Τρίτη 2 Οκτωβρίου 2012

Δελτίο τύπου Ανοιχτής Πόλης για τους κυβερνητικούς «εκβιασμούς» σε σχέση με τη δημοτική αστυνομία

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 2-10-2012

Με αφορμή τις ανακοινώσεις της Ενωτικής Κίνησης Εργαζομένων Δημοτικής Αστυνομίας Αθήνας (Ε.Κ.Ε.Δ.Α.), στις οποίες αναφέρεται, πως τέθηκε δίλημμα από τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Στυλιανίδη προς την δημοτική αστυνομία, ότι «ή γίνεστε σώμα ή απολύεστε», δηλώνουμε  τα εξής:

Η δημοτική αστυνομία δεν μπορεί να μετατραπεί σε ένα ακόμα σώμα του κατασταλτικού μηχανισμού. Ο ρόλος της δημοτικής αστυνομίας, παρότι αυτή λειτουργεί σε ένα θολό τοπίο αρμοδιοτήτων, πρέπει να εξυπηρετεί αυστηρά τις υπηρεσίες του Δήμου, και να μεριμνά για την κοινωνική εξυπηρέτηση του πολίτη.  

Θεωρούμε καταδικαστέα κάθε άσκηση εργασιακής τρομοκρατίας των εργαζομένων, ως μέσο επιβολής των κυβερνητικών επιδιώξεων. Το δικαίωμα στην εργασία οι εργαζόμενοι δεν θα το διασφαλίζουν υποκύπτοντας σε τέτοιου είδους μεθοδεύσεις.  Τα δυο χρόνια μνημονίου αποδεικνύουν  ότι  η πολιτική όλων των  κυβερνήσεων  είναι ωμή για όλους τους εργαζόμενους όπου και να βρίσκονται. Ο κοινός αγώνας είναι εκείνος που θα φέρει την ανατροπή των νέων και ποιο σκληρών αντιλαϊκών  μέτρων.

Καλούμε τους εργαζόμενους να διεκδικήσουν το δικαίωμα στη εργασία με ηθικό πρόσημο και με δημοκρατικό φρόνημα, στεκόμενοι αλληλέγγυα προς τον πολίτη. Η δημοτική αρχή έχει υποχρέωση να πάρει θέση και να τοποθετηθεί απέναντι στους εκβιασμούς και τις απειλές του υπουργείου. Οφείλει επίσης να προωθήσει την αξιοκρατία, να μην χρησιμοποιεί ή να επιτρέπει ρουσφετολογικές πρακτικές, που ενδυναμώνουν την απαξίωση της δημόσιας διοίκησης και ενισχύουν τις συντηρητικές  και ακροδεξιές λογικές.

Η Ανοιχτή Πόλη διαβεβαιώνει ότι θα συνεισφέρει με όλες τις δυνάμεις της, ώστε οι εργαζόμενοι να παραμείνουν δημοτικοί υπάλληλοι, να μην  υπάρξει καμία απόλυση, και να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση, που θα ορίζει σαφώς τις αρμοδιότητες και το καθεστώς λειτουργίας της Δημοτικής Αστυνομίας. Επίσης, αποδοκιμάζει τις πρακτικές διαφόρων κέντρων που, σε συνεργασία με τον υπουργό, στοχεύουν στη συγκρότηση πελατειακών δικτύων και την εξυπηρέτηση ιδιοτελών σκοπών, που καμία σχέση δεν έχουν με τα συμφέροντα και τις ανάγκες των εργαζομένων και των δημοτών.


Δείτε την ανακοίνωση στον ιστότοπο της Ανοιχτής Πόλης: