Κυριακή 1 Φεβρουαρίου 2015

Κατρούγκαλος: Καταργούμε το νόμο για την αξιολόγηση των δημ. υπαλλήλων - «Θα αναποδογυρίσουμε το σχέδιο των μεταρρυθμίσεων» - Πότε θα επαναπροσληφθούν οι απολυμένοι

Πότε θα επαναπροσληφθούν οι απολυμένοι του δημοσίου


CLEANING GREECE
Τι θα γίνει, πότε θα γυρίσουμε;

Τα τηλέφωνα των εκπροσώπων των απολυμένων και ημιαπολυμένων (των διαθέσιμων) του δημοσίου έχουν πάρει φωτιά. Ξέρουν ότι θα γυρίσουν στη δουλειά τους. Δεσμεύτηκε γι’ αυτό ο Γιώργος Κατρούγκαλος, που ανέλαβε το χαρτοφυλάκιο της Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Δήλωσε ότι θα επαναπροσληφθούν όλοι, εκτός από όσους απολύθηκαν λόγω πειθαρχικών αδικημάτων. Για περισσότερες λεπτομέρειες όμως, παρέπεμψε στις προγραμματικές δηλώσεις. Το σίγουρο είναι ότι οι προσλήψεις θα γίνουν σε πολλές ταχύτητες, αφού κάθε κατηγορία εργαζομένων έχει τις δικές της ιδιαιτερότητες.

Η Huffpost Greece επιχειρεί να κάνει μια εκτίμηση χρονοδιαγράμματος, καταγράφοντας το τι συνέβη σε κάθε έναν από τους επαγγελματικούς κλάδους που καταργήθηκαν στο όνομα της μείωσης του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων που ζητούσε επίμονα η τρόικα.

Διοικητικοί Υπάλληλοι Πανεπιστημίων
university employees
Πρόκειται για 1.138 διοικητικούς υπαλλήλους που παραμένουν εδώ και 17 μήνες σε διαθεσιμότητα. Το υπουργείο Παιδείας που είναι συναρμόδιο, δηλώνει πως θα επιστρέψουν άμεσα στις θέσεις τους. Αυτό είχε εισηγηθεί προεκλογικά στον Κυριάκο Μητσοτάκη και ο Ανδρέας Λοβέρδος, καθώς και οι τρεις εκθέσεις αξιολόγησης των πανεπιστημίων που είχαν γίνει, εισηγούνταν αύξηση του διοικητικού προσωπικού.

Εκπαιδευτικοί επαγγελματικών σχολών και λυκείων
Είναι σε διαθεσιμότητα εδώ και 19 μήνες. Από τους 2.000, που είχαν τεθεί σε διαθεσιμότητα έχουν μετακινηθεί μόνο 174. Οι υπόλοιποι περιμένουν οι προσωρινοί πίνακες με την μετακίνηση τους να γίνουν οριστικοί. Ο αναπληρωτής Υπουργός Παιδείας Τάσος Κουράκης, δήλωσε πως οι ειδικότητες που καταργήθηκαν θα επανασυσταθούν τον Σεπτέμβριο, οπότε και οι καθηγητές θα κληθούν ξανά να διδάξουν. Αν και δεν έχουν δοθεί διευκρινήσεις, το λογικό είναι πως μέχρι το καλοκαίρι, οι 1.800 περίπου εκπαιδευτικοί θα παραμείνουν σε διαθεσιμότητα. Ένα από τα ζητήματα όμως που χρήζουν άμεσης διευθέτησης είναι το τι θα γίνει με τους 75 που σταμάτησαν να πληρώνονται γιατί δεν έκαναν αίτηση για μετακίνηση. Οι υπηρεσίες του Υπουργείου τους εμφανίζουν ως απολυμένους, αν και δεν έχει υπογραφεί η απόλυση τους.

Καθαρίστριες του υπουργείου Οικονομικών
Και ο Γιώργος Κατρούγκαλος και ο Γιάννης Βαρουφάκης έχουν δηλώσει πως θα επαναπροσληφθούν άμεσα. Αρχικά ήταν 595 αλλά κάποιες έχουν καταθέσει τα χαρτιά τους σε σύνταξη. Αυτή τη στιγμή, την καθαριότητα των κτιρίων του Υπουργείου Οικονομικών και των εφοριών έχουν αναλάβει εργολαβικές εταιρίες.

Σχολικοί Φύλακες
Είναι περίπου 1.800, η διαθεσιμότητα τους έχει λήξει, αλλά οι περισσότεροι, σύμφωνα με τον σχολικό φύλακα Νίκο Σχοινά, έχουν επιστρέψει στα καθήκοντα τους με προσωρινές αποφάσεις δικαστηρίων. 526 έχουν μετακινηθεί ως υπάλληλοι υποχρεωτικής εκπαίδευσης στο Υπουργείο Υγείας. Αν και ο Γιώργος Κατρούγκαλος δεσμεύτηκε ότι όλοι θα επαναπροσληφθούν, παραμένει ως ερώτημα το αν θα συσταθεί εκ νέου ο κλάδος τους ή αν θα μετακινηθούν σε άλλες υπηρεσίες όπου υπάρχουν κενά.

Δημοτικοί Αστυνομικοί
Η συντριπτική πλειοψηφία τους έχει απορροφηθεί από την Ελληνική Αστυνομία. Στον αέρα παραμένουν περίπου 300 άτομα. Όσοι βρέθηκαν με πλαστά πτυχία δεν θα επαναπροσληφθούν.

ΕΡΤ
ert

Ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχει δηλώσει ότι η ΕΡΤ θα ανοίξει ξανά, αφού προηγηθεί από δημόσια διαβούλευση για το πως θα εξασφαλιστεί ο δημόσιος χαρακτήρας της. Πριν την 13 Ιουνίου του 2013, απασχολούσε 2.650 εργαζόμενους με συμβάσεις αορίστου χρόνου και περίπου 600 συμβασιούχους. Έκτοτε ένας μεγάλος αριθμός των απολυμένων έχει συνταξιοδοτηθεί, ενώ περίπου 1000 δουλεύουν στη Νεριτ. Σε συνέντευξη που έδωσε το πρωί της Παρασκευής ο Γιώργος Κατρούγκαλος στο ertopen, ξεκαθάρισε ότι η ΕΡΤ θα ξανανοίξει και το brand name της θα αποκατασταθεί.

Γιατροί ΕΣΥ
Ειδική κατηγορία είναι οι 2.449 γιατροί που έφυγαν από το ΕΣΥ όταν έγινε η ενοποίηση των πρωτοβάθμιων δομών υγείας, επειδή προτίμησαν να διατηρήσουν τα ιδιωτικά τους ιατρεία. Γι’ αυτούς δεν έχει ληφθεί μέχρι στιγμής απόφαση από τη νέα ηγεσία του υπουργείου Υγείας. Οι ίδιοι οι ιατρικοί σύλλογοι πάντως προτάσσουν το να γίνουν νέες προσλήψεις.

Πηγή:  http://www.7imeres.gr/


Κατρούγκαλος: Καταργούμε τον νόμο για την αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων - «Θα αναποδογυρίσουμε το σχέδιο των μεταρρυθμίσεων»


Σε κατάργηση του νόμου 4250 για την αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων θα προχωρήσει η κυβέρνηση, όπως δηλώνει ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Γ. Κατρούγκαλος, τονίζοντας ότι θα πρέπει να γίνουν προσλήψεις σε βασικές κοινωνικές υπηρεσίες, όπως Υγεία, Παιδεία, Πρόνοια.


Κατρούγκαλος: Καταργούμε τον νόμο για την αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων

«Θα αναποδογυρίσουμε το σχέδιο των μεταρρυθμίσεων. Εμείς τις κάνουμε για τον λαό και το κράτος μας, όχι για τους δανειστές μας» τονίζει σε συνέντευξή του στο πρακτορείο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Γιώργος Κατρούγκαλος.

«Το σχέδιο της δικής μας μεταρρύθμισης είναι να βελτιώσουμε την ποιότητα τον υπηρεσιών προς τον πολίτη, να οργανώσουμε έτσι τη διοίκηση ώστε κανείς να μην αισθάνεται ότι απειλείται, κανείς να μην έχει την αίσθηση ότι η αξιολόγηση που θα κάνουμε θα έχει τιμωρητικό χαρακτήρα» υπογραμμίζει.

Ερωτηθείς αν θα καταργηθεί ο νόμος 4250 για την αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων, ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, σημειώνει:

«Φυσικά. Σχεδόν όλοι οι θεσμικοί νόμοι, να μην υπερβάλω, θα υπάρχουν και καλά πράγματα, που θα τα κρατήσουμε. Με την αξιολόγηση, αυτοί που δίνουν παραπάνω από τον εαυτό τους στην δουλειά τους να μπορούν να έχουν μια πιο γρήγορη εξέλιξη, να μπορούν να επιλέγονται πιο δικαιοκρατικά στις θέσεις των προϊσταμένων» σημειώνει ο κ.Κατρούγκαλος και προσθέτει:

«Στο θέμα της αξιολόγησης, που ξέρω ότι η ΑΔΕΔΥ έχει διαφορετική άποψη, τους κάλεσα για να τους πω ότι για μένα αυτοί είναι οι φυσικοί μου συνομιλητές και δεν θα κάνω μια διοίκηση χωρίς τη δική τους συνεργασία, αλλά στο τέλος εγώ θα νομοθετήσω. Επομένως, τους παρακάλεσα θερμά να μου πουν τις απόψεις τους για την αξιολόγηση. Αν επιμείνουν και δεν έρθουν με καμία πρόταση για την αξιολόγηση, μοιραία θα πρέπει να κάνω ένα σύστημα με τα χαρακτηριστικά που σας είπα, χωρίς να έχω πρόθεση να τους τιμωρήσω, γιατί τους θεωρώ πραγματικά δικούς μου συνεργάτες… '

'Οταν θα καταλάβει ο δημόσιος υπάλληλος ότι δεν πρόκειται αυτός ο οποίος κάνει καλά τη δουλειά του να πάθει τίποτα, ότι ακόμα και ο μέτριος θα βοηθηθεί, δεν έχουμε σκοπό να τον διώξουμε, τότε οι πραγματικοί λουφαδόροι, αυτοί που έχουν μπει στη Δημόσια Διοίκηση για να κάνουν και μία άλλη δουλειά δίπλα ή αυτοί που βλέπουν τον πολίτη αφ' υψηλού θα καταλάβουν ότι πρέπει να αλλάξουν τη συμπεριφορά τους. Αν δεν το καταλάβουν, εντάξει, αυτοί δεν θα φύγουν από την αξιολόγηση, θα φύγουν ακριβώς με αυτά που προβλέπονται».

Αναφορικά με τους επίορκους, ο κ.Κατρούγκαλος τονίζει ότι «θα επιταχυνθούν οι πειθαρχικές διαδικασίες μόλις ανασυγκροτήσουμε τα πειθαρχικά συμβούλια. Και τελειώνουν για δύο λόγους: αφενός για να φύγουν αυτοί που έχουν βάλει πράγματι το δάκτυλο στο μέλι και αφετέρου να πάψουν να ταλαιπωρούνται και οι αθώοι άνθρωποι».

Ο κ.Κατρούγκαλος τόνισε ότι θα πρέπει να γίνουν προσλήψεις σε βασικές κοινωνικές υπηρεσίες, όπως Υγεία, Παιδεία, Πρόνοια.

«Ακόμα όμως δεν ξέρουμε πώς θα κατανεμηθούν. Αυτό είναι ένα ζήτημα συνολικό της κυβέρνησης» σημειώνει. «Σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να αυξήσουμε τον προϋπολογισμό του υπουργείου. Αν χρειαστεί, ενδεχομένως να χρησιμοποιήσω ένα μικρό κομμάτι όμως από την ήδη προϋπολογισθείσα δαπάνη για την πρόσληψη 15.000 υπαλλήλων, που είχε προγραμματίσει η προηγούμενη κυβέρνηση. Και αυτό χρειάζεται, να υπάρχει δηλαδή μια ένεση νέου αίματος στη Διοίκηση.

Και γιατί μετά τις αιματηρές περικοπές του τελευταίου διαστήματος, μίκρυνε κατά το 1/3 το κράτος, δεν μίκρυνε γιατί έγιναν απολύσεις, αλλά γιατί αποκαρδιωμένοι πολλοί δημόσιοι υπάλληλοι φεύγανε εθελοντικά στη σύνταξη εσπευσμένα. Αυτό δεν είναι μόνο αιμορραγία αριθμητική. Επειδή αυτοί που φεύγανε είναι τα στελέχη της Διοίκησης, αυτοί που είχαν τη θεσμική μνήμη, η Διοίκηση αυτή τη στιγμή έχει πέσει πάρα πολύ».

 Πηγή: ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου