Σάββατο 28 Φεβρουαρίου 2015

Ο Δήμαρχος Καλαμάτας ζητά επανασύσταση Δημοτικής Αστυνομίας στον Βούτση - Ο Δήμος Ρόδου εξετάζει να προσλάβει ιδιωτική εταιρία για τον έλεγχο στάθμευσης!

Στο Υπουργείο εσωτερικών ο Δήμαρχος Καλαμάτας
Κοινή πορεία σε πολλά θέματα και διάθεση για συνεργασία. Με αυτό τον τρόπο συνόψισε ο δήμαρχος Καλαμάτας Π. Νίκας, στο προχθεσινό Δημοτικό Συμβούλιο, τα συμπεράσματα από την προγραμματισμένη συνάντησή του την ίδια ημέρα με τον υπουργό Εσωτερικών, Νίκο Βούτση, με τη συμμετοχή του γενικού γραμματέα, Κώστα Πουλάκη και των βουλευτών Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ, Θανάση Πετράκου και Γιώτας Κοζομπόλη - Αμανατίδη.

Ο Π. Νίκας παρουσίασε σημαντικά θέματα του Δήμου Καλαμάτας, επιδίδοντας σχετικούς φακέλους στον υπουργό.

Η συζήτηση επικεντρώθηκε στα εξής:
  1. Διαχείριση απορριμμάτων: Ο δήμαρχος ζήτησε τη συνδρομή του υπουργείου, αναλύοντας τις πρωτοβουλίες του Δήμου Καλαμάτας, που εστιάζουν στην ανακύκλωση και κομποστοποίηση του οργανικού κλάσματος των σκουπιδιών. Ο Π. Νίκας αναφέρθηκε στην ανάγκη ενίσχυσης του Δήμου για την αγορά μηχανημάτων προς μείωση του κόστους διαχείρισης. Παράλληλα, δήλωσε ότι συμφωνεί με τη φιλοσοφία που άφησε να εννοηθεί πως έχει η κυβέρνηση, ότι δηλαδή κάθε Δήμος ή ομάδα γειτονικών Δήμων πρέπει να διαχειρίζονται οι ίδιοι τα σκουπίδια τους.
  2. Κτήριο πρώην Καρδιολογικής Κλινικής: Ο δήμαρχος ζήτησε τη χρηματοδότηση του Δήμου, ώστε στο κτήριο αυτό, που ανήκει στο συγκρότημα του παλιού Νοσοκομείου - νέου Δημαρχείου, να αναπτυχθεί το Δημοτικό Κέντρο Υγείας και Πρόνοιας. Το κράτος θα ωφεληθεί και από το γεγονός ότι θα ελευθερωθούν χώροι στο Διοικητήριο, τους οποίους θα καταλάβουν Δημόσιες Υπηρεσίες, για τις οποίες σήμερα καταβάλλονται υψηλά ενοίκια. Εδώ να σημειωθεί ότι ο δήμαρχος στην προχθεσινή συνεδρίαση σημείωσε ότι στους χώρους αυτούς θα στεγαστεί και το Κοινωνικό Ιατρείο Καλαμάτας.
  3. Αθίγγανοι: Από τον Π. Νίκα παρουσιάσθηκε η κατάσταση που επικρατεί και τα σοβαρά προβλήματα που προκύπτουν από την ύπαρξη του οικισμού αυθαιρέτων παραπηγμάτων, τα οποία αθίγγανοι έχουν ανεγείρει πίσω από το πρώην Πολυκλαδικό Λύκειο στην Αγία Τριάδα. Έγινε, επίσης, αναφορά στην κατασκήνωση μη τουριστικού χαρακτήρα, στην Μπιρμπίτα, όπου είναι δυνατόν να μεταστεγασθούν οι αθίγγανοι. Το υπουργείο Εσωτερικών σε 15 ημέρες θα γνωστοποιήσει το σχεδιασμό του.
  4. Δημοτική Αστυνομία: Ο δήμαρχος αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα επανασύστασης της Υπηρεσίας αυτής. Ο υπουργός βλέπει το ζήτημα θετικά. Συζητήθηκαν, ακόμη, οικονομικά και θεσμικά ζητήματα της Αυτοδιοίκησης.
Ο υπουργός Εσωτερικών, Νίκος Βούτσης, αναμένεται να επισκεφθεί σύντομα την Καλαμάτα, ενδεχομένως στις 23 Μαρτίου.

Τέλος, σχετικά με τη στάση της Δημοτικής Αρχής απέναντι στη νέα κυβέρνηση, ο κ. Νίκας σχολίασε ότι «η Δημοτική Αρχή δε θα μετατρέψει το Δημοτικό Συμβούλιο και το Δήμο σε χώρο αντιπολίτευσης και σύγκρουσης. Θα συνεργαστούμε, θα βοηθήσουμε όπου πρέπει, θα διεκδικήσουμε όσα δικαιούμαστε, αλλά συγκρουσιακές καταστάσεις δεν επιλέγουμε».

Πηγή: http://www.tharrosnews.gr/


Ο δήμαρχος Ρόδου ανέλυσε την νέα οικονομική πολιτική του Δήμου στη χθεσινή συνέντευξη τύπου



Τους λόγους για τους οποίους θα πρέπει να μειωθούν δραστικά οι προϋπολογισμοί αρκετών οργανισμών και επιχειρήσεων του Δήμου Ρόδου και να αυξηθούν κάποια τέλη για τους επιχειρηματίες, εξήγησε, χθες σε συνέντευξη τύπου, ο δήμαρχος κ. Φώτης Χατζηδιάκος.

Με αφορμή τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου που αναμενόταν να πραγματοποιηθεί χθες το βράδυ, ο κ. Φώτης Χατζηδιάκος δήλωσε πως είναι υποχρεωτικό να μειωθούν δραστικά κάποιες δαπάνες για να καλυφθεί το κενό που δημιουργήθηκε εξαιτίας της κατάργησης του Δημοτικού Φόρου.

«Η συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου είναι κορυφαία. Ζήτησα να ενημερωθούν οι επικεφαλής των παρατάξεων με τους οποίους είχα γόνιμο διάλογο. Μέχρι και ο νομικός σύμβουλος του Δήμου δήλωσε πως για πρώτη φορά διαπίστωσε ότι υπάρχει συναίνεση. Το σχέδιο που καταρτίσαμε έχει δύο διαστάσεις. Είμαστε υποχρεωμένοι να προβούμε σε μειώσεις δαπανών γιατί διαγράφονται από τον προϋπολογισμό 9,7 εκατομμύρια ευρώ. Σύμφωνα με τον “Καλλικράτη” σε περίπτωση απόκλισης του προϋπολογισμού οι ΟΤΑ υποχρεώνονται στην επιβολή μέτρων. Θέλουμε να αποφύγουμε την παρέμβαση του Πρατηρητηρίου. Υπογραμμίζω ακόμη πως οι περιστολές αφορούν δαπάνες που καλύπτονται από ίδιους πόρους του Δήμου. Έδωσα εντολή να μην μειωθούν δαπάνες που αφορούν την Πρόνοια, την προμήθεια υλικών και ανταλλακτικών για τα μηχανήματα του Δήμου και να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη λειτουργία του ΔΟΠΑΡ, του ΔΟΠ και του ΠΡΟΤΟΥΡ. Δεν θα σταματήσουν επίσης τα εκτελούμενα έργα. Ενόψει της σεζόν θα δοθεί έμφαση στην καθαριότητα. Με την πρώτη ευκαιρία θα ανακάμψει η οικονομική δραστηριότητα του Δήμου. Αυτό σημαίνει πως μόλις έχουμε εισροή εσόδων οι κωδικοί του προϋπολογισμού θα επανέλθουν», δήλωσε ο κ. Φώτης Χατζηδιάκος.

Ο δήμαρχος αναφέρθηκε και στο ΔΗΦΟΔΩ και υπογράμμισε πως δεν τον ενδιαφέρει η κριτική που έχει ασκηθεί γιατί δεν διαχειρίστηκε στο παρελθόν τα έσοδα από το συγκεκριμένο φόρο.
«Δεν με αγγίζουν οι κατηγορίες για το Δημοτικό Φόρο. Δεν έχω διαχειριστεί στο παρελθόν πόρους από το ΔΗΦΟΔΩ. Πρέπει να αναφέρω όμως ότι μόνο αναπτυξιακή ήταν η συμβολή του. Δεν ήταν ανάπτυξη η βελτίωση των παραλιών και οι προσλήψεις εποχικού προσωπικού; Χωρίς ίδιους πόρους πώς θα προσλάβουμε τα 60 άτομα που χρειαζόμαστε για το καλοκαίρι; Τώρα θα πρέπει να βρούμε πόρους για να λειτουργήσει και η ΕΤΑΙ ΠΡΟΦΥΚΑ. Κάποτε μπορεί να έγιναν υπερβολές. Επειδή έγινε μια φορά όμως το λάθος πρέπει να τελειώσει ο ΔΗΦΟΔΩ; Μειώσαμε τις δαπάνες για τον ΠΡΟΤΟΥΡ και τώρα πρέπει να βρούμε πόρους για την κάλυψη των δράσεων του. Το διοικητικό συμβούλιο της ΠΕΔ έλαβε απόφαση για το Δημοτικό Φόρο. Μετά τις 7 Μαρτίου θα επιδιώξουμε συνάντηση με τους αρμόδιους γενικούς γραμματείς του υπουργείου Εσωτερικών. Ενημερώσαμε σχετικά και τους βουλευτές», δήλωσε ο κ. Φώτης Χατζηδιάκος.

Ο δήμαρχος ξεκαθάρισε πως αν αυξηθούν τα ανταποδοτικά τέλη θα υπάρξει μέριμνα ώστε να μην επιβαρυνθούν οι οικονομικά ασθενέστερες τάξεις.

«Αυτοί που ωφελούνται από τον τουρισμό, δηλαδή οι επιχειρηματικές τάξεις, πρέπει να συμβάλουν ανταποδοτικά. Δήμος είμαστε όλοι μας. Όταν κάποιος ωφελείται από κάτι πρέπει να ανταποδίδει ανάλογα και θα είναι πάλι κερδισμένος. Η ανεύρεση πόρων αφορά το δημοτικό συμβούλιο και όχι τους κοινωνικούς εταίρους», δήλωσε ο κ. Φώτης Χατζηδιάκος.

Αναφορά έκανε ο κ. Φώτης Χατζηδιάκος και στην αξιοποίηση της περιουσίας που διαθέτει ο Δήμος.
«Εδώ και μήνες προσπαθούμε να δούμε πως θα αξιοποιήσουμε τα ακίνητα που διαθέτει ο Δήμος. Η μεγάλη χαρά θα είναι να λειτουργήσουν τα δημοτικά λουτρά, το «Ιαλύσιον», τα παλαιά σφαγεία, το Ακταίον και άλλα ακίνητα. Μείζον θέμα είναι τα έσοδα που δεν έχουν εισπραχθεί τα προηγούμενα χρόνια. Θέλουμε μέσα στα πέντε έτη της θητείας μας να εισπράξουμε τα χρήματα που οφείλονται. Ήδη ο αντιδήμαρχος Οικονομικών έχει καταρτίσει λίστα με τα ονόματα των μεγαλοφειλετών. Πρέπει να ανοίξει και το ζήτημα της εισφοράς γης σε χρήμα. Από τις 66 υποθέσεις που εκκρεμούν έχουν ελεγχθεί οι 18. Μέσα στις επόμενες ημέρες θα συνομιλήσω με τη διοίκηση της ΕΞΡ. Για τα μισθώματα θα εφαρμόσουμε το νόμο και δεν μας ενδιαφέρει το πολιτικό κόστος. Εξαιτίας της κατάργησης της δημοτικής αστυνομίας ο Δήμος έχασε χρήματα. Εξετάζουμε το ενδεχόμενο να αναλάβει ιδιωτική εταιρεία τον έλεγχο της στάθμευσης. Το πάρκινγκ σε χώρους εκτός κέντρου θα κοστίζει φθηνά. Όποιος θα θέλει να αφήνει όμως το αυτοκίνητό του έξω από το Δημαρχείο θα πληρώνει περισσότερα χρήματα», δήλωσε ο κ. Φώτης Χατζηδιάκος και συμπλήρωσε ότι αν επανασυσταθεί η δημοτική αστυνομία θα διεξάγονται έλεγχοι και για τους κοινόχρηστους χώρους.

Οπως είπε ο κ. Φώτης Χατζηδιάκος ο Δήμος θα εξοικονομήσει πόρους και από τη διαχείριση των απορριμμάτων.
«Θα εφαρμόσουμε το πρόγραμμα “Διαλογή στην Πηγή”. Επιδιώκουμε και την ολοκλήρωση του έργου κατασκευής του Κέντρου Διαλογής Απορριμμάτων», δήλωσε ο κ. Χατζηδιάκος.

Σε ερώτηση σχετικά με το ενδεχόμενο αύξησης των τελών, ο κ. Φώτης Χατζηδιάκος δήλωσε:
«Θα γίνει αύξηση κάποιων τελών για τιμολόγια που αφορούν επιχειρηματίες. Δεν έχουμε καταλήξει σε ποσά. Αυτό θα το δείξει μελέτη».

Ο ΦΠΑ
Ο δήμαρχος αναφέρθηκε και στις δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί από κυβερνητικά στελέχη για τη διατήρηση των μειωμένων συντελεστών του ΦΠΑ.
«Δόθηκαν γενικές και αόριστες δεσμεύσεις. Να σταματήσει η κοροϊδία. Οι μειωμένοι συντελεστές του ΦΠΑ είναι θεσμοθετημένοι. Δεν ανέχομαι να έρχεται ο κάθε αρχηγός κόμματος και να λέει πως θα διατηρηθεί το ειδικό καθεστώς και να καλείται κάθε τρεις και λίγο το δημοτικό συμβούλιο να λαμβάνει αποφάσεις», τόνισε ο δήμαρχος Ρόδου.

Η Οικονομική Επιτροπή
Κατά πλειοψηφία εγκρίθηκε χθες από τα μέλη της Οικονομικής Επιτροπής η αναμόρφωση του προϋπολογισμού του Δήμου Ρόδου.
«Οι περικοπές γίνονται προκειμένου να ισοσκελιστεί ο προϋπολογισμός. Είναι τεχνικό το θέμα. Εδώ είμαστε για να προβούμε πάλι σε αναμόρφωση μόλις έχουμε έσοδα. Η θέση μου είναι άχαρη γιατί καλούμαι να κάνω μειώσεις. Δυστυχώς πρέπει να διαχειριστούμε το θέμα που προέκυψε εξαιτίας της κατάργησης του ΔΗΦΟΔΩ. Ο Δήμος πρέπει να αντέξει. Δεν μπορούμε να κάνουμε εξορθολογισμό στο ανθρώπινο δυναμικό. Δεν μπορούμε να κόψουμε τη μισθοδοσία. Θέλετε να κόψουμε τα δάνεια και τις ρυθμίσεις στα ασφαλιστικά ταμεία; Η δημοτική αρχή δεν μπορεί να λύσει με μια κίνηση όλα τα προβλήματα», τόνισε ο αντιδήμαρχος Οικονομικών κ. Γιάννης Περδίκης.
«Η προσπάθεια πρέπει να ταυτίζεται με ισοδύναμα μέτρα. Δεν είναι ό,τι καλύτερο να ψηφίζουμε περιστολή δαπανών για τις σχολικές επιτροπές», δήλωσε ο πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Γιάννης Κορωναίος.
«Όλα τα έργα θα εκτελεστούν κανονικά. Δεν καταργήθηκε το πρόγραμμα ΣΑΤΑ ούτε και το ΕΣΠΑ», δήλωσε ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων κ. Δώρος Κωνσταντίνου.
Ενστάσεις για την αναμόρφωση του προϋπολογισμού είχε το μέλος της παράταξης ΡΟΠΟΑΝ κ. Ευαγγελία Παναή.

«Η αντιπολίτευση δεν έκανε μόνο κριτική αλλά και προτάσεις. Τι έγιναν όλα όσα έχουμε αναφέρει στο παρελθόν; Είμαστε σε μικρό τόπο. Δεν δημιουργήθηκαν ξαφνικά τα προβλήματα. Κάποιοι υπηρέτησαν τους ΟΤΑ και έχουν ευθύνη για όσα συνέβησαν στο παρελθόν. Η συνεργασία της μειοψηφίας δεν είναι αλά κάρτ. Δεν μπορούμε να την επικαλούμαστε όποτε θέλουμε», τόνισε η κ. Παναή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου