Τετάρτη 4 Φεβρουαρίου 2015

Τέλος στον «επανέλεγχο» και στις διώξεις των αιρετών – Τι συζήτησαν Βούτσης & ΠΟΕ-ΟΤΑ - Τι ειπώθηκε για τη Δημοτική Αστυνομία - Συνάντηση και με την ΕΝΠΕ

Τέλος μπαίνει στη διαδικασία του «επανελέγχου» μετατροπής συμβάσεων σε αορίστου χρόνου, καθώς και στις διώξεις που ασκήθηκαν σε όσους δημάρχους αρνήθηκαν να αποστείλουν σχετικά στοιχεία στην προηγούμενη κυβέρνηση. Αυτό δεσμεύτηκε ο νέος υπουργός Εσωτερικών & Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Νίκος Βούτσης στην ΠΟΕ-ΟΤΑ, ύστερα από σχετικό αίτημα της Ομοσπονδίας στην σημερινή τους συνάντηση.

Υπενθυμίζεται ότι η διαδικασία του «επανελέγχου» στόχευε στην αναζήτηση υπαλλήλων προς απόλυση. Οι δήμαρχοι που είχαν αρνηθεί να προχωρήσουν τη διαδικασία στον δήμο τους ενήργησαν με βάση και σχετικές αποφάσεις των δημοτικών τους συμβουλίων. Στις διώξεις που είχαν ασκηθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση, συμπεριλαμβάνονταν και τα ονόματα των αρμόδιων υπηρεσιακών παραγόντων των δήμων (γενικοί διευθυντές προσωπικού ως επί το πλείστον).

Κατά τα λοιπά, η συνάντηση είχε ως στόχο να δεσμευθεί η νέα ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών στις προεκλογικές εξαγγελίες, όσον αφορά στους εργαζόμενους στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Όπως δήλωσε μετά τη συνάντηση ο πρόεδρος της ΠΟΕ-ΟΤΑ Θέμης Μπαλασόπουλος, η ΠΟΕ-ΟΤΑ έθεσε τα ζητήματα της αξιολόγησης, του επανέλεγχου των συμβάσεων, του Πειθαρχικού Δικαίου, της μισθολογικής και βαθμολογικής εξέλιξης, της ιδιωτικοποίησης τομέων της Αυτοδιοίκησης με αιχμή του δόρατος τα απορρίμματα, του νέου Κώδικα Υπαλλήλων και Τοπικής Αυτοδιοίκησης, της επιστροφής των απολυμένων και της επανασύστασης διαλυμένων υπηρεσιών -όπως η Δημοτική Αστυνομία και ο θεσμός των Σχολικών Φυλάκων.

Στόχος, όπως είπε, είναι να ασκηθεί πίεση ώστε η κυβέρνηση να υλοποιήσει τις προεκλογικές δεσμεύσεις της. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στα δυο «μεγάλα και ανοικτά ζητήματα» -όπως είπε- του επανελέγχου των συμβάσεων και της αξιολόγησης. «Δεν μπορεί να υπάρξει μεγάλη πίστωση χρόνου σε αυτά» σημείωσε ο κ. Μπαλασόπουλος και πρόσθεσε ότι ως σημαντικά ζητήματα ακολουθεί η απαραίτητη αλλαγή στο Πειθαρχικό Δίκαιο που καταργεί το τεκμήριο αθωότητας και η νομοθετική αλλαγή όσον αφορά στην εκχώρηση αρμοδιοτήτων των ΟΤΑ στους ιδιώτες. «Ζητήσαμε δεσμεύσεις για την επιστροφή των εργαζομένων, την επανασύσταση υπηρεσιών, το σταμάτημα του επανέλεγχου και αλλαγή των διατάξεων που εκχωρούν τη διαχείριση των απορριμμάτων στους ιδιώτες» είπε ο κ. Μπαλασόπουλος.

«Ο υπουργός διευκρίνισε ότι η εξέλιξη ουσιαστικών θεμάτων σχετίζεται με τις εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις» πρόσθεσε το μέλος της ΕΕ της ΠΟΕ-ΟΤΑ Νίκος Αδαμόπουλος και ο Γενικός Γραμματέας της Ομοσπονδίας Γιάννης Τσούνης κατέληξε ότι «εμείς ήρθαμε να πιέσουμε για να υπάρξει δέσμευση στις προγραμματικές δηλώσεις».

Πηγή:  http://www.aftodioikisi.gr/


Συνάντηση ΕΝΠΕ – Βούτση: Οι προτάσεις για ενδο-αυτοδιοικητική μετακίνηση υπαλλήλων, Οικονομικό Παρατηρητήριο, μεταφορά μαθητών


Συνάντηση με τον υπουργό Εσωτερικών Νίκο Βούτση είχε το μεσημέρι αντιπροσωπεία της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ).

Όπως δήλωσε μετά τη συνάντηση ο πρόεδρος της ΕΝΠΕ και Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός, στόχος ήταν η ενημέρωση του υπουργού πριν από τις προγραμματικές δηλώσεις του πρωθυπουργού.

«Συναντηθήκαμε με τον υπουργό προκειμένου να του πούμε τι θέλουμε, να μας πει τι θέλει και να συζητήσουμε το μηχανισμό συνεργασίας μας», είπε ο κ. Αγοραστός.

Σημείωσε δε ότι το υπουργείο εξετάζει την πιθανότητα να μετεξελιχθούν οι Αποκεντρωμένες Διοικήσεις ώστε να διατηρήσουν τις αρμοδιότητες που άπτονται της κρατικής λειτουργίας – όπως το χωροταξικό, τα δάση, η οριοθέτηση χειμάρρων κ.α.- και οι άλλες αρμοδιότητες να περάσουν στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, κάτι που αποτελεί και πάγιο αίτημα της ΕΝΠΕ.

Η ΕΝΠΕ ζήτησε να συνεχισθεί η ενδο-αυτοδιοικητική μετακίνηση υπαλλήλων, ώστε να μπορέσουν υπάλληλοι να μετακινηθούν από τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις στις Περιφέρειες.

Όσον αφορά στο Οικονομικό Παρατηρητήριο, σημείωσε ότι η ΕΝΠΕ επιδιώκει τον έλεγχο και τη διαφάνεια, ζητεί, όμως, να καταργηθεί ο κατασταλτικός ρόλος του.

«Θέλουμε τον έλεγχο και τη διαφάνεια, θέλουμε τον προληπτικό έλεγχο. Δεν θέλουμε, όμως, η έγκριση των προϋπολογισμών να περνά και μέσα από το Οικονομικό Παρατηρητήριο. Θέλουμε μόνο την παρακολούθηση. Ζητάμε να καταργηθούν οι δεσμευτικές συστάσεις».

Η ΕΝΠΕ έθεσε επίσης το ζήτημα του νέου θεσμικού πλαισίου για τη μεταφορά των μαθητών. Ζήτησε να συνεχισθεί μέχρι την ολοκλήρωση της σχολικής χρονιάς η παράταση που έχει δοθεί στις συμβάσεις με τους μεταφορείς και επιπλέον να καλυφθεί η χρηματική διαφορά μεταξύ των εισπραχθέντων και των συμβάσεων που έχουν συναφθεί με τους μεταφορείς. Αυτή, κατά εκτιμήσεις, αφορά 1 – 3 εκατ. ευρώ ανά Περιφέρεια.

Σε ό,τι αφορά την ευρωπαϊκή χρηματοδότηση, η ΕΝΠΕ ζήτησε να καταργηθούν ενδιάμεσοι φορείς όπως η ΕΕΤΑΑ (Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης) και τα κονδύλια να διαχειρίζονται οι υπάρχουσες Διαχειριστικές Αρχές. Ζήτησε να υπάρξει για έναν ακόμη χρόνο παράταση του παλιού ΕΣΠΑ, το οποίο -όπως είπε- καθυστέρησε εξαιτίας τους προγράμματος εξυγίανσης και των συνεχόμενων εκλογικών αναμετρήσεων και στο νέο ΕΣΠΑ να ενταχθούν ώριμα έργα που είναι έτοιμα.

Αναφορικά με την κοινωφελή εργασία, η ΕΝΠΕ ζήτησε οι συμβάσεις να επεκταθούν στους 10-11 μήνες και να υπάρξει επιπλέον ασφαλιστική κάλυψη των εργαζομένων.

Τέλος, ζήτησε να δημιουργηθεί μόνιμος πόρος, που μπορεί να ανέρχεται στο 1 τοις χιλίοις στα δημόσια και ιδιωτικά έργα των Περιφερειών και ο οποίος να αφορά την αντιμετώπιση έντονων καιρικών φαινομένων από τις Περιφέρειες. Ειδικά για τις καταστροφές που προκλήθηκαν από τα πρόσφατα έντονα καιρικά φαινόμενα, η ΕΝΠΕ ζητά από το υπουργείο Εσωτερικών να διεκδικήσει κονδύλια από το Ταμείο Αλληλεγγύης για την αντιμετώπιση μεγάλων φυσικών καταστροφών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου