Τρίτη 26 Φεβρουαρίου 2013

Τέσσερις μήνες λειτουργίας συμπλήρωσε ο «Συμπαραστάτης του Δημότη και της Επιχείρησης» της Αθήνας

 Η 93χρονη Καίτη Ρέλα είναι μία από τους τρεις πρώτους πολίτες της Αθήνας που απευθύνθηκαν στον νέο θεσμό του Συμπαραστάτη του Δημότη και της Επιχείρησης, ζητώντας να ικανοποιηθεί ένα αίτημά της, να δημιουργηθεί μια Λέσχη Φιλίας Τρίτης Ηλικίας, στα Εξάρχεια όπου κατοικεί. «Είμαι μεγάλη και έχω ανάγκη από συντροφιά, θέλω παρέα» εξήγησε η κ. Ρέλα, κατά τη διάρκεια της παρουσίασης στο δημαρχιακό μέγαρο, της ετήσιας έκθεσης λειτουργίας του θεσμού, που έχει «ως αποστολή την υποδοχή καταγγελιών άμεσα θιγόμενων πολιτών και επιχειρήσεων για κακοδιοίκηση από τις υπηρεσίες, τις επιχειρήσεις και τα νομικά πρόσωπα του δήμου και τη διαμεσολάβηση για την επίλυση των σχετικών προβλημάτων».

Από το 2000 η κ. Ρέλα, που κατάγεται από το Ηράκλειο της Κρήτης και ζει τα τελευταία 80 χρόνια στην Αθήνα, προσπαθούσε να βρει λύση στον δήμο Αθηναίων, μέχρι τον περασμένο Σεπτέμβριο, οπότε η καταγγελία της έφτασε στον Συμπαραστάτη του Δημότη και της Επιχείρησης. Οι τέσσερις άνθρωποι που εργάζονται γι’ αυτόν, με επικεφαλής τον δικηγόρο Βασίλη Σωτηρόπουλο, ανταποκρίθηκαν και εντόπισαν ένα δημοτικό ακίνητο στην περιοχή των Εξαρχείων, όπου θα μπορούσε να δημιουργηθεί Λέσχη Φιλίας και με τη συνεργασία «φορέων από την κοινωνία των πολιτών» θα υπάρξει η δυνατότητα να υλοποιηθεί αυτό το σχέδιο μετά και την τελική έγκριση από το Δημοτικό Συμβούλιο –η δημοτική αρχή έχει πάντως δηλώσει ότι αντιμετωπίζει θετικά την πρόταση για τη δημιουργία της Λέσχης Φιλίας στα Εξάρχεια. Κατά τη διάρκεια των πρώτων τεσσάρων μηνών λειτουργίας, δηλαδή από τον Σεπτέμβριο έως τον Δεκέμβριο του 2012, ο Συμπαραστάτης του Δημότη και της Επιχείρησης δέχθηκε 72 καταγγελίες πολιτών και επιχειρήσεων.

Για τις 55 από αυτές όπου υπήρχε αρμοδιότητα διαμεσολάβησης, έδωσε λύση σε ποσοστό 59,18%, ενώ οι υπόλοιπες παραπέμφθηκαν άμεσα στις αρμόδιες υπηρεσίες. Οι καταγγελίες αφορούν ένα ευρύ φάσμα προβλημάτων, όπως αιτήσεις διόρθωσης σε δημοτολόγιο και ληξιαρχείο, ελέγχους και πρόστιμα της δημοτικής αστυνομίας, άρνηση παραλαβής αιτήσεων για προεγκρίσεις αδειών καταστημάτων, τήρηση της νομοθεσίας για υπαίθρια διαφήμιση, προβλήματα για τον ηλεκτροφωτισμό, τα πεζοδρόμια και τα φρεάτια, τους κάδους απορριμμάτων, την κλάδευση δέντρων, τη λειτουργία της πολεοδομίας κ.λπ. Σε τέσσερις περιπτώσεις –πρόστιμα σε αυτοαπασχολούμενους και εμπόρους για χρήση stands σε κοινόχρηστους χώρους, τις Λέσχες Φιλίας Τρίτης Ηλικίας, τα μέτρα διαθεσιμότητας και αργίας σε εργαζόμενους του δήμου και τη Δημοτική Αγορά Κυψέλης– ο Συμπαραστάτης υπέβαλε στο δήμαρχο Αθηναίων ειδικές προτάσεις και αναμένεται η συζήτησή τους στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Στην Ετήσια Έκθεση διατυπώνονται επίσης προτάσεις από τον Συμπαραστάτη προς τον δήμο Αθηναίων, όπως, π.χ., για την εφαρμογή της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης με τη βοήθεια εθελοντών, για την τοποθέτηση κάδων απορριμμάτων, για τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, για τη θέσπιση ενός μηχανισμού εξωδικαστικής καταβολής αποζημιώσεων, για τον ηλεκτροφωτισμό, για τη Δημοτική Αγορά Κυψέλης και τους Ρομά. Στους στόχους που θέτει ο Συμπαραστάτης για το 2013 είναι η ενίσχυση της αποτελεσματικότητας των διαμεσολαβήσεών του, η δημιουργία ενός προγράμματος εθελοντικής δράσης για την παραλαβή καταγγελιών, η βελτίωση της επικοινωνίας με τους πολίτες και η θεσμική θωράκισή του.

«Την ανάγκη ενίσχυσης του θεσμού για να είναι πιο αποτελεσματικός απέναντι στους πολίτες», υπογράμμισε ο κ. Σωτηρόπουλος, σημειώνοντας ότι παρά «τα πυρά που δέχεται από τη θέσπιση του Μνημονίου 3, είναι ανάγκη να συνεχίσει να υπάρχει και να ενισχυθεί με σαφείς αρμοδιότητες από το κράτος και τις δημοτικές αρχές». Ο κ. Σωτηρόπουλος χαρακτήρισε θετικό το γεγονός ότι ο δήμαρχος Αθηναίων, λόγω της προϋπηρεσίας του γνωρίζει άψογα πώς πρέπει να λειτουργήσει ο θεσμός, προσθέτοντας πάντως πως μπορούν να γίνουν ακόμη βήματα, ενώ αναφερόμενος στην αρνητική στάση της Κεντρικής Επιτροπής της ΚΕΔΕ για την ύπαρξη του Συμπαραστάτη, είπε ότι θα αναμένει την επίσημη στάση της ΚΕΔΕ.

«Σήμερα περισσότερο από ποτέ οι πολίτες έχουν ανάγκη αρωγής στη σχέση τους με τις δημόσιες υπηρεσίες», τόνισε η Συμπαραστάτης του Πολίτη και της Επιχείρησης της Περιφέρειας Αττικής, Μαρία Παπασπύρου, προσθέτοντας πως είναι εμφανής η ανάγκη ενός διαμεσολαβητή που θα είναι σε άμεση σχέση με τις δημόσιες υπηρεσίες και που θα μπορεί να δώσει λύση. Αναφερόμενη στη συνεργασία με την Περιφέρεια, τη χαρακτήρισε «πάρα πολύ καλή». Τον Νοέμβριο του 2012 ο Συμπαραστάτης του Δημότη και της Επιχείρησης στον δήμο Αθηναίων, αναγνωρίστηκε ως θεσμικό μέλος του Διεθνούς Ινστιτούτου Συνηγόρων του Πολίτη και τον Δεκέμβριο του 2012, συμμετείχε στην ίδρυση Δικτύου Δημοτικών και Περιφερειακών Συμπαραστατών, του οποίου ορίστηκε συντονιστής.

Ωστόσο, μέχρι σήμερα, ο θεσμός του Συμπαραστάτη, που προβλέπεται από τον «Καλλικράτη», εφαρμόζεται μόνο σε 25 δήμους και περιφέρειες της Ελλάδας.

Πηγή:  www.express.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου