Κυριακή 8 Φεβρουαρίου 2015

Συνέντευξη Πανούση στον «Τύπο της Κυριακής»: Σκέψεις να ενσωματωθούν στην ΕΛ.ΑΣ. & να γίνουν αστυνομικοί της γειτονιάς μερίδα των δημ. αστυνομικών

Σε συνέντευξή του στον «Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής» ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιάννης Πανούσης, προκρίνει την αλλαγή ονόματος των ΜΑΤ και τον πλήρη επανασχεδιασμό της λειτουργίας τους, την «εξαφάνιση» των ΜΑΤ από τα γήπεδα, αρχής γενομένης από το σημερινό ντέρμπι της Τούμπας, και δηλώνει έτοιμος να συγκρουστεί με θύλακες της Χρυσής Αυγής στην ΕΛ.ΑΣ.:

Συγχώνευση ΔΙ.ΑΣ. - ΔΕΛΤΑ: «Δεν υπάρχει κοινωνία χωρίς αστυνόμευση. Αυτό που προτείνω είναι να επανασχεδιαστεί η λειτουργία τους και να αλλάξουν όνομα για σημειολογικούς λόγους. Να επανεξετάσουμε δηλαδή ποιο ρόλο θα έχουν, πότε θα παρεμβαίνουν, Επίσης, πρέπει να ενοποιήσουμε τις μηχανοκίνητες μονάδες, δηλαδή της ΔΙ.ΑΣ. και τη Δέλτα. Την ολιγάριθμη ομάδα Ζ θα την αφήσουμε ως έχει»

Τα χημικά κόβονται μαχαίρι: «Αν έχουμε “πόλεμο” θα τα χρησιμοποιήσουμε αλλά όχι σε παππούδες και γιαγιάδες. Στις τελευταίες πορείες στην Αθήνα οι αστυνομικοί δεν είχαν πάνω τους χημικά»

Στην Τούμπα τα ΜΑΤ θα βρίσκονται εκτός γηπέδου: «Οι σύγχρονες Αστυνομίες δεν λειτουργούν με τη λογική ότι πρέπει να βρίσκονται δίπλα στους φιλάθλους, γιατί έτσι μπορεί να τους ερεθίζουν και να προκαλούνται επεισόδια. Στην Τούμπα (σ.σ. όπου απόψε θα διεξαχθεί αγώνας μεταξύ ΠΑΟΚ και Ολυμπιακού) τα ΜΑΤ θα βρίσκονται εκτός αγωνιστικού χώρου και εκτός περιβόλου»

Αν υπάρχουν θύλακες της Χ.Α. στην ΕΛ.ΑΣ. θα συγκρουστώ μαζί τους: «Ας ψηφίζει ο καθένας ό,τι θέλει αλλά αν υπάρχουν στην Αστυνομία θύλακες της Χρυσής Αυγής, θα διαλυθούν. Αν μάθω, γιατί μπορώ να το μάθω, ότι έχουν κάνει οποιοδήποτε κύκλωμα που συγκαλύπτει οτιδήποτε, θα το πολεμήσω»

Δεν ενδίδω σε τηλέφωνα από VIPs: «Ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. με έχει ενημερώσει ότι περίπου 4.000 αστυνομικοί φυλάνε VIPs στόχους. Ήδη έχει γίνει το πρώτο ξεκαθάρισμα και έχουμε πάρει πίσω 300-400 άνδρες από πολιτικούς. Θα συνεχίσουμε με δημοσιογράφους, καλλιτέχνες, επιχειρηματίες. Το ξεκαθάρισμα θα γίνει με δίκαιο τρόπο, θα υπάρχουν κριτήρια»

Πηγή:  http://www.efsyn.gr/


Μέχρι να βρούμε σε ηλεκτρονική μορφή την πλήρη συνέντευξη, παραθέτουμε την τελευταία ερώτηση από τη συνέντευξη στον «Τύπο της Κυριακής» που αφορά τους δημοτικούς αστυνομικούς:


Θέλετε να εφαρμόσετε το μέτρο του «Αστυνομικού της Γειτονιάς». Όσες φορές εφαρμόστηκε στο παρελθόν απέτυχε. Γιατί τώρα να μη γίνει το ίδιο;

Εγώ ήμουν αυτός που σχεδίασε τον «Αστυνομικό της Γειτονιάς», δική μου ήταν η εισήγηση για το μέτρο στον πρώην υπουργό Μιχάλη Χροσοχοΐδη. Η επιτυχία του εξαρτάται από τη σωστή εφαρμογή του ή μη. Όταν δεν έχεις τη θεσμική ισχύ, δεν μπορείς να κάνεις πολλά πράγματα. Για παράδειγμα, έχω γράψει εισηγήσεις για την εκπαίδευση των αστυνομικών επί Χρυσοχοίδη και επί Φλωρίδη τρεις φορές. Οι υπουργοί είχαν την καλύτερη θέληση, το ίδιο και οι αξιωματικοί. Φωνάζανε μπροστά μου οι υπουργοί τους αξιωματικούς και τους λέγανε «ο κ. Πανούσης θα φτιάξει εν λευκώ το νόμο». Λέγανε οι στρατηγοί «ευχαρίστως» και ο νόμος χανόταν. Τώρα, όμως, έχω την πολιτική και τη θεσμική ισχύ να τον εφαρμόσω. Οι δημοτικοί αστυνομικοί θα μπορούσαν να απορροφηθούν εκεί αλλά δεν έχει λυθεί το θέμα. Και αυτό γιατί τους θέλει το Υπουργείο Μετανάστευσης και ορισμένους από αυτούς και ο δήμος, Κατά τη γνώμη μου, πάντως, όσοι φύγουν από την ΕΛ.ΑΣ. δεν θα πρέπει να λέγονται δημοτικοί αστυνομικοί γιατί δεν είναι αστυνομικοί. Όσοι μείνουν θα ακολουθήσουν εκπαίδευση και θα ενσωματωθούν.

Παρατήρηση: Σας καλούμε ξανά να είστε ιδιαίτερα επιφυλακτικοί με ότι διαβάζετε σε σχέση με το θέμα των δημοτικών αστυνομικών. Προσέξτε όμως την προσωπική θέση του κ. Πανούση ότι όσοι φύγουν από την ΕΛ.ΑΣ. δεν θα πρέπει να λέγονται δημοτικοί αστυνομικοί γιατί δεν είναι αστυνομικοί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου