Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου 2011

Δελτίο τύπου της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. για τις αλλαγές στο Δημόσιο

Αθήνα, 6 Σεπτεμβρίου 2011 

Αριθμ. Πρωτ.: 309

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Σε πλήρη απορρύθμιση των Δημοσίων Υπηρεσιών και κατεδάφιση του εναπομείναντος κοινωνικού κράτους οδηγούν  κυβέρνηση και Τρόικα, που με την πολιτική τους θέτουν στο στόχαστρό τους, άδικα για άλλη μια φορά, τους Δημοσίους Υπαλλήλους. Έτσι, μετά τις οριζόντιες περικοπές, την κατάργηση του 13ου και του 14ου μισθού, την επιβολή πρόσθετων αναδρομικών κρατήσεων, επιχειρούν την «τελική έφοδο» τους στο Δημόσιο. Στο πλαίσιο αυτό, προωθούν ένα τριπλό σχέδιο μαζικών απολύσεων, μέσω της εργασιακής εφεδρείας, περικοπής των μισθών μέσω του νέου μισθολογίου και απαξίωσης των Δημοσίων κοινωνικών αγαθών, μέσω συγχωνεύσεων και κατάργησης οργανισμών, στο όνομα της μείωσης των δαπανών.


Ειδικότερα, η διεύρυνση του καθεστώτος της εργασιακής εφεδρείας, ανοίγει το δρόμο σε μαζικές απολύσεις, οδηγώντας στην ανεργία εργαζόμενους που υπηρετούν για δεκαετίες στο Δημόσιο, καλύπτοντας πάγιες και διαρκείς ανάγκες των υπηρεσιών.

Τα σενάρια για ένα νέο Μισθολόγιο με νέες οριζόντιες και ισοπεδωτικές, εξοντωτικές, περικοπές επιδομάτων, θα οδηγήσουν σε νέα μεγάλη μείωση τα εισοδήματα και τις αποδοχές των Δημοσίων Υπαλλήλων που ήδη κυμαίνονται μεταξύ 25% και 40%. Ταυτόχρονα οι επιλογές των βασικών χαμηλών μισθών και η «προσωπική διαφορά» που θα περικόπτεται ανάλογα με τις μνημονιακές πολιτικές, όχι μόνο δεν θα θεραπεύσει χρόνιες αδικίες και ανισότητες, αλλά θα διαμορφώσει και νέες, ιδιαίτερα σε βάρος των νέων υπαλλήλων. Επιπλέον η σύνδεση με τον βαθμό και την αξιολόγηση, θα οδηγήσει σε μισθολογική καθήλωση την πλειοψηφία των Δημοσίων Υπαλλήλων.

Τέλος οι συγχωνεύσεις και οι καταργήσεις Οργανισμών του Δημοσίου, χωρίς σχεδιασμό, θυσία στο βωμό της περικοπής δαπανών, θα προκαλέσουν σημαντικό κοινωνικό κόστος πλήττοντας κυρίως τα ευρύτερα, φτωχά και μεσαία λαϊκά στρώματα που σε πολλές περιπτώσεις δεν θα έχουν στοιχειώδη πρόσβαση σε κοινωνικά αγαθά και υπηρεσίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου