Σάββατο 14 Μαΐου 2011

Συνέντευξη δημάρχου Αθηναίων στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ

    ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ
    Γραφείο Τύπου

    Τηλ.: 3722163-3722141
Αθήνα, 12 Μαΐου 2011


    ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

    Αποσπάσματα από τη συνέντευξη του δημάρχου Αθηναίων Γιώργου Καμίνη στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ και στους δημοσιογράφους Β. Λυριτζή και Δ. Οικονόμου



    Για την εγκληματικότητα και τη γενικότερη κατάσταση στο κέντρο

    Το πρόβλημα του κέντρου έχει πάρα πολλές όψεις. Από την προεκλογική περίοδο μιλάω συνέχεια με τον κόσμο και ξέρω ότι ο κόσμος είναι απελπισμένος και φοβισμένος. Ο φόβος είναι ένας πάρα πολύ κακός σύμβουλος. Το βέβαιο είναι ότι θα πρέπει να λυθεί πρώτα απ’ όλα το πρόβλημα της ασφάλειας, από εκεί πρέπει να ξεκινήσουμε. Εδώ έχουμε ένα κράτος δικαίου. Πρέπει να φανεί αποτελεσματικό. Γιατί αν δεν φανεί αποτελεσματικό το κράτος δικαίου αφήνουμε την τήρηση της νομιμότητας στους αυτοδικούντες και στα πογκρόμ.

    Θα πρέπει να τονώσουμε το αίσθημα ασφάλειας των κατοίκων. Θα πρέπει να υπάρξουν και εγώ είμαι έτοιμος να το κάνω - το έχω δηλώσει προεκλογικά και το έχω δηλώσει και ενώπιων του Πρωθυπουργού σε μια άτυπη σύσκεψη που είχε γίνει στις 17 Μαρτίου - μικτά κλιμάκια με την Ελληνική Αστυνομία. Παρόλο που δεν είναι αυτός ο ρόλος της Δημοτικής Αστυνομίας μπορεί να περιπολήσει σε συνεργασία με την Ελληνική Αστυνομία προκειμένου να τονώσει το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών.

    Ο Δήμος στο αίσθημα της ασφάλειας έχει μια αρμοδιότητα προληπτικού χαρακτήρα πάρα πολύ σημαντική. Προσπαθούμε να κρατήσουμε φωτισμένη την πόλη, όπου ο φωτισμός είναι κάτι πάρα πολύ σημαντικό. Αλλά ξέρετε κι αυτό πρέπει να γίνει συγκροτημένα και σχεδιασμένα. Επίσης σε επιλεγμένες περιοχές της πόλης θα υπάρχει ο Δημοτικός Αστυνομικός της γειτονιάς. Θα πάμε πόρτα-πόρτα. Θα δώσουμε την κάρτα του. Θα μπορούν οι κάτοικοι να τον καλούν. Δεν θα μπορέσει αυτός πιθανόν να αντιμετωπίσει το έγκλημα αλλά θα κινητοποιήσει τις αρμόδιες υπηρεσίες. Ο Δήμος έχει δεσμευτεί προεκλογικά και θα το κάνει, μέσα στον επόμενο μήνα. Θα υπάρχει ο δημοτικός αστυνομικός σε κάποιες επιλεγμένες γειτονιές.

    Παράλληλα με τον φωτισμό πρέπει να κάνουμε συνδυασμένες παρεμβάσεις και αναπλάσεις σε συγκεκριμένες περιοχές. Αυτό είναι ένα μεσοπρόθεσμο σχέδιο. Μελετούμε κίνητρα για να φέρουμε νέα ζευγάρια για να δημιουργηθεί σιγά - σιγά ζωή στο κέντρο. Για να φέρεις τα ζευγάρια, όμως, θα πρέπει να δημιουργήσεις και κάποιες υποδομές, όπως παιδικούς σταθμούς που σήμερα δεν υπάρχουν. Και βέβαια θα φέρεις κόσμο στο κέντρο μόνο αν έχεις διασφαλίσει ότι θα μπορέσουν να ζήσουν χωρίς φόβο. Για όλα αυτά είμαι σε συνεχή επικοινωνία με τον πρωθυπουργό και τους αρμόδιους υπουργούς. Θα συναντηθούμε και την επόμενη βδομάδα με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη.

    Οι άνθρωποι πρέπει να δουν και άμεσα αποτελέσματα. Για παράδειγμα η εικόνα της Ομόνοιας, που έχει αυτό τον συμβολικό χαρακτήρα μέσα στην πόλη είναι απαράδεκτη. Πρέπει κάποια άδεια κτίρια να γεμίσουν. Εγώ πρότεινα την λύση της αξιοποίησης των κλειστών ξενοδοχείων, να φέρουμε φοιτητές, να επιδοτήσουμε πάρα πολύ γενναία το ποσό που θα πληρώνουν για ενοίκιο.


    Για τα χθεσινά γεγονότα στο κέντρο της Αθήνας

    Το ξυλοκόπημα διαδηλωτών είναι κάτι που αμαυρώνει την εικόνα της ΕΛ.ΑΣ., δεν της αξίζει αυτό το πράγμα. Οι ένοχοι πρέπει να βρεθούν και να τιμωρηθούν παραδειγματικά.


    Για το ρόλο της Δημοτικής Αστυνομίας

    Ο όρος Δημοτική Αστυνομία είναι παραπλανητικός, γιατί καλλιεργεί σύγχυση ότι είναι ένα άλλου είδους αστυνομία όπως η Ελληνική Αστυνομία. Στην πραγματικότητα είναι δημοτικοί υπάλληλοι, οι οποίοι ούτε όπλο φέρουν, ούτε εκπαίδευση έχουν υποστεί, ούτε μπορούν να συλλάβουν, ούτε μπορούν να αγγίξουν τον πολίτη. Άρα δεν είναι ένα σώμα επιφορτισμένο με τη δίωξη του εγκλήματος. Η δημοτική αστυνομία θα ελέγξει την παράνομη στάθμευση, τα παράνομα τραπεζοκαθίσματα κ.τ.λ. Παρόλα αυτά δεν μπορούμε να μένουμε στην στενή θεώρηση των αρμοδιοτήτων. Και είχα δεσμευτεί και προεκλογικά ότι σε αυτήν την κατεύθυνση θα βοηθήσουμε και την ΕΛ.ΑΣ.


    Για τις πασχαλινές ευχές

    Όλα αυτά είναι μαύρη προπαγάνδα. Ουδέποτε έδωσα εγώ εντολή ή οποιοσδήποτε άλλος να μην λένε Χριστός Ανέστη οι άνθρωποι. Η Δημοτική Αρχή κι εγώ προσωπικά δυστυχώς, είμαι στόχος μιας συντονισμένης προπαγάνδας η οποία θολώνει την εικόνα. Προέρχεται από εκείνους τους ίδιους κύκλους που στον β’ γύρο των δημοτικών εκλογών προσπαθούσαν να με παρουσιάσουν ως τον Συνήγορο του Λαθρομετανάστη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου