Κυριακή 6 Μαρτίου 2016

Διευκρινίσεις και επισημάνσεις ΠΑΣΔΑΕΑ για τη δήλωση επιθυμίας ένταξης των υπηρετούντων δημοτικών αστυνομικών στην ΕΛ.ΑΣ.


Έπειτα από συνεχείς συναντήσεις του προεδρείου με κορυφαία στελέχη της φυσικής και πολιτικής ηγεσίας, θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε για τα κάτωθι σχετικά με την διαταγή δήλωσης επιθυμίας ένταξης, αφού θυμίσουμε ότι είχαμε ενημερώσει γι' αυτή την εξέλιξη εδώ και 3 μήνες.

Για αρχή, είναι μεγάλο λάθος να παίρνει την ευθύνη ο καθείς από εμάς και να ερμηνεύει σημαντικότατες διαταγές κατά το δοκούν, μην υπολογίζοντας το κόστος και τον αντίκτυπο που μπορεί να έχει στους συναδέλφους μας. Τα πράγματα είναι ακόμα ρευστά και πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί με το κάθε τι, πόσο μάλλον όταν έχουμε να κάνουμε με κάτι τόσο σημαντικό για όλους μας όπως η εν λόγω διαταγή που μας καλεί να δηλώσουμε τη βούληση ένταξής μας σε μια εκ των κατηγοριών του πολιτικού προσωπικού ή των Ειδικών Φρουρών (Ε.Φ.).
 
ΔΙΑΤΑΓΗ
Η διαταγή που εξεδόθη από το αρχηγείο είναι ΔΕΣΜΕΥΤΙΚΗ για όλους τους υπαλλήλους και δεν θα υπάρχει δεύτερη φορά.

ΔΕΝ είναι δεσμευτική για την Υπηρεσία. Δηλαδή, αν κάποιος, αποτύχει στα ψυχοτεχνικά που θα περάσουμε, η Υπηρεσία δεν είναι δεσμευμένη να το κατατάξει στην κατηγορία του Ε.Φ., μόνο και μόνο επειδή το δήλωσε.

Το ίδιο θα συμβεί αν κάποιος δηλώσει Ε.Φ. και δεν πληροί τις όποιες προϋποθέσεις θέσει η Ηγεσία (πχ ηλικιακό όριο).
 
ΕΙΔΙΚΟΙ ΦΡΟΥΡΟΙ
Η υπηρεσιακή κατάσταση που θα διέπει όσους επιλέξουν να συνεχίσουν ως Ε.Φ., θα αποτελούν ΜΟΝΙΜΟ προσωπικό της εν λόγω κατηγορίας, χωρίς να περνάνε εκ νέου δοκιμαστική περίοδο.

Με την ένταξη, θα βρισκόμαστε στην κατάσταση του νέου Ε.Φ. υπηρεσιακά και βαθμολογικά. ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΚΑ και μόνο, θα αναγνωριστούν όλα τα χρόνια προϋπηρεσίας του καθενός, αντιστοιχούμενα στα μισθολογικά κλιμάκια των ειδικών μισθολογίων της ΕΛ.ΑΣ. (χρονοεπίδομα).

Θα διεξαχθεί εκπαίδευση στις κατά τόπους διευθύνσεις, ακαδημαϊκού τύπου, χωρίς να παρέχεται στέγαση και σίτιση, με εξετάσεις μετά το πέρας της εκπαίδευσης, ώστε να καθοριστεί συνολική σειρά εξόδου από όλες τις Διευθύνσεις.


ΗΛΙΚΙΑΚΟ ΟΡΙΟ
Η Ηγεσία παρ' όλες τις επισημάνσεις και τα αιτήματά μας είναι ακλόνητη στις θέσεις της.

Ενημερωθήκαμε ότι το όριο είναι ήδη πολύ ψηλά και αυτό λόγω των συνεχών πιέσεων που δέχθηκαν από πολλές μεριές. Ειπώθηκε ότι η μετατροπή ενός πολιτικού υπαλλήλου σε ένστολο ένοπλο προσωπικό προϋποθέτει κόστος και ταυτόχρονα δημιουργεί ανταποδοτικές οικονομικές υποχρεώσεις.

Μας δόθηκε το παράδειγμα, πως αν υπάλληλος 54 ετών ενταχθεί στο ένστολο ένοπλο προσωπικό, ένα χρόνο μετά θα πρέπει να βγει στην σύνταξη, με αποτέλεσμα να μην δώσει τις εισφορές που πρέπει στο Κράτος. Επιπροσθέτως, το Κράτος δεν θα μπορέσει να αποκομίσει αυτό που θέλει από τον υπάλληλο, δηλαδή το ποιοτικό ανταποδοτικό όφελος που είναι η παροχή εργασίας.

Θέσαμε το επιχείρημα ότι τα όρια τα τέθηκαν από την ίδια την Ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. το 2013 και χωρίς δική μας πίεση προέκυψε το όριο των 50 ετών. Λάβαμε την απάντηση ότι το όριο ήταν για αξιοποίηση ως ιδιαίτερης κατηγορίας ένστολο πολιτικό προσωπικό, συνεπώς ήταν διαφορετικές απαιτήσεις για διαφορετικές ανάγκες. Όταν η αξιοποίηση όμως γίνει ως Ε.Φ., αλλάζουν οι ανάγκες, σαφώς και οι απαιτήσεις.

Ενημερώσαμε ότι θα υπάρξουν αντιδράσεις και προσφυγές στα δικαστήρια για το ζήτημα αυτό και λάβαμε ως απάντηση:

”Η ΕΛ.ΑΣ. και η Πολιτεία είναι πλήρως καλυμμένη νομικά και υπηρεσιακά. Από εκεί και πέρα, δεν μπορούμε να στερήσουμε σε κανένα Έλληνα πολίτη τη δυνατότητα να προσφύγει δικαστικά.”


ΟΡΓΑΝΙΚΈΣ ΘΕΣΕΙΣ
Εξαιτίας του ότι θα ενταχθούμε σε μια ήδη υπάρχουσα κατηγορία της ΕΛ.ΑΣ., θα μας διέπουν οι ίδιοι νόμοι και κανόνες που έχουν εφαρμογή στους Ε.Φ., κάτι που σημαίνει ότι μετά την κατάργηση των οργανικών θέσεων, θα δημιουργηθούν καινούριες σύμφωνα με τις ανάγκες της υπηρεσίας. Η δημιουργία των νέων οργανικών θέσεων γίνεται μετά το πέρας της εκπαίδευσης, με την έκδοση σχετικού προεδρικού διατάγματος.

Οι οργανικές θέσεις οι οποίες θα δημιουργηθούνε, θα είναι σύμφωνα με τις υπηρεσιακές ανάγκες της Ελληνικής Αστυνομίας, χωρίς αυτό όμως να σημαίνει απαραίτητα ότι θα είναι όλες για παράδειγμα στην Αττική ή στον Έβρο ή στα νησιά.

Παρ' όλα αυτά, λόγω των συνεχών μας πιέσεων, πετύχαμε να υπάρξει ειδική μέριμνα για ευαίσθητες κατηγορίες όπως για παράδειγμα δικαστικοί συμπαραστάτες, προστάτες οικογενείας και άρρωστα τέκνα.

Τα ανωτέρω, είναι ότι περισσότερο μπορέσαμε να αποκομίσουμε από τις τελευταίες συναντήσεις μας. Χρησιμοποιήστε τις πληροφορίες αυτές, όσο καλύτερα μπορείτε, ο καθένας ξεχωριστά για την επιλογή του.

Εάν πρώτη και αναγκαία συνθήκη είναι για κάποιον ο τόπος συμφερόντων, έχει την δυνατότητα να παραμείνει σε αυτόν ως πολιτικό προσωπικό. Αν είναι το αντικείμενο της εργασίας, ο ενδιαφερόμενος θα πρέπει να αποδεχτεί (όπως και όλοι μας), τους νόμους και τους κανόνες που διέπουν την αντίστοιχη κατηγορία εργαζομένων στην οποία επιθυμεί να ενταχθεί.

Ευχόμαστε από καρδιάς, ότι καλύτερο για όλους και για τον καθένα ξεχωριστά στο ζήτημα αυτό της επιλογής του μέλλοντός μας.

Όσον αφορά στην αναδρομικότητα του ορίου ηλικίας των 40 ετών και κατά πόσο αυτή θα αναγάγεται στην ημερομηνία ένταξής μας στο Σώμα (07/07/2014), έχει κατατεθεί σχετικό αίτημα για τροπολογία από το ΠΑΣΔΑΕΑ σχεδόν σε όλους τους βουλευτές της Συγκυβέρνησης.

Το Σωματείο συνεχίζει τις πιέσεις προς κάθε κατεύθυνση.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΟΙΚΟΥΣΑ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

Ο Πρόεδρος

Ο Αντιπρόεδρος

Πηγή: http://www.pasdaea.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου