξαιρούνται οι γιατροί οι οποίοι έχουν συνάψει συμβάσεις factoring, καθώς αυτοί έχουν εκχωρήσει το σχετικό δικαίωμα στην Τράπεζα Πειραιώς. Ο ΙΣΑ δηλώνει ότι η νομική του υπηρεσία θα προσφέρει την απαραίτητη νομική βοήθεια σε όλα τα μέλη του Συλλόγου.

Από την πλευρά της, τέλος, η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) απέστειλε επιστολή προς τον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ, με την οποία η Ομοσπονδία διαμαρτύρεται για την παρελκυστική τακτική του Γερ. Βουδούρη σχετικά με το αίτημα της ΟΕΝΓΕ για συνάντηση μαζί του, προκειμένου να συζητηθεί το θέμα της στάσης πληρωμών του Οργανισμού προς τα νοσοκομεία του ΕΣΥ.

Στην επιστολή της, η Ομοσπονδία τονίζει μεταξύ άλλων: "Ενώ δίνετε χρονοδιάγραμμα εξόφλησης για τις οφειλές σας προς τους ομίλους διαγνωστικών κέντρων και τους φαρμακοποιούς, τουναντίον δεν κάνετε καμία αναφορά στις υποχρεώσεις σας έναντι των νοσοκομείων της χώρας. Σας καθιστούμε υπεύθυνο και σας καλούμε να εξοφλήσετε άμεσα τις υποχρεώσεις σας έναντι των νοσοκομείων της χώρας σε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, άλλως η ΟΕΝΓΕ προτίθεται να κινήσει εναντίον σας κάθε νόμιμη διαδικασία για έκθεση ασθενών σε κίνδυνο ζωής".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου