Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου 2015

Μειώνεται 25% η εκλογική αποζημίωση των δημοτικών υπαλλήλων - 48ωρη απεργία το Σαβ/κο (19/9 & 20/9) εξετάζει η ΠΟΕ-ΟΤΑ - Αναδίπλωση ΥΠΕΣ: Στο 15% η μείωση

Δημοτικοί υπάλληλοι, όχι μόνο δεν έχουν πληρωθεί για τη συμμετοχή τους στις Βουλευτικές Εκλογές της 25ης Ιανουαρίου 2015, όχι μόνο πολλοί εξ’ αυτών – τουλάχιστον σε 60 Δήμους – δεν έχουν λάβει την εκλογική αποζημίωση των τελευταίων πέντε εκλογικών αναμετρήσεων (!), αλλά επιπρόσθετα, τους ανακοινώθηκε ότι, θα υπάρξει νέα μείωση 25% σ’ αυτή (αν και αυτή τελικά τους καταβληθεί), κατά τις Εκλογές της ερχόμενης Κυριακής!

Αυτό προέκυψε από τη συνάντηση της περασμένης Παρασκευής, όταν η Εκτελεστική Επιτροπής της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. συναντήθηκε με τον υπηρεσιακό Υπουργό Εσωτερικών & Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Αντώνη Μανιτάκη, παρουσία και του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου, Κώστα Πουλάκη.

Στο πλαίσιο αυτό, η «Συνδικαλιστική Ανατροπή στους Ο.Τ.Α.» «πιστεύοντας πως πρέπει να μπει ένα τέλος στην απαξιωτική συμπεριφορά των αρμοδίων απέναντι σε εργαζόμενους που παραμένουν απλήρωτοι, προκειμένου να καλυφθούν χιλιάδες εργαζόμενοι που αρνούνται να συμμετέχουν «εθελοντικά» παρέχοντας ουσιαστικά απλήρωτη εργασία και διεκδικώντας ίση και δίκαιη μεταχείριση στην κατανομή της εκλογικής αποζημίωσης», πρότεινε στην Εκτελεστική Επιτροπή της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. την προκήρυξη 48ωρης απεργίας το Σάββατο και την Κυριακή 19 και 20 Σεπτεμβρίου 2015 αντίστοιχα και αποχή από κάθε εργασία, πέρα από το αντικείμενο εργασίας και το σύνηθες ωράριο που έχει να κάνει με την εκλογική διαδικασία, περιμένοντας την αντίδραση των λοιπών συνδικαλιστικών παρατάξεων, που αποτελούν την Ομοσπονδία.

Όπως εύκολα συμπεραίνεται, «εν κινδύνω» η ομαλή διεξαγωγή των Βουλευτών Εκλογών της ερχόμενης Κυριακής, ενώ πρέπει να σημειωθεί και η «ανισότητα» στα ποσά της εκλογικής αποζημίωσης εις βάρος των Δημοτικών Υπαλλήλων, αφού σύμφωνα με τις αποζημιώσεις, κατά τις τελευταίες Αυτοδιοικητικές Εκλογές (18 & 25 Μαΐου 2014), αυτές είχαν ως εξής:

α) Η ειδική εκλογική αποζημίωση των υπαλλήλων των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων καθορίστηκε στο ποσό των πεντακοσίων ευρώ (500 €).

β) Η ειδική εκλογική αποζημίωση των υπαλλήλων της Γενικής Γραμματείας Κοινωνικών Ασφαλίσεων και του Ενιαίου Ταμείου Ανεξαρτήτως Απασχολουμένων (Ε.Τ.Α.Α.), πρώην Ταμείο Συντάξεως και Αυτασφαλίσεως Υγειονομικών (Τ.Σ.Α.Υ.), για το χρονικό διάστημα είκοσι (20) ημερών, καθορίστηκε στο ποσό των τετρακοσίων πενήντα ευρώ (450 €).

γ) Η ειδική εκλογική αποζημίωση των υπαλλήλων των Περιφερειών και Περιφερειακών Ενοτήτων, στο ποσό των δύο χιλιάδων πεντακοσίων ευρώ (2.500 €).

δ) Η ειδική εκλογική αποζημίωση των υπαλλήλων των Δήμων καθορίζεται στο ποσό των διακοσίων είκοσι τριών ευρώ (223 €).

Πηγή:  http://www.aftodioikisi.gr/

Διευκρινίσεις ΥΠΕΣΔΑ: Η εκλογική αποζημίωση των δημοτικών υπαλλήλων δεν θα μειωθεί πάνω από 15%


Διευκρινίσεις σχετικά με την εκλογική αποζημίωση των υπαλλήλων των ΟΤΑ, σε συνέχεια της συνάντησης την οποία είχε η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης με τη διοίκηση της ΠΟΕ-ΟΤΑ για το θέμα την περασμένη Παρασκευή, δίνει με ανακοίνωσή του το Υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, η οποία έχει ως εξής :

Η συγκρότηση ειδικών συνεργείων από υπαλλήλους των κεντρικών υπηρεσιών του κράτους, καθώς και των ΟΤΑ, για την αντιμετώπιση των αναγκών της εκλογικής διαδικασίας προβλέπεται από τη νομοθεσία για λόγους εξυπηρέτησης των ιδιαίτερων εκλογικών αναγκών και όχι για λόγους εισοδηματικής ενίσχυσης των υπαλλήλων.

Στο πλαίσιο αυτό, και με γνώμονα αφ’ ενός μεν τη δύσκολη δημοσιονομική συγκυρία, αφ’ ετέρου δε το γεγονός ότι οι επικείμενες εκλογές θα είναι η τρίτη κατά σειρά εκλογική διαδικασία μέσα σε διάστημα οκτώ μηνών, το Υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια να περιστείλει όσο γίνεται περισσότερο το κόστος, χωρίς βέβαια να πληγεί ούτε η εγκυρότητα των εκλογών, ούτε και τα δικαιώματα των υπαλλήλων που, αποδεδειγμένα, θα εργαστούν για την προπαρασκευή και τη διεξαγωγή τους.

Συγκεκριμένα:

– το κόστος των βουλευτικών εκλογών της 20ης Σεπτεμβρίου θα ανέλθει σε 33,2 εκατ. Ευρώ (το δημοψήφισμα είχε κοστίσει 26,7 εκατ. Ευρώ, ενώ οι εκλογές του Ιανουαρίου 51,1 εκατ. ευρώ).

– το μεγαλύτερο μέρος εξ’ αυτών αφορά το κόστος για την καταβολή πάσης φύσεως αποζημιώσεων, το οποίο θα ανέλθει σε 27 εκατ. ευρώ, έναντι 43,7 εκατ. ευρώ στις εκλογές του Ιανουαρίου και 22,8 εκατ. ευρώ στο δημοψήφισμα.

Η μείωση αποτυπώνεται σε ποσοστό που φθάνει έως και το 60%, με εξαίρεση τους υπαλλήλους των ΟΤΑ, των οποίων οι αποζημιώσεις δεν θα μειωθούν περισσότερο από 15%.

Τέλος, ως προς τα προβλήματα που, πράγματι, έχουν ανακύψει σε σχέση με την καταβολή των αποζημιώσεων από προγενέστερες εκλογικές αναμετρήσεις, σημειώνεται ότι το Υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης έχει εξοφλήσει πλήρως τις υποχρεώσεις του και πλέον η διευθέτηση του ζητήματος αποτελεί αρμοδιότητα των οικείων Δήμων.

Βάσει όλων των παραπάνω προκύπτει με σαφήνεια ότι το Υπουργείο έχει διαχρονικά επιδείξει την ευαισθησία του έναντι των εργαζομένων των ΟΤΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου