Δευτέρα 24 Νοεμβρίου 2014

Δημόσιο: Αξιολόγηση με επιστροφή στην κυβέρνηση Μητσοτάκη – Ποιο σύστημα του 1992 προωθεί ο Κυριάκος (Π.Δ.)

[Σημείωση: Διαβάστε εδώ σχετικό άρθρο που είχαμε αναδημοσιεύσει από το περιοδικό "UNFOLLOW" με τον εύγλωττο τίτλο «Κυριάκος Μητσοτάκης: Ο δράκουλας των δημοσίων υπαλλήλων» που είχε προϊδεάσει πολλούς μήνες πριν για όσα ακολούθησαν.]

Με την επιστροφή στην κυβέρνηση του πατέρα του επιχειρεί να διασώσει την αποτυχημένη προσπάθεια του για αξιολόγηση στο Δημόσιο ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης. 


Σύμφωνα με πληροφορίες της aftodioikisi.gr το νέο πάγιο σύστημα αξιολόγησης που με τη συμφωνία και του ΠΑΣΟΚ αναμένεται να εφαρμοσθεί από 1.12015 και να συνδεθεί και με το νέο μισθολόγιο στο Δημόσιο (από 1.1.2016) βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στο Προεδρικό Διάταγμα 318του 1992 που υπογράφουν ως πρόεδρος της Δημοκρατίας ο Κωνσταντίνος Καραμανλής ο πρεσβύτερος και ως υπουργός Προεδρίας της κυβέρνησης Μητσοτάκη, ο Σωτήρης Κούβελας! Το συγκεκριμένο σύστημα περιλαμβάνει βεβαίως βαθμολογία «κάτω από τη βάση», ωστόσο σε καμία περίπτωση δεν ορίζει, όπως το παρών σύστημα του υιού Μητσοτάκη, ότι υποχρεωτικά το 15% των υπαλλήλων θα πρέπει να βαθμολογούνται με αυτή.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, οι αλλαγές που θα υπάρχουν σε σχέση με το σχέδιο που αναμένεται να παρουσιασθεί στις αρχές Δεκεμβρίου θα είναι λίγες σε σχέση με το ΠΔ Κούβελα και αφορά κυρίως την θετική βαθμολογία καινοτομιών που ήδη εφαρμόζονται με επιτυχία στο εξωτερικά και εισάγονται με πρωτοβουλία στελεχών ή και υπαλλήλων στην ελληνική Δημόσια Διοίκηση. Παράλληλα, όπως προαναφέρθηκε, η αξιολόγηση θα συνδέεται άμεσα με το νέο μισθολόγιο στο Δημόσιο.

Οι αξιολογητές, η βαθμολογία, τα κριτήρια


Να σημειωθεί ότι:

-Αξιολογητές για τους υπαλλήλους είναι ο άμεσος προϊστάμενος του υπαλλήλους και ο αμέσως ανώτερος προϊστάμενος όταν υπάρχει. Για τους αποσπασμένους υπαλλήλους συντάσσονται εκθέσεις αξιολόγησης από τους προισταμένους των υπηρεσιών στις οποίες είναι αποσπασμένοι. Παράλληλα ο Γενικός Διευθυντής είναι αξιολογητής των προϊσταμένων των οργανικών μονάδων που υπάγονται σ’ αυτόν. Αναφορικά με τις υπηρεσιακές μονάδες αποκεντρωμένων ή αυτοτελών δημοσίων υπηρεσιών ή ν.π.δ.δ. τις εκθέσεις αξιολόγησης των προϊσταμένων διευθύνσεων αυτοτελών τμημάτων και αυτοτελών γραφείων που οργανωτικά υπάγονται απ’ ευθείας σ’ αυτούς, συντάσσουν ο Γενικός ή Ειδικός Γραμματέας ή το μονομελές όργανο διοίκησης.

-Τους υπαλλήλους υπηρεσίας την οποία επιθεώρησαν αξιολογούν και ειδικοί Επιθεωρητές

-Η βαθμολογική κλίμακα του ΠΔ Κούβελα ορίζεται από το 1 έως το 10 με τη βαθμολογία κάτω του 5 να θεωρείται στην ουσία κάτω από τη βάση καθώς αφορά τους υπαλλήλους οι οποίοι αποδίδουν κάτω του συνηθισμένου μέτρου (3-4) και τους εντελώς ακατάλληλους για την υπηρεσία υπάλληλους (1-2). Πάντως εφόσον ο αξιολογητής βαθμολογεί ένα ή περισσότερα κριτήρια αξιολόγησης με το βαθμό 9 ή 10 ή με βαθμό 4 και κάτω, απαιτείται η παράθεση από αυτόν ειδικής αιτιολογίας της βαθμολογίας αυτής για τα αντίστοιχα κριτήρια αξιολόγησης.

-Τα κριτήρια αξιολόγησης για τους προϊσταμένους οργανικών μονάδων είναι 16 και κατατάσσονται σε πέντε διακεκριμένες ομάδες (Γνώση του αντικειμένου, Διοικητικές ικανότητες, Ενδιαφέρον και δημιουργικότητα, Υπηρεσιακές σχέσεις και συμπεριφορά, Αποτελεσματικότητα), για τους ΠΕ, ΤΕ και ΔΕ που δεν προΐστανται διευθύνσεων, τμημάτων, γραφείων ή άλλων αντιστοίχου επιπέδου υπηρεσιακών μονάδων, τα κριτήρια αξιολόγησης που είναι 10, ενώ για τους ΥΕ είναι 7.

-Κατά τη διάρκεια της αξιολόγηση υπάρχει η δυνατότητα συνέντευξης ενώ στο έντυπο που συμπληρώνεται ο υπάλληλος αυτοαξιολογείται.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου