Σάββατο 4 Αυγούστου 2012

Σημεία από δηλώσεις του Δημάρχου Αθηναίων σε διάφορα μέσα ενημέρωσης

Διαβάστε αποσπάσματα από δηλώσεις του Δημάρχου Αθηναίων κ. Γιώργου Καμίνη σε διάφορα μέσα ενημέρωσης τις τελευταίες ημέρες. Δίνονται απαντήσεις για το κέντρο φιλοξενίας μεταναστών στην Αθήνα, τη διανομή τροφίμων στην Πλατεία Συντάγματος από την Χρυσή Αυγή, για τους απόρους και άστεγους στο Δήμο Αθηναίων, για τον ΟΚΑΝΑ, κλπ.

Σημεία από τη συνέντευξη του δημάρχου Αθηναίων, κ. Γιώργου Καμίνη, στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ και τον δημοσιογράφο κ. Βασίλη Λυριτζή.


Διανομή τροφίμων στην πλατεία Συντάγματος από τη Χρυσή Αυγή
Γ.Κ.: Εκπέμπουμε ένα μήνυμα ότι η χώρα λιμοκτονεί, και αυτό είναι λάθος. Η χώρα περνάει μια βαθιά οικονομική κρίση, υπάρχουν συμπολίτες μας που χρειάζονται τη στήριξη μας. Αυτό πρέπει να γίνεται διακριτικά, όχι με φαμφάρες και πανηγύρια, για να προστατεύσουμε και την αξιοπρέπεια των ανθρώπων οι οποίοι προσέρχονται για να πάρουν τα τρόφιμα. Και δεν καταλαβαίνω, επίσης, κάτι άλλο. Πως γίνεται αυτό με «ξένα κόλλυβα». Δηλαδή, που ήσαν οι κύριοι αυτοί στα θέματα της κοινωνικής αλληλεγγύης όλον αυτόν τον καιρό; Όταν ο κάθε Έλληνας προσφέρει από το υστέρημα του, αυτοί περίμεναν να πάρουν την κρατική επιχορήγηση; Λεφτά των φορολογουμένων; Και με αυτά να κάνουν δωρεάν φιλανθρωπία; Εγώ δεν το καταλαβαίνω αυτό το πράγμα. Και δεν καταλαβαίνω και κάτι άλλο ακόμα, να σας πω την αλήθεια. Αυτό το διαχωρισμό μεταξύ Ελλήνων και ξένων. Πρώτα απ’ όλα, εγώ δεν το βρίσκω καθόλου χριστιανικό αυτό, όταν οι ίδιοι ισχυρίζονται ότι πρεσβεύουν ελληνοχριστιανικά ιδεώδη, και, κατά δεύτερο λόγο, καθόλου πολιτικό. Είναι μια εσφαλμένη πολιτική κίνηση. Το να δίνουμε τρόφιμα σ’ αυτόν που πεινάει, μεταξύ άλλων, βοηθάει και στο να τον κρατήσουμε από το μικρο-έγκλημα. Αυτό δεν το καταλαβαίνουν; Και θα ζητάμε ταυτότητα στον άνθρωπο που πεινάει; Δηλαδή, για του δώσεις ένα κομμάτι ψωμί, θα του ζητάς στοιχεία ταυτότητας; Εγώ δεν συμφωνώ καθόλου με όλα αυτά. Να μη χρησιμοποιούμε την κοινωνική αλληλεγγύη για να κάνουμε πολιτική προπαγάνδα».

Κέντρο Φιλοξενίας Μεταναστών στην Αθήνα
Γ.Κ.: «Τα κέντρα υποδοχής δεν τα δημιουργούν οι δήμοι. Τα δημιουργεί το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης. Απλώς είπα, ότι ο δήμος της Αθήνας πρέπει να δώσει το παράδειγμα σε όλη την Τοπική Αυτοδιοίκηση και να δεχθεί να δημιουργηθεί στα όρια του ένα κέντρο φιλοξενίας μεταναστών. Κέντρο φιλοξενίας, εννοείται αυτών των ανθρώπων που βρίσκονται παράνομα στη χώρα και επίκειται η απέλαση τους. Αυτό ακριβώς είπα, ότι ο δήμος της Αθήνας πρέπει να δώσει το παράδειγμα, ούτως ώστε να ακολουθήσουν και άλλοι δήμοι, να μην επικρατήσει η λογική, το πρόβλημα ας είναι μακριά απ’ την αυλή μας και ας πάει στην αυλή του γείτονα, γιατί είναι ένα θέμα που αφορά όλη τη χώρα, το θέμα της παράνομης μετανάστευσης».

ΔΗΜ: Έχετε κάνει και αντίστοιχη συζήτηση με το Υπ. Δημόσιας Τάξης ή το ΥΠΕΣ;
Γ.Κ.: Έχουμε κάνει μια ανεπίσημη συζήτηση με το κ. υπουργό και περιμένω πρωτοβουλίες προς αυτήν την κατεύθυνση. Αλλά εκφράζοντας το δήμο της Αθήνας, νομίζω ότι όλοι οι Αθηναίοι θα συμφωνήσουν ότι πρέπει να δώσουμε εμείς το παράδειγμα για να ακολουθήσουν και οι άλλοι. Έχει ένα μεγάλο πρόβλημα η Αθήνα και πρέπει να αφαιρέσει το επιχείρημα από άλλους κακόπιστους, ότι «δεν θα λουστούμε εμείς το πρόβλημα της Αθήνας». Η Αθήνα θα λύσει, θα συμβάλλει και αυτή με τον τρόπο της στη λύση αυτού του προβλήματος».

Σημεία από τη συνέντευξη του δημάρχου Αθηναίων, κ.  Γιώργου Καμίνη στον ραδιοφωνικό σταθμό της ΝΕΤ και τις δημοσιογράφους κυρία  Τασούλα Ζήγου και κυρία Ντένια Σαρακίνη.


Για τη διανομή τροφίμων από τη Χρυσή Αυγή στο Σύνταγμα  :
Προχθές δεχτήκαμε μία επιστολή μία επιστολή που μας  ανακοίνωνε, δεν ζήτησαν άδεια, ότι στην πλατεία Συντάγματος θα διένειμαν  τρόφιμα και ότι παρακαλούσε να τους χορηγήσουμε κιγκλιδώματα και λοιπά. Η  απάντηση ήταν ότι την πλατεία Συντάγματος δεν προτίθεται πλέον ο δήμος να την  παραχωρήσει για τέτοιου είδους χρήσεις. Πρώτη και τελευταία φορά είχε γίνει  με κάτι πατατοπαραγωγούς που είχαν έρθει  το χειμώνα και διένειμαν  πατάτες. Καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι δεν έπρεπε να έχει γίνει αυτό και να  παραχωρήσει την κεντρική πλατεία της πόλης, την πλατεία αυτή που είναι  έμβλημα, όπου υπάρχουν ιστορικά κτίρια, όπου είναι το Κοινοβούλιο. Είναι σαν  να στέλνουμε ένα μήνυμα σε όλους ότι βρίσκεται η πόλη στα όρια της  λιμοκτονίας και αυτό είναι εσφαλμένο μήνυμα. Η πόλη περνάει την κρίση της, θα  διανείμουμε τρόφιμα σε άπορους συμπολίτες μας  αλλά δεν θα  χρησιμοποιούμε την κεντρική πλατεία της πόλης και να στείλουμε μήνυμα στον  κόσμο ότι η Αθήνα λιμοκτονεί, αυτό είναι εσφαλμένο. Αυτό ήταν το σκεπτικό  μας, και γι΄ αυτό ακριβώς, όταν ο ίδιος ο Δήμος διένειμε προ μηνός, πιθανόν  να το θυμάστε,  οπωροκηπευτικά που είχαν έρθει από την Κρήτη, το κάναμε  σε έναν άλλο χώρο, στο Πεδίο του Άρεως. Θα μπορούσε και ο Δήμος  να  κάνει δημόσια επίδειξη φιλανθρωπίας και αλληλεγγύης, αλλά προτίμησε να το κάνει  αλλού για να μην στείλει το μήνυμα που σας είπα.  Και αν μου επιτραπεί,  να σχολιάσω το γεγονός ότι «μοιράζουμε τρόφιμα αποκλειστικά σε Έλληνες»,  είναι όχι μόνο μια διάκριση την οποία δεν τη δέχομαι,  είναι και  εσφαλμένο πολιτικά. Μοιράζουμε τρόφιμα σε ανθρώπους οι οποίοι πεινάνε, για να  τους κρατήσουμε μακριά και από το μικροέγκλημα. Πολλοί επιδίδονται στο  μικροέγκλημα, επειδή πεινάνε.
Την πλατεία Συντάγματος δεν την παραχωρώ. Το  γεγονός ότι μπορεί κάποιοι μόνοι τους να παίρνουν το δικαίωμα να τα κάνουν  αυτά, δείχνει ότι δεν τους ενδιαφέρει να λειτουργεί η πόλη με κανόνες.   Αυτό πρέπει να καταλάβουμε. Όταν ο δήμος  Αθηναίων, βγαίνει και μιλάει  για την παράνομη αφισοκόλληση, κατεβάζουμε τις αφίσες  και αυτό  συμβαίνει χωρίς καμία κομματική διάκριση. Όταν μιλάμε για το δικαίωμα των  διαδηλώσεων, όταν μιλάμε για τη χορήγηση τροφίμων, όλα αυτά, πρέπει να  γίνονται με κανόνες. Η πόλη πάσχει, γιατί ο καθένας λειτουργεί όπως του  κατεβαίνει στο κεφάλι.

 Για το μεταναστευτικό :
Πρέπει να ξεχωρίζουμε τους μετανάστες που βρίσκονται  νόμιμα στη χώρα, που θέλουν να ενσωματωθούν κοινωνικά, που τα παιδιά τους  πάνε στα σχολεία, που θέλουν να γίνουν Έλληνες πολίτες, από τους ανθρώπους  που βρίσκονται στη χώρα παράνομα. Και πρέπει να λυθεί αυτό το ζήτημα.  Γι’ αυτό ο δήμος Αθηναίων δίνει το παράδειγμα, λέγοντας ότι δέχεται στα  όριά του, να δημιουργηθεί κέντρο φιλοξενίας μεταναστών, έως ότου επιστρέψουν  αυτοί οι άνθρωποι στις πατρίδες τους.

Σημεία από τη συνέντευξη του δημάρχου Αθηναίων, κ. Γιώργου Καμίνη στον ραδιοφωνικό  σταθμό ΒΗΜΑ FM και  τους δημοσιογράφους, κυρία Έλενα Λάσκαρη και κ. Αργύρη Παπαστάθη.

Για τη διανομή  τροφίμων από τη Χρυσή Αυγή στο Σύνταγμα :
Η  Χρυσή Αυγή απηύθυνε στο δήμο πριν από δύο ημέρες μία επιστολή όπου ζητούσε ο  δήμος να παράσχει κιγκλιδώματα και τα λοιπά και φύλαξη προκειμένου να  διανεμηθούν τρόφιμα στην πλατεία Συντάγματος. Δεν μπήκε καν στον κόπο η  κοινοβουλευτική ομάδα του συγκεκριμένου κόμματος να ζητήσει άδεια για να το  κάνει αυτό. Το να χρησιμοποιήσεις μία συγκεκριμένη πλατεία της πόλης για μία  συγκεκριμένη δράση απαιτεί άδεια από το δήμο
Τους  πληροφόρησα ότι δεν πρόκειται να χορηγήσω άδεια για να γίνει αυτό στην  πλατεία Συντάγματος και ο λόγος είναι ότι δεν πρέπει να στέλνουμε μήνυμα  παγκοσμίως ότι η πόλη είναι στο όρια της λιμοκτονίας. Όταν επιλέγεις την κεντρική πλατεία της πόλης προκειμένου να διανείμεις τρόφιμα σε απόρους, είναι ένα μήνυμα που δεν πρέπει να στέλνεται.

Για  το γεγονός ότι η Χρυσή Αυγή πρόσφερε σήμερα τρόφιμα μόνο σε Έλληνες :
Θεωρώ  ότι είναι από κάθε άποψη εσφαλμένο να ζητάς ταυτότητα από κάποιον που πεινάει για να του δώσεις να φάει. Όχι μόνο για λόγους φιλανθρωπίας. Αναφέρομαι και  στη στοιχειώδη κοινωνική αλληλεγγύη η οποία θα πρέπει να λειτουργεί κατά  τέτοιον τρόπο ούτως ώστε τον άνθρωπο που πεινάει να μην τον σπρώχνεις στο  μικροέγκλημα.
Η  επιλογή αυτή όχι μόνο αντίκειται σε κάθε έννοια ανθρωπισμού αλλά αντίκειται  και σε στοιχειώδη πολιτική λογική, να ζητάς ταυτότητα από τον άνθρωπο που  πεινάει για να του δώσεις ένα κομμάτι ψωμί.

Για  το αν ενοχλεί περισσότερο ότι τη συγκεκριμένη ενέργεια την έκανε ο  συγκεκριμένος κομματικός φορέας :
Ο  δήμος πρέπει να εφαρμόζει τους κανόνες με βάση την αρχή της ισότητας. Όταν  εφαρμόζουμε νόμους και κανόνες δικαίου γενικότερα στην πόλη, το κάνουμε με  κομματική αχρωματοψία. Την ίδια στάση θα έχω οποιοδήποτε κόμμα έρθει στο  μέλλον  να ζητήσει την πλατεία Συντάγματος να κάνει αυτήν τη δουλειά.  
Θα  πρέπει όλοι να καταλάβουν ότι η πόλη πρέπει να λειτουργεί με κανόνες. Όταν  κατά την προεκλογική εκστρατεία  κατεβάζαμε διαρκώς τις χιλιάδες αφίσες στην  πόλη, δεν κοιτάζαμε ποιο κόμμα ανεβάζει την αφίσα, την κατεβάζαμε και τα  πρόστιμα που επιβλήθηκαν, επιβλήθηκαν σε όλα τα κόμματα που παραβίασαν τις  συγκεκριμένες διατάξεις  Επειδή οι δημόσιοι φορείς, και τα πολιτικά  κόμματα είναι δημόσιοι φορείς, πρέπει να παραδειγματίζουν τους πολίτες.  Πρέπει να στέλνουν μήνυμα στους πολίτες ότι έχουν δικαιώματα και υποχρεώσεις.  Όποιος λειτουργεί με διαφορετικό τρόπο, σηκώνοντας το δικό του μπαϊράκι δίνει  πολύ κακό παράδειγμα στην κοινωνία.

Για  το αν θα επιβληθεί κάποιο πρόστιμο στη Χρυσή Αυγή :
Θα το δω αυτό. Θα το  δω  και αν υπάρχει θα το κάνω, θα το κοιτάξω.

Για  το πώς κινείται ο δήμος στο θέμα της διανομής τροφίμων :
Ο  δήμος επέλεξε πριν από ένα μήνα, θα θυμάστε πιθανόν ότι είχαμε διανείμει  οπωροκηπευτικά σε πολίτες τα οποία είχε προσφέρει ευγενώς ο συνεταιρισμός της  Κρήτης  «Ανατολή». Δεν επιλέξαμε την κεντρική πλατεία της πόλης για  γίνει αυτό. Πήγαμε στο Πεδίον του Άρεως. Και από εδώ και πέρα πλέον ο δήμος  έχει βρει χώρο όπου αυτό θα γίνεται πάρα πολύ διακριτικά όπως επιβάλλουν οι  περιστάσεις. Αυτές τις δράσεις δεν πρέπει να τις κάνουμε με φανφάρες, πρέπει  να διαφυλάξουμε την αξιοπρέπεια των ανθρώπων που έρχονται να πάρουν τα  τρόφιμα. Δεν είναι καθόλου αυτονόητο ότι όλοι έρχονται έτσι ευχάριστα.

Για το τι άλλο  κάνει ο δήμος Αθηναίων για να βοηθήσει τους ανθρώπους που έχουν ανάγκη :
Εμείς  εγκαταστήσαμε ακριβώς απέναντι από το σταθμό Λαρίσης, στο παλιό Φρουραρχείο,  μία δομή του δήμου που λειτουργεί πλέον ως κέντρο αλληλεγγύης, με 30  τηλεφωνικές γραμμές, το τηλέφωνο είναι το 15422.  Στο τηλέφωνο αυτό  δεχόμαστε προσφορές σε ρουχισμό, έπιπλα, τρόφιμα (εκτός από νωπά), σχεδόν στα  πάντα, και αυτά τα διανέμουμε. Έχουμε αρχίσει χωρίς φανφάρες.

Για το αν  αυξάνονται οι άποροι και οι φτωχοί στο δήμο Αθηναίων :
Η  εικόνα που έδιναν οι άνθρωποι που ερχόντουσαν δεν ήταν τέτοια που θα  μπορούσες να υποψιαστείς ότι θα ερχόταν κάποιος άνθρωπος από αυτούς να στηθεί  μισή ώρα στην ουρά  για να πάρει δέκα κιλά ντομάτες, πιπεριές και  αγγούρια. Ήταν άνθρωποι καθημερινοί, δεν ήταν εξαθλιωμένοι άνθρωποι. Αυτό  κάτι λέει. Υπάρχουν στρώματα του πληθυσμού τα οποία η κρίση τα σπρώχνει στη  φτώχεια.

Σημεία  από τη συνέντευξη του δημάρχου Αθηναίων, κ. Γιώργου Καμίνη στον ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΙ και τον δημοσιογράφο κ. Γιώργο Ψάλτη.


 Για  τη  χθεσινή συνάντηση με τον υπουργό Υγείας και αν ουσιαστικά θα υλοποιηθεί το  μνημόνιο συνεργασίας που είχε συνάψει ο δήμος με το υπουργείο Υγείας πριν ένα  χρόνο :
Βεβαίως  και θα υλοποιηθεί γιατί πρέπει επιτέλους σε αυτήν τη χώρα να καταλάβουμε ότι  η δημόσια διοίκηση έχει και συνέχεια και στο γεγονός ότι αλλάζει ο υπουργός  της δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να διακόπτονται όλες οι ενέργειες που έχουν  αρχίσει κάτω από έναν υπουργό και όταν έρχεται ο καινούργιος θα πρέπει να  αρχίζουμε από την αρχή. Λοιπόν, φυσικά θα συνεχιστεί το μνημόνιο το οποίο  είχαμε υπογράψει, το οποίο ήταν για θέματα δημόσιας υγείας. Πρώτα από όλα  εμβολιασμοί στα σχολεία, εμβολιασμοί που είχαν αρχίσει σε σχολεία του 1ου  και του 6ου Δημοτικού Διαμερίσματος όπου είναι και πάρα πολλά  παιδιά αλλοδαπά τα οποία δεν είναι πάντα βέβαιο ότι έχουν τη φροντίδα που  πρέπει. Ήδη έχουν εμβολιαστεί 400 παιδιά. Επίσης εμβολιασμοί σε άτομα Τρίτης  Ηλικίας στις Λέσχες Φιλίας του δήμου.   
Θα  γίνει διασύνδεση των  δημοτικών ιατρείων με τον φορέα του ΕΟΠΠΥ, θα  μπορούν δηλαδή οι δημοτικοί  ιατροί να συνταγογραφούν πλέον, και θα  μπορούν άνθρωποι ηλικιωμένοι είτε άποροι να παραπέμπονται στα ιατρεία, τα  θεραπευτήρια του ΙΚΑ της Πολυκλινικής στην Πατησίων προκειμένου να εξεταστούν.  Θα υπάρξει πληροφόρηση στα σχολεία για θέματα αθλητισμού. Θα κάνουμε στην  Ακαδημία του Πλάτωνος ένα πάρκο που θα τοποθετηθούν υπαίθρια όργανα  γυμναστικής και γενικά θα συνεχιστούν όλες αυτές οι δράσεις τις οποίες είχαμε  συμφωνήσει.

Για  τους χρήστες  ναρκωτικών και το πώς θα καλυφθούν οι ανάγκες ανθρώπων οι οποίοι δεν έχουν  ενταχθεί σε κάποιο πρόγραμμα απεξάρτησης του ΟΚΑΝΑ :
Πρέπει  πρώτα από όλα να ολοκληρωθεί η αποκέντρωση του ΟΚΑΝΑ που είχε αρχίσει, δηλαδή  να λειτουργήσουν κέντρα χορήγησης μεθαδόνης σε όλα τα νοσοκομεία του  λεκανοπεδίου. Αυτήν τη στιγμή δεν έχουν ανοίξει τα κέντρα τους δύο  νοσοκομεία, το Δρομοκαΐτειο και το νοσοκομείο Λοιμωδών Νοσημάτων. Κατά  δεύτερο λόγο θα πρέπει οι δήμοι να ανοίξουν δικά τους κέντρα, όχι  απεξάρτησης, αλλά κέντρα κοινωνικής επανένταξης των χρηστών. Να μπορεί ο  χρήστης, αυτοί οι άνθρωποι οι οποίοι βλέπουμε να είναι στο δρόμο πάρα πολύ  συχνά, είναι οι άνθρωποι οι οποίοι έχουν παραιτηθεί από κάθε ελπίδα, να  μπορούν να πάνε σε ένα χώρο, να πλύνουν τα ρούχα τους, να κάνουν οι ίδιοι ένα  μπάνιο, να φάνε κάτι και εκεί να τους υποδεχτούν άνθρωποι εξειδικευμένοι,  άνθρωποι οι οποίοι θα είναι είτε από τον ΟΚΑΝΑ, είτε από το ΚΕΘΕΑ, είτε από  το 18 ΑΝΩ, εφόσον δεχτούν όλοι αυτοί να συνεργαστούν με το δήμο, και  τουλάχιστον από δύο φορείς έχουμε θετική ανταπόκριση. Και να μπορέσουν εκεί  κάποιοι από αυτούς τους χρήστες, που θα θέλουν, να προσανατολιστούν στο να  ακολουθήσουν από μία μέθοδο απεξάρτησης  

Για  την πρόσβαση  μεταναστών και αστέγων στις πρωτοβάθμιες υπηρεσίες υγείας:
 Αυτές  οι φροντίδες υγείας, κυρίως προληπτικής ιατρικής, αφορούν τους πάντες.  Αφορούν ανθρώπους οι οποίοι δεν έχουν τακτική επαφή με ιατρικά κέντρα  πρόληψης, είναι και οι μετανάστες, είναι και οι άποροι. ΤΟ ΚΕΕΛΠΝΟ  τουλάχιστον κάνει πάρα πολύ μεγάλη δουλειά σε αυτόν τον τομέα.

Για  τη λειτουργία Κέντρων Φιλοξενίας Μεταναστών:
Ο  δήμος Αθηναίων θα δεχτεί στα όρια του ένα Κέντρο Φιλοξενίας Μεταναστών εφόσον  το υπουργείο βρει τον κατάλληλο χώρο.  Η Αθήνα πρέπει να δώσει το  παράδειγμα ούτως ώστε και άλλοι δήμοι της χώρας να καταλάβουν ότι αυτό το  πρόβλημα μας αφορά όλους και ότι αν δεν βελτιωθεί η φύλαξη των συνόρων και αν  δεν λειτουργήσουν - με πλήρη σεβασμό της ανθρώπινης αξιοπρέπειας - Κέντρα Υποδοχής  και Φιλοξενίας Μεταναστών στη χώρα το μεταναστευτικό δεν θα λυθεί. Η Αθήνα  φέρει το κύριο βάρος και πρέπει να δώσει το παράδειγμα.

Πηγή: cityofathens.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου