Δευτέρα 12 Νοεμβρίου 2012

Κυκλοφόρησε σε ΦΕΚ το 3ο μνημόνιο - ΠΟΕ-ΟΤΑ: Καταλήψεις & «σφράγισμα» για τη λίστα με υπαλλήλους προς διαθεσιμότητα - Αρνούνται και οι δήμαρχοι να δώσουν καταλόγους

Κυκλοφόρησε σήμερα στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης (ΦΕΚ Α' 222) ο Νόμος 4093/2012 με τίτλο «Έγκριση Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2013-2016 − Επείγοντα Μέτρα Εφαρμογής του ν. 4046/2012 και του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2013-2016». Μπορείτε να τον κατεβάσετε εδώ. Εν τω μεταξύ οξύνονται οι αντιδράσεις από ΠΟΕ-ΟΤΑ και δημάρχους:

Με το «σφράγισμα» των γραφείων προσωπικού και πρωτοκόλλου απαντά η ΠΟΕ-ΟΤΕ στην απόφαση υπαγωγής υπαλλήλων σε καθεστώς διαθεσιμότητας, καθώς θεωρούν ότι αυτό θα είναι προάγγελος απολύσεων, παρά τις αντίθετες διαβεβαιώσεις από το υπουργείο.
ΠΟΕ-ΟΤΑ: Καταλήψεις για τη λίστα με υπαλλήλους προς διαθεσιμότητα
Συγκεκριμένα, «σφραγίστηκαν» τα γραφεία προσωπικού και πρωτοκόλλου. Όπως σημειώνει στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ο πρόεδρος της ΠΟΕ-ΟΤΑ Θ. Μπαλασόπουλος, σε ό,τι αφορά στην Αττική, έχουν ήδη σφραγισθεί τα γραφεία στους δήμους Ελληνικού, Γλυφάδας, Αγ. Δημητρίου, Ν. Σμύρνης, Βύρωνα, Υμηττού, Ν. Ιωνίας, Αιγάλεω, Αγίας Παρασκευής, Παλλήνης, Αρτέμιδος-Σπάτων.

Οι εργαζόμενοι έχουν καρφώσει στις εισόδους ξύλινες τάβλες, προκειμένου να μην πρωτοκολληθεί κανένα εισερχόμενο έγγραφο σχετικά με τις απολύσεις και να μην αποσταλούν στα αρμόδια υπουργεία καταστάσεις με τα ονόματα των εργαζομένων.

Σχετική εγκύκλιος αναμένεται να σταλεί ακόμη και εντός της ημέρας, όπως αναφέρουν Τα Νέα, από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, με την οποία θα εξειδικεύεται η εφαρμογή των νέων μέτρων.

Με την εγκύκλιο θα καλούνται οι διευθύνσεις προσωπικού των φορέων του Δημοσίου, μεταξύ των οποίων και οι δήμοι, να αποστείλουν εντός δέκα ημερών τον αριθμό των θέσεων που καταργούνται καθώς και αντίγραφα των ατομικών διοικητικών πράξεων θέσης σε διαθεσιμότητα των υπαλλήλων που απασχολούνταν στις θέσεις αυτές.

Συνεχίζουν την κατάληψη
Οι δήμαρχοι είναι έτοιμοι να μπλοκάρουν την παροχή στοιχείων για υπαγωγή υπαλλήλων τους σε καθεστώς διαθεσιμότητας είναι οι δήμαρχοι της χώρας, καθώς θεωρούν ότι αυτό θα είναι προάγγελος απολύσεων, παρά τις αντίθετες διαβεβαιώσεις από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Την κατάληψη στα δημαρχεία αποφάσισαν να συνεχίσουν από τη Δευτέρα οι εργαζόμενοι στην Αυτοδιοίκηση με αναστολή της λειτουργίας κυρίως των γραφείων προσωπικού, που είναι αρμόδια για την αποστολή των καταλόγων με τους υπαλλήλους, οι οποίοι επηρεάζονται από τις νέες διατάξεις.

Από το πρωί της Δευτέρας οι εργαζόμενοι έχουν προχωρήσει σε καταλήψεις των δημαρχείων Θεσσαλονίκης, Κορδελιού-Ευόσμου και Παύλου Μελά, αντιδρώντας στα νέα μέτρα της κυβέρνησης και στη διάταξη του νομοσχεδίου που αφορά μετακινήσεις (μετατάξεις) στον δημόσιο τομέα, ενώ σε αρκετά ακόμη δημαρχεία οι εργαζόμενοι πραγματοποιούν γενικές συνελεύσεις προκειμένου να ενημερωθούν για τις εξελίξεις και να προχωρήσουν και αυτοί σε καταλήψεις.

Συμμετοχή της ΠΟΕ-ΟΤΑ στις κινητοποιήσεις

Η ΠΟΕ-ΟΤΑ αποφάσισε να συμμετέχει δυναμικά σε όλες τις κινητοποιήσεις που έχουν προγραμματιστεί γι' αυτή την εβδομάδα. Την Τρίτη θα συμμετάσχει στην πανελλαδική στάση εργασίας της ΑΔΕΔΥ, από τις 12 το μεσημέρι και μέχρι το τέλος του ωραρίου.

Την Τετάρτη θα συμμετάσχει στην πανευρωπαϊκή κινητοποίηση και την πανελλαδική στάση εργασίας της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ από τις 12 το μεσημέρι μέχρι το τέλος του ωραρίου. Την ίδια ημέρα συγκέντρωση διαμαρτυρίας θα γίνει στις 12.30 το μεσημέρι στην πλατεία Κλαυθμώνος.

Την Πέμπτη θα πραγματοποιηθεί τρίωρη στάση εργασίας, από τις 8 το πρωί έως τις 11, των εργαζομένων στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης Ν. Θεσσαλονίκης και συγκέντρωση στο Εκθεσιακό Κέντρο Θεσσαλονίκης, όπου θα διεξαχθεί η 3η ελληνογερμανική συνέλευση των δημάρχων.

Πηγή: http://www.tovima.gr/society/article/?aid=483462

ΑΠΟΦΑΣΗ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Δεν θα δοθεί στην κεντρική διοίκηση λίστα με υπαλλήλους σε διαθεσιμότητα


Να μην στείλει λίστα στην κεντρική διοίκηση με ονόματα υπαλλήλων που θα τεθούν σε διαθεσιμότητα αποφάσισε ομόφωνα το δημοτικό συμβούλιο Θεσσαλονίκης στη σημερινή έκτακτη συνεδρίασή του.

Οι εργαζόμενοι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες και είναι αντίθετο σε κάθε απόλυση εργαζομένου. Αυτό υπογραμμίζει σε ομόφωνο ψήφισμά του το δημοτικό συμβούλιο Θεσσαλονίκης, ξεκαθαρίζοντας προς τα υπουργεία Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Εσωτερικών ότι δεν πρόκειται να στείλει καμία λίστα με ονόματα εργαζομένων προς διαθεσιμότητα - απόλυση.

Με την απόφασή του αυτή, το δ.σ. του κεντρικού δήμου στήριξε τη σχετική εισήγηση του δημάρχου Γιάννη Μπουτάρη, ο οποίος και εντός Σώματος ξεκαθάρισε ότι δεν παραιτείται: «Το μόνο που δηλώνω εξαρχής είναι ότι δεν παραιτούμαι. Σας το λέω από τώρα. Θα με φάτε στη μάπα μέχρι το τέλος», είπε χαρακτηριστικά.

«Πρέπει να αντιληφτεί η κυβέρνηση αλλά και η τρόικα ότι τέτοιου είδους μέτρα αποκεφαλίζουν την ήδη ευνουχισμένη τοπική αυτοδιοίκηση», δήλωσε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης.
Στην απόφαση επισημαίνεται ότι το δημοτικό συμβούλιο «αντιτίθεται σε κάθε απόλυση εργαζομένου στο δήμο Θεσσαλονίκης» και ότι «όλοι οι εργαζόμενοι του δήμου που υπηρετούν με σχέση εργασίας αορίστου χρόνου καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες».

Πηγή: ΕΘΝΟΣ, aftodioikisi.gr

Διαβάστε επίσης: