Πέμπτη 15 Νοεμβρίου 2012

Ένταση και σφοδρές αντιπαραθέσεις στο Δημοτικό Συμβούλιο της Αθήνας - Πέρασε η πρόταση Καμίνη για τη διαθεσιμότητα - Το κείμενο του ψηφίσματος

Ενημέρωση Ε.Κ.Ε.Δ.Α.: Με την παρουσία πλήθους κόσμου και το δημαρχιακό μέγαρο σε αστυνομικό κλοιό πραγματοποιήθηκε σήμερα η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Αθήνας. Το θέμα που απασχόλησε κατά κύριο λόγο τη συνεδρίαση ήταν αυτό των προς απόλυση υπαλλήλων του δήμου σύμφωνα με το ν.4093. Έλαμψε δια της απουσίας του ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Νικήτας Κακλαμάνης που είχε υπερψηφίσει τις απολύσεις των υπαλλήλων στη Βουλή, ενώ κάθε φορά που έπαιρνε το λόγο ομιλητής από την παράταξή του δεχόταν αποδοκιμασίες και μερικές φορές οξείς επιθέσεις από τους παριστάμενους. Στηλιτεύτηκε επίσης η απουσία του εκπροσώπου της Χρυσής Αυγής, όπως κάθε φορά που συζητούνται εργασιακά θέματα. Σημειώνεται ότι στη συνεδρίαση παρέστησαν όλα τα σωματεία του Δήμου Αθηναίων εκτός από το Σωματείο Δημοτικών Αστυνομικών Αθήνας, μεταφέροντας την εικόνα ότι οι απολύσεις των λοιπών συναδέλφων στο Δήμο δεν μας αφορούν.


Ο δήμαρχος κ. Καμίνης στην τοποθέτησή του χαρακτήρισε αντισυνταγματικό το νόμο και επίσης διέψευσε δημοσίευμα της εφημερίδας «ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ» ότι ήδη έχουν αποσταλεί οι λίστες εργαζομένων προς απόλυση. Για το δημοσίο χρέος ανέφερε ότι το συνολικό χρέος των Ο.Τ.Α. αναλογεί μόνο στο 0,9% περίπου του συνολικού δημόσιου χρέους της Ελλάδας και είναι το χαμηλότερο στην Ευρωπαϊκή Ένωση (δείτε και εδώ)! Παρέμβαση έκαναν τα σωματεία εργαζομένων, ενώ αίσθηση προκάλεσε η αναφορά συνδικαλιστικού εκπροσώπου στην πρώτη αυτοκτονία απολυμένου λίγη ώρα νωρίτερα. Η διένεξη μεταξύ των συμβούλων αφορούσε το πώς θα εκφραστεί στην πράξη η θέση του δημοτικού συμβουλίου της Αθήνας για τις απολύσεις. Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμβουλοι της παράταξης Καμίνη είχαν αφήσει να εννοηθεί διαφορετικά, αλλά στο τέλος συντάχθηκαν πλήρως με τη θέση του δημάρχου, με εξαίρεση την κ. Φιλίνη ενώ οι κ.κ. Δραγούμης & Αβραντίνης δεν υπερψήφισαν καμία πρόταση. Όλες οι παρατάξεις συμφώνησαν καταρχήν με την πρόταση δημάρχου που είναι στο πνεύμα και της απόφασης της ΚΕΔΕ αλλά και της απόφασης της ΠΕΔΑ. Η διαφοροποίηση και οι αντιδράσεις είχαν να κάνουν με το αν θα συμπεριλαμβανόταν στο κείμενο και η αναφορά για μη έκδοση των διαπιστωτικών πράξεων θέσης σε διαθεσιμότητα των υπαλλήλων. Η προσθήκη ζητήθηκε από τους συνδικαλιστικούς φορείς του Δήμου Αθηναίων και την έφερε προς ψήφιση ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης κ. Σοφιανός. Υπέρ της ουσιαστικής αυτής προσθήκης τάχθηκε η «Ανοιχτή Πόλη», η παράταξη «Επιμένουμε Αθήνα» του κ. Αμυρά, ο κ. Κωνσταντίνου από την «Ανταρσία στις γειτονιές της Αθήνας» και οι δημοτικοί σύμβουλοι της παράταξης του κ. Κακλαμάνη, στους οποίους απευθύνθηκε το ερώτημα αν η τοποθέτησή τους αυτή σημαίνει ότι αποπέμπουν τον επικεφαλής τους (τον οποίο εντούτοις κάλυψαν πλήρως και απέδωσαν την απουσία του στη συμμετοχή του σε κοινοβουλευτική επιτροποπή). Τελικά υπερψηφίστηκε η πρόταση του κ. Καμίνη, χωρίς όμως να συγκεντρώσει απόλυτη πλειοψηφία 25 ψήφων, εν μέσω έντονων αποδοκιμασιών του ακροατηρίου, ενώ στο άκουσμα του αποτελέσματος ο πρόεδρος του Σ.Ε.Δ.Α. απείλησε με δυναμικές κινητοποιήσεις. Διαβάζουμε σχετικά στο e-go.gr:
 

Εγκρίθηκε με τις ψήφους των συμβούλων που πρόσκεινται στον δήμαρχο Αθηναίων, Γιώργο Καμίνη το ψήφισμα του δημοτικού συμβουλίου του δήμου για την αποστολή στις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Εσωτερικών, των στοιχείων των υπαλλήλων που προορίζονται για να μπουν σε καθεστώς διαθεσιμότητας.

Εντονες ήταν οι αντιδράσεις από δημοτικούς συμβούλους των παρατάξεων της αριστερής, κυρίως, αντιπολίτευσης αλλά και από εργαζόμενους στο δήμο Αθηναίων, στο ψήφισμα που πρότεινε ο κ.Καμίνης. Ο εκπρόσωπος της Λαϊκής Συσπείρωσης, Νίκος Σοφιανός πρότεινε προσθήκη στο ψήφισμα, στην οποίο αναφέρεται ότι «ο δήμος Αθηναίων δεν θα επιτρέψει να σταλεί ούτε ένα όνομα εργαζομένου και δεν θα εκδοθεί ούτε μια διαπιστωτική πράξη για διαθεσιμότητα – απόλυση, και σε αυτή την κατεύθυνση θα σταλούν άμεσα τα απαιτούμενα εντέλλεσθαι στους αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες».

Τη συμπερίληψη της πρότασης Σοφιανού στο τελικό ψήφισμα ζήτησαν - προκειμένου να εγκρίνουν την αρχική πρόταση του κ. Καμίνη - εκτός από τις αριστερές παρατάξεις, η παράταξη που πρόσκειται στη Ν.Δ., η Ε. Φιλίνη, ο Φ. Δραγούμης και ο Α. Αβραντίνης. Η πρόταση, ωστόσο, καταψηφίστηκε από τη συντριπτική πλειονότητα των δημοτικών συμβούλων που πρόσκεινται στον κ. Καμίνη.

Τελικά, το ψήφισμα του δημάρχου - ο οποίος αρνήθηκε να συμπεριληφθεί η επίμαχη πρόταση - έλαβε 23 θετικές και 18 αρνητικές ψήφους. Παρόλα αυτά, η ισχύς του ψηφίσματος τέθηκε υπό αμφισβήτηση, καθώς πολλοί υποστήριζαν ότι για να εγκριθεί ψήφισμα σε θέμα που συζητείται εκτός ημερησίας διάταξης, απαιτούνται 25 ψήφοι.

Σε κάθε περίπτωση, το ψήφισμα που πρότεινε ο κ. Καμίνης χαρακτηρίζει την επιδιωκόμενη άμεση απομάκρυνση περίπου 100 υπαλλήλων «αναξιοκρατική και άδικη πρακτική μείωσης του προσωπικού».Οπως σημειώνεται «αφορά επί του παρόντος υπαλλήλους με σχέση εργασίας αορίστου χρόνου, αλλά και μονίμους υπαλλήλους που βαίνουν προς απόλυση μέσω της κατάργησης των οργανικών θέσεων, χωρίς να έχουν διευκρινιστεί οι ειδικότητες, οι κλάδοι και το ποιος και πώς θα αποφασίσει για την κατάργησή τους».[...] Ζητείται, παράλληλα, να ληφθούν από κοινού αποφάσεις για την ανατροπή του μέτρου της διαθεσιμότητας και για την προσφυγή στη Δικαιοσύνη, με όλα τα ένδικα μέσα κατά των διατάξεων του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος που πλήττουν την Αυτοδιοίκηση.

Αιτιολογώντας την άρνησή του να συμπεριληφθεί η πρόταση Σοφιανού, που θα διασφάλιζε ότι δεν θα εκδοθεί καμία διαπιστωτική πράξη για διαθεσιμότητα, ο κ. Καμίνης τόνισε ότι οι υπάλληλοι που θα βγουν σε διαθεσιμότητα μετακινούνται αυτομάτως σε άλλη υπηρεσία και δήλωσε ότι θα επιδιώξει εκ νέου συνάντηση με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης, κ. Αντώνη Μανιτάκη σχετικά με το νόμο.

Το πλήρες κείμενο το ψηφίσματος είναι το εξής:


ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΘΗΝΑΙΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΤΡΟ ΤΗΣ ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΤΗΤΑΣ ΣΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ


Η επιδιωκόμενη άμεση απομάκρυνση περίπου εκατό (100) υπαλλήλων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης με σχέση εργασίας αορίστου χρόνου στο Δήμο Αθηναίων, κατ' επιταγή του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2013 - 2016 που ψήφισε το ελληνικό κοινοβούλιο [Ν.4093/2012 (ΦΕΚ 222, τ.Α΄, 12.11.2012)] κατόπιν απαίτησης της τρόικα, ίσως μεν να προκαλέσει την εκταμίευση της δόσης, πιθανόν όμως να οδηγήσει σε εκπαραθύρωση, και μάλιστα βίαιη, υπαλλήλων που επί σειρά ετών προσέφεραν στην πόλη των Αθηνών. Αυτό αφορά επί του παρόντος υπαλλήλους με σχέση εργασίας αορίστου χρόνου, αλλά και μονίμους υπαλλήλους που βαίνουν προς απόλυση μέσω της κατάργησης των οργανικών θέσεων, χωρίς να έχουν διευκρινιστεί οι ειδικότητες, οι κλάδοι και το ποιος και πως θα αποφασίσει για την κατάργησή τους.

Ο Δημοτικός Συνδυασμός «Δικαίωμα στην Πόλη» είναι απόλυτα αντίθετος με την εφαρμογή των παραπάνω, διότι:
1.       Πρόκειται για μια αναξιοκρατική και άδικη πρακτική μείωσης του προσωπικού, η οποία δεν βασίζεται σε κανένα αντικειμενικό κριτήριο αξιολόγησης των εργαζομένων ή του έργου που προσφέρουν στον Δήμο, όπως συνέβη και με την παρωδία της πρώτης εφεδρείας.
2.       Παραβιάζει  το άρθρο 103 του Συντάγματος, τις διατάξεις του Κώδικα Δημοσίων Υπαλλήλων, τις Διατάξεις του Κώδικα Κατάστασης Δημοτικών και Κοινοτικών Υπαλλήλων, καθώς και πλειάδα αρχών του δικαίου (όπως η Αρχή της Συνέπειας που ισχύει στο Δημόσιο, η Αρχή της Δικαιολογημένης Εμπιστοσύνης, η Αρχή της Αναλογικότητας, η αρχή της αποτελεσματικότητας των Ο.Τ.Α., η αρχή της συνέχειας της ύπαρξης των δημοσίων υπηρεσιών και πιθανόν πολλές άλλες).
3.       Δεν προβλέπει μεταβατικές διατάξεις για τους υπαλλήλους που πλήττονται από την δικαιική αυτή μεταβολή (π.χ. ασφαλιστικές εισφορές, συνταξιοδοτικά δικαιώματα).
4.       Καταργεί την διοικητική αυτοτέλεια των Ο.Τ.Α, καθώς εμπλέκεται στα ενδότερα ζητήματά τους και δεν επιτρέπει να αποφασίσουν οι ίδιοι για τον μέλλον των ζητημάτων, «του οίκου τους», όπως είναι και αυτό της εργασιακής κατάστασης των υπαλλήλων τους, καταλύοντας βασικές Δημοκρατικές αρχές.
5.       Αποδυναμώνει τον Δήμο, ο οποίος δεδομένων των αρμοδιοτήτων που έχει αναλάβει με την εφαρμογή του Καλλικράτη από 1/1/2011, αλλά και των πλέον των 200 νέων αρμοδιοτήτων από 1/1/2013, ιδιαίτερα μάλιστα κοινωνικού χαρακτήρα (πρόνοια, παιδεία κ.λπ.), δεν θα έχει στην διάθεσή του το απαιτούμενο δυναμικό για την εφαρμογή τους.
6.       «Ξεχνάει» τον αντικειμενικό στόχο των Ο.Τ.Α. ο οποίος έχει κοινωνικό χαρακτήρα και γνώμονα λειτουργίας την εξυπηρέτηση του πολίτη και την βελτίωση της ποιότητας ζωής στην πόλη.
7.       Σε απάντηση εκείνων που υποστηρίζουν ότι οι Ο.Τ.Α συμβάλλουν στην αύξηση του Δημοσίου Χρέους, αντιτείνουμε ότι το συνολικό χρέος των Ο.Τ.Α. αναλογεί μόνο στο 0,9% περίπου του συνολικού Δημόσιου Χρέους του κράτους και είναι το χαμηλότερο στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
8.       Σε όσους υποστηρίζουν ότι οι ΟΤΑ αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους, υπενθυμίζουμε ότι εκκρεμεί η απόδοση πόρων παρελθόντων ετών για τα οποία η σχετική πρόβλεψη στον κρατικό προϋπολογισμό είναι μηδενική ενώ ακόμα δεν έχουν αποδοθεί οι θεσμοθετημένοι με τον νόμο του «Καλλικράτη» πόροι.
9.       Όλα αυτά και παρά το γεγονός ότι η Αυτοδιοίκηση πέτυχε ακόμα και αυτούς τους στόχους που είχαν θέσει όλες οι κυβερνήσεις με τα προηγούμενα μνημόνιά τους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η πολιτική της σημερινής Δημοτικής Αρχής η οποία έχει ήδη προχωρήσει στην ενοποίηση Φορέων και Οργανισμών «νοικοκυρεύοντας» και εξορθολογίζοντας την λειτουργία και τα οικονομικά του Δήμου Αθηναίων.

Για όλα τα παραπάνω, και ανταποκρινόμενο στο κάλεσμα της ΚΕΔΕ, το Δημοτικό Συμβούλιο συμφωνεί:

Να εκφραστεί το Σώμα και να ληφθούν από κοινού αποφάσεις για την ανατροπή του μέτρου της διαθεσιμότητας, για την προσφυγή στη Δικαιοσύνη με όλα τα ένδικα μέσα κατά των διατάξεων του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος που πλήττουν την Αυτοδιοίκηση. Τηρώντας τη συνταγματική νομιμότητα, η Αυτοδιοίκηση οφείλει να μη συμπράξει στην απόλυση των εργαζομένων.

Να εκφράσει την απόλυτη αντίθεσή του στις εν λόγω ρυθμίσεις που προβλέπει το Μνημόνιο και να δηλώνει ότι όλοι οι εργαζόμενοι του δήμου, με σχέση εργασίας αορίστου χρόνου, καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, οι οποίες μέλλουν να αυξηθούν εμπρός στο κύμα συνταξιοδοτικής φυγής που παρατηρείται σε όλους τους φορείς.

Πρόκειται για μια ακόμη προσπάθεια υποβάθμισης του ρόλου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, η οποία αγωνίζεται να διατηρήσει την κοινωνική συνοχή προσφέροντας υπηρεσίες στους χειμαζόμενους πολίτες. Και το καταφέρνει, παρά την παρατεταμένη στέρηση ανθρώπινου δυναμικού και οικονομικών πόρων, χάρη και στους υπαλλήλους που τώρα απειλούνται, ακόμα και με πιθανές απολύσεις.

Σε αντίθεση με τα διαλαμβανόμενα στον ψηφισθέντα νόμο, εμείς πιστεύουμε ότι ο Δήμος έχει ανάγκη ενίσχυσης του προσωπικού των ιδιαίτερα ευαίσθητων για την εποχή υπηρεσιών κοινωνικής φροντίδας, όπως Πρόνοια, ΚΥΑΔΑ, Βρεφοκομείο, Παιδεία, Πολιτισμός, Αθλητισμός, ΚΕΠ κ.λπ., και ότι πρέπει να καταργηθεί η απαγορευτική διάταξη για την πρόσληψη προσωπικού, ιδίως στο χώρο της Καθαριότητας και του Πρασίνου.

Τέλος, μέσα από αυτό το ψήφισμά μας, θέλουμε να εκφράσουμε την πλήρη αντίθεσή μας σε διατάξεις χειραγώγησης της Αυτοδιοίκησης και κατάργησης της αυτοτέλειάς της και καλούμε την ΚΕΔΕ, μέσα από ένα έκτακτο συνέδριό της, να προχωρήσει αγωνιστικά στην ακύρωση αυτών των επιδιώξεων.

Πηγή: aftodioikisi.gr

Διαβάστε σχετικά: