Τετάρτη 10 Οκτωβρίου 2012

Ανακοίνωση-καταγγελία της ΠΟΕ-ΟΤΑ για την προσπάθεια διάσπασης του κλάδου από την ηγεσία του Δ.Σ. του Σ.Δ.Α.Α.

Αθήνα, 8 Οκτωβρίου 2012
Αριθμ. Πρωτ.: 1208

Προς:
Συλλόγους-Μέλη
της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α.

Συνάδελφοι,

Το τελευταίο χρονικό διάστημα, ιδιαίτερα αυτή τη δύσκολη στιγμή για το σύνολο των εργαζομένων στο Δημόσιο και Ιδιωτικό Τομέα και κυρίως στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, όπου οι Δήμοι με τις πολιτικές που ασκούνται οδηγούνται μαθηματικά σε οικονομική κατάρρευση, κάποιοι επιλέγουν να δημιουργήσουν ρήγμα στην ενότητα του κλάδου με την ανάληψη «δήθεν» πρωτοβουλιών για την επίλυση των προβλημάτων του κλάδου τους (Δημοτική Αστυνομία), όταν όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα ήταν απόντες από κάθε αγωνιστική κινητοποίηση του κλάδου ακόμα και από αυτές που αφορούσαν στη Δημοτική Αστυνομία.


Η προσπάθεια αυτονόμησής τους (Σωματείο Δημοτικών Αστυνομικών Αθήνας) με την κατάθεση ξεχωριστών υπομνημάτων, τη συνάντηση με τον Υπουργό Εσωτερικών εκπροσωπώντας «δήθεν» τους Δημοτικούς Αστυνομικούς και το χειρότερο, με τις προτάσεις τους για τη μετατροπή της υπηρεσίας σε μηχανισμό καταστολής, δείχνει τις πραγματικές επιδιώξεις τους.

Η Εκτελεστική Επιτροπή της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. καλεί τους εργαζόμενους στη Δημοτική Αστυνομία τη δύσκολη αυτή περίοδο, ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ να υπερασπιστούμε τα δικαιώματά μας που αμφισβητούνται από τις πολιτικές των μνημονίων και της τρόικα. Οι κινήσεις της ηγεσίας του Δ.Σ. του Σωματείου Δημοτικών Αστυνομικών Αθήνας τη στιγμή που τίθεται σε αμφισβήτηση ακόμη και η υπαλληλική μας ύπαρξη (απολύσεις) είναι διασπαστικές και αποπροσανατολιστικές, καθώς τα προβλήματα κάθε υπηρεσίας είναι προβλήματα όλου του κλάδου και έτσι θα πρέπει να τα αντιμετωπίζουμε ενωτικά, αγωνιστικά και δυναμικά.

Η ξαφνική «δήθεν» αγωνία κάποιων όταν τα προβλήματα έχουν ήδη τεθεί εγγράφως στη νέα πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών, δείχνει άλλους σκοπούς από αυτούς που δηλώνονται. Ιδιαίτερα όταν πρόκειται για την επιλογή μιας ισχνής μειοψηφίας εργαζομένων στη Δημοτική Αστυνομία που ζητούν την αλλαγή του ρόλου και του έργου της, ενώ τα περισσότερα προβλήματα έχουν δημιουργηθεί και με τη δική τους ανοχή  από την καταστρατήγηση διατάξεων για τη λειτουργία της Δημοτικής Αστυνομίας.

Η Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. δεν πρόκειται να επιτρέψει σε μια ισχνή μειοψηφία ούτε να εκπροσωπήσει αλλά και ούτε να αλλάξει το ρόλο της Δημοτικής Αστυνομίας και το κυριότερο, να γίνει αποκλειστικός συνομιλητής με τα αρμόδια Υπουργεία και Υπηρεσίες. Για τον απλούστατο λόγο ότι εκπροσωπούν τις προσωπικές απόψεις τους και όχι το σύνολο των Δημοτικών Αστυνομικών σε όλη τη χώρα που βρίσκονται καθημερινά στο δρόμο.

Η Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α.  θα πάρει το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα τις πιο κάτω πρωτοβουλίες για τη Δημοτική Αστυνομία:

1.       Την επανασυγκρότηση ΑΜΕΣΑ της Γραμματείας της Δημοτικής Αστυνομίας ώστε με τη λειτουργία της και τις παρεμβάσεις της να είναι ο συνδετικός κρίκος μεταξύ των εργαζομένων και της Διοίκησης της Ομοσπονδίας. Την καταστατική κατοχύρωση της λειτουργίας της Γραμματείας.

2.       Την ενεργοποίηση και τη λειτουργία της ομάδας Εργασίας στο Υπουργείο Εσωτερικών όπου συμμετέχει και εκπρόσωπος της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. (Δημοτικός Αστυνομικός) για την άμεση αντιμετώπιση των καθημερινών προβλημάτων που αντιμετωπίζει η Δημοτική Αστυνομία.

3.       Τη διοργάνωση της 3ης ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗΣ ΣΥΣΚΕΨΗΣ Δημοτικών Αστυνομικών όπου θα συμμετέχουν όσοι είναι μέλη των Δ.Σ. των Συλλόγων-Μελών της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. ή εκπρόσωποι (Δημοτικοί Αστυνομικοί) που θα ορίσουν οι Σύλλογοι-Μέλη της Ομοσπονδίας για να ακουστούν και να καταγραφούν όλες οι απόψεις αλλά και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σε όλη την Ελλάδα.

4.       Τον ορισμό άμεσα συνάντησης με τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Ευριπίδη Στυλιανίδη για την αντιμετώπιση συνολικά των προβλημάτων των εργαζομένων και ειδικότερα στη Δημοτική Αστυνομία.

Συνάδελφοι,

Αυτή την περίοδο πρώτη προτεραιότητά μας πρέπει να αποτελέσει η συνολική αντίδραση των εργαζομένων στο Δημόσιο και Ιδιωτικό Τομέα για την αποτροπή της ψήφισης των νέων «βάρβαρων» μέτρων που προωθεί η συγκυβέρνηση και η τρόικα και η ανατροπή συνολικά της πολιτικής που μας οδηγεί στην πλήρη εξαθλίωση και την φτώχεια. Από αυτό τον αγώνα δεν πρέπει να λείψει κανένας και κινήσεις αποπροσανατολισμού και διάσπασης το μόνο που εξυπηρετούν είναι την πολιτική της κυβέρνησης, την απογοήτευση και τον εφησυχασμό.

Με αγωνιστικούς χαιρετισμούς
Γ ια την Εκτελεστική Επιτροπή της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α.
        Ο Πρόεδρος       Ο Γεν. Γραμματέας

Θέμης Μπαλασόπουλος    Γιάννης ΤσούνηςΣχόλιο Ε.Κ.Ε.Δ.Α.: Η Ε.Κ.Ε.Δ.Α. χαιρετίζει την παρέμβαση της Ομοσπονδίας που βάζει στη θέση τους αυτούς που μεθοδεύουν την απομόνωση των δημοτικών αστυνομικών από το εργατικό κίνημα με την απόσχιση από την ΠΟΕ-ΟΤΑ και τη δημιουργία δευτεροβάθμιου οργάνου, όπως είχε ζητηθεί στο παρελθόν από ανώτερα στελέχη της προηγούμενης δημοτικής αρχής, για δικούς τους κομματικούς λόγους που καμία σχέση δεν έχουν με τα προβλήματα του κλάδου.
Η Ε.Κ.Ε.Δ.Α. δεν ισχυρίστηκε ποτέ ότι η ΠΟΕ-ΟΤΑ έχει διαχειριστεί πάντοτε σωστά τα θέματα της υπηρεσίας μας, αλλά αυτό σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να αποτελέσει άλλοθι για τη διάσπαση του κλάδου. Και για τους λάθος χειρισμούς υπάρχουν ευθύνες και μέσα στην ΠΟΕ-ΟΤΑ, αλλά και στη λειτουργία κάποιων πρωτοβάθμιων συλλόγων, που για ιδιοτελείς σκοπούς κράταγαν την Ομοσπονδία στο σκοτάδι ή σε απόσταση.
Ασφαλώς και δεν αποτελεί πανάκεια η επανασυγκρότηση της Γραμματείας Δημοτικής Αστυνομίας, αλλά πιστεύουμε ότι γνωρίζοντας τις αδυναμίες του παρελθόντος, και μέσα από τη σφυρηλάτηση της ενότητας, θα μπορέσουμε να διορθώσουμε τα κακώς κείμενα στον κλάδο μας. Θα πρέπει όμως η Γραμματεία να αποκτήσει ιδιαίτερη βαρύτητα μέσα στην ΠΟΕ-ΟΤΑ ούτως ώστε να έχει τη δυνατότητα να επιλύσει τα πολύπλευρα και πολυποίκιλα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε στον υπηρεσιακό μας βίο. Και η καταστατική κατοχύρωση της Γραμματείας που μνημονεύει το έγγραφο αποτελεί σίγουρα το πρώτο βήμα.
Παράλληλα διασφαλίζεται η ενότητά μας με τους υπόλοιπους εργαζομένους της τοπικής αυτοδιοίκησης στα κοινά εργασιακά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε, όπως το μισθολογικό, τα ασφαλιστικό, το συνταξιοδοτικό, τις αυθαιρεσίες της κάθε δημοτικής αρχής, κλπ. Και συμμετέχοντας όλοι μαζί σαν μια γροθιά στις κινητοποιήσεις που εξαγγέλλει το δευτεροβάθμιο όργανο μπορούμε να συγκροτήσουμε ένα σοβαρό και μετρήσιμο αντίπαλο ενάντια στην όποια κυβέρνηση.