Τετάρτη 12 Νοεμβρίου 2014

Δικαστές προς βουλευτές: Καταψηφίστε την τροπολογία για μειωμένα αναδρομικά - Τι ζητούν πέντε δικαστικές ενώσεις - Και οι δικαστές του ΣτΕ στην ίδια γραμμή

 «Η Κυβέρνηση  για  μια ακόμη φορά αποδεικνύει έμπρακτα ότι δεν σέβεται τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης, τις οποίες αντιπαρέρχεται με ανεπίτρεπτες νομοθετικές παρεμβάσεις», υποστηρίζουν οι δικαστές


Πέντε δικαστικές Ενώσεις καλούν τους βουλευτές να καταψηφίσουν την κυβερνητική τροπολογία με την οποία προβλέπεται η μερική  αναδρομική καταβολή της διαφοράς των αποδοχών των δικαστών (από 1.8.2012 έως 30.6.2014).

Ειδικότερα, πέντε δικαστικές  Ενώσεις (εκτός του Συμβουλίου της Επικρατείας)  καταγγέλλουν ότι  «η Κυβέρνηση  για  μια ακόμη φορά αποδεικνύει έμπρακτα ότι δεν σέβεται τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης, τις οποίες αντιπαρέρχεται με ανεπίτρεπτες νομοθετικές παρεμβάσεις σε αμετακλήτως κριθέντα  ζητήματα  παραβιάζοντας απροσχημάτιστα  το Σύνταγμα  και την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, όπως αυτή ερμηνεύτηκε σχετικώς και με  αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων  του Ανθρώπου».

Οι δικαστές και οι εισαγγελείς αναφέρουν ότι «με τροπολογία που κατατέθηκε στις 10.11.2014 σε σχέδιο νόμου του υπουργείου Δικαιοσύνης  η Κυβέρνηση  i)  Προβαίνει  σε αυθαίρετη  μερική εφαρμογή  των αποφάσεων της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας που αφορούν στις αποδοχές των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, επικαλούμενη ότι η εφαρμογή των δικαστικών αποφάσεων θα έθετε σε κίνδυνο την επίτευξη  των δημοσιονομικών στόχων,  εμφανίζοντας έτσι  τη  Δικαιοσύνη ως  λειτουργικά περιττή και  δημοσιονομικά επικίνδυνη στο μέτρο που παρεκκλίνει της κυβερνητικής πολιτικής.

ii) Καταργεί πρόσφατο νόμο (ν. 4270/2014) που θεσπίστηκε  σε συμμόρφωση προς την υπ’ αριθμ. 88/2013  απόφαση του Ειδικού Δικαστηρίου του άρθρου 88 παρ. 2 του Συντάγματος (Σ.σ.: Μισθοδικείο) και περικόπτει αυθαίρετα το 50% των αναδρομικών αποδοχών  των Δικαστικών Λειτουργών,  οι οποίες προκύπτουν από την απόφαση αυτή, επικαλούμενη  την «ανατροπή της εισοδηματικής πολιτικής» που, όπως αναφέρεται, επέφεραν οι αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας για τους ένστολους».

Δηλαδή, υπογραμμίζουν οι δικαστικές Ενώσεις «η Κυβέρνηση επιβάλλει δημοσιονομικά μέτρα στους δικαστές, επειδή με δικαστικές αποφάσεις δικαιώθηκαν άλλες κατηγορίες εργαζομένων, προειδοποιώντας σαφώς τους δικαστές να μην εκδίδουν δικαστικές αποφάσεις που παρεκκλίνουν από την πολιτική της».

Παράλληλα, οι Ενώσεις σημειώνουν ότι «η επιχειρούμενη  με την  εν λόγω τροπολογία,  και μάλιστα για πρώτη φορά,   υπαναχώρηση της Πολιτείας από τις επιταγές  δικαστικών αποφάσεων προς τις οποίες η ίδια  είχε  συμμορφωθεί μόλις πριν από λίγους μήνες με νόμο του κράτους, αλλά και  η απαράδεκτη προσπάθεια αιτιολόγησης της εν λόγω όψιμης ανατροπής, εν είδει «τιμωρίας», των δικαστικών λειτουργών, επειδή στο πλαίσιο της αμερόληπτης άσκησης των συνταγματικών καθηκόντων τους προβαίνουν σε δικαστικές κρίσεις μη αρεστές στην εκτελεστική εξουσία, συνιστούν μείζον θεσμικό ατόπημα, με επικίνδυνες προεκτάσεις για την ουσιαστική  αποτελεσματικότητα  της Δικαιοσύνης σε όλους τους ‘Eλληνες πολίτες».

Και συνεχίζουν οι Ενώσεις: «Η τακτική αυτή, ασύμβατη με την αρχή της διάκρισης των λειτουργιών, συνιστά άρνηση αποδοχής θεμελιωδών  αρχών  του Κράτους  Δικαίου  και αποτελεί κλιμάκωση κατ’ επανάληψη συνταγματικής εκτροπής  της Κυβέρνησης σε θέματα εφαρμογής δικαστικών αποφάσεων και  σεβασμού των θεσμών με ευρύτατες συνέπειες στην ίδια την αξιοπιστία του πολιτεύματος  ως Κράτους Δικαίου».

Τέλος, οι δικαστικές Ενώσεις, καλούν «τους Έλληνες βουλευτές, να καταψηφίσουν την τροπολογία αυτή, αρνούμενοι να ενδώσουν σε επικίνδυνες για τους θεσμούς της Δημοκρατίας επιλογές της εκτελεστικής εξουσίας, υπό την αυτονόητη διαβεβαίωση ότι οι δικαστικοί λειτουργοί και τα μέλη του ΝΣΚ, στο σύνολό τους, θα πράξουν, όπως πάντα, το καθήκον τους με νηφαλιότητα για την προάσπιση της ομαλής και σύμφωνης με το Σύνταγμα και τους νόμους λειτουργία της Δικαιοσύνης».

Οι πρόεδροι των δικαστικών Ενώσεων  που εξέδωσαν την ανακοίνωση είναι:

Βασιλική Θάνου - Χριστοφίλου, Αντιπρόεδρος Αρείου Πάγου, Ειρήνη Γιανναδάκη, Πρόεδρος Εφετών, Κωνσταντίνος Τζαβέλλας, Αντεισαγγελέας Εφετών, Ανδρονίκη Θεοτοκάτου, Αντιπρόεδρος Ελ. Συνεδρίου και Κωνσταντίνος Βαρδακαστάνης, Πάρεδρος ΝΣΚ.

Και οι δικαστές του ΣτΕ καλούν τους βουλευτές να μην ψηφίσουν την τροπολογία για τα αναδρομικά τους, μετά την ανακοίνωση-«φωτιά» από πέντε δικαστικές ΕνώσειςΚορυφώνεται η αντιπαράθεση του δικαστικού σώματος με την κυβέρνηση για τα αναδρομικά  των δικαστών.

Μετά την ανακοίνωση-«φωτιά» των πέντε δικαστικών Ενώσεων, που καλούν τους βουλευτές να μην ψηφίσουν την τροπολογία, με την οποία δίνονται μειωμένα τα αναδρομικά των δικαστών που έχει επιδικάσει το Μισθοδικείο, ήρθε η Ένωση Δικαστικών Λειτουργών του Συμβουλίου της Επικρατείας, με δική της ανακοίνωση, και ζητά από τους βουλευτές να μην ψηφίσουν την επίμαχη τροπολογία.

Παράλληλα, οι δικαστές του ΣτΕ καταγγείλουν, με την σειρά τους, ότι η κυβέρνηση, με νομοθετικές τροπολογίες, παραβιάζει το Σύνταγμα και την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Συγκεκριμένα, η Ένωση του ΣτΕ δηλώνει ότι «με νομοθετικές παρεμβάσεις σε αμετακλήτως κριθέντα ζητήματα η Κυβέρνηση επιχειρεί ανεπιτρέπτως να καταστήσει ανενεργές αποφάσεις της Ελληνικής Δικαιοσύνης παραβιάζοντας ευθέως το Σύνταγμα και την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου».

Παράλληλα, καλούν και αυτοί τους βουλευτές «να καταψηφίσουν την τροπολογία αυτή, η οποία είναι ευθέως αντίθετη προς το Σύνταγμα, διαβεβαιώνοντας παράλληλα τους πολίτες ότι το σύνολο των δικαστικών λειτουργών του Συμβουλίου της Επικρατείας θα συνεχίσουν να πράττουν, όπως πάντα, το καθήκον τους με νηφαλιότητα και με απαρέγκλιτο στόχο την προάσπιση της ομαλής και σύμφωνης με το Σύνταγμα και τους νόμους λειτουργία της Δικαιοσύνης».

Στη συνέχεια η Ένωση Δικαστικών Λειτουργών του Συμβουλίου Επικρατείας επαναλαμβάνει το κείμενο της ανακοίνωσης των πέντε άλλων δικαστικών Ενώσεων. 
 Παναγιώτης Τσιμπούκης 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου