Τρίτη 26 Μαΐου 2015

Το νέο savoir vivre της ΕΛ.ΑΣ. προς τους υπό ένταξη μετανάστες - Πώς ν' αποφύγετε τις παρεξηγήσεις και το στίγμα του ρατσιστή κατά λάθος

Σε εξέλιξη εξακολουθεί να βρίσκεται το φιλόδοξο πρόγραμμα εκπαίδευσης 350 αστυνομικών για τη διαπολιτισμική επιμόρφωση αστυνομικών, πρώην δημοτικών αστυνομικών και πολιτικών υπαλλήλων που συναλλάσσονται με υπηκόους τρίτων χωρών, που υλοποιεί το ΚΕΜΕΑ και διεξάγεται με δαπάνες κατά 95% από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ένταξης.

Στόχος του προγράμματος είναι να δημιουργθεί μια «συμπαγής» πανελλαδικά ομάδα στελεχών της Αστυνομίας, που θα διακρίνουν τη διαφορετικότητα της κάθε διαφορετικής κοινότητας μεταναστών που ζουν στην Ελλάδα και έρχονται σε συχνή επαφή με τις αστυνομικές υπηρεσίες και θ” αποδίδουν τον προσήκοντα σεβασμό, στο πλαίσιο πάντοτε της εθνικής νομοθεσίας.

Όπως σημειώνεται, το εκπαιδευτικό πρόγραμμα είναι προσανατολισμένο στους υπό ένταξη και όχι στους παράτυπους μετανάστες, αν και η επιμόρφωση πάνω στο savoir vivre των θρησκευτικών και τοπικών ιδιαιτεροτήτων, της διαφορετικότητας του φύλλου ή της φυλετικής καταγωγής, αφορά με την ευρεία έννοια στο σύνολο τους. Θυμίζουμε ότι με την απογραφή του 2011 οι υπό ένταξη πρόσφυγες υπολογίζονται σε περίπου 600.000 άτομα, με τη μεγαλύτερη πληθυσμιακή κοινότητα ν” αποτελούν τότε οι υπήκοοι Αλβανίας και την πλέον … «μειονοτική» τους Σομαλούς.

Σύμφωνα με την σχετική και πιο εξειδικευμένη ενημέρωση από αστυνομικές πηγές, το έργο αφορά στην επιμόρφωση 350 υπαλλήλων που συναλλάσσονται με υπηκόους τρίτων χωρών. Θα πραγματοποιηθούν συνολικά 14 εκπαιδευτικά προγράμματα στην Αθήνα, στη Λάρισα, στο Βόλο, στα Ιωάννινα, στη Χαλκίδα, στην Πάτρα, στην Καλαμάτα, στη Ρόδο, στα Χανιά και στη Θεσσαλονίκη.

Η συνολική διάρκεια κάθε εκπαιδευτικού προγράμματος είναι 60 ώρες, και θα αναπτυχθεί σε τέσσερις (4) ενότητες των 15 ωρών καθεμία. Οι εκπαιδευτικές ενότητες των σεμιναρίων που θα πραγματοποιηθούν είναι:

1η: Βασικές αρχές Διαπολιτισμικότητας – Σκιαγράφηση του διαπολιτισμικού προφίλ των υπηκόων τρίτων χωρών με τους οποίους συναλλάσσονται οι υπάλληλοι της Ελληνικής Αστυνομίας.

2η: Ανάπτυξη διαπολιτισμικών δεξιοτήτων για τη βελτίωση των επιπέδων διαχείρισης των θεμάτων πρόληψης και διαχείρισης διαπολιτισμικών κρίσεων σε καθημερινό επίπεδο.

3η: Ανάπτυξη θεμάτων διακρίσεων κατά υπηκόων τρίτων χωρών (εθνική καταγωγή, φύλο), καθώς και παρουσίαση και ανάλυση περιπτωσιολογικών μελετών διακρίσεων.

4η: Παρουσίαση του θεσμικού πλαισίου (εθνικό, ευρωπαϊκό, διεθνές) κατά των διακρίσεων και ανάλυση των θεσμών καταπολέμησης τους

Το πρόγραμμα διαπολιτισμικής επιμόρφωσης, θα ενταχθεί συμπληρωμένο στις Παραγωγικές Σχολές της Αστυνομικής Ακαδημίας και αναμένεται να ολοκληρωθεί προς το τέλος του δεύτερου δεκαήμερου του Ιουνίου. Θ” ακολουθήσει η σύσταση ειδικής ηλεκτρονικής σελίδας, στην οποία θα καταχωριστούν αναλυτικές λεπτομέρειες και βίντεο ενδεδειγμένης διαχείρισης περιστατικών, ενώ θα εκδοθεί και «βίπερ» εγχειρίδιο ατομικής συμβουλευτιής χρήσης.

Πηγή: bloko.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου