Σάββατο 5 Ιανουαρίου 2013

ΠΟΕΣΕ: Η νέα Υγειονομική Διάταξη απορρυθμίζει αντί να ρυθμίζει τον κλάδο εστίασης!

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ) απέστειλε στον υπουργό Υγείας κ. Ανδρέα Λυκουρέντζο επιστολή σχετικά με την εκδοθείσα νέα Υγειονομική Διάταξη Υ1γ/Γ.Π./οικ. 96967/2012 και στην οποία εκφράζει την 'απαίτηση να υπάρχει τουλάχιστον ένα περιβάλλον αδειοδότησης που να προάγει τον υγιή ανταγωνισμό μεταξύ των επιχειρήσεων'.


Με την έκδοση της νέας Υγειονομικής Διάταξης, για την αδειοδότηση των καταστημάτων Υγειονομικού Ενδιαφέροντος μαζικής εστίασης και αναψυχής, η ΠΟΕΣΕ υποστηρίζει οτι επιβεβαιώνεται η προχειρότητα με την οποία η Πολιτεία αντιμετωπίζει την επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα.

Ακολουθεί η επιστολή:


“Κύριε Υπουργέ,

Ένα πάγιο αίτημα της ΠΟΕΣΕ ήταν η έκδοση νέας Υγειονομικής Διάταξης, για την αδειοδότηση των καταστημάτων Υγειονομικού Ενδιαφέροντος μαζικής εστίασης και αναψυχής (αφορά περίπου 121.000 επιχειρήσεις). Στις 8/10/12 δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ Β’ 2718/2012, η νέα Υγειονομική Διάταξη η οποία καταργεί πλήρως την Υ.Δ. Α1β/8577/83 και λογικά θα έπρεπε η Ομοσπονδία να την χαιρετίσει θετικά, εφόσον η παραπάνω νέα Υ.Δ. απλοποιούσε τις διαδικασίες, μέσα από ξεκάθαρους, διαφανείς όρους και προϋποθέσεις που θα μείωναν το διοικητικό κόστος και βάρος για τις επιχειρήσεις του Κλάδου. Δυστυχώς για μία ακόμη φορά επιβεβαιώνεται η προχειρότητα με την οποία η Πολιτεία αντιμετωπίζει την επιχειρηματικότητα στην πατρίδα μας.
Ακολουθώντας την προσφιλή διαδικασία των τελευταίων ετών, απορυθμίζει αντί να ρυθμίζει τον κλάδο, σε μία ιδιαίτερα κρίσιμη οικονομική συγκυρία, απαξιώνοντας τους κοινωνικούς εταίρους, αποφασίζοντας μονομερώς και κατά το δοκούν για μας, χωρίς εμάς.

Κύριε Υπουργέ,

Αναρωτηθήκατε έστω, ποια είναι η γνώμη του Δευτεροβάθμιου Συνδικαλιστικού Οργάνου του Κλάδου; Αν έγινε διαβούλευση ουσίας, αν τοποθετηθήκαμε επισήμως; γιατί αν αυτό είχε συμβεί τότε σίγουρα δεν θα υπήρχαν τόσα λάθη και ασάφειες στην νέα Υ.Δ., εκτός αν αυτή ήταν η πρόθεσή σας. Πρωταρχικός σκοπός μας είναι η υπηρέτηση του Δημοσίου συμφέροντος, η απλή και διάφανη διαδικασία αδειοδότησης, η διασφάλιση του υγιούς ανταγωνισμού και προστασία της Δημόσιας υγείας.
Λαμβάνοντας υπόψη μας τα παραπάνω θέτουμε τα παρακάτω ερωτήματα:

1. Τι σημαίνουν και πως ερμηνεύονται οι όροι “επαρκής”, “ανάλογος”, “κατάλληλος” και βέβαια “κατά την κρίση της οικείας Υγειονομικής Υπηρεσίας”.
2. Δεν πρέπει να καθορίζεται η ελάχιστη επιφάνεια σε τ.μ. των παρασκευαστηρίων η των άλλων χώρων στις επιχειρήσεις μαζικής εστίασης και αναψυχής;
3. Δεν πρέπει να καθορίζεται αριθμός των W.C. κατ‘ελάχιστο, σύμφωνα με τον αριθμό των καθισμάτων;
4. Δεν πρέπει ο ενδιαφερόμενος να μπορεί να αιτείται (εφ‘όσον επιθυμεί) προέλεγχο από την αρμόδια Υγειονομική υπηρεσία, για την αποφυγή δαπανών και καταλληλότητας του χώρου;
5. Δε θα πρέπει να ορίζεται η ελάχιστη απόσταση των υπαίθριων κέντρων διασκέδασης από την πλησιέστερη νόμιμη κατοικία;
6. Δεν πρέπει να καθορίζεται ότι η άδεια που θα εκδοθεί είναι “αορίστου χρόνου”;
7. Η άδεια μουσικών οργάνων δεν θα πρέπει να είναι και αυτή “αορίστου χρόνου”;
8. Δε θα πρέπει να υπάρχει η δυνατότητα πρόσθετης πράξης προσδιορισμού καθισμάτων;
9. Δε θα πρέπει να υπάρχει δυνατότητα προσφυγής κατά της αρνητικής γνωμοδότησης της Υγειονομικής υπηρεσίας;
10. Όταν τίθεται σε κίνδυνο η απειλείται η Δημόσια υγεία, δε θα πρέπει να ορίζεται από την Υ.Δ. η διαδικασία επιβολής της διοικητικής κύρωσης ανάκλησης αδείας;
11. Οι κινητές καντίνες θα μετατραπούν σε καταστήματα με τραπεζοκαθίσματα δημιουργώντας αθέμιτο ανταγωνισμό;
12. Τα καταστήματα λιανικού εμπορίου θα μπορούν να δημιουργούν τμήματα μαζικής εστίασης χωρίς να απαιτείται άδεια;
13. Η πολεοδομική νομοθεσία προβλέπει νομιμοποίηση χώρων, αυτοί με ποια διαδικασία νομιμοποιούνται υγειονομικά;

Για όλα τα παραπάνω ερωτήματα και ενδεχόμενα για περισσότερα που στην πορεία θα προκύψουν από ερωτήσεις η παρατηρήσεις καθώς και για διευκρινήσεις που θα χρειαστεί να απαντηθούν, θα πρέπει άμεσα να συσταθεί μία επιτροπή και με την δική μας συμμετοχή που θα εισηγείται σε σας κ. Υπουργέ τις βελτιώσεις που θα πρέπει να γίνουν, ώστε να η νέα Υγειονομική Διάταξη να επιλύσει προβλήματα και να διευκολύνει την επιχειρηματικότητα.

Κύριε Υπουργέ,

Απαίτηση των δεκάδων χιλιάδων συναδέλφων μας, που μέσα από την ακολουθούμενη πολιτική της “εσωτερικής υποτίμησης” βιώνουν όπως όλοι οι πολίτες αυτής της πατρίδας, τον δικό τους Γολγοθά, είναι τουλάχιστον να υπάρχει ένα περιβάλλον αδειοδότησης που να προάγει τον υγιή ανταγωνισμό μεταξύ των επιχειρήσεων, να σταματά τον κανιβαλισμό, να επιβάλει κανόνες και να ενεργοποιεί τις Δημόσιες Αρχές στην κατεύθυνση της ανάπτυξης. Όλοι πρέπει να αλλάξουμε πρότυπα και νοοτροπίες, που σε μεγάλο ποσοστό είναι η αιτία της σημερινής κρίσης. Τα πρότυπα αλλάζουν, οι νοοτροπίες αλλάζουν, το μήνυμα πρέπει να περάσει σε όλους μας, αλλά πρώτα από όλους πρέπει να αλλάξει “ρότα” η Πολιτεία, να μάθει να ακούει και μετά να αποφασίζει. Αποφασίστε το λοιπόν και εμείς είμαστε στο πλευρό σας”.

Πηγή: http://traveldailynews.gr/news/article/54398

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου