Παρασκευή 31 Αυγούστου 2012

Χρηματοδότηση ή αναπροσδιορισμός αρμοδιοτήτων ΟΤΑ

ΚΑΤΑ ΤΗ διάρκεια του έκτακτου συνεδρίου της Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Κώστας Ασκούνης χαρακτήρισε «κόκκινη γραμμή» την απόδοση στους δήμους των 2,7 δισ. ευρώ από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους. Ο υπουργός Εσωτερικών Ευριπίδης Στυλιανίδης, από την πλευρά του, έκανε λόγο για οικονομικά προβλήματα που συσσωρεύτηκαν «από τη μακρά προεκλογική περίοδο και κυρίως από τη λογική ισορροπιών της προηγούμενης περιόδου».

ΣΤΗ ΜΕΤΑΠΟΛΙΤΕΥΤΙΚΗ περίοδο η σπατάλη στους φορείς της γενικής κυβέρνησης, τα νοσοκομεία και τους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης, ήταν ο κανόνας. Η απουσία ελέγχου και λογοδοσίας σε συνδυασμό με την αλόγιστη επέκταση των μονάδων είχε ως αποτέλεσμα να συσσωρεύονται χρέη που έρχονταν στην επιφάνεια σε ανύποπτο χρόνο, επιβαρύνοντας τους Έλληνες φορολογούμενους.

ΣΤΟ ΕΠΙΠΕΔΟ της τοπικής αυτοδιοίκησης όμως οι πρόσφατες συνενώσεις δήμων και κοινοτήτων μέσω του «Καποδίστρια» και του «Καλλικράτη» περιόρισαν σημαντικά τη σπατάλη πόρων και δημιούργησαν τις προϋποθέσεις για ευκολότερο έλεγχο των δαπανών από την κυβέρνηση.

ΕΙΝΑΙ ΔΥΣΚΟΛΟ πλέον να κατηγορήσει κανείς τους δημάρχους για παράλογα αιτήματα χρηματοδότησης. Αντιθέτως, είναι προφανές ότι οι αρμοδιότητες που τους έχουν ανατεθεί είναι τέτοιες που δεν μπορούν να έρθουν σε πέρας χωρίς την οικονομική στήριξη από την κεντρική διοίκηση. Το «αγκάθι» βέβαια της διαφθοράς και της κακοδιαχείρισης στους ΟΤΑ παραμένει.

ΓΙΑ ΤΟ λόγο αυτόν η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να στηρίξει τους δήμους και να φανεί φερέγγυα στις οικονομικές της υποχρεώσεις στο μέλλον. Διαφορετικά θα πρέπει να τους απαλλάξει από τις κοστοβόρες αρμοδιότητες, αναλαμβάνοντας εκείνη από εδώ και στο εξής τη διεκπεραίωσή τους. Η διαιώνιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τους ΟΤΑ δεν αποτελεί λύση, γιατί αργά ή γρήγορα θα φέρει στη δημοσιότητα προβλήματα σε βασικές λειτουργίες που… αποδίδονται γενικά στο κράτος, όπως η θέρμανση και η ηλεκτροδότηση δημόσιων σχολείων σε παραμεθόριες περιοχές…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου