Παρασκευή 26 Οκτωβρίου 2012

Ερωτήσεις του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή για τη μετατροπή της Δημοτικής Αστυνομίας σε «Ειδικό Σώμα» και για το πρόγραμμα «Αριάδνη»

Δύο ερωτήσεις σχετικά με την επιβολή τέλους 50 ευρώ μέσω συμβολαιογράφων για μεταβολές οικογενειακής κατάστασης (Πρόγραμμα «Αριάδνη») και το ρόλο και τη λειτουργία της Δημοτικής Αστυνομίας κατέθεσαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ Όλγα Γεροβασίλη, Αφροδίτη Σταμπουλή, Νίκος Βούτσης και Σοφία Σακοράφα, μέλη της Επιτροπής Ελέγχου Κοινοβουλευτικού Έργου (ΕΕΚΕ) του υπουργείου Εσωτερικών.

Συγκεκριμένα, στην πρώτη ερώτηση, οι βουλευτές αναφέρονται στο Σχέδιο Αριάδνη, το οποίο προβλέπει πως, αντί για τα Δημοτολόγια και τα Ληξιαρχεία των Δήμων ή τα ΚΕΠ, οι συγγενείς των ανθρώπων που γεννιούνται, παντρεύονται ή πεθαίνουν, θα πρέπει να απευθύνονται στα Συμβολαιογραφεία, προκειμένου να ενημερώνονται τα ασφαλιστικά ταμεία. Φέρεται μάλιστα, ότι η κάθε συμβολαιογραφική πράξη προσωπικής κατάστασης, θα στοιχίζει 50 ευρώ.

Ερωτώνται λοιπόν οι συναρμόδιοι υπουργοί Εργασίας, Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Εσωτερικών: «γιατί δεν έχουν υλοποιήσει μέχρι σήμερα το "Εθνικό Ληξιαρχείο" που, με τη λειτουργία του, θα διευκόλυνε τους πολίτες με την απλοποίηση των διαδικασιών καταγραφής των ληξιαρχικών μεταβολών, ενώ θα διασφάλιζε - με μικρότερο από το προτεινόμενο σήμερα κόστος - την αξιοπιστία των στοιχείων αυτών.».

Στη δεύτερη ερώτηση προς τον υπουργό Εσωτερικών, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ αναφέρονται στις καταγγελίες της ΠΟΕ-ΟΤΑ πως γίνονται συζητήσεις του υπουργού με συνδικαλιστές της Δημοτικής Αστυνομίας που δεν αντιπροσωπεύουν το σύνολο του κλάδου, όπου ανακινείται θέμα αλλαγών του ρόλου της Δημοτικής Αστυνομίας.

Συγκεκριμένα αναφέρεται ότι το Υπουργείο επιδιώκει να μετατρέψει τη Δημοτική Αστυνομία από Δημοτική υπηρεσία σε Ειδικό Σώμα, το οποίο θα οπλοφορεί και θα έχει κυρίως ποινικές αρμοδιότητες και κατασταλτικό χαρακτήρα, παραβιάζοντας ενδεχομένως και το Σύνταγμα. Ερωτάται λοιπόν ο υπουργός Εσωτερικών:
  1. Ποια μέτρα πρόκειται να ληφθούν ώστε να λειτουργεί η Δημοτική Αστυνομία στο πλαίσιο του νόμου με σαφή προσανατολισμό των αρμοδιοτήτων της σε θέματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και στην κοινωνική εξυπηρέτηση του πολίτη.
  2. Θα υπάρξουν νέες νομοθετικές ρυθμίσεις για τη μετατροπή της Δημοτικής Αστυνομίας σε Ειδικό Σώμα που θα ενεργεί συλλήψεις και μεταγωγές με ταυτόχρονη δημιουργία κρατητηρίων στα δημοτικά καταστήματα, ή αντίθετα θα επιζητηθεί η αποποινικοποίηση των αρμοδιοτήτων, όπως έχει ζητηθεί επίσημα από τους συνδικαλιστικούς φορείς του κλάδου.

Πηγή: http://www.aftodioikisi.gr/kommata/24497

Σχόλιο Ε.Κ.Ε.Δ.Α.: Η ερώτηση είναι διατυπωμένη έτσι ώστε να επιζητείται μια ευθεία και σαφής απάντηση για τους σκοπούς που έχει η μνημονιακή κυβέρνηση για τη Δημοτική Αστυνομία. Οι συνάδελφοι σε όλη την Ελλάδα καλούνται να είναι σε εγρήγορση...

Δείτε το πλήρες κείμενο της σχετικής ερώτησης:

Διαβάστε επίσης:


Για το πρόγραμμα «Αριάδνη» και πώς εντάσσεται έντεχνα στην προσπάθεια ξεπουλήματος των υπηρεσιών των ΟΤΑ διαβάστε δυο παλαιότερες αναρτήσεις μας: