Πέμπτη 11 Δεκεμβρίου 2014

"Πυρά" εκ των έσω στον Κ. Μητσοτάκη - "Λάθος η κατάργηση της δημοτικής αστυνομίας" λέει ο Νικήτας Κακλαμάνης, τι εννοεί όμως;

Λάθος χαρακτήρισε ο Νικήτας Κακαλαμάνης την απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη να καταργήσει τη δημοτική αστυνομία, ενώ ο Γιώργος Ντόλιος έσπευσε να προειδοποιήσει τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης πως «ήταν μέγα λάθος το ότι ανοίγουμε αυτή τη συζήτηση τώρα», διότι ο λόγος όλων των πλευρών μπορεί να επηρεαστεί από πιθανή προεκλογική περίοδο.


«Υπήρξε εξορθολογισμός σε ένα βαθμό από τον Καλλικράτη αλλά εξακολουθώ να πιστεύω ότι υπάρχει περιθώριο για περαιτέρω εξορθολογισμό», είπε ο κ. Μητσοτάκης στη Βουλή επικαλούμενος στοιχεία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης που δείχνουν ότι σήμερα έχουμε 116 ΝΠΔΔ των ΟΤΑ που έχουν λιγότερους από 5 εργαζόμενους και 126 ΝΠΔΔ που έχουν 6 έως 20 εργαζόμενους.

«Πείτε μου τι νόημα έχει ένα ΝΠΔΔ το οποίο έχει δύο ή τρεις εργαζόμενους» αναρωτήθηκε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας σε υποεπιτροπή που έχει συγκροτηθεί με έργο την υποβολή προτάσεων στην κυβέρνηση ενόψει διορθωτικών παρεμβάσεων στον Καλλικράτη.

Θα πρέπει να δούμε κατά πόσον πρέπει να συγχωνευθούν τέτοιες περιπτώσεις με τις κύριες δομές των δήμων ώστε να παρέχουν καλύτερα τις υπηρεσίες τους, είπε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι ενώ μέχρι τώρα έχει γίνει καλή προσπάθεια για τη στελέχωση των δήμων, θα πρέπει να εντοπιστούν στρεβλώσεις που παραμένουν ώστε να διορθωθούν με πιο προχωρημένα σχήματα κινητικότητας. «Σήμερα η κινητικότητα, έτσι όπως έγινε, έδωσε την αφορμή και τη δυνατότητα σε υπαλλήλους να μετακινηθούν, πλην όμως δεν εντάχθηκε στη λογική του απόλυτου εξορθολογισμού των δομών», είπε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε: «Αν για παράδειγμα ένας δήμος έχει δέκα μηχανικούς ο διπλανός δήμος δεν έχει κανέναν, αυτό πρέπει να μας προβληματίσει πως θα το αντιμετωπίσουμε», είπε ο υπουργός.

Ο υπουργός Εσωτερικών Αργύρης Ντινόπουλος, αναφερόμενος στον Καλλικράτη είπε ότι η εφαρμογή αποδείχθηκε στην πράξη, με κάποιες δυσκολίες βεβαίως, θετική. «Οι δήμοι μπορούν να κάνουν τομές στις τοπικές κοινωνίες και να συμβάλλουν σε ζητήματα περιφερειακής ανάπτυξης. Έχουμε εντοπίσει προβλήματα και είμαστε εδώ για να τα συζητήσουμε», είπε ο κ. Ντινόπουλος.

Αντίθετα όμως ο υφυπουργός Εσωτερικών Γιώργος Ντόλιος έσπευσε να προειδοποιήσει πως «ήταν μέγα λάθος το ότι ανοίγουμε αυτή τη συζήτηση τώρα», διότι ο λόγος όλων των πλευρών μπορεί να επηρεαστεί από πιθανή προεκλογική περίοδο. Είπε πάντως ότι το εγχείρημα του Καλλικράτη δεν στηρίχθηκε ούτε τεχνικά ούτε πολιτικά και ότι ναρκοθετήθηκε όταν μπήκε στην προκρούστια κλίνη της δημοσιονομικής προσαρμογής και χρησιμοποιήθηκε ως μοντέλο εξοικονόμησης δαπανών. Επανέλαβε δε ότι αυτή την εποχή υπάρχει μείζον πρόβλημα με τον ισοσκελισμό των προϋπολογισμών των δήμων.

Ο βουλευτής της ΝΔ Νικήτας Κακλαμάνης ανέφερε κατά τη συζήτηση πως ήταν λάθος ό,τι έγινε με τη δημοτική αστυνομία.

«Για τον δήμο της Αθήνας σας λέω, ότι κάθε χρόνο εξαιτίας της κατάργησής της, ο δήμος μεσοσταθμικά χάνει περίπου 3 εκατ. ευρώ. Στα πέντε χρόνια θητείας ενός δημάρχου μιλάμε για 15 εκατ. ευρώ και ενώ δεν είχε κανέναν δημοσιονομικό όφελος, διότι το 90%, τουλάχιστον, για τους δημοτικούς αστυνομικούς του δήμου της Αθήνας - που έχω εικόνα, αλλά νομίζω ότι έτσι είναι και πανελλαδικά - πήγαν κάπου αλλού, άρα πληρώνονται. Άρα, δεν κερδίζει τίποτα το Κράτος», ανέφερε ο κ. Κακλαμάνης.

"Τα θέματα τα θεσμικά, τα κοινωνικά, τα οικονομικά της αυτοδιοίκησης έχουν όλα τρομακτικά προβλήματα και δη κάτω από τη σκληρή πολιτική της σημερινής σκληρής οικονομικής πραγματικότητας των μνημονιακών όρων. Επομένως, εμείς σε μικροπαρεμβάσεις και σε κουβέντα τέτοια, δεν προτιθέμεθα να μπούμε στα αλήθεια", ξεκαθάρισε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Όλγα Γεροβασίλη, θέτοντας θέμα για το ρόλο της επιτροπής.

«Στις μόνες περιοχές στις οποίες οι προτάσεις των μελετών που κράτησαν χρόνια δεν εφαρμόστηκαν, ήταν στα μεγάλα νησιά. Επικράτησε ένας ο δογματισμός, επειδή κάποια στιγμή πολλοί πολιτικοί θέλουν να ταυτίσουν την πορεία τους με ένα μεγάλο έργο, με μια ευφάνταστη λογική, απραγματοποίητη όμως στην ουσία. Πώς μπορείς, δηλαδή να ταυτίζεις την Αστυπάλαια ή την Σέριφο με τη Λέσβο και τη Ρόδο; Δηλαδή, έχει 250 κατοίκους το ένα νησί και 100.000 κατοίκους το ένα, 130.000 κατοίκους το άλλο και 110.000 το άλλο και αναφέρομαι στα τρία μεγάλα νησιά», επισήμανε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Νίκος Σηφουνάκης.

"Βρισκόμαστε ελάχιστες μέρες πριν την πρώτη εκλογική διαδικασία για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αντιλαμβάνεστε ότι μάλλον όλες αυτές οι πρωτοβουλίες που είχαν ένα θετικό πρόσημο, υποχωρούν και δεν έχουν το νόημα που είχαν όταν τις αποφασίσαμε, ως Επιτροπή και μετά ως Υποεπιτροπή. Καλό είναι να γίνει αυτή η κουβέντα, αλλά αν επαληθευθούν οι εκτιμήσεις ότι μπορεί και να έχουμε εθνικές εκλογές οσονούπω, δηλαδή τέλη Γενάρη, αρχές Φλεβάρη, θεωρώ ότι αυτή η κουβέντα δεν θα οδηγήσει πουθενά αλλού, παρά μόνο σε κάποιες επισημάνσεις, που έτσι και αλλιώς έχουν γίνει από τους κομματικούς χώρους", ανέφερε ο Δημήτρης Αναγνωστάκης από τη ΔΗΜΑΡ.

«Είναι πολύ άσχημο πάντα την προεκλογική περίοδο να κουβεντιάζουμε τέτοια θέματα -θυμηθείτε τι έγινε την προηγούμενη φορά, πριν τις αυτοδιοικητικές εκλογές- θα έπρεπε να καταλήξουμε σε κάποια συγκεκριμένα θέματα, που θα είχαν ενδιαφέρον ακόμα και αν γίνουν εκλογές και προκύψει νέα Βουλή. Πραγματικά το χωροταξικό στα μεγάλα νησιά είναι ένα πρόβλημα, δεν πρέπει, όμως, να αντιμετωπιστεί πρόχειρα», δήλωσε ο βουλευτής της ΝΔ Παύλος Βογιατζής.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, http://www.newsit.gr/

Σχόλιο: Προσέξτε πίσω από τις λέξεις του πρώην δημάρχου: Η κατάργηση της Δημοτικής Αστυνομίας ήταν λάθος, καθώς πέρα από την απώλεια εσόδων για τους δημους, το 90% πήγε κάπου αλλού και πληρώνεται. Αν είχαμε λοιπόν πάει σπίτια μας, ούτε γάτα ούτε ζημιά... Και δεν είμαστε αφελείς, το «λάθος» αυτό ο ίδιος το ψήφισε, είναι λοιπόν δικό του λάθος, ο τίτλος του άρθρου είναι παραπλανητικός. Και μία εικόνα που ταιριάζει στην περίσταση, από το dimastin.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου