Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2011

Ελευθεροτυπία: Παραλήλημα Καμίνη - Ετοιμάζεται ρύθμιση για τις πορείες διαμαρτυρίας

«Θέλει να μαντρώσει τους διαδηλωτές»

Του ΑΡΗ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ

Κατά μέτωπον επίθεση ενάντια σε «τραμπούκους», «παράφρονες» και «δήθεν προστάτες των εργαζομένων», που «καταστρέφουν την πόλη και τη χώρα», εξαπέλυσε στο χθεσινό δημοτικό συμβούλιο ο δήμαρχος Αθηναίων Γ. Καμίνης αναφερόμενος στις πορείες και τις παραστάσεις διαμαρτυρίας, ενώ επικαλέστηκε ακόμη και... «τους κήπους της Κυψέλης». 

Οδήμαρχος ξεκίνησε την αρχική του τοποθέτηση παίρνοντας αφορμή από τα πρόσφατα επεισόδια βίας στο κέντρο της Αθήνας. Κατηγόρησε και την Αστυνομία, η οποία ειδικά στις μικρές πορείες «λες και το κάνει επίτηδες και δεν περιορίζει τους διαδηλωτές στα πεζοδρόμια», ενώ επόμενος στόχος ήταν όσοι «παριστάνουν τους προστάτες των εργαζομένων», αλλά τελικά συμβάλλουν στην ερήμωση του κέντρου της πόλης, η οποία έχει ως συνέπεια την «γκετοποίηση», διότι είναι σύνηθες φαινόμενο οι «πορείες να εκφυλίζονται σε επεισόδια».


Απέναντι στην κατάσταση αυτή ο δήμαρχος ανακοίνωσε ότι ολοκλήρωσε το έργο της η επιτροπή νομομαθών που είχε συσταθεί με δική του πρωτοβουλία, προκειμένου να κατατεθεί νομοσχέδιο για τη ρύθμιση των πορειών διαμαρτυρίας. Οπως είπε, μια τέτοια ρύθμιση προβλέπεται από το Σύνταγμα στο άρθρο 11, αλλά δεν έχει ποτέ υλοποιηθεί. Το πόρισμα της επιτροπής νομομαθών θα δημοσιοποιηθεί στις ερχόμενες δύο εβδομάδες, θα συζητηθεί στο δημοτικό συμβούλιο και θα τεθεί στην κρίση της κυβέρνησης για να ψηφιστεί από τη Βουλή. «Η βιομηχανία της πόλης είναι ο τουρισμός και κάποιοι είτε δεν το καταλαβαίνουν είτε ακριβώς επειδή το καταλαβαίνουν έχουν βαλθεί να τον καταστρέψουν» σημείωσε ο κ.Καμίνης, αναφερόμενος σε ένα «μέτωπο λογικής» που πρέπει να αντιταχθεί σε αυτήν την κατάσταση.

Εν μέσω αντεγκλήσεων, ο δήμαρχος επανήλθε μετωπικά παίρνοντας αφορμή απ' όσα συνέβησαν την προηγούμενη μέρα στις συνεδριάσεις του 6ου Κοινοτικού Συμβουλίου (Κυψέλη) και του 7ου (Αμπελόκηποι). Μίλησε για «τραμπούκους» που θέλησαν να τρομοκρατήσουν εκλεγμένους εκπροσώπους των Αθηναίων απειλώντας τους «λεκτικά και σωματικά» για να υπαγορεύσουν αποφάσεις. Στο 6ο διαμέρισμα, η πλειονότητα του συμβουλίου ήθελε να συζητήσει για τη Δημοτική Αγορά της Κυψέλης και τη χρήση της από υπηρεσίες του δήμου. Το ιστορικό κτήριο ύστερα από διάφορες περιπέτειες βρίσκεται εδώ και χρόνια σε καθεστώς κατάληψης από ομάδες και επιτροπές της Αριστεράς.

Η πρόεδρος του συμβουλίου, Χριστίνα Βασιλείου, είπε ότι στόχος είναι να επανέλθει το κτήριο στη χρήση του δήμου και των υπηρεσιών του και διαμαρτυρήθηκε για όσους παρενέβησαν χαρακτηρίζοντας τους αιρετούς φασίστες. Αργότερα, ο σύμβουλος της ΑΝΤΑΡΣΥΑ Π. Κωνσταντίνου, που ήταν παρών στη διαμαρτυρία, αντέταξε ότι δεν γίνεται κάποιοι να διαμαρτύρονται όταν ανέχονται να εμφανίζεται κοινοτικός σύμβουλος φορώντας μπλούζα με το σήμα των «Ες Ες».

Αναφερόμενος ειδικά στο 6ο διαμέρισμα, ο δήμαρχος είπε ότι κληρονόμησε από τον Ν. Κακλαμάνη τις κατηγορίες, λέγοντας ότι είναι γραμμένο με σπρέι σε τοίχο του κτηρίου η φράση «φασίστα Καμίνη» και οι κατηγορίες ότι έκοψε το νερό στο πάρκο Κύπρου και Πατησίων. Δικαιολόγησε μετά την ΕΥΔΑΠ, που αφαίρεσε τα ρολόγια επειδή κάποιοι έπαιρναν το νερό για «να ποτίζουν τους κήπους τους», προκαλώντας θυμηδία στην αίθουσα για τους... απέραντους κήπους της Κυψέλης.

Ο εκπρόσωπος της «Λαϊκής Συσπείρωσης» (ΚΚΕ) Ν. Σοφιανός όπως και η «Ανοιχτή Πόλη» αντέτειναν στο δήμαρχο ότι την ερημοποίηση του κέντρου δεν την προκαλούν έτσι αδιακρίτως οι πορείες και η βία, αλλά ουσιαστικά η πολιτική εκείνη που οδηγεί χιλιάδες πολίτες στην ανεργία. «Το κέντρο δεν ερημώνει από τις πορείες, αλλά από τη μείωση του λαϊκού εισοδήματος, τη γενικευμένη ανασφάλεια, την περιστολή των δικαιωμάτων. Απέναντι σε όλα αυτά τα οποία στην πράξη στηρίζετε, εσείς θέλετε να βάλετε το λαϊκό κίνημα στο γύψο. Δεν θα τα καταφέρετε!» είπε ο κ. Σοφιανός. Η επικεφαλής της «Ανοιχτής Πόλης» Ελένη Πορτάλιου σημείωσε ότι οι προτάσεις της δημοτικής πλειοψηφίας ταυτίζονται με τις θέσεις του κόμματος ΛΑΟΣ όπως εμφανίζονται στη Βουλή.

Πηγή: http://www.enet.gr/?i=issue.el.home&date=09/12/2011&id=330721
Διαβάστε επίσης: http://www2.rizospastis.gr/wwwengine/story.do?id=6586475

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου