Τρίτη 30 Οκτωβρίου 2012

Πραξικόπημα από τη ΔΑΚΕ!!! Αντικατέστησαν τα παραιτηθέντα μέλη της Ε.Κ.Ε.Δ.Α με επιλαχόντες του συνδυασμού της ΔΑΚΕ! Νέα ξεφτίλα για το Σ.Δ.Α.Α!

Δεν έχει τέλος η μετατροπή του Σωματείου Δημοτικών Αστυνομικών Αθήνας σε σωματείο-παρωδία από τα μέλη της Δ.Α.Κ.Ε. και το «ανεξάρτητο» μέλος! Σε επίσημη ενημέρωση του προεδρείου στο κεντρικό κτήριο της υπηρεσίας την Τετάρτη 24 Οκτώβρη, μαζί με διάφορα άλλα ανεκδιήγητα που ακούστηκαν, ανακοινώθηκε ότι «με βάση το Καταστατικό», οι τρεις θέσεις μελών του Δ.Σ. που κενώθηκαν με την παραίτηση όλων των μελών του ψηφοδελτίου της Ε.Κ.Ε.Δ.Α., αναπληρώθηκαν με τους επιλαχόντες του ψηφοδελτίου της Δ.Α.Κ.Ε.!!!

Το προεδρείο της Δ.Α.Κ.Ε. έχει γίνει ιδιαίτερα επικίνδυνο! Αφού αναίρεσαν πλήρως στην ενημέρωση τα όσα ειπώθηκαν στη Γενική Συνέλευση, πήγαν ένα βήμα παραπέρα. Επικαλούμενοι δήθεν το Καταστατικό έκαναν αναδιανομή των εδρών και αναπλήρωσαν τα μέλη της Ε.Κ.Ε.Δ.Α. με μέλη της Δ.Α.Κ.Ε., έναν ολόκληρο μήνα μετά την παραίτησή μας!!! Απόφαση που ισοδυναμεί με συνδικαλιστικό πραξικόπημα!

Ενημερώνουμε για όσους συναδέλφους δεν γνωρίζουν ότι στις εκλογές για το Δ.Σ. του Σ.Δ.Α.Α. κατέβηκαν δύο υποψήφιοι συνδυασμοί και ένας ανεξάρτητος υποψήφιος, οι οποίοι με βάση το Καταστατικό έλαβαν 6 έδρες ο πρώτος (Δ.Α.Κ.Ε.-Συνεργαζόμενοι), και 3 έδρες ο δεύτερος (Ε.Κ.Ε.Δ.Α.). Δείτε το σχετικό πρακτικό εδώ. Η κατανομή των εδρών γίνεται από την εφορευτική επιτροπή σύμφωνα με τα αποτελέσματα των εκλογών, με βάση τα οριζόμενα στο άρθρο 17 του Καταστατικού (το οποίο βασίζεται στο ν.1264/1982).

Είναι προφανές ότι αυτό που ανακοινώθηκε από το προεδρείο ξεφεύγει ακόμη και από τα όρια της γελοιότητας! Το προεδρείο της Δ.Α.Κ.Ε. έχει ξεφτιλίσει τη λειτουργία του συλλόγου και μας έχει καταστήσει ανέκδοτο ανάμεσα στους συλλόγους-μέλη της ΠΟΕ-ΟΤΑ! Με ποιο σκεπτικό πήραν αυτή την απόφαση δεν μπορούσαμε να το κατανοήσουμε. Ξεπερνώντας το αρχικό σοκ θεωρήσαμε ότι επρόκειτο για στημένη δήλωση του προεδρείου για να εκμαιεύσει αντιδράσεις! Το θεωρούσαμε απίθανο να έχουν υποπέσει σε τόσο χοντρή συνδικαλιστική γκάφα και σε τέτοια εξόφθαλμη παρανομία! Η αλήθεια θα προέκυπτε από τα πρακτικά του Δ.Σ. Τα πρακτικά ζητήθηκαν την Παρασκευή αλλά ενημερωθήκαμε ότι είχαν ξεχάσει(!) τα κλειδιά της ντουλάπας στα γραφεία του Συλλόγου! Ζητώντας ξανά χθες αντίγραφό τους, τα απαλλαγμένα από τις υπηρεσίες μέλη του Δ.Σ. παίζοντας μάλλον την «κολοκυθιά» μαζί μας, μας παρέπεμπαν ο ένας στον άλλον, χωρίς τελικά να μας τα δώσουν. Σήμερα εδέησαν τελικά και μας τα έδωσαν, και διαβάζοντάς τα διαπιστώσαμε ότι το προεδρείο είχε πράγματι κάνει πράξη την αντικατάσταση των παραιτηθέντων μελών του συνδυασμού μας με τους επιλαχόντες του έτερου ψηφοδελτίου, αυτού της ΔΑΚΕ-Συνεργαζόμενοι, και πολύ περισσότερο, απ' όσο πληροφορηθήκαμε έχει ήδη πραγματοποιηθεί συνεδρίαση του Δ.Σ. με την παράνομη νέα σύνθεση! Σημειώνουμε ότι κατά περίεργο τρόπο τα πρακτικά που μας δόθηκαν ήταν γραμμένα σε υπολογιστή, αντί της χειρόγραφης καταγραφής στο Βιβλίο Πρακτικών του συλλόγου στο οποίο έχουν καταγραφεί όλες οι συνεδριάσεις των Δ.Σ. μέχρι σήμερα. Θα έλεγε κανείς ότι κάποιος άλλος συνέταξε τα πρακτικά αυτή τη φορά!

Την αντικατάσταση των μελών της Ε.Κ.Ε.Δ.Α. την δικαιολογούν παίρνοντας ξεκομμένα εδάφια του Καταστατικού (άρθ.17) που αφορούν την κατανομή των εδρών σε ενδεχόμενη  γ' και δ' κατανομή, τα οποία όμως εφαρμόζονται μόνο εφόσον δεν έχουν πληρωθεί οι έδρες στην α' και β' κατανομή κατά τη διάρκεια εξαγωγής των εκλογικών αποτελεσμάτων. Παίζοντας με τις λέξεις θεωρούν τις τρεις έδρες των παραιτηθέντων μελών της Ε.Κ.Ε.Δ.Α. ως «αδιάθετες», ενώ τόσο στο Καταστατικό, όσο και στο ν.1264/1982, είναι σαφές ότι το σχετικό εδάφιο αναφέρεται στις έδρες που τυχόν μένουν αδιάθετες μετά την εφαρμογή των διατάξεων των προηγούμενων παραγράφων, δηλαδή μετά την α' και τη β' κατανομή των εδρών. Η κατανομή των εδρών γίνεται με βάση τα εκλογικά αποτελέσματα τα οποία υπογράφει ο δικαστικός αντιπρόσωπος και είναι τελική, δηλαδή δεν δύναται να γίνει ανακατανομή τους!


ΑΡΘΡΟ 17°
   Η εκλογή των ανωτέρω οργάνων του σωματείου γίνεται με το σύστημα, της απλής αναλογικής. Είναι δυνατό όμως, εφόσον δεν υπάρχουν συνδυασμοί, οι εκλογές να γίνουν με ενιαίο ψηφοδέλτιο, οπότε εκλέγονται κατά σειρά αυτοί που θα συγκεντρώσουν τις περισσότερες ψήφους. Οι έδρες του Δ.Σ, της ελεγκτικής επιτροπής και ο αριθμός των αντιπροσώπων κατανέμονται μεταξύ των συνδυασμών και των χωριστών υποψηφίων, ανάλογα με την εκλογική τους δύναμη. Το σύνολο των έγκυρων ψηφοδελτίων διαιρείται με τον αριθμό των εδρών του διοικητικού συμβουλίου ή της ελεγκτικής επιτροπής ή με τον αριθμό των αντιπροσώπων που εκλέγονται.
   Το πηλίκο αυτής της διαίρεσης, παραλειπομένου του κλάσματος, αποτελεί το εκλογικό  μέτρο. Κάθε συνδυασμός καταλαμβάνει τόσες έδρες στο διοικητικά συμβούλιο ή την ελεγκτική επιτροπή και εκλέγει τόσους αντιπροσώπους, όσες φορές χωρεί το εκλογικό μέτρο στον αριθμό των έγκυρων ψηφοδελτίων που έλαβε.
   Χωριστός υποψήφιος που έλαβε τον ίδιο ή μεγαλύτερο αριθμό ψήφων, από το εκλογικό μέτρο, καταλαμβάνει μια έδρα στο όργανο για το οποίο είχε θέσει υποψηφιότητα ή εκλέγεται αντιπρόσωπος, εφόσον ήταν υποψήφιος για τη θέση αυτή. Συνδυασμός που περιλαμβάνει υποψηφίους λιγότερους από τις έδρες που του ανήκουν, καταλαμβάνει τόσες μόνο έδρες ή εκλέγει τόσους μόνο αντιπροσώπους όσοι είναι και οι υποψήφιοι του.
    Οι έδρες που μένουν αδιάθετες και ο αριθμός των αντιπροσώπων που δεν καλύπτεται, σύμφωνα με τις διατάξεις των προηγούμενων παραγράφων, κατανέμονται από μια στους συνδυασμούς, εκείνους που έχουν καταλάβει τουλάχιστον μια έδρα ή έχουν εκλέξει έναν αντιπρόσωπο και οι οποίοι συγκεντρώνουν υπόλοιπο ψηφοδελτίων μεγαλύτερο από το  1/3  του εκλογικού μέτρου και που πλησιάζουν περισσότερο το εκλογικό μέτρο.
    Οι έδρες που μένουν αδιάθετες ή ο αριθμός των αντιπροσώπων που δεν καλύπτεται και μετά την εφαρμογή των διατάξεων της προηγούμενης παραγράφου, κατανέμονται μεταξύ των συνδυασμών που έχουν το μεγαλύτερο υπόλοιπο ψηφοδελτίων από μια έδρα ή από έναν αντιπρόσωπο. Σε περίπτωση ισοδυναμίας γίνεται κλήρωση.

Τα έξι μέλη του Δ.Σ. που υπογράφουν τα πρακτικά (δηλ. τα 5 μέλη της ΔΑΚΕ και το μέλος της Δ.Α.Δ.Α.) με ένα ανεπανάληπτο σκεπτικό προσπαθούν να δικαιολογήσουν την παράλογη απόφασή τους ως εξής: «Με βάση τα ανωτέρω (δηλ. τα δύο τελευταία εδάφια του άρθρου 17), ευθέως ή αναλογικώς εφαρμοζόμενα και προς τον σκοπό της εύρυθμης λειτουργίας των οργάνων του σωματείου, το Δ.Σ., κατόπιν διαλογικής συζήτησης, προβαίνει στην διαπίστωση ότι οι κενές θέσεις των μελών του Δ.Σ. καλύπτονται, σύμφωνα με τα πρακτικά των αρχαιρεσιών των εκλογών για Δ.Σ. και Ε.Ε. που διεξήχθηκαν στις 16/02/2011 από τους κ.κ. Λεντή Εμμανουήλ, Λυτρίβης Γεώργιος και Τσιούρης Γεώργιος οι οποίοι τυγχάνουν οι πρώτοι κατά σειρά επιλαχόντες από τον συνδυασμό της ΔΑΚΕ».

Τι έκαναν οι κύριοι της Δ.Α.Κ.Ε. και της Δ.Α.Δ.Α.; Έκαναν αυθαίρετα  ανακατανομή των εδρών επικαλούμενοι «διαλογική συζήτηση» που είχαν μεταξύ τους! Ανακατανομή εδρών εκ των υστέρων δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί όχι μόνο για εκλογές σωματείου, αλλά και για οποιαδήποτε άλλη εκλογική διαδικασία! Και για να το κάνουν αυτό έλαβαν υπόψη τους διατάξεις μεμονωμένων εδαφίων, που όμως δεν είναι αυθύπαρκτες, αλλά σε άμεση συνάφεια με τα εδάφια που προηγούνται,  και αφορούν έδρες που μένουν ενδεχομένως αδιάθετες μετά την αρχική κατανομή των εδρών, και ισχύουν μόνο αφού έχει προηγηθεί η εφαρμογή των δύο προηγούμενων εδαφίων του άρθρου 17. [Αλλά ακόμη και να θεωρούσε κάποιος ορθά τα όσα υποστηρίζουν, με βάση το τελευταίο εδάφιο που επικαλούνται θα έπρεπε να είχε πάρει έδρα και ο ανεξάρτητος υποψήφιος, κάτι που δεν συνέβη, διαψεύδοντας το ίδιο το «σκεπτικό» τους.]

Η Ε.Κ.Ε.Δ.Α. απευθύνθηκε σε έμπειρους συνδικαλιστικούς εκπροσώπους τεσσάρων παρατάξεων από όλο το πολιτικό φάσμα, και η απάντηση που έλαβε ομόφωνα από όλους ήταν η αυτονόητη: Δεν νομιμοποιούνται να αντικαταστήσουν κενές έδρες ενός συνδυασμού με επιλαχόντες άλλου συνδυασμού!!! Υπάρχουν δύο ενδεχόμενα: Ή προχωρούν άμεσα σε συμπληρωματικές εκλογές για την κάλυψη των κενών εδρών, ή σιωπηρώς συνεχίζουν τις συνεδριάσεις του Δ.Σ. με κενές έδρες, εφόσον υπάχρει απαρτία, μέχρι τις επόμενες εκλογές του συλλόγου!

Η Ε.Κ.Ε.Δ.Α. απαιτεί από το Δ.Σ. του Σ.Δ.Α.Α. να πράξει τα αυτονόητα: Να κάνει ανάκληση κάθε παράνομης απόφασης που έχει πάρει. Παράλληλα προς αποφυγή κάθε πιθανής δικαιολογίας και κωλυσιεργίας εκ μέρους του προεδρείου θα ζητήσει την παρέμβαση της ΠΟΕ-ΟΤΑ ώστε με επίσημο έγγραφό της Εκτελεστικής Επιτροπής να απαιτηθεί η αποκατάσταση της νομιμότητας στο σύλλογό μας, με διαγραφή πρακτικών και παράνομων αποφάσεων που λήφθηκαν κατά παράβαση της νομοθεσίας. Η αλήθεια είναι ότι το προεδρείο με τις αποφάσεις του έχει εκθέσει ανεπανόρθωτα το σύλλογο, και κάθε ευθύνη βαραίνει και τα έξι εναπομείναντα μέλη του Δ.Σ., που χωρίς την Ε.Κ.Ε.Δ.Α. μάλλον  τους είναι αδύνατο να λειτουργήσουν και πέφτουν από τη μια πατάτα στην άλλη

Ακόμη πιο γελοίο είναι το γεγονός ότι αυτοί που με κάθε απόφαση και ανακοίνωσή τους εκθέτουν το σύλλογο, ενώ δεν μπορούν να λειτουργήσουν ορθά και σύννομα ένα πρωτοβάθμιο όργανο, προσπαθούν να σας πείσουν για συγκρότηση δικού τους δευτεροβάθμιου! Τα μέλη της Ε.Κ.Ε.Δ.Α. αναρωτιόμαστε: Πώς θα συγκροτηθεί αυτό το δευτεροβάθμιο όργανο όταν αυτοί που το ζητάνε δεν έχουν τη στοιχειώδη ικανότητα να χειριστούν απλές συνδικαλιστικές διαδικασίες όπως η αντικατάσταση των παραιτηθέντων μελών μιας παράταξης, ή η σύννομη διενέργεια μιας γενικής συνέλευσης; Η αλήθεια είναι ότι δεν τους ενδιαφέρει. Αυτό πους τους ενδιαφέρει είναι η τήρηση της κομματικής γραμμής, που εδώ και 4 χρόνια μεταφράζεται σε δημιουργία δευτεροβάθμιου οργάνου. Ένα όργανο που οι αφελείς θεωρούν ότι θα προασπίσει τα συμφέροντα της υπηρεσίας, και όχι του κόμματος που επέβαλλε τη δημιουργία του. Είναι ώρα να ξυπνήσουν...

Να προσθέσουμε επίσης ότι στην ίδια ενημέρωση του προεδρείου έγινε ξαναγράψιμο της ιστορίας για μια ακόμη φορά! Ούτε λίγο ούτε πολύ υποστήριξαν πως δεν ειπώθηκε τίποτα για «Σώμα» στη Γενική Συνέλευση, κάτι που προκύπτει -όπως υποστήριξαν- και από τα πρακτικά. Πέρα από το ότι διαψεύδονται για πολλοστή φορά, αφού στις προτάσεις που υπερψηφίστηκαν και καταγράφηκαν στα πρακτικά είναι και η «Δημιουργία Σώματος» (δείτε σχετικά εδώ), γεγονός είναι ότι οι ίδιοι ανέφεραν τη λέξη τουλάχιστον 30 φορές. Κάποιο μέλος του Δ.Σ. είχε πει χαρακτηριστικά «Ή γινόμαστε Σώμα ή πάμε σπίτια μας», ενώ κάποιο άλλο είχε πει «Γιατί φοβόμαστε τη λέξη "σώμα"; Σώμα είναι και οι ορκωτοί λογιστές!». Η νέα θέση του προεδρείου αποτελεί εμπαιγμό για τους συναδέλφους που ήταν παρόντες στη Γενική Συνέλευση, αλλά αμφιβάλλουμε αν οποιοσδήποτε από αυτούς αντιδράσει, το προεδρείο γνωρίζει πολύ καλά ότι η μάζα είναι πάντα χειραγωγήσιμη.

Η ειρωνεία είναι ότι στην αρχή της ενημέρωσης μάς είχε δοθεί η εντύπωση ότι το προεδρείο στόχευε σε αποκλιμάκωση της έντασης, γιατί το κλίμα της συνεχούς αντιπαράθεσης έχει γίνει κουραστικό για όλους μας, και ιδιαίτερα για τα απλά μέλη του Σ.Δ.Α.Α. Δυστυχώς, το «καλό» μάς το φύλαξαν για το τέλος, τόσο με την επίταση της κόντρας με την ΠΟΕ-ΟΤΑ, αλλά κυρίως με την απίστευτη ανακοίνωση των ονομάτων των νέων μελών του Δ.Σ. που αντικαθιστούν τα μέλη της Ε.Κ.Ε.Δ.Α.

Στη διάρκεια της ενημέρωσης ειπώθηκε πάντως και το εξής ανεκδιήγητο σε σχέση με τη συγκρότηση δευτεροβάθμιου οργάνου: Δεν είναι ανάγκη -λέει- να είμαστε μέλη της ΠΟΕ-ΟΤΑ γιατί έτσι κι αλλιώς όσες αποφάσεις παίρνονται για την ασφάλισή μας, κύρια, και επικουρική, για τα συνταξιοδοτικά θέματα, για τον ΕΟΠΥΥ κλπ. ισχύουν για όλους τους υπαλλήλους! Πέρα από το νέο συνδικαλιστικό «φάουλ» του προεδρείου για λευκή υποταγή των ασφαλιστικών/συνταξιοδοτικών μας κλπ. θεμάτων σε τρίτους (ακριβώς γιατί είναι ανίκανοι να τα χειριστούν οι ίδιοι), προφανώς το προεδρείο δεν γνωρίζει έννοιες όπως Συλλογική Σύμβαση Εργασίας που υπογράφει η Ομοσπονδία και ισχύει μόνο για τα μέλη της. Η θέση της ΔΑΚΕ είναι σε άμεση συνάφεια με τη μνημονιακή πολιτική της κυβέρνησης, την οποία εξυπηρετεί ένας αποστειρωμένος σύλλογος με παρωπίδες για τα προβλήματα της κοινωνίας, αδυνατώντας να συνειδητοποιήσει ότι είναι και δικά του.

Επίσης οι ώρες για την υπερωριακή απασχόληση στα καταστήματα που ανακοίνωσε επίσημα ο πρόεδρος δεν συμβαδίζουν με τις ώρες  που έχει υπόψη της η Ε.Κ.Ε.Δ.Α (24 ώρες λιγότερες από αυτές που ανακοινώθηκαν). Εδώ ένας από τους δυο λέει ψέμματα, στο χέρι σας είναι να μάθετε μόνοι σας ποιος.

Συνάδελφοι, το σημερινό προεδρείο και τα εναπομείναντα μέλη του Δ.Σ. στο Σωματείο Δημοτικών Αστυνομικών Αθήνας έχουν απαξιώσει το σύλλογο στα μάτια όλου του κόσμου. Αναρωτιόμαστε αν αυτός είναι εν τέλει ο στόχος τους. Μην πέφτετε στην παγίδα τους! Η Ε.Κ.Ε.Δ.Α. μπορεί να παραιτήθηκε από την εκπροσώπηση στο Δ.Σ. του συλλόγου, αλλά είναι πάντα εδώ να τους ξεσκεπάζει. Για την παραίτηση μπορεί να κατηγορήθηκε από κάποιους φίλους της, αλλά από τις εξελίξεις γίνεται κατανοητό ότι καλώς έπραξε, καθώς έτσι δεν γίνεται συνένοχη στο διασυρμό του συλλόγου από τη Δ.Α.Κ.Ε. και τη Δ.Α.Δ.Α.