Κυριακή 14 Οκτωβρίου 2012

Αναδρομική κατάργηση φοροαπαλλαγών από φέτος! - Τέλος τα δώρα στο Δημόσιο από το 2013

Αναδρομική κατάργηση των φοροαπαλλαγών αποφάσισε το ΥΠΟΙΚ, επιβεβαιώνοντας πλήρως το πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ του Εθνους του Σαββάτου, ενώ εάν δεν δοθεί η διετής επιμήκυνση, τα μέτρα της διετίας 2013-14 θα φτάσουν τα 18 δισ!

Νέες εισοδηματικές απώλειες έρχονται για τους φορολογουμένους, κατά πρώτο λόγο για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους. Το οικονομικό επιτελείο σχεδιάζει να καταργήσει και μάλιστα αναδρομικά από τα εισοδήματα του 2012 όλες τις εκπτώσεις από τον φόρο εισοδήματος ποσοστού 10% των δαπανών για τόκους στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας, ιατρικές επισκέψεις και εξετάσεις, νοσήλια, ενοίκια, δίδακτρα φροντιστηρίων, ασφάλιστρα ζωής, ασφαλιστικές εισφορές, δωρεές κ.λπ.

Η κίνηση αυτή εντάσσεται στο φορολογικό πακέτο των 2 δισ. ευρώ, που συμπληρώνει τα επώδυνα μέτρα ύψους 13,5 δισ. ευρώ και περιλαμβάνει ακόμη την κατάργηση των αφορολόγητων ορίων για τα προστατευόμενα τέκνα, την αυτοτελή φορολόγηση των καθαρών εισοδημάτων των αυτοαπασχολουμένων με συντελεστή 35% και των αγροτών με 6%.

 Την αναδρομική κατάργηση των φοροαπαλλαγών επιβεβαίωσε υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, αμέσως μετά τη συνάντηση με τους επικεφαλής της τρόικας, αποδίδοντας τη συγκεκριμένη απόφαση αλλά και τα όποια άλλα μέτρα ληφθούν, επίσης αναδρομικά στο σκέλος των εσόδων, στη «μαύρη τρύπα», ύψους 1 δισ. ευρώ, που προέκυψε τις τελευταίες δύο εβδομάδες στον ΕΟΠΥΥ.

«Είναι ένα μεγάλο φασούλι, μη αναμενόμενο, που λέγεται ΕΟΠΥΥ», είπε χαρακτηριστικά ο υψηλόβαθμος παράγοντας, προσθέτοντας ότι για την κάλυψη αυτής της τρύπας περικόπτεται επιπλέον και το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

Η κατάργηση όλων ή των περισσότερων φοροαπαλλαγών σε συνδυασμό με την κατάργηση του αφορολόγητου ορίου για τα προστατευόμενα τέκνα θα φέρει ακόμη περισσότερα φορολογικά βάρη σε μισθωτούς και συνταξιούχους.

Στην περίπτωση που οι φοροαπαλλαγές καταργηθούν αναδρομικά για τα εισοδήματα του 2012, εκατομμύρια φορολογούμενοι θα κληθούν να πληρώσουν πρόσθετους φόρους άνω των 500 εκατ. ευρώ εντός του 2013.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το σχέδιο της ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών, που βρίσκεται στο τραπέζι των συζητήσεων με την τρόικα, προβλέπει:

1 Κατάργηση των εκπτώσεων φόρου 10% δαπανών για τόκους στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας, ενοίκια κύριας κατοικίας και παιδιών που σπουδάζουν, δίδακτρα φροντιστηρίων και ιδιαίτερα μαθήματα, ιατρικές επισκέψεις και εξετάσεις, νοσήλια, ασφάλιστρα ζωής, δωρεές, χορηγίες, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και διατροφή προς την πρώην ή τον πρώην σύζυγο. Εναλλακτικά εξετάζεται η πρόταση να διατηρηθούν οι εκπτώσεις για τα ιατρικά έξοδα, τα νοσήλια και τα ασφάλιστρα ζωής.
2 Φορολόγηση επιδομάτων και συντάξεων που καταβάλλονται στις πολύτεκνες μητέρες, στους χαμηλοσυνταξιούχους, τους ανέργους και τις οικογένειες με παιδιά που σπουδάζουν. Θα καταργηθούν οι διατάξεις που προβλέπουν ότι απαλλάσσονται του φόρου εισοδήματος:
  • Τα οικογενειακά επιδόματα που καταβάλλονται στις τρίτεκνες και πολύτεκνες μητέρες.
  • Η ισόβια σύνταξη που καταβάλλεται σε κάθε πολύτεκνη μητέρα.
  • Το Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΕΚΑΣ) που καταβάλλεται σε χαμηλοσυνταξιούχους με βάση εισοδηματικά κριτήρια.
  • Το επίδομα ανεργίας που καταβάλλει ο ΟΑΕΔ, εφόσον το άθροισμα των εισοδημάτων του δικαιούχου του επιδόματος δεν υπερβαίνει τα 30.000 ευρώ ετησίως.
  • Το φοιτητικό επίδομα των 1.000 ευρώ, που λαμβάνουν οι οικογένειες που έχουν παιδιά που σπουδάζουν μακριά από τον τόπο μόνιμης διαμονής.
3 Κατάργηση εκπτώσεων χωρίς δικαιολογητικά από τα ακαθάριστα έσοδα εμπορικών, βιομηχανικών, βιοτεχνικών και εξαγωγικών επιχειρήσεων.
4 Κατάργηση μειώσεων φόρου για εργαζομένους σε παραμεθόριες περιοχές. Θα καταργηθούν οι πρόσθετες μειώσεις φόρου εισοδήματος για τους μισθωτούς που εργάζονται σε παραμεθόριες περιοχές. Συγκεκριμένα, θα καταργηθεί η πρόσθετη μείωση φόρου των 60 ευρώ για κάθε τέκνο, η οποία προβλέπεται για κάθε μισθωτό φορολογούμενο που αποκτά εισόδημα και προσφέρει υπηρεσίες ή κατοικεί για τουλάχιστον 9 μήνες τον χρόνο σε παραμεθόριες περιοχές.
5 Κατάργηση ευνοϊκών καθεστώτων φορολογίας εισοδήματος σε μικρά νησιά με πληθυσμό μέχρι 3.100 κατοίκους.

Θα εκπίπτουν από τον φόρο οι δαπάνες
Σχεδιάζουν νέο κυνήγι αποδείξεων για την πάταξη της φοροδιαφυγής

Στο... κυνήγι των αποδείξεων θα επιχειρήσει να ρίξει εκ νέου τους φορολογουμένους το υπουργείο Οικονομικών, ώστε αφενός να περιορίσει την εκτεταμένη φοροδιαφυγή και αφετέρου να αυξήσει τις εισπράξεις του ΦΠΑ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζεται από το εισόδημα των φορολογουμένων να εκπίπτουν δαπάνες με αποδείξεις από συγκεκριμένες κατηγορίες ελεύθερων επαγγελματιών και επιχειρήσεων παροχής υπηρεσιών που βρίσκονται ψηλά στη λίστα της φοροδιαφυγής. Η Εφορία θα αναγνωρίζει και θα αφαιρεί το 100% από το φορολογητέο εισόδημα των φορολογούμενων τις αποδείξεις από υδραυλικούς, ηλεκτρολόγους, κομμωτήρια, αισθητικούς, φυσικοθεραπευτές, μπαρ, εστιατόρια, κέντρα διασκέδασης. Αναμένεται να τεθεί πλαφόν στο ύψος των αποδείξεων που θα αναγνωρίζει προς έκπτωση η Εφορία από το φορολογητέο εισόδημα.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών προβλέπει πως οι φορολογούμενοι κατά τη διάρκεια του έτους θα είναι υποχρεωμένοι να συλλέγουν όλες τις αποδείξεις από τους ελεύθερους επαγγελματίες και τις επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών. Η Εφορία, όμως, δεν θα αναγνωρίζει προς έκπτωση από το εισόδημα όλες τις αποδείξεις. Στην αρχή κάθε οικονομικού έτους και σε κάθε περίπτωση πριν ξεκινήσει η περίοδος υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, το υπουργείο Οικονομικών θα ανακοινώνει ποιες αποδείξεις θα «μετράνε» και θα οδηγούν σε μείωση του φορολογητέου εισοδήματος.

Εξάλλου, το οικονομικό επιτελείο ετοιμάζεται να ρίξει τους «τίτλους τέλους» για τα τεκμήρια διαβίωσης. Με την ενεργοποίηση του περιουσιολογίου για όλους τους φορολογουμένους από το 2013, το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει να καταργήσει τα τεκμήρια για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους.

Τα τεκμήρια θα διατηρηθούν και ενδεχομένως θα ενισχυθούν μόνο για περίπου 800.000 ελεύθερους επαγγελματίες και επιτηδευματίες και θα εξακολουθούν να χρησιμοποιούνται ως δικλίδα ασφαλείας για τη σύλληψη της φοροδιαφυγής και των αδήλωτων εισοδημάτων.

Πηγή: ΕΘΝΟΣ, ΕΘΝΟΣ