Τετάρτη 7 Νοεμβρίου 2012

«Λαοθάλασσα» στο Σύνταγμα ενάντια στο «μνημόνιο 3» - Δεν τους διαλύσε η βροχή, το ανέλαβαν αυτό τα χημικά - ΠΟΕ-ΟΤΑ: Νέα 48ωρη απεργία

Περισσότεροι από 100.000 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν νωρίτερα στην πλατεία Συντάγματος, έξω από τη Βουλή. Εργαζόμενοι διαφόρων κλάδων πραγματοποίησαν προσυγκεντρώσεις σε διάφορα σημεία στο κέντρο της Αθήνας και στη συνέχεια κατευθύνθηκαν προς το Σύνταγμα.


Παράλληλα, στις 5 το απόγευμα τα μέλη του ΠΑΜΕ πραγματοποιήσαν ξεχωριστή απεργιακή συγκέντρωση στην Ομόνοια και κατευθύνθηκαν με πορεία προς το Σύνταγμα.

Δρακόντεια είναι τα μέτρα ασφαλείας, καθώς αστυνομικοί τοποθέτησαν τον μεταλλικό φράχτη στην Βασιλίσσης Σοφίας στα λουλουδάδικα, ενώ διμοιρίες των ΜΑΤ βρίσκονται σε επιφυλακή στην ευρύτερη περιοχή.

Η Τροχαία σταδιακά διέκοψε την κυκλοφορία στο κέντρο της Αθήνας, ενώ κλειστή παραμένει από το πρωί η Βασιλίσσης Σοφίας από το Χίλτον ώς το Σύνταγμα.

Συγκεντρώσεις πραγματοποιούνται, επίσης, σε Θεσσαλονίκη, Βόλο, Ιωάννινα, Ηράκλειο και Πάτρα.

Χιλιάδες κόσμου στο Σύνταγμα - Συνεχής ενημέρωση


Υπό τον ασφυκτικό κλοιό των αστυνομικών αρχών, ξεκίνησε να συγκεντρώνεται ο κόσμος έξω από την Βουλή. Μεταλλικός φράχτης στην Βασ. Σοφίας, ενώ διμοιρίες των ΜΑΤ βρίσκονται σε επιφυλακή στην ευρύτερη περιοχή. Η Τροχαία σταδιακά θα διακόπτει την κυκλοφορία στο κέντρο της Αθήνας ενώ κλειστή παραμένει από το πρωί η Βασ.Σοφίας από το Χίλτον έως το Σύνταγμα.

Επεισόδια άρχισαν λίγο μετά τις επτά το βράδυ στο κέντρο της Αθήνας, όταν ομάδες κουκουλοφόρων άρχισαν να πετάνε βόμβες μολότοφ στα υδροφόρα οχήματα της ΕΛΑΣ. Οι αστυνομικοί έκαναν χρήση χημικών,ενώ τα υδροφόρα οχήματα έκαναν βολές νερού προκειμένου να απωθήσουν τους ταραξίες. Τα επεισόδια μεταφέρθηκαν στην κάτω πλευρά της πλατείας Συντάγματος,όπου ομάδες κουκουλοφόρων έβαλαν φωτιές και οργάνωναν επιθέσεις σε βάρος των αστυνομικών.Όσον αφορά στη συγκέντρωση είναι μαζική και εξελίσσεται κάτω υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας. 

18:10 - Συνεχίζεται αμείωτη προσέλευση του κόσμου. Ειρηνικές μέχρι στιγμής η διαδήλωση του κόσμου. Στους 70.00ο υπολογίζει τους συγκεντρωμένους η αστυνομία.
18:20 - Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ανέβασαν πανό μπροστά από τη Βουλή, «Φύγετε Τώρα, για να σωθεί η χώρα».

18:40 - Η επισήμανση του Ι. Στουρνάρα ότι και οι υπάλληλοι της Βουλής εντάσσονται στο ενιαίο μισθολόγιο, έφερε αναστάτωση εντός Βουλής καθώς απειλούν με απεργία.
18:50 - Λόγω της βροχής, ο κόσμος έχει κρυφτεί κάτω από τα υπόστεγα, ενώ κάποιοι αποχωρούν.
19:00 - O κ. Παφίλης ανακοίνωσε την απόφαση των υπαλλήλων της Βουλής να προχωρήσουν σε απεργία από τις 19:00.1
19:19 - Ξεκίνησαν επεισόδια με την έλευση δύο υδροφόρων οχημάτων. Χρήση χημικών και ρίψη μολότοφ.

19:20 - Διεκόπη η συζήτηση εντός Βουλής. Αναμένεται νέα δήλωση Στουρνάρα.
19:40 - Απέσυρε την τροποποίηση για τους υπαλλήλους της Βουλής ο Ι. Στουρνάρας.
19:40 - Σε δύο μέτωπα τα επεισόδια, εκτός Βουλής. Υπάρχει ένα μέτωπο στα «λουλουδάδικα» όπου και ο Αίααντας, το υδροφόρο όχημα διέλυσε τους διαδηλωτές. Το δεύτερο στο κάτω μέρος της πλατείας Συντάγματος, όπου έχουν πέσει μολότοφ και χημικά.
7.53: Βόμβες μολότοφ και χημικά στις οδούς Νίκης και Ερμού, όπου έχουν καταφύγει ομάδες κουκουλοφόρων.
8.00: Η πλατεία Συντάγματος άδειασε, αφού ο κόσμος αποχώρησε μετά τα επεισόδια από τους κουκουλοφόρους.
8.15: Μία ομάδα κουκουλοφόρων επιτέθηκε σε διμοιρία των ΜΑΤ στην οδό Οθωνος, εναντίον της οποίας πέταξε βόμβες μολότοφ.
8.47: Φωτιά σε σταθμαρχείο στην οδό Όθωνος 10. Ο κλεφτοπόλεμος συνεχίζεται, αφού οι κουκουλοφόροι βγαίνουν ξαφνικά και εκτοξεύουν βόμβες μολότοφ κατά την αστυνομικών.
8.55: Επεισόδια σε διάφορα σημεία των δρόμων έως την περιοχή της Ομόνοιας.
9.00: Καταρρακτώδης βροχή πέφτει στο κέντρο της Αθήνας, με συνέπεια πολλοί διαδηλωτές να αποχωρήσουν.


Η απεργία

Ακινητοποιημένα έμειναν την Τετάρτη λεωφορεία, τρόλεϊ, Προαστιακός, τρένα του ΟΣΕ και ταξί. Το Μετρό και ο ΗΣΑΠ λειτούργησαν μετά τις 3 το απόγευμα, αλλά κλειστοί -για λόγους ασφαλείας- παρέμειναν οι σταθμοί του Μετρό σε Σύνταγμα, Πανεπιστήμιο, Ευαγγελισμό και Ακρόπολη. Μετά τη μία το μεσημέρι λειτούργησε και το Τράμ.

Δεμένα στα λιμάνια όλης της χώρας και τα πλοία.

Με προσωπικό ασφαλείας λειτούργησαν και την Τετάρτη τα νοσοκομεία, τα κέντρα υγείας, τα θεραπευτήρια χρονίων παθήσεων και το ΕΚΑΒ.

Κλειστά και τα φαρμακεία σε όλη τη χώρα με απόφαση του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου.

Επίσης, απεργούν οι τραπεζικοί υπάλληλοι καθώς η Ομοσπονδία Τραπεζοϋπαλληλικών Οργανώσεων Ελλάδας (ΟΤΟΕ) συμμετέχει στην 48ωρη απεργία της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ.

Ακόμη, την παράταση των κινητοποιήσεών τους μέχρι τις 18 Νοεμβρίου ανακοίνωσαν οι εισαγγελείς, με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Ενωσης Εισαγγελέων Ελλάδος. Οι εισαγγελείς ανεβαίνουν στις έδρες έως τις 10:00 το πρωί.

Οι δικηγόροι θα απέχουν από τα καθήκοντά τους από την Τετάρτη έως την ερχόμενη Παρασκευή και θα συμμετάσχουν στην απεργιακή συγκέντρωση της Τετάρτης.

Ο κύκλος των κινητοποιήσεων θα συνεχιστεί με την πανευρωπαϊκή απεργία της 14ης Νοεμβρίου, ενώ τα συνδικάτα αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο να προχωρήσουν και σε άλλες μορφές κινητοποιήσεων.

Σε 48ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες προχωρά η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ.

Πηγή: ΕΘΝΟΣ, Καθημερινή, ΤΑ ΝΕΑ


ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ Ε.Κ.Ε.Δ.Α.: Με ομόφωνη απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΠΟΕ-ΟΤΑ κλιμακώνονται οι κινητοποιήσεις του κλάδου, με προκήρυξη νέας 48ωρης απεργίας για Πέμπτη 8 & Παρασκευή 9 Νοεμβρίου και αποχή το Σαββατοκύριακο 10 & 11 Νοεμβρίου.

ΠΟΕ-ΟΤΑ: Νέα 48ωρη απεργία 8-9/11, αποχή το Σαββατοκύριακο

Κλιμακώνει τις κινητοποιήσεις της η ΠΟΕ-ΟΤΑ έναντι του «μνημονίου 3» με νέα 48ωρη απεργία, αύριο και μεθαύριο, και αποχή των εργαζομένων από κάθε εργασία το προσεχές Σαββατοκύριακο. Η απόφαση αυτή πάρθηκε ομόφωνα από την εκτελεστική επιτροπή της Ομοσπονδίας των Εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. «Συνεχίζουμε, δε σταματάμε, τα μέτρα αυτά δε θα περάσουν», δήλωσε εκ νέου στην aftodioikisi.gr o πρόεδρος της ΠΟΕ-ΟΤΑ Θέμης Μπαλασόπουλος.

Να σημειωθεί πως σήμερα η ΠΟΕ-ΟΤΑ έκανε κίνηση «ματ», πιάνοντας στην ουσία στον ύπνο την Αστυνομία που φυλούσε το κέντρο ενόψει της αποψινής συγκέντρωσης των εργαζομένων στο Σύνταγμα: κατέλαβε με κινηματογραφικό τρόπο το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης.