Τετάρτη 14 Νοεμβρίου 2012

Φούχτελ: «Τη δουλειά που κάνουν στην Ελλάδα 3.000 εργαζόμενοι, στη Γερμανία απαιτούνται 1.000»


Φούχτελ: «Τη δουλειά που κάνουν στην Ελλάδα 3.000 εργαζόμενοι, στη Γερμανία απαιτούνται 1.000»

Τρεις χιλιάδες εργαζόμενοι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση στην Ελλάδα κάνουν τη δουλειά που στη Γερμανία την κάνουν μόνο 1000 άτομα, επισήμανε ο εντεταλμένος της Γερμανίδας Καγκελαρίου, κυρίας Ανγκελα Μέρκελ, για την ελληνογερμανική αυτοδιοικητική συνεργασία και υφυπουργός Εργασίας, κ. Χανς Γιόακιμ Φούχτελ, επικαλούμενος τα συμπεράσματα σχετικών ερευνών. Επεσήμανε πως πρέπει να γίνεο ορθότερη αξιοποίηση του εργατικού δυναμικού, σημειώνοντας πως η μετεκπαίδευση αποτελεί «κλειδί» για την αντιμετώπιση της ανεργίας.


Ο κ.  Φουχτελ βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο της 3ης Ελληνογερμανικής Συνέλευσης, που θα πραγματοποιηθεί αύριο και την Παρασκευή στο συνεδριακό κέντρο «Ν.Γερμανός» της ΔΕΘ, και ανέφερε αυτό το στοιχείο για να δείξει το πρόβλημα που υπάρχει στην Ελλάδα με την αποτελεσματικότητα στη λειτουργία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, σε ερώτηση δημοσιογράφου για τις αντιδράσεις των εργαζομένων στους ΟΤΑ απέναντι στη διαθεσιμότητα και κινητικότητα συναδέλφων τους που προωθεί η κυβέρνηση.

«Υπάρχουν μελέτες και έρευνες που έδειξαν ότι για εργασίες όσον αφορά την Τοπική Αυτοδιοίκηση απαιτούνται 3000 εργαζόμενοι στην Ελλάδα, ενώ στη Γερμανία η δουλειά διεκπεραιώνεται με 1000 άτομα. Θα πρέπει να δοθούν απαντήσεις, ιδιαίτερα στους εταίρους που χρηματοδοτούν διαδικασίες στην Ελλάδα, γιατί δεν γίνεται πιο αποτελεσματική εκμετάλλευση του εργατικού δυναμικού και να φανούν τρόποι πως θα μειωθεί ο αριθμός τους», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ.Φούχτελ.

«Οι μεταρρυθμίσεις της ελληνικής κυβέρνησης δεν μπορούν να είναι αποτελεσματικές εάν δεν υλοποιηθούν. Για τους ανέργους θα πρέπει να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας», είπε και πρόσθεσε: «Το ζητούμενο είναι η μετεκπαίδευση. Όταν κάποιος χάνει τη δουλειά του να μπορεί να αναζητήσει νέους δρόμους, να προχωρήσει με νέο σκεπτικό».

«Η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι ένας θησαυρός που πρέπει να εκμεταλλευτούμε γιατί μέχρι τώρα το καθεστώς των ΟΤΑ και της Ευρώπης ήταν μόνο για θέματα χρηματοδοτήσεων. Τώρα η Τοπική Αυτοδιοίκηση καλείται να παίξει άλλο ρόλο», ανέφερε ο κ.Φούχτελ.

Στην 3η Ελληνογερμανική Συνέλευση αναμένεται να συμμετέχουν 350 με 400 άτομα, μεγάλος αριθμός Ελλήνων και Γερμανών δημάρχων, και μεταξύ άλλων θα συζητηθούν: τα δημοτικά συστήματα και οι μεταρρυθμίσεις της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην Ελλάδα, τη Γερμανία και την Ευρώπη, οι σύγχρονες μέθοδοι διοίκησης και το θέμα της οικονομικής κρίσης.

Οι εργασίες θα ξεκινήσουν αύριο, στις 09:00 το πρωί, και έξω από το συνεδριακό κέντρο «Ν.Γερμανός» έχει προγραμματιστεί συγκέντρωση διαμαρτυρίας από εργαζόμενους στους δήμους. Για το λόγο αυτό η ΠΟΕ-ΟΤΑ εξήγγειλε τρίωρη στάση εργασίας (8-11 πμ).

«Δεν υπάρχει κανένα νεότερο για τη χορήγηση στην Ελλάδα της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ, πέρα από αυτά που γνωρίζετε. Η Γερμανία αξιολογεί με σεβασμό όλες τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης που φαίνεται πως φέρνουν κάποια αποτελέσματα», δήλωσε, ακόμη, ο κ. Χανς Γιόακιμ Φούχτελ, κατά την επίσκεψη του στη Θεσσαλονίκη, με αφορμή την 3η Ελληνογερμανική Συνέλευση.

«Η ελληνική κυβέρνηση έχει ενσκήψει στα καθήκοντα που της έχουν ανατεθεί και προσπαθεί να φέρει εις πέρας ένα δύσκολο έργο και ο ίδιος είμαι μάρτυρας του βελτιωμένου κλίματος», είπε ο κ. Φούχτελ και πρόσθεσε: «Καμία χώρα που προχώρησε σε μεταρρυθμίσεις δεν έχει χάσει. Και η Γερμανία που τόλμησε παλαιότερα να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις τώρα έχει χαμηλό ποσοστό ανέργων», ενώ συμβούλεψε στους Έλληνες «θάρρος και τόλμη για να μην βρεθείτε στη θέση των χωρών που δεν τόλμησαν».

«Οι μεταρρυθμίσεις της ελληνικής κυβέρνησης δεν μπορούν να είναι αποτελεσματικές εάν δεν υλοποιηθούν. Για τους ανέργους θα πρέπει να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας», είπε και πρόσθεσε: «Το ζητούμενο είναι η μετεκπαίδευση. Όταν κάποιος χάνει τη δουλειά του να μπορεί να αναζητήσει νέους δρόμους, να προχωρήσει με νέο σκεπτικό».
Σχόλιο Ε.Κ.Ε.Δ.Α.: Ο κ. Φούχτελ με τις δηλώσεις του δείχνει στην κυβέρνηση  το δρόμο των απολύσεων για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, αφήνοντας έτσι ελεύθερο το πεδίο για παραχώρηση δομών των δήμων σε ιδιώτες. Θα ήταν ενδιαφέρον να μάθουμε ποιες είναι αυτές οι μελέτες που επικαλείται και ποιος τις έκανε. Το σύνθημα πάντως δόθηκε: Είναι θέμα χρόνου να λοιδωρηθούν και να συκοφαντηθούν οι εργαζόμενοι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση από όλο το κατεστημένο των μέσων ενημέρωσης, αυτών που 2 χρόνια πριν λοιδωρούσαν όλο το δημόσιο με τους πάνω από 1 εκατομμύριο αργόμισθους δημόσιους υπάλληλους (που εκ των υστέρων διαψεύστηκαν), ανοίγοντας τότε το δρόμο για τα σκληρά αντιλαϊκά μέτρα. Δυστυχώς οι ΟΤΑ είναι το πεδίο όπου τα μεγάλα εκδοτικά και εργολαβικά συμφέροντα έχουν ψωμί, και είναι θέμα χρόνου μια ανελέητη επίθεση εναντίον μας. Και όσοι είναι υποψιασμένοι, γνωρίζουν ότι δεν θα μείνει κανείς αλώβητος.