Παρασκευή 16 Οκτωβρίου 2015

Δημοτική αστυνομία Θεσσαλονίκης: Φυλακίσεις για… παράνομη στάθμευση με εντολή εισαγγελέα!

Εντολή του εισαγγελέα να σχηματίζονται δικογραφίες για κατάληψη δρόμων σε βάρος οδηγών αρχικά για όσους σταθμεύουν στις λεωφορειολωρίδες


Του Κώστα Καντούρη

Μέχρι και με ποινές φυλάκισης απειλούνται οι οδηγοί αυτοκινήτων, οι οποίοι κατά… συνήθεια σταθμεύουν παράνομα και ουσιαστικά εγκαταλείπουν τα Ι.Χ. τους σε κεντρικές οδικές αρτηρίες της Θεσσαλονίκης. Ο εισαγγελέας έδωσε εντολή στη δημοτική αστυνομία, εκτός από τα πρόστιμα, να σχηματίζει για τέτοιες περιπτώσεις δικογραφίες, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά στη συγκεκριμένη υπηρεσία.

Πληροφορίες αναφέρουν πως στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε τις προηγούμενες ημέρες μεταξύ του εισαγγελέα Πρωτοδικών, αρμόδιου για θέματα δημοτικής αστυνομίας Λάμπρου Τσόγκα και των υπευθύνων της υπηρεσίας του δήμου που επαναλειτουργεί, δόθηκαν οδηγίες για το σχηματισμό δικογραφιών σε βάρος οδηγών. Η σύσκεψη αφορούσε τον πρώτο απολογισμό των μέτρων στο κέντρο και τα αποτελέσματα κρίθηκαν θετικά.

Αρχικά στο επίκεντρο δικογραφιών θα βρεθούν οι οδηγοί που σταθμεύουν επί ώρες τα αυτοκίνητά τους ειδικά στις λεωφορειολωρίδες των κεντρικών δρόμων του ιστορικού κέντρου. Σε όλες τις περιπτώσεις πάντως, μαζί με τη δικογραφία θα προχωράει και η απομάκρυνση του Ι.Χ. με γερανό της τροχαίας.
Πλέον οι δημοτικοί αστυνομικοί όταν διαπιστώνουν πως ένα αυτοκίνητο, για την παράνομη στάθμευση του οποίου βεβαίωσαν παράβαση, παραμένει επί ώρες στο ίδιο σημείο, θα κινούνται ποινικά σε βάρος του οδηγού. Δηλαδή θα υποβάλλουν μήνυση με βάση το άρθρο 34 (παράγραφος 12) του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας περί “κατάληψης δρόμων”, που είναι πλημμέλημα και προβλέπει φυλάκιση τουλάχιστον 3 μηνών, ενώ μαζί με τη μήνυση θα προσκομίζουν σχετικό φωτογραφικό υλικό.

“Υπάρχουν περιστατικά στα οποία οι οδηγοί βλέποντας το ροζ χαρτάκι της κλήσης στο παρμπρίζ τους δεν απομακρύνουν το αυτοκίνητο, αλλά χρησιμοποιούν τη θέση παράνομης στάθμευσης σαν πάρκιγκ, εξακολουθώντας να δημιουργούν πρόβλημα στο δρόμο”, έλεγαν στη “Μ” στελέχη της δημοτικής αστυνομίας. Αρχικά στο επίκεντρο τέτοιων δικογραφιών θα βρεθούν οι οδηγοί που σταθμεύουν επί ώρες τα αυτοκίνητά τους ειδικά στις λεωφορειολωρίδες των κεντρικών δρόμων του ιστορικού κέντρου. Σε όλες τις περιπτώσεις πάντως, μαζί με τη δικογραφία θα προχωράει και η απομάκρυνση του Ι.Χ. με γερανό της τροχαίας.

“ΚΑΘΑΡΙΖΕΙ…”

Στη σύσκεψη που έγινε, η εικόνα η οποία δόθηκε στον εισαγγελέα από τις πρώτες μέρες επαναδραστηριοποίησης της δημοτικής αστυνομίας και ειδικά των μέτρων που εφαρμόζονται για την παράνομη στάθμευση στο κέντρο είναι θετική. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, από τις 28 Σεπτεμβρίου μέχρι και τις 12 Οκτωβρίου βεβαιώθηκαν σχεδόν 4.500 παραβάσεις στο κέντρο για παράνομη στάθμευση.

Οι κλήσεις των δημοτικών αστυνομικών αφορούσαν δώδεκα δρόμους του ιστορικού κέντρου και συγκεκριμένα τις οδούς Τσιμισκή, Μητροπόλεως, Β. Όλγας, Αγγελάκη, Εθν. Άμυνας, Αλ. Σβώλου, Π. Μελά, Π.Π. Γερμανού, Ι. Δραγούμη, Βενιζέλου, Ερμού και Νίκης. Επίσης στα πρώτα συμπεράσματα που αναπτύχθηκαν ήταν ότι σε πολλά σημεία έχει αυξηθεί η ταχύτητα κίνησης των λεωφορείων του ΟΑΣΘ και ειδικά στην οδό Μητροπόλεως είχε αύξηση ποσοστού 8%, ενώ ο στόχος είναι να αυξηθεί κατά 20%.

Εκτός των παράνομων σταθμεύσεων, οι δημοτικοί αστυνομικοί ήδη άρχισαν ελέγχους σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και μάλιστα στο διάστημα αυτό σφράγισαν επτά τα οποία λειτουργούσαν παράνομα, επανασφράγισαν ακόμη ένα, ενώ υπέβαλαν και δύο μηνύσεις για αντίστοιχους ιδιοκτήτες καταστημάτων. Οι εντολές που δόθηκαν εκ νέου από τον εισαγγελέα είναι η συνέχιση της υπεραυστηρής επιτήρησης του κέντρου της πόλης, για να αποκατασταθεί η κυκλοφορία των οχημάτων, προκειμένου να παγιωθεί μία κατάσταση ελέγχων για την αποτροπή άλλων τέτοιων περιστατικών.

Σε δεύτερη φάση το ενδιαφέρον θα εστιαστεί τόσο στο παρεμπόριο όσο κυρίως στα παράνομα τραπεζοκαθίσματα και τις καταλήψεις πεζοδρομίων από ιδιοκτήτες καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος.

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα "Μακεδονία" την Παρασκευή 16 Οκτωβρίου 2015

Πηγή:  http://www.makthes.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου