Πέμπτη 19 Μαΐου 2011

Επιστολή Νικήτα Κακλαμάνη στον Χρήστο Παπουτσή για την εγκληματικότητα στην Αθήνα

Με αφορμή τη σημερινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, όπου θα συζητηθεί το πρόβλημα της εγκληματικότητας στο κέντρο της πόλης των Αθηνών, ο επικεφαλής του συνδυασμού «Αθήνα, Πόλη της Ζωής μας», Νικήτας Κακλαμάνης, απέστειλε επιστολή προς τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Χρήστο Παπουτσή και η οποία κοινοποιήθηκε στους αρχηγούς όλων των πολιτικών κομμάτων, καταθέτοντας προτάσεις και λύσεις για το μείζον ζήτημα της λαθρομετανάστευσης και της ασφάλειας των κατοίκων της πρωτεύουσας.
Αναλυτικά η επιστολή αναφέρει:





Αθήνα, 16 Μαΐου 2011
Α.Π.: 63

κ. Χρήστο Παπουτσή
Υπουργό Προστασίας του Πολίτη


Κύριε Υπουργέ,

Θέλοντας να συμβάλλω στην αντιμετώπιση του προβλήματος “Ασφάλεια-Εγκληματικότητα-Παράνομη Μετανάστευση” στην Αθήνα, επικοινωνώ σήμερα μαζί σας, προτείνοντας ορισμένα μέτρα, που, κατά την γνώμη μου, είναι απαραίτητα.

Το προαναφερθέν τρίπτυχο, τυπικά, φαίνεται ως τρεις ξεχωριστές ενότητες, ουσιαστικά όμως κάπου συναντιούνται, με τα γνωστά αποτελέσματα.

Το πρόβλημα είναι Εθνικό, με αιχμή του δόρατος το κέντρο της πόλης των Αθηνών.
Όταν το κράτος υποχωρεί τότε την θέση του καταλαμβάνει το οργανωμένο έγκλημα, μορφές του οποίου είναι η κατευθυνόμενη παράνομη μετανάστευση οικονομικών μεταναστών ή η παράνομη διακίνηση γυναικών (πορνεία) και η διακίνηση ναρκωτικών.

Η οικονομική κρίση, η οποία μαστίζει τον τόπο, σ΄ ένα βαθμό, επιδεινώνει προβλήματα όπως της εγκληματικότητας (μικρής και μεσαίας).

Η δολοφονία, όμως, για μια κάμερα δεν είναι ελληνική. Είναι….εισαγόμενη.
Όπως γνωρίζετε οι περισσότεροι παράνομοι, σήμερα, μετανάστες, προέρχονται από Ασία και Αφρική, κάτι που με κάνει να ανησυχώ ακόμη και για μεταξύ τους θρησκευτικές συγκρούσεις…

Κύριε Υπουργέ,
Δυστυχώς, ενώ η παράνομη είσοδος στην Ελλάδα είναι εύκολη, αντίθετα, η παράνομη έξοδος στην Δυτική Ευρώπη (εκεί όπου θέλουν να πάνε) είναι πολύ δύσκολη έως αδύνατη.
Συμπέρασμα: Έχουμε μετατρέψει την Ελλάδα και ιδιαίτερα την Αθήνα σε “χωματερή μεταναστών της Ευρώπης”.

Η μεταναστευτική πολιτική της Ε.Ε. έχει στην ουσία καταρρεύσει.
Απόδειξη: Η πρόσφατη ρήξη μεταξύ Γαλλίας και Ιταλίας, με τους Ιταλούς να δίνουν “βίζα” σε 10.000 Λιβύους, προκειμένου να τους “ξεφορτωθούν”. Έτσι, τέθηκε σε κίνδυνο η συμφωνία ΣΕΓΚΕΝ.
Ως Δήμαρχος Αθηναίων, πραγματοποίησα 30 συναντήσεις, η πρώτη με τον κ. Χηνοφώτη, η τελευταία μαζί σας, με υπουργούς, ηγεσία Ελληνικής Αστυνομίας και Νομαρχία.
Υποσχέσεις απ΄ όλους, συγκεκριμένα μέτρα ελάχιστα.
Ο φάκελος που σας έδωσα περιγράφει αναλυτικά την κατάσταση στην Αθήνα και τι συμπληρωματικά μέτρα είχαν ληφθεί από τον Δήμο της Αθήνας.

Κύριε Υπουργέ,
Πολλές από τις επισημάνσεις αυτού του φακέλου, ακούω ότι πρόκειται να εξαγγελθούν σήμερα από την Κυβέρνηση, όπως Αναπλάσεις στο κέντρο, οικονομικά κίνητρα επανακατοίκησης, φορολογική απαλλαγή σε καταστηματάρχες, μεικτές περιπολίες κ.α.
Σωστές προτάσεις, δευτερεύουσας όμως σημασίας, γιατί πρώτα πρέπει να εμπεδωθεί το αίσθημα ασφάλειας και ύστερα να ομιλούμε για επανεγκατάσταση στο κέντρο.
Αναμένω να ακούσω χρονοδιάγραμμα και εξεύρεση οικονομικών πόρων. Προσωπικά πιστεύω ότι η Εθνική προσπάθεια πρέπει να ξεκινήσει από την “Πρόληψη” γι΄ αυτό και προτείνω:

1. ΕΝΙΑΙΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ και ΔΙΟΙΚΗΤΙKΟ ΚΕΝΤΡΟ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ του προβλήματος.
α)Ίδρυση ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗΣ, με ισχυρή και εξειδικευμένη ομάδα Υποστήριξης. Επικεφαλής του Υπουργείου θα πρέπει να είναι ένα ΥΠΕΡΚΟΜΜΑΤΙΚΟ-ΕΞΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟ πρόσωπο, με αποδεδειγμένη εμπειρία στο θέμα και επιχειρησιακές ικανότητες.
2. Αποτελεσματικό ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΚΛΙΜΑΚΑΣ.
α) Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΣΤΡΑΤΟΣ θα πρέπει να αναλάβει ΚΑΙ τη φύλαξη των συνόρων από τη λαθρομετανάστευση. Μέχρι σήμερα δεν εμπλέκεται.
β) ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΚΕΝΤΡΩΝ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑΣ παράνομων μεταναστών, σε παλαιούς χώρους ομαδικής συμβίωσης (π.χ. στρατόπεδα) ως τη στιγμή, που θα επαναπροωθούνται στη πρώτη χώρα εισόδου τους ή θα νομιμοποιούνται μέσω πολιτικού ασύλου. Σήμερα επαναπροωθείται, μετά την τελευταία συμφωνία, ένα ελάχιστο ποσοστό.
3. ΔΙΕΘΝΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ:
α) ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ του «ΔΟΥΒΛΙΝΟ ΙΙ»
β) ΦΥΛΑΞΗ των συνόρων από τη FRONTEX και ιδιαίτερα από την πλευρά της ΤΟΥΡΚΙΑΣ, η οποία αντιδρά. Η γείτονα χώρα θα πρέπει να συνειδητοποιήσει, ότι ΔΕΝ θα έχει ουδεμία ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ, αν δεν συνεισφέρει, άμεσα, στην επίλυση του προβλήματος της λαθρομετανάστευσης.
γ) Η Ευρωπαϊκή Ένωση ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ, να αντιληφθεί τα τεράστια προβλήματα, που προκαλούνται από τα μεταναστευτικά κύματα στη χώρα μας και να ΣΥΝΕΙΣΦΕΡΕΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Αυτό μπορεί να γίνει με ΑΥΞΗΣΗ ΤΩΝ ΚΟΝΔΥΛΙΩΝ από το ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ, που ήδη υπάρχει, ώστε να χρηματοδοτηθούν ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΔΡΑΣΕΙΣ ΠΡΟΛΗΨΗΣ των χωρών μελών της Ε.Ε., με ιδιαίτερη έμφαση στην Ελλάδα.
δ) Να υπογράψει η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΈΝΩΣΗ σύμφωνο επαναπροώθησης με όλες τις χώρες της Αφρικής και της Ασίας, από τις οποίες προέρχονται μεταναστευτικά ρεύματα.
ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ…
  1. 1. Άμεση απομάκρυνση, με ΚΑΘΕ ΝΟΜΙΜΟ ΜΕΣΟ, όσο το δυνατόν περισσότερων λαθρομεταναστών.
  2. 2. Η ΓΚΕΤΟΠΟΙΗΣΗ του κέντρου πρέπει να σταματήσει.
α) Με μη προώθηση των (λαθρο)μεταναστών στο ιστορικό κέντρο,
β) Με μέτρα άμβλυνσης των επιπτώσεων στην οικονομική λειτουργία της πόλης από πορείες και συγκεντρώσεις, αφού οι 600 ΠΟΡΕΙΕΣ ΕΤΗΣΙΩΣ προκαλούν οικονομικό μαρασμό που με τη σειρά του οδηγεί στην γκετοποίηση.
Ήμουν ο πρώτος, που επί υπουργίας του Βύρωνα Πολύδωρα στο Δημόσιας Τάξης (τότε) είχα προτείνει οι πορείες των 50-100 ατόμων, να γίνονται, χωρίς, όμως, να προκαλούν κυκλοφοριακά «εμφράγματα» στο κέντρο της Αθήνας.
  1. 3. ΠΑΤΑΞΗ ΠΑΡΑΕΜΠΟΡΙΟΥ. Επί δημαρχίας μου, δημιουργήθηκαν τα μεικτά κλιμάκια (δημοτική αστυνομία, ΕΛ. ΑΣ, Υπουργείο Εμπορίου και Υπουργείο Οικονομικών) και έγινε μεγάλος αριθμός κατασχέσεων. Το κυνήγι, όμως, του παραεμπορίου μπορεί να έχει και αρνητικά αποτελέσματα σε ότι αφορά την μικροεγκληματικότητα. Ως λύση για την απασχόληση των νομίμων μεταναστών εγκρίθηκε, επί των ημερών μου, η κατασκευή της πρώτης αγοράς που θα μπορούν να πουλάνε τα προϊόντα τους, στην περιοχή του Ελαιώνα, η οποία υλοποιείται από ιδιώτη, χωρίς καμία επιβάρυνση του Δήμου.
  2. 4. Μεταφορά των ΟΚΑΝΑ από το Κέντρο της Αθήνας. Σε συνεργασία με τα Υπουργεία Υγείας και Εσωτερικών. Ο ΟΚΑΝΑ της Σοφοκλέους μεταφέρθηκε, ενώ στο σχέδιο προβλεπόταν, επίσης, η μεταφορά και των υπολοίπων τριών ΟΚΑΝΑ από το κέντρο. Το συγκεκριμένο πλάνο μπήκε στο «συρτάρι», με ευθύνη της Κυβέρνησης και της νέας Δημοτικής Αρχής.
  3. 5. ΠΑΤΑΞΗ ΠΟΡΝΕΙΑΣ. Αφορά τόσο την παρουσία ξένων ανηλίκων γυναικών σε περιοχές της Αθήνας όσο και την λειτουργία των παράνομων οίκων ανοχής, που μετά από την 3524/2008 απόφαση του Σ.τ.Ε, έπαψαν να χαρακτηρίζονται ως καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και αποκλειστικά αρμόδια υπηρεσία για τον έλεγχό τους είναι η ΕΛ.ΑΣ.
Σίγουρα θα ακουστούν κι άλλες απόψεις, η σύνθεση των οποίων κρίνεται αναγκαία.
Τα πολιτικά κόμματα είναι αδύνατον, όπως φαίνεται, να συμφωνήσουν για την οικονομική πολιτική. Είναι, όμως, απαραίτητο να συμφωνήσουν για το τρίπτυχο “Ασφάλεια-Εγκληματικότητα -Παράνομη μετανάστευση”.
Σκεφθείτε μήπως ήλθε η ώρα η Κυβέρνηση να ζητήσει από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας συνάντηση υπό την προεδρία του, όχι για να συζητήσουν και να διαφωνήσουν αλλά για να συζητήσουν και να συμφωνήσουν.
Κύριε Υπουργέ,
Είμαι στη διάθεση σας, μαζί με την παράταξή μου “Αθήνα, Πόλη της Ζωής μας”, για κάθε βοήθεια προς την πόλη μας και τους κατοίκους της.
Φιλικά,

ΝΙΚΗΤΑΣ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου