Σάββατο 14 Φεβρουαρίου 2015

Εφημερίδα "Ανατολή": Συνάντηση συνδικαλιστών ΕΛ.ΑΣ. με Πανούση - Εκτεταμένη αναφορά στα σενάρια για την τύχη των δημοτικών αστυνομικών της ΕΛ.ΑΣ.

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΝΑΤΟΛΗ , ΓΕΡΑΠΕΤΡΙΤΙΚΑ, Παρασκευή 13 Φεβρουάριου 2015


Οι πρώτες εντυπώσεις από τη συνάντηση με το νέο Υπουργό

Άνοιγμα της Αστυνομίας προς την κοινωνία


Με τον υπουργό προστασίας του πολίτη και το επιτελείο της Αστυνομίας συναντήθηκαν η ένωση αστυνομικών του νομού Λασιθίου και εκπρόσωποι αστυνομικών από την Ελλάδα στο πλαίσιο του γενικού συμβουλίου της πανελλήνιας ομοσπονδίας αστυνομικών υπαλλήλων και την εθιμοτυπική κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας. Ήταν όμως και μια ευκαιρία να συζητηθούν και κάποια θέματα που απασχολούν την υπηρεσία.

Ο πρόεδρος της ένωσης αστυνομικών υπαλλήλων Λασιθίου κ. Ηλίας Νταραράς ανέφερε σχετικά με την συνάντηση:

«Ο σημερινός υπουργός είναι γνωστός στην αστυνομία και το συνδικαλιστικό κίνημα, υπήρξε σύμβουλος μας στο παρελθόν και στο τελευταίο μας συνέδριο ήταν ένας από τους ομιλητές. Γνωρίζει πολύ καλά τα προβλήματα μας καθώς και τα αιτήματα μας και τι ανάγκες έχει ο κόσμος σε ότι αφορά την αστυνόμευση. Στη συνάντηση στην Αθήνα έγινε αναφορά σε θέματα θεσμικά και σε αλλαγές που προτίθεται να κάνει το υπουργείο. Μια από αυτές τις θεσμικές είναι να μπορούν να εισέρχονται στην Αστυνομία και ορισμένες κοινωνικές ομάδες όπως είναι οι Ρομά, οι Ελληνοπόντιοι και εμείς στο θέμα αυτό λέμε πως εδώ είμαστε να το συζητήσουμε, να δούμε πως αυτό μπορεί να λειτουργήσει. Όπως είπε ο υπουργός δεν είναι δυνατόν σε μια πολυπολιτισμική κοινωνία να μην υπάρχει μια πολυπολιτισμική αστυνομία. Σημειώνουμε πως είμαστε ανοιχτοί ως εκπρόσωποι των εργαζομένων να δούμε τις προτάσεις, να καταθέσουμε κι εμείς τις δικές μας, με στόχο πάντα το καλό της αστυνομίας και της ελληνικής κοινωνίας.

Επίσης μας μίλησε για τον αστυνομικό της γειτονιάς που σκέφτεται να επαναφέρει όσον αφορά τη λειτουργία του. Και αυτό το θέμα θα τεθεί προς συζήτηση.

Εμείς από πλευράς μας θέσαμε τα θεσμικά μας θέματα που φορούν κυρίως την αναδιοργάνωση των αστυνομικών υπηρεσιών, το να ανοίξουν ξανά οι σχολές αστυφυλάκων για να μπορέσουν να φοιτήσουν επιτυχόντες, μελλοντικοί συνάδελφοι μας και είναι ανάγκη να γίνει αυτό, γιατί κάθε χρόνο συνταξιοδοτούνται συνάδελφοι και το κενό δεν αναπληρώνεται. Έχουμε γενικά την αίσθηση ότι θα κερδίσουμε και για τον αστυνομικό και για τις τοπικές κοινωνίες. Είναι μια νέα κυβέρνηση, περιμένουμε πολλά και εμείς και οι πολίτες. Διάθεση όπως διαφάνηκε της νέας πολιτικής ηγεσίας είναι να κάνουμε ένα άνοιγμα στις τοπικές κοινωνίες, να έρθει πιο κοντά ο αστυνομικός με τους πολίτες. Πιστεύω κάνοντας η αστυνομία το πρώτο βήμα θα βρει ανταπόκριση από την κοινωνία.

Εδώ είμαστε, ότι είναι καλό να το προωθήσουμε, να το στηρίξουμε, ότι κρίνουμε ότι δεν είναι ωφέλιμο να το συζητήσουμε, να το βελτιώσουμε.

Για τα επιμέρους τοπικά μας θέματα θα επιδιώξουμε άμεσα μια συνάντηση», είπε ο κ. Ηλίας Νταραράς.

Η Δημοτική Αστυνομία


Ένα θέμα ακόμα που τέθηκε από την Ένωση Αστυνομικών Λασιθίου και συζητήθηκε από τον Υπουργό ήταν για το τι μέλλον υπάρχει για τους πρώην δημοτικούς αστυνομικούς.

«Ο υπουργός είπε ότι δεν μπορεί να λέγεται κανείς αστυνομία εκτός από την αστυνομία. Ή θα είναι αστυνομικοί ή θα είναι κάτι άλλο. Συγκεκριμένη απάντηση δεν πήραμε, κυκλοφορούν κάποια σενάρια όπως το να γίνουν αστυνομικοί, να μείνουν στην αστυνομία ως πολιτικό προσωπικό, να επιστρέφουν στους δήμους ως δημοτική αστυνομία με τα καθήκοντα που είχαν υπό μια άλλη ονομασία ενδεχομένως ή να ασχοληθούν στο νεοσύστατο υπουργείο που έχει να κάνει με τη μετανάστευση. Δεν έχουν καταλήξει ακόμη και πιστεύω ό,τι αποφασιστεί θα είναι μετά από διάλογο. Σημειώνουμε δε ότι η δημοτική αστυνομία οφείλει την ίδρυσή της στους αγώνες που έκανε το συνδικαλιστικό κίνημα των αστυνομικών. Ήταν ένα πάγιο αίτημά μας.

Η άποψη της Π.Ο. ΑΣ.Υ είναι να υπάρχει η δημοτική αστυνομία με όποια ονομασία της δώσουν, να ασχολείται με τις αρμοδιότητες που είχε αποφορτίζοντας την αστυνομία από τις αρμοδιότητες αυτές και την αφήνει να ασχοληθεί με το αντικείμενό της που είναι η προστασία του πολίτη και η καταπολέμηση του εγκλήματος. Αναμένονται σύντομα αλλαγές ελπίζουμε προς το καλό και των τοπικών κοινωνιών και για τους ίδιους του δημοτικούς υπαλλήλους όπως τους γνωρίζει ο κόσμος που μέχρι τώρα ήταν στον αέρα, θα λέγαμε. Η δημοτική αστυνομία επιτελεί σημαντικό έργο ειδικά σε θέματα καθημερινότητας του πολίτη. Είναι όμως, θα μπορούσαμε να σημειώσουμε, πέρα από τα στενά όρια του ρόλου της αστυνομίας, ο οποίος έχει να κάνει με την προστασία του πολίτη, της ασφάλειας, της πρόληψης και της καταστολής του εγκλήματος. Θεωρούμε ότι είναι σε θετική κατεύθυνση να επανα-συσταθεί η δημοτική αστυνομία στους δήμους», κατέληξε ο κ. Νταραράς.

ΕΙΡΗΝΗ ΛΑΜΠΡΟΥ - ΑΝΔΡΟΥΛΙΔΑΚΗ

Ευχαριστούμε το συνάδελφο από το Λασίθι για την αποστολή του σχετικού αποκόμματος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου