Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου 2013

Ανακοίνωση Ε.Κ.Ε.Δ.Α. με το πλαίσιο θέσεών μας για ένα νέο Σύλλογο - Μαζική συμμετοχή στις εκλογές - Καταλογισμός ευθυνών!


Ενωτική Κίνηση Εργαζομένων Δημοτικής Αστυνομίας

Αθήνα, 27 Φεβρουαρίου 2013

Συνάδελφοι, συναδέλφισσες
Καλείστε και πάλι να εκλέξετε ένα Δ.Σ. που με σοβαρότητα και υπευθυνότητα θα σας εκπροσωπεί και θα διεκδικεί. Μέχρι σήμερα έχετε απογοητευτεί. Αν πράγματι θέλετε να αλλάξει κάτι, ήρθε η ώρα να αποδώσετε ευθύνες. Η Ε.Κ.Ε.Δ.Α. έχει αποδείξει στα 6 χρόνια δράσης της ότι δεν διστάζει να τα βάζει με την όποια Διοίκηση. Γνωρίζετε ότι δεν θα συνδιαλλαγούμε με κανέναν: Ούτε θέσεις προϊσταμένων μας ενδιαφέρουν, ούτε άλλου είδους βολέματα! Δεν έχουμε γραμμάτια να ξεπληρώσουμε!

Υπάρχει σειρά θεμάτων που ουδέποτε καταγγέλθηκαν από το προεδρείο του ΣΔΑΑ για να προστατευθεί η Δημοτική Αρχή. Μια υπηρεσία που ξέμεινε χωρίς περιπολικά, αφού τα χρυσοπληρωμένα με leasing αποσύρθηκαν λόγω χρεών. Χρωστούμενες στολές για τις οποίες σύντομα θα σας ζητηθούν λεφτά να τις διεκδικήσετε δικαστικά! Χρηματικά ποσά που δεν πληρώθηκαν ποτέ, παρά τις δικαστικές αποφάσεις κατά του Δήμου. Ένα αποτυχημένο συμβόλαιο με ασφαλιστική εταιρεία που κι αυτό θα κληθούν να πληρώσουν όλα τα μέλη. Υπόνοιες για οικονομικές ατασθαλίες που δεν απαντήθηκαν. Αψήφιστο από τη Γ.Σ. οικονομικό απολογισμό!!! Αναίτια διατάραξη σχέσεων με την ΠΟΕ-ΟΤΑ. Ανικανότητα τήρησης του Καταστατικού. Αδικαιολόγητες «διαθέσεις».
Πάγια τακτική της Ε.Κ.Ε.Δ.Α. είναι να φέρνει τα προβλήματα στην επιφάνεια και να μην τα καλύπτει. Οι εξελίξεις μας δικαιώνουν. Είχαμε καταγγείλει την επιχειρησιακή πρακτική της Διοίκησης στο υπαίθριο εμπόριο σε ανακοίνωσή μας για την ΑΣΟΕΕ 14 μήνες πριν. Τα γεγονότα στο Θησείο ήταν απλά θέμα χρόνου, αλλά η Διοίκηση επέλεξε να κωφεύει, όντας πάντα στο απυρόβλητο από το Σ.Δ.Α.Α.. Αντί να γίνει σοβαρή συζήτηση, κάποιοι αρκέστηκαν στο να μεταστρέψουν το νόημα της ανακοίνωσης, μέχρι που κόπασε ο θόρυβος. Σήμερα αντιλαμβάνεται κανείς πόσο εύστοχοι ήμασταν.
Κάποιοι υποστηρίζουν ότι η «αναβάθμισή» μας θα έρθει με αλλαγή του ρόλου ως μία τοπική αστυνομία στα -ανυπόστατα- «Ευρωπαϊκά πρότυπα». Ας μην τρέφουν αυταπάτες: Η Ελλάδα έχει τους περισσότερους αναλογικά αστυνομικούς απ' όλα σχεδόν τα κράτη της Ε.Ε., ενώ ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης εξήγγειλε τη μείωση του αριθμού τους. Σε αυτό το πλαίσιο, τέτοιες απόψεις είναι επικίνδυνες. Η Υπηρεσία οφείλει να κρατήσει τον ξεχωριστό και διακριτό της ρόλο, και όχι να γίνει υποκατάστατο της ΕΛ.ΑΣ. Οποιαδήποτε άλλη σκέψη αποτελεί μπούμερανγκ για τη βιωσιμότητά της. Πλανάται όποιος θεωρεί ότι θα δώσει λύση η Δημοτική Αστυνομία σε όσα θέματα έχει αποτύχει να επιλύσει η πάνοπλη, καλά οργανωμένη, και ευρέως αποδεκτή ΕΛΑΣ. Το υπαίθριο εμπόριο λ.χ. δεν θα λυθεί, όχι γιατί είναι ανίκανοι οι δημοτικοί αστυνομικοί, αλλά γιατί άπτεται άμεσα του μεταναστευτικού προβλήματος που αρνείται ή αδυνατεί να το αντιμετωπίσει η πολιτεία. Αντίθετα, η Υπηρεσία μπορεί κάλλιστα να τεθεί στην εξυπηρέτηση του Δημότη, στη διενέργεια ασκήσεων πολιτικής προστασίας, στην επιμόρφωση π.χ. σε θέματα οδικής ασφάλειας ή στην προστασία του περιβάλλοντος.
Η εξασφάλιση της λειτουργίας της Υπηρεσίας, αλλά και η αναγνώρισή της από τον κόσμο έρχεται με συγκεκριμένα βήματα. Σωστή εμφάνιση, ευπρέπεια, εξυπηρέτηση, συνέπεια, επαγγελματισμός. Τα κυνηγητά κανείς δεν τα αγάπησε. Τα κλομπ δεν φέρνουν σεβασμό, δεν προσδίδουν κύρος, ενώ η ασφάλεια που επικαλούνται κάποιοι αποτελεί αυταπάτη. Η επίθεση είναι κάθε φορά ανάλογη της αναμενόμενης άμυνας. Αυτό που θα επιφέρει τελικά ο οπλισμός είναι η αύξηση της επικινδυνότητας των επιθέσεων.
Η Ε.Κ.Ε.Δ.Α πιστή στις αρχές της, δίνει τη μάχη στην πρώτη γραμμή. Οι θέσεις μας είναι γνωστές, συγκεκριμένες, ξεκάθαρες, και δεν θα σας χαϊδέψουν τα αυτιά:
·        Υπαίθριο Εμπόριο: Εμπλοκή μόνο σε ότι έχει να κάνει με την Εφαρμογή του Κώδικα Δήμων& Κοινοτήτων – Συντονισμός και δράση από κοινού με το ΣΥΚΑΠ. Απεμπλοκή με το εν γένει παρεμπόριο και το οικονομικό έγκλημα. Να πάψει η Δημοτική Αστυνομία να είναι αποκούμπι της αδυναμίας άλλων υπηρεσιών!
·        Αναθεώρηση της συνεργασίας με την Ελληνική Αστυνομία: Καταγγέλλουμε ότι η δύναμη που εδράζει στην Αγίου Κωνσταντίνου έχει πάψει να συνδράμει τη Δημοτική Αστυνομία και η ύπαρξή της εξυπηρετεί πλέον άλλους σκοπούς, γεγονός που έχει αποσιωπηθεί από τη Δημοτική Αρχή και το Σ.Δ.Α.Α.. Λέμε ναι στην πραγματική συνεργασία, στο πλαίσιο συνδρομής σε τακτικούς και έκτακτους ελέγχους.
·        Ειδικά Πειθαρχικά Συμβούλια: Το θέμα έκλεισε οριστικά με το ν. 4057/2012 και υπαγόμαστε στα Πειθαρχικά Συμβούλια των Περιφερειών στα οποία προΐσταται Πρωτοδίκης. Οποιοδήποτε αίτημα επαναπρόβλεψής τους αποτελεί πισωγύρισμα, φθείρει την εικόνα της Υπηρεσίας, και υποκρύπτει άλλες σκοπιμότητες.
·        Θεσμοθέτηση Γραμματείας Δημοτικής Αστυνομίας στην ΠΟΕ-ΟΤΑ: Οι θεσμικές αλλαγές δρομολογούνται εκ του νόμου μέσω του δευτερο­βάθμιου οργάνου. Αυτοί που κατηγορούν την ΠΟΕ-ΟΤΑ είναι αυτοί που για κομματικούς λόγους την υπονομεύουν.
·        Καταγγέλλουμε ως σκάνδαλο μέλος του Γ.Σ. της ΠΟΕ-ΟΤΑ να εμφανίζεται ως εκπρόσωπος άλλης Ομοσπονδίας! Πόσες καρέκλες πια για προσωπικές φιλοδοξίες;
·        Νομική θωράκιση της Δημοτικής Αστυνομίας με νομοθετικές παρεμβάσεις.
·        Όχι στη μετατροπή της Υπηρεσίας σε Σώμα με κεντρική Διεύθυνση, κάτι που αποτελεί Δούρειο Ίππο, καθώς η Αθήνα θα κληθεί να ενισχύσει την Περιφέρεια, θα απολεστεί το αμετάθετο, και θα αποδεκατιστεί η Υπηρεσία, ενώ οι αρμοδιότητες και οι ανάγκες λόγω «Καλλικράτη» θα αυξάνουν, με συνέπεια την αναποτελεσματικότητά της.
·        Δημιουργία Τμήματος Λειτουργίας Δημοτικής Αστυνομίας στο Υπ. Εσωτερικών και έκδοση των υπουργικών αποφάσεων και των ερμηνευτικών εγκυκλίων που εκκρεμούν.
·        Συνεργασία με την Εισαγγελία Πρωτοδικών για τον τρόπο άσκησης των καθηκόντων για να μην διενεργούνται αυτόφωρα, πλην εξαιρετικών περιπτώσεων μαζί με την ΕΛ.ΑΣ.
·        Καμία παρέκκλιση από τον Κώδικα Κατάστασης Δημοτικών Υπαλλήλων.
·        Σεβασμός στη νομιμότητα και στην τήρηση του Καταστατικού.
·        Προτείνουμε την παρουσία εκπροσώπου από κάθε Δ.Α.Τ. στις συνεδριάσεις του Δ.Σ.

Η Ε.Κ.Ε.Δ.Α. δεσμεύεται ότι η λειτουργία του Συλλόγου θα έχει ένα και μόνο στόχο: Το συλλογικό καλό και όχι τις προσωπικές φιλοδοξίες. Ουσιαστική ενημέρωση των μελών για τα τρέχοντα θέματα. Διαλογική συζήτηση - ευρεία συναίνεση για οτι­δήποτε θεσμικό.
Κάποιοι βιάστηκαν να προεξοφλήσουν τη διάλυση της παράταξής μας, αλλά διαψεύστηκαν οικτρά! Ήρθε η στιγμή να γυρίσουμε σελίδα, για ένα σύλλογο με όραμα, διεκδικητικό, που θα εμπιστευόμαστε και θα στηρίζουμε όλοι μας.

Οι υποψήφιοι της Ε.Κ.Ε.Δ.Α.