Πέμπτη 16 Αυγούστου 2012

Οσμή σκανδάλου στη διακίνηση καρτών ελεγχόμενης στάθμευσης και σχολιασμός Ε.Κ.Ε.Δ.Α. - Επιβεβαίωση από το Δήμο Αθηναίων

Αναδημοσιεύουμε ένα ρεπορτάζ με τίτλο «Τρεις υποθέσεις με οσμή σκανδάλου στο Δήμο του Καμίνη» από την ιστοσελίδα parapolitika.gr που αναρτήθηκε στις 11 Αυγούστου. Αν και πρόκειται καθαρά για ένα «στρατευμένο» ρεπορτάζ όχι για την ενημέρωση του κοινού ή την αποκάλυψη της αλήθειας, αλλά με μόνο στόχο να προασπίσει συγκεκριμένα κομματικά συμφέροντα μακριά από κάθε έννοια δημοσιογραφικής δεοντολογίας, εντούτοις το αναδημοσιεύουμε γιατί αναφέρεται και σε σκάνδαλο που ούτε έχει δει το φως της δημοσιότητας ούτε έχει πάρει ακόμη -εξ όσων γνωρίζουμε- το δρόμο της δικαιοσύνης.

Από που να αρχίσουμε και που να τελειώσουμε. Αυτά που συμβαίνουν τα τελευταία χρόνια στον Δήμο της Αθήνας, δεν έχουν ιστορικό προηγούμενο. Η θητεία του μεγάλου Γιώργου Καμίνη, ήδη άρχισε να "γράφει" τις πρώτες μελανές σελίδες της.

Ο Δήμαρχος της Αθήνας νόμιζε ότι ο ΔΗΜΟΣ είναι ΜΚΟ. Η λανθασμένη διοίκηση οδηγεί σε περίεργα μονοπάτια. Όσοι γνωρίζουν πρόσωπα και καταστάσεις λένε ότι" σύντομα αρχίζουν τα πολύ δύσκολα για τον Καμίνη κα την παρέα του".

Επειδή, όμως, ήδη έχουν καταγράφει διάφορες επιτυχίες που έχουν και οσμή σκανδάλων, νομίζουμε ότι αξίζει τον κόπο να αρχίσουμε να τις αραδιάζουμε. Πάμε λοιπόν.
α) Πριν από ένα χρόνο περίπου, σκάνδαλο στο Ίδρυμα Αστέγων για μίζες στενών συνεργατών του τότε προέδρου του, δημοτικού συμβούλου, της παράταξης του κ. Γ. Καμίνη. Ο πρόεδρος παραιτήθηκε, η υπόθεση όμως είναι στον εισαγγελέα και στις δικαστικές αρχές.
β)Παράνομες προσλήψεις στον 9'84 που προκάλεσαν την παρέμβαση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, στον Γενικό Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης, κ. Λέανδρο Ρακιντζή, ο οποίος και ερευνά την υπόθεση. Πέραν των παρανόμων προσλήψεων ο Καμπυλης, έχει αρχίσει να πέφτει στην μια μετα την άλλη γκάφα. Εσχάτως, μάλιστα, μαθαίνουμε ότι άρχισε να χάνει και παραδοσιακούς συμμάχους, όπως για παράδειγμα την μεγάλη μορφή της δημοσιογραφίας, Δώρα ΣΑΡΡΗ. Αυτή την σπάνια σε ομορφιά γυναίκα.
γ)Πριν από ένα μήνα είχαμε την παραίτηση της κ. Τούλας, προέδρου του Οργανισμού Νεολαίας και Άθλησης (Ο.Ν.Α.) για υπόθεση διαφθοράς της ιδίας αλλά και συνεργάτιδος της. Η υπόθεση βρίσκεται στα χέρια του εισαγγελέα και των ανακριτικών αρχών. Αλήθεια επ´ αυτού γνωρίζει κάτι παραπάνω ο Καμίνης;
δ) Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά εσχάτως "βγήκαν" στην Κυκλοφορία πλαστές κάρτες ελεγχόμενης στάθμευσης. Επί τέσσερα χρόνια της προηγούμενης δημοτικής αρχής του κ. Ν. Κακλαμάνη, το μέτρο λειτουργούσε άψογα και είχε βοηθήσει σημαντικά το κέντρο της Αθήνας. 

Υπενθυμίζουμε, επί δημαρχίας του κ. Καμίνη τη παράνομη επέκταση της σύμβασης για ένα χρόνο, με αστείες δικαιολογίες, τις οποίες δεν απεδέχθη το Ελεγκτικό Συνέδριο και επέστρεψε τη "σύμβαση" δύο φορές πίσω. Κάτι, που έγινε αιτία να αποφασίσει ο δήμος να λειτουργήσει την ελεγχόμενη στάθμευση με δικές του δυνάμεις , χωρίς ανάδοχο εταιρεία.

Ερωτήματα που προκύπτουν και δεν έχουν απαντηθεί παρ' ότι έχουν τεθεί από την αξιωματική αντιπολίτευση στο δημοτικό συμβούλιο:
1ον. Αφού ο δήμος λειτουργεί την ελεγχόμενη στάθμευση, γιατί ανέθεσε σε εταιρεία την έκδοση καρτών;
2ον. Ποια είναι η εταιρεία, με ποιες διαδικασίες πήρε τη δουλειά και ποιο είναι το οικονομικό τίμημα;
3ον. Για πόσο χρονικό διάστημα κυκλοφορούν οι πλαστές κάρτες και ποια είναι η απώλεια του δήμου εξ' αυτού του γεγονότος;
Αυτό το αναφέρουμε, γιατί ενώ κάθε Αύγουστο λόγω της απουσίας δεκάδων χιλιάδων Αθηναίων από τη πρωτεύουσα υπήρχε μείωση των εσόδων του δήμου, τον φετινό Αύγουστο, σε σχέση με τους προηγούμενους μήνες παρατηρείται μεγάλη αύξηση των εσόδων, επειδή απεκαλύφθη η απάτη τον Ιούλιο μήνα, και εκείνοι που την είχαν "σκαρώσει" και όπως φαίνεται εισέπρατταν το σύνολο των χρημάτων από την πώληση των πλαστών καρτών, φοβήθηκαν και σταμάτησαν προσωρινά τη "φάμπρικα" που είχαν ξεκινήσει...

Τέλος, μόλις, η δημοτική αρχή υποψιάστηκε ότι η υπόθεση έφθασε στα αυτιά της αντιπολίτευσης διέταξε επειγόντως να γίνει ή σήμερα ή την ερχόμενη Δευτέρα μήνυση κατ' αγνώστων...Τι άλλο έχουμε να δούμε από τον κ. Καμίνη και τη παρέα του...
 
Πηγή: parapolitika.gr

Σχολιασμός Ε.Κ.Ε.Δ.Α.: Το ρεπορτάζ αναφέρεται σε δήθεν σκάνδαλο της δημοτικής αρχής Καμίνη. Τι έχουμε όμως μέχρι τώρα; Επισήμως δεν έχει κατατεθεί καμία μήνυση από το Δήμο Αθηναίων. Το γεγονός ότι διαρρέεται ένα ρεπορτάζ που αφορά την αποκάλυψη οικονομικού σκανδάλου, το οποίο βρίσκεται ακόμη στο στάδιο της διερεύνησης, και μάλιστα όχι από την πλευρά της δημοτικής αρχής, αλλά της αντιπολίτευσης του δήμου, είναι στην καλύτερη περίπτωση ύποπτο και λειτουργεί έμμεσα ως μίας πρώτης τάξης προειδοποίησης στους εν δυνάμει εμπλεκόμενους να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε να αποφύγουν το αυτόφωρο και να προετοιμαστούν να αντιμετωπίσουν τις όποιες κατηγορίες!

Ένα από τα χαρακτηριστικά του ρεπορτάζ είναι η αντιστροφή της πραγματικότητας σε όλο της το μεγαλείο: Το άρθρο παραπέμπει τους αναγνώστες σε δήθεν σκάνδαλο της δημοτικής αρχής Καμίνη, τη στιγμή που η δημοτική αρχή Καμίνη είναι αυτή που αποκάλυψε το σκάνδαλο και το διερευνά! Η Ε.Κ.Ε.Δ.Α. γνωρίζει από πρώτο χέρι ότι μόλις ο δήμαρχος Αθηναίων ενημερώθηκε από τον αντιδήμαρχο δημοτικής αστυνομίας κ. Γιώργο Αναγνωστόπουλο σχετικά, έδωσε άμεσα εντολή να πάει το θέμα στον Εισαγγελέα. Αντίθετα με ότι συνέβαινε στο παρελθόν, που η μόνη περίπτωση να πάει κάτι στον Εισαγγελέα ήταν μετά από εκτενείς αναφορές στον τύπο, ενώ υπάρχουν και περιπτώσεις (π.χ. Τεχνόπολις) που χρειάστηκε να αλλάξει η δημοτική αρχή για να ξεκινήσει η διερεύνηση της υπόθεσης!

Αφού το ρεπορτάζ υπερασπίζεται τη δημοτική αρχή Κακλαμάνη, ας μας θυμίσει τι έγινε με το οικονομικό σκάνδαλο στο οποίο εμπλκεκόταν μεγαλοσυνδικαλιστής της ΔΑΚΕ, σκάνδαλο που έφερε στη δημοσιότητα ο ίδιος ο Κακλαμάνης; Μήπως έφτασε μόνο στον Τύπο, και όχι στην Εισαγγελία; Και μήπως μετά ξεχάστηκε, ως αποτέλεσμα κάποιας συνδιαλλαγής όπως έλεγαν οι «κακές γλώσσες»; Από τη στιγμή που η υπόθεση δεν οδηγήθηκε τελικά στη Δικαιοσύνη, ούτε όμως ο τέως δήμαρχος ανακάλεσε ποτέ τις αρχικές καταγγελίες του, μόνο υποθέσεις μπορούμε να κάνουμε.

Επανερχόμαστε στο άρθρο, η πολιτική στράτευση του οποίου είναι εμφανής. Αναφέρεται σε σκάνδαλα που εμπλέκονται στελέχη του Δήμου και αγγίζουν δήθεν τον κ. Καμίνη, τη στιγμή που με εντολή Καμίνη ζητήθηκαν οι άμεσες παραιτήσεις των στελεχών αυτών. Ειδικά στην περίπτωση του Ο.Π.Α.Ν.Δ.Α. (και όχι Ο.Ν.Α.) όπου το ρεπορτάζ παραπάνω αναφέρεται σε διαφθορά της ίδιας της προέδρου και συναργάτιδός της, τα μέχρι στιγμής δημοσιεύματα δεν εμπλέκουν την ίδια την πρόερδο, αλλά μόνο τη συνεργάτη της που ας μην ξεχνάμε ότι αποσπάστηκε από τη ΔΕΗ στο Δήμο Αθηναίων επί Κακλαμάνη, και όχι επι Καμίνη! Όσο για την αναφορά στον 9,84, όλοι γνωρίζουμε πολύ καλά ότι το όργιο κατασπατάλησης δημόσιου χρήματος έγινε επί δημοτικής αρχής Κακλαμάνη, με παχυλούς μισθούς σε αργόμισθους δημοσιογράφους οι περισσότεροι εκ των οποίων δεν είχαν καμία συνεισφορά στη λειτουργία του σταθμού. Θυμηθείτε το θέμα εδώ.

Το άρθρο αναφέρει ότι τα τέσσερα προγούμενα χρόνια (δηλαδή επί διακυβέρνησης του δήμου από τον Κακλαμάνη) το σύστημα της ελεγχόμενης στάθμευσης λειτουργούσε άψογα. Εμείς διερωτώμαστε: είναι πράγματι έτσι; Όσοι συνάδελφοι έχουν περάσει από το Τμήμα Ελεγχόμενης Στάθμευσης γνωρίζουν πολύ καλά ότι για χιλιάδες ξυστές κάρτες το σύστημα της αναδόχου εταιρείας έβγαζε ως αποτέλεσμα ελέγχου "BARCODE NOT FOUND", δηλαδή άγνωστη κάρτα και όχι καταχωρημένη (δηλαδή πιστοποιημένη με τιμολόγιο). Γιατί δεν αντιμετωπίστηκε το πρόβλημα αυτό και δεχόντουσαν όλοι τη δικαιολογία της τότε αναδόζου εταιρείας ότι εκ παραδρομής δεν έγινε η εισαγωγή των σχετικών καρτών στο σύστημα; Να γίνει μια φορά λάθος το κατανοούμε, να γίνεται επί σειρά ετών είναι κάτι που εύλογα προκαλεί ερωτηματικά. Μπορεί να επρόκειτο πράγματι για τεχνικό θέμα ή ολιγωρία της εταιρείας, δεν ισχυριζόμαστε κάτι διαφορετικό. Γιατί όμως δεν έγινε ποτέ μια ουσιαστική έρευνα για το θέμα; Αλήθεια, οι υποθέσεις εντοπισμού από συναδέλφους ξυστών καρτών με το ίδιο barcode -όπου δεν εγεννάτο θέμα τεχνικού προβλήματος- που κατέληξαν; Υπήρξε η απάντηση ότι δεν προέκυψε κάποιο στοιχείο. Η ερώτησή μας είναι αν πράγματι έγινε τότε ουσιαστική έρευνα. Ή μήπως ήταν ανίκανη ή απρόθυμη η προηγούμενη δημοτική αρχή να αντιμετωπίσει το θέμα; Γιατί όταν υπάρχουν δυο κάρτες με το ίδιο barcode, η μία τουλάχιστον είναι πλαστή. Αυτά για τη δήθεν απρόσκοπτη λειτουργία του συστήματος της ελεγχόμενης στάθμευσης για τα τέσσερα χρόνια Κακλαμάνη. Με την ευκαιρία, ας μας απαντήσει το ρεπορτάζ, αφού ήταν απρόσκοπτη η λειτουργία του συστήματος, για ποιο λόγο η ανάδοχος εταιρεία έχει μηνύσει το Δήμο Αθηναίων για εκείνο το χρονικό διάστημα για διαφυγόντα κέρδη, και πόσα εκατομμύρια ευρώ διεκδικεί από το Δήμο;

Όσο για τα «ερωτήματα» που θέτει το ρεπορτάζ, μπορούμε να σκεφτούμε κάποιες απαντήσεις.
1ον. Αφού ο δήμος λειτουργεί την ελεγχόμενη στάθμευση, γιατί ανέθεσε σε εταιρεία την έκδοση καρτών;
  • Γιατί απλά ο δήμος δεν έχει δικό του Τυπογραφείο, και βέβαια δεν έχει σύστημα διακίνησης των καρτών. Ποια θα ήταν δηλαδή η λύση; Η επιλογή εταιρείας για τη διάθεση και διακίνηση των καρτών ήταν μονόδρομος.
2ον. Ποια είναι η εταιρεία, με ποιες διαδικασίες πήρε τη δουλειά και ποιο είναι το οικονομικό τίμημα;
  • Η εταιρεία είναι πρακτικά η ίδια που κυκλοφορούσε τις κάρτες από τις απαρχές της λειτουργείας του συτήματος, δηλαδή η ίδια και όταν ήταν δήμαρχος ο Νικήτας Κακλαμάνης. Οι ίδιοι άνθρωποι είναι πίσω από τη σημερινή εταιρεία. Η επιλογή έγινε από τη ΔΑΕΜ που λειτουργεί πλέον το σύστημα, το πώς και το τίμημα δεν το γνωρίζουμε. Σε κάθε περίπτωση η λειτουργία του συστήματος από τη ΔΑΕΜ είναι πιο φθηνή για το δήμο σε σχέση με την προηγούμενη ιδιωτική εταιρεία. Σε σχέση με την εταιρεία, από δημοσιεύματα γνωρίζουμε ότι είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον μόνο δύο εταιρείες, το πρακτορείο "ΑΡΓΟΣ" και η Park Pall, αλλά τελικά η πρώτη απέσυρε την προσφορά της.
3ον. Για πόσο χρονικό διάστημα κυκλοφορούν οι πλαστές κάρτες και ποια είναι η απώλεια του δήμου εξ' αυτού του γεγονότος;
  • Λίγο δύσκολο αλλά και βιαστικό να αναζητείται απάντηση για αυτή την ερώτηση τη στιγμή που δεν έχει ολοκληρωθεί η κατάθεση της δικογραφίας. Το σίγουρο είναι ότι αυτή η περίπτωση θα πάρει το δρόμο της δικαιοσύνης. Τώρα σε ότι αφορά το παρελθόν, εάν θυμόμαστε καλά, και επί δημαρχίας Κακλαμάνη είχε προκύψει ένα παράξενο θέμα με ξυστές κάρτες στάθμευσης που «ανάγκασε» την τότε ανάδοχο εταιρεία να αποσύρει δικόγραφο για απαίτηση χρημάτων από το Δήμο Αθηναίων για δήθεν πλημμελή λειτουργία του συστήματος. Τι ακριβώς είχε συμβεί είναι κάτι που δεν το μάθαμε ποτέ.

Και το αποκορύφωμα του ρεπορτάζ: Η τελευταία παράγραφος, όπου λέει ότι η δημοτική αρχή διέταξε επειγόντως να γίνει μήνυση  κατ' αγνώστων γιατί υποψιάστηκε ότι η υπόθεση έφθασε στα αυτιά της αντιπολίτευσης! Η Ε.Κ.Ε.Δ.Α. όπως γράψαμε ήδη γνωρίζει πολύ καλά ότι η εντολή να κατατεθεί μήνυση έγινε προσωπικά από τον Δήμαρχο Αθηναίων από την πρώτη στιγμή, και από ημέρα σε ημέρα ολοκληρώνεται η σύνταξη της ογκώδους δικογραφίας, ενώ έχουν δοθεί ήδη καταθέσεις σε εμπλεκόμενες υπηρεσίες. Η επίκληση ότι η μήνυση υποβάλλεται επειδή έλαβε γνώση η αντιπολίτευση είναι τουλάχιστον γελοία και μόνο σκοπό έχει να δημιουργήσει εντυπώσεις. Αλήθεια, πώς έλαβε γνώση η αντιπολίτευση ενός τόσο εμπιστευτικού θέματος που είναι υπό διερεύνηση; Ποιοι ήταν αυτοί που το διέρρευσαν και τι συμφέροντα μπορεί να έχουν; Και το διέρρευσαν άραγε μόνο στην αντιπολίτευση; Είναι όλα ερωτήματα που δεν μπορούν να απαντηθούν με σιγουριά.

Θα θέλαμε να επισημάνουμε προς αποφυγή παρεξηγήσεων ότι η παράταξή μας έχει σοβαρές πολιτικές διαφορές και διαφωνίες με την πολιτική του κ. Καμίνη. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν αναγνωρίζουμε ότι υπάρχει μία πιο υγιής ηγεσία στο Δήμο σε σχέση με το παρελθόν, ενώ η Ε.Κ.Ε.Δ.Α. αγκαλιάζει κάθε προσπάθεια πάταξης της διαφθοράς, απ'όπου και αν προέρχεται. Και αν ο δήμαρχος Αθηναίων είναι αρρωγός στην προσπάθεια αυτή, η Ε.Κ.Ε.Δ.Α. για αυτή την περίπτωση θα είναι στο πλευρό του.

Τέλος, θέλουμε να σημειώσουμε ότι η παράταξή μας είναι πεπεισμένη πως θα υπάρξει μία έξαρση στοχευμένων δημοσιευμάτων κατά της δημοτικής αρχής Καμίνη το προσεχές χρονικό διάστημα. Αυτό δεν θα είναι καθόλου άσχετο με την ενδεχόμενη υποψηφιότητα του κ. Κακλαμάνη για γραμματέας της Νέας Δημοκρατίας, του κόμματος της συγκυβέρνησης του μνημονίου που στο προσεχές διάστημα θα λάβει μια σειρά αντιεργατικών μέτρων. Και επειδή κάποιοι νομίζουν ότι μασάτε κουτόχορτο, θα προσπαθήσουν να σας στρέψουν ενάντια στη δημοτική αρχή Καμίνη για τα όποια δεινά θα είναι απόρροια της κυβερνητικής πολιτικής, σε μια προσπάθεια αποπροσανατολισμού και εκφυλισμού των αντιδράσεων κατά της συγκυβέρνησης για τα μέτρα που έρχονται, με ταυτόχρονη στόχευση ώστε να περιοριστεί η πολιτική φθορά της κυβέρνησης και των στελεχών της, στοχεύοντας σε τρίτους όπως ο δήμαρχος Αθηναίων που ουσιαστικά θα είναι θύματα και αυτοί της πολιτικής αυτής. Αλλά δυστυχώς για αυτούς, θα κατανοήσουν πολύ σύντομα ότι δεν τσιμπάτε! Σε αναμονή λοιπόν!

Ενημέρωση (17/8, 18:20): Επίσημη ανακοίνωση εξέδωσε πριν λίγο ο Δήμος Αθηναίων για το θέμα διακίνησης πλαστών καρτών ελεγχόμενης στάθμευσης. Η ανακοίνωση μέσω του ΑΠΕ-ΜΠΕ μεταδίδεται ήδη από όλα τα μεγάλα μέσα ενημέρωσης. Προσέξτε ότι το σκάνδαλο εντοπίστηκε από υπαλλήλους της Δημοτικής Αστυνομίας Αθήνας. Διερωτόμαστε αν επισπεύστηκε η σχετική ανακοίνωση λόγω του άρθρου μας!

Ανακοίνωση για Κάρτες Ελεγχόμενης Στάθμευσης

Πλαστές κάρτες ελεγχόμενης στάθμευσης εντόπισε το σύστημα ελέγχου της Δημοτικής Αστυνομίας του δήμου Αθηναίων, κατά την επεξεργασία των στοιχείων για τη βεβαίωση παραβάσεων. Ο δήμος Αθηναίων, ο οποίος για την υπόθεση κατέθεσε μηνυτήρια αναφορά, υπενθυμίζεται ότι από τις 16 Μαϊου 2012 έχει υπό τον έλεγχό του τη διαχείριση του συστήματος ελεγχόμενης στάθμευσης, και ως εκ τούτου, έχει για πρώτη φορά τη δυνατότητα πρωτογενούς διασταύρωσης των στοιχείων γνησιότητας των καρτών που προμηθεύονται οι πολίτες.

Ο δήμος Αθηναίων, η δημοτική επιχείρηση μηχανοργάνωσης (ΔΑΕΜ), που έχει υπό την ευθύνητης διαχείρισης του Συστήματος Ελεγχόμενης  Στάθμευσης και η Δημοτική Αστυνομία έχουν λάβει όλα τα απαιτούμενα μέτρα και εντατικοποιούν τους ελέγχους για την αποτροπή παρόμοιων φαινομένων. Παράλληλα σε εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία αναβάθμισης και εκσυγχρονισμού του Συστήματος Ελεγχόμενης Στάθμευσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου