Τετάρτη 8 Αυγούστου 2012

Στον αέρα 70.000 υπάλληλοι του Δημοσίου - Σε στενό κλοιό τα ειδικά μισθολόγια

Αντιμέτωποι με το φάσμα της εφεδρείας βρίσκονται χιλιάδες εργαζόμενοι στο Δημόσιο. Το σχέδιο, που τελεί υπό την αίρεση των τριών πολιτικών αρχηγών, καταρτίζεται με στόχο την εξασφάλιση 4 δισ. ευρώ

 

Διευρυμένη εργασιακή εφεδρεία από το 2013 και μαζική έξοδο συμβασιούχων με στόχο τη μείωση του προσωπικού στο Δημόσιο κατά τουλάχιστον 70.000 μέχρι το 2015 περιλαμβάνει εναλλακτικό σχέδιο της κυβέρνησης για να γεμίσει τη τρύπα των 4 δισ. ευρώ στο πακέτο του 2013-2014 και να αποκρούσει την απαίτηση της τρόικας για απολύσεις ακόμα και εργαζομένων με συμβάσεις αορίστου χρόνου.

Το σχέδιο για τη μείωση των δημοσίων υπαλλήλων που αναμένεται να προκαλέσει πολιτικούς κραδασμούς ακόμα και εντός της κυβέρνησης και που η εφαρμογή του τελεί υπό την αίρεση των τριών πολιτικών αρχηγών προβλέπει ότι θα τεθούν σε εργασιακή εφεδρεία περίπου 45.000 εργαζόμενοι στον στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα από την 1-1-2013 μέχρι το 2015 και την ίδια ώρα δεν θα ανανεωθούν συμβάσεις 25.000 συμβασιούχων.

Μάλιστα εξετάζονται και αλλαγές στο καθεστώς της εφεδρείας με ανοιχτό το ενδεχόμενο στη λίστα των υποψηφίων να συμπεριληφθούν ακόμα και εκείνοι που απέχουν 5 χρόνια από τη σύνταξη έναντι του ενός που προβλεπόταν μέχρι σήμερα. Ταυτόχρονα μελετάται η επιμήκυνση της διάρκειας της εφεδρείας σε τρία χρόνια από έναν χρόνο με ταυτόχρονο όμως ψαλίδισμα των καταβαλλόμενων αποδοχών κάτω από το 60% του βασικού μισθού.

Υπενθυμίζεται ότι η πρόταση που είχε καταθέσει στο παρελθόν η ΝΔ προέβλεπε την υπαγωγή σε πρώτη φάση 60.000 υπαλλήλων σε καθεστώς εφεδρείας και επιπλέον 40.000 μετά την πάροδο 3 - 4 ετών, με λήψη του βασικού τους μισθού και χωρίς απόλυση.

Οι συμβασιούχοι
Για τους συμβασιούχους δεν θα ανανεωθεί τουλάχιστον το 50% των συμβάσεων και σε ορισμένες περιπτώσεις θα φθάνει μέχρι και το 90% όπως των αναπληρωτών καθηγητών και εργαζομένων στην τοπική αυτοδιοίκηση και φορείς που καταργούνται ή συγχωνεύονται. Θα παραμείνει μόνο ο απόλυτα αναγκαίος αριθμός για να μη νεκρώσουν νευραλγικές υπηρεσίες του Δημοσίου έλεγε χαρακτηριστικά κυβερνητική πηγή.

Η επεξεργασία έκτακτου σχεδίου δράσης για τη δραστική μείωση του προσωπικού είναι απόρροια της εμμονής της τρόικας στο θέμα των απολύσεων και των αυξημένων αναγκών για τις περικοπές στις δαπάνες για τη συμπλήρωση του πακέτου των 11,5 δισ. ευρώ. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η αναθεώρηση προήλθε και από το γεγονός ότι η τρόικα απέρριψε ένα μεγάλο μέρος των κυβερνητικών προτάσεων για την εξοικονόμηση 2 δισ. ευρώ από την αναδιάρθρωση της δημόσιας διοίκησης και τη συρρίκνωση του Δημοσίου μέσω συγχωνεύσεων και καταργήσεων οργανισμών και φορέων.

Ο πρώτος και κυρίαρχος στόχος του οικονομικού επιτελείου είναι να αποφευχθούν άμεσες απολύσεις προσωπικού στο Δημόσιο και να κερδηθεί χρόνος ώστε το νέο καθεστώς της εφεδρείας να προετοιμασθεί καλά και να εφαρμοσθεί από το νέο έτος. Πηγή που συμμετείχε στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα αποκάλυψε ότι έκθεση των τεχνικών κλιμακίων κάνει λόγο για την ανάγκη απομάκρυνσης από το Δημόσιο 30.000 εργαζόμενων εντός του 2012 μέσω του θεσμού της εργασιακής εφεδρείας προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος για τη μείωση της μισθολογικής δαπάνης του Δημοσίου.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χ. Σταϊκούρας σε συνέντευξή του στο «MEGA» δήλωσε ότι αντί των απολύσεων «αντιπροτείνεται το μέτρο της εφεδρείας, όπως το έχει αναλύσει η ΝΔ προεκλογικά, καθώς και η εφαρμογή της αναλογίας 1/5 ή 1/10 για τις προσλήψεις έναντι αποχωρήσεων στον δημόσιο τομέα.

Ο Γ. ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ
Παράθυρο για επαναφορά της εργασιακής εφεδρείας άνοιξε ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας σε δημόσιες δηλώσεις του μετά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Ο υπουργός απέκλεισε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο απολύσεων στο Δημόσιο αλλά άφησε ανοικτό το θέμα εφαρμογής της εφεδρείας, συνδέοντάς το άμεσα με την τρύπα στο πακέτο των 11,5 δισ. ευρώ. «Το θέμα της εφεδρείας θα το δούμε διότι τα νούμερα δεν βγαίνουν εύκολα. Τα 11,5 δισ. είναι ένα σημαντικό νούμερο. Δεν έχουμε φτάσει εκεί, απέχουμε ακόμη γύρω στα 3,5-4 δισ. ευρώ» είπε ο υπουργός.

Πηγή:  http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22770&subid=2&pubid=63695382

Στο τραπέζι οι περικοπές των «δώρων» στους υπαλλήλους και η κατάργηση της 13ης και 14ης σύνταξης


Δυσκολότερο γίνεται για την κυβέρνηση το εγχείρημα διάσωσης των ειδικών μισθολογίων λόγω της «μαύρης τρύπας» στο πακέτο των 11,5 δισ. ευρώ και πλέον στην καλύτερη των περιπτώσεων προβάλλει ορατό το ενδεχόμενο οι μειώσεις αποδοχών των 250.000 εργαζομένων (ένστολοι, γιατροί, πανεπιστημιακοί, δικαστικοί κ.ά.) να μετατεθούν για την 1-1-2013.

Την ίδια ώρα υπό την πίεση των αυξημένων αναγκών για τις περιστολές δημοσίων δαπανών, αναθεωρούνται επί το σκληρότερο τα σενάρια για τις περικοπές στις συντάξεις και τις κοινωνικές παροχές καθώς και για τις αλλαγές στο ασφαλιστικό, ενώ στο τραπέζι παραμένουν η κατάργηση των «δώρων» στο Δημόσιο και τις συντάξεις.

Το ρευστό σκηνικό που διαμορφώνεται με τα ειδικά μισθολόγια -δεδομένου ότι τα ισοδύναμα για φέτος μέτρα τελούν υπό την έγκριση της τρόικας και για το 2013 τα ποσά που αναζητούνται είναι υπερδιπλάσια- περιέγραψε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χ. Σταϊκούρας.

Ο αναπληρωτής υπουργός άφησε σαφώς να εννοηθεί ότι είναι πολύ δύσκολο να αποφευχθούν οι περικοπές τουλάχιστον το 2013.

Ειδικότερα ο κ. Σταϊκούρας ανέφερε «ότι αυτή τη στιγμή τα ισοδύναμα που έχουμε είναι από κωδικούς ελαστικών δαπανών, και από την πρόσθετη περικοπή του 0,5% των λειτουργικών δαπανών των επόμενων μηνών. Τα ποσά καλύπτουν πλήρως τα ειδικά μισθολόγια για φέτος.

Από του χρόνου και μετά όμως θα πρέπει τα αντίστοιχα ισοδύναμα να είναι πολλαπλάσια της τάξης των 600 εκατ. ευρώ, και αυτό διότι η ωφέλεια είναι πολύ μικρότερη όταν κόβεις μισθό και σύνταξη, καθώς αφαιρείται εισόδημα», ανέφερε, αφήνοντας να εννοηθεί ότι περικοπές από το 2013 θα γίνουν, αλλά αναζητείται το εύρος.

Παράλληλα ο υπουργός είπε ότι παραμένουν στο τραπέζι των συζητήσεων για το πακέτο των 11,5 δισ. ευρώ η κατάργηση των επιδομάτων συνολικού ύψους 1.000 ευρώ τον χρόνο που απόμειναν από τις περικοπές των «δώρων» στους υπαλλήλους του Δημοσίου, καθώς και η κατάργηση της 13ης και 14ης σύνταξης. Αντίθετα όπως είπε, έχει βγει από το πακέτο η μείωση κατά 30 ευρώ τον μήνα των κατώτατων συντάξεων του ΟΓΑ.

Την ίδια ώρα ο υπουργός Εργασίας Γ. Βρούτσης σε ραδιοφωνική του συνέντευξη άφησε να εννοηθεί ότι ο πήχης για τις περικοπές στις συντάξεις ενδέχεται να κατέβει χαμηλότερα από τα 1.000 ευρώ λέγοντας χαρακτηριστικά: «Οι λύσεις θα είναι δύσκολες. Θα προσπαθήσουμε να αποφύγουμε το θέμα των χαμηλοσυνταξιούχων και εκεί είναι όλη μας η προσπάθεια? Θα προσπαθήσουμε μέσα στη δύσκολη εξίσωση που έχουμε να βρούμε τρόπους μέσα από τους οποίους να μην ακουμπήσουμε τους χαμηλοσυνταξιούχους».

Περικοπές
Τα νέα σενάρια που επεξεργάζονται στο υπουργείο Εργασίας προς αναζήτηση ποσού 2,6 δισ. ευρώ από τις μειώσεις στις συντάξεις προβλέπουν κλιμακωτές περικοπές από 3% μέχρι και 15% στις συντάξεις που θα αρχίζουν από τα 700 ευρώ και πάνω. Μάλιστα για τη μεγιστοποίηση του δημοσιονομικού οφέλους προτείνεται οι περικοπές να ξεκινούν από το πρώτο ευρώ και όχι το υπερβάλλον ποσό.

Τέλος ο υπουργός Εργασίας άφησε ανοιχτό και το θέμα της αύξησης των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης σημειώνοντας ότι «δεν θέλω να προδικάσω τίποτα. Ολα είναι ανοιχτά στο τραπέζι. Ολα είναι σενάρια που υπάρχουν».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου