Δευτέρα 9 Φεβρουαρίου 2015

Ανοιχτή επιστολή Ν.Μπλάνη (αντιστράτηγου ΕΛ.ΑΣ. ε.α.) στον Αν. Υπουργό Εσωτερικών κ. Πανούση για την επανασύσταση της Δημοτικής Αστυνομίας στους ΟΤΑ

ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ
 ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΑΝ.ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ (ΑΡΜΟΔΙΟ ΓΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΗΣ) ΓΙΑΝΝΗ ΠΑΝΟΥΣΗ


ΘΕΜΑ: Επανασύσταση της Δημοτικής Αστυνομίας.

Κύριε Καθηγητά,


  1. Το άρθρο 102 παρ. 1 Συντ. εισάγει το τεκμήριο αρμοδιότητας των ΟΤΑ Α΄ και Β΄ βαθμού για τη διοίκηση όλων των τοπικών τους υποθέσεων. Η «τοπική υπόθεση» αντιδιαστέλλεται προς την «κρατική» υπόθεση. Επαφίεται στον κοινό νομοθέτη, ο οποίος έχει ενισχυμένο ρόλο, να χαρακτηρίσει μια υπόθεση ως τοπική ή κρατική. Με νόμο μπορεί να ανατίθεται στους ΟΤΑ η άσκηση αρμοδιοτήτων που συνιστούν αποστολή του Κράτους.
  2. Ο νομοθέτης δύναται να μεταβάλει άποψη και πολιτική και υποθέσεις που ο ίδιος έκρινε στο παρελθόν ότι έπρεπε να ανατεθούν σε ΟΤΑ ορισμένης βαθμίδας, να κρίνει ότι αποτελούν εφ’ εξής υποθέσεις κρατικού και όχι τοπικού ενδιαφέροντος και το αντίθετο. Ο νομοθέτης δεν μπορεί, ούτε να καταργήσει ή περιορίσει δραστικά τις τοπικές αρμοδιότητες, ούτε να τις διευρύνει σε βάρος της κρατικής αρμοδιότητας.
  3. Με το άρθρο 26 παρ. 1 του ν. 2819/2000, το οποίο αντικατέστησε την παρ. 3 του άρθρου 24 ΔΚΚ, οργανώθηκε η Δημοτική Αστυνομία και με το άρθρο 2 του π.δ./τος 23/2002 προβλέφθηκε ότι μεταξύ των αρμοδιοτήτων της είναι ο έλεγχος της τήρησης των διατάξεων που αφορούν την καθαριότητα, την κυκλοφορία και στάθμευση των αυτοκινήτων, την οικοδόμηση, την ύδρευση, την ηχορύπανση, την προστασία του περιβάλλοντος, τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, τα κυλικεία, την αλιεία στα εσωτερικά ύδατα, τις αρμοδιότητες της Αγροφυλακής σε τοπικό επίπεδο κ.ά.
  4. Όμως, πέραν του ότι εγείρει τεράστια νομικά ζητήματα για τη συνταγματικότητά της (δεν είναι του παρόντος να αναλύσουμε), η ρύθμιση για την κατάργηση της Δημοτικής Αστυνομίας (άρθρο 81 του ν. 4172/2013) και για τη μεταφορά του συνόλου των αρμοδιοτήτων της στην Ελληνική Αστυνομία (που δημιούργησε μια ερμαφρόδιτη κατάσταση), αναιρεί στην ουσία την πολιτική του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης για την απαλλαγή της αστυνομίας από "ξένα" προς την αποστολή της έργα. Το σοβαρότερο όμως είναι ότι αφαιρεί από τους Ο.Τ.Α. ένα χρήσιμο "εργαλείο" για την άσκηση των αρμοδιοτήτων τους και δημιουργεί προβλήματα στη λειτουργία τους, αφού τους απομακρύνει από την τοπική κοινωνία, τις τοπικές υποθέσεις και την "κοινοτική αστυνόμευση".
  5. Ο καθένας μας μπορεί να αντιληφθεί (πολλοί δήμαρχοι το εξέφρασαν δημόσια και εγγράφως) ότι η κατάργηση της δημοτικής αστυνομίας, δεν συνιστά απλώς αφαίρεση μιας επιμέρους αρμοδιότητας, για την οποία ο νομοθέτης άλλαξε γνώμη, αλλά δραστικός και συνολικός περιορισμός, αφού στέρησε από τους δήμους της χώρας ένα βασικό και εξαιρετικά χρήσιμο εργαλείο για τη λειτουργία των πόλεων και των περιαστικών περιοχών. Χωρίς τη δημοτική αστυνομία είναι εξαιρετικά δύσκολη η λειτουργία της πόλης, αλλά και των τοπικών κοινοτήτων του Δήμου, καθώς παρουσιάζονται δυσεπίλυτες καταστάσεις, όπως άναρχη στάθμευση και παρεμπόδιση της κυκλοφορίας οχημάτων και πεζών, κατάληψη κοινοχρήστων χώρων, αλλά και κάθε άλλου είδους βανδαλισμοί. Επιπλέον, σημειώνουμε ότι λόγω μη υπάρξεως της δημοτικής αστυνομίας καταγράφεται σοβαρή απώλεια εσόδων, ιδίως από την ελεγχόμενη στάθμευση και τα τέλη κατάληψης κοινοχρήστων χώρων.
  6. Πρόσφατα και ο Αν. Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Γεώργιος Κατρούγκαλος δήλωσε ότι η κατάργηση της Δημοτικής Αστυνομίας συνιστά αντιμεταρρύθμιση.
  7. Επομένως είναι αδήριτη και άμεση ανάγκη η επανασύσταση της δημοτικής αστυνομίας, διότι μόνο με τον τρόπο αυτό θα είναι δυνατή η επίλυση ζητημάτων που παραλύουν τη λειτουργία της πόλης.
  8. Από την άλλη μεριά η Ελληνική Αστυνομία επιβαρύνεται με πρόσθετο έργο, τη διαχείριση μιας ερμαφρόδιτης κατάστασης, αλλά και τη διάθεση προσωπικού και μέσων, σε βάρος της κύριας αποστολής της, που είναι η πρόληψη και καταστολή του εγκλήματος.
Φεβρουάριος 2015
Με εκτίμηση

Νικόλαος Αθ. Μπλάνης
Αντιστράτηγος Αστυνομίας ε.α.
Επίτιμος Προϊστάμενος Κλάδου Οργάνωσης
και Ανθρώπινου Δυναμικού Α.Ε.Α./Υ.Δ.Τ.
Πτυχιούχος Νομικής Σχολής Αθηνών.


Πηγή: https://el-gr.facebook.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου