Παρασκευή 27 Μαΐου 2011

Ανακοίνωση ΠΟΕ-ΟΤΑ για τη δημοτική αστυνομία και το νέο ρόλο που της αποδίδεται

Αθήνα, 27 Μαΐου 2011
Αριθμ. Πρωτ.: 585


Προς:
Υπουργό Εσωτερικών, Αποκέντρωσης
και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης
κ. Ιωάννη Ραγκούση
Βασ. Σοφίας 15  
106 74 -  Αθήνα  

Κοινοποίηση:
1.       Υφυπουργό Εσωτερικών, Αποκέντρωσης
     και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνηση
     κ. Γεώργιο Ντόλιο
2.       Δήμαρχο Αθηναίων
     κ. Γεώργιο Καμίνη
3.       Συλλόγους-Μέλη
     της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α.



Κύριε Υπουργέ,

Η Εκτελεστική Επιτροπή της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. καταδικάζει τις πρόσφατες εξαγγελίες της Κυβέρνησης  και του Δημάρχου Αθηναίων κ. Γεώργιου Καμίνη σχετικά με τον νέο ρόλο του ένστολου προσωπικού της Δημοτικής Αστυνομίας.

Χωρίς διάλογο ή έστω στοιχειώδη ενημέρωση, η Κυβέρνηση προχώρησε στην έκδοση κοινής Υπουργικής Απόφασης με την οποία η Δημοτική Αστυνομία υποχρεώνεται να κυνηγά τους «παράνομους» καπνιστές. Απόφαση με αρνητικές συνέπειες (εντάσεις, προπηλακισμοί, ύβρεις), που έρχεται να υποβαθμίσει περισσότερο τον ρόλο των εργαζομένων στην υπηρεσία αυτή, μετατρέποντας τους και επίσημα σε κατασταλτικό μηχανισμό.

Χαρακτηρίζονται πλέον οι Δήμοι μέσω της Δημοτικής Αστυνομίας συνυπεύθυνοι στην αντιμετώπιση του εγκλήματος, στην εξουδετέρωση συμμοριών, στο «κυνήγι» των παράνομων αλλοδαπών κ.α. χωρίς οι συνάδελφοι αυτοί να έχουν προσληφθεί και εκπαιδευτεί για τέτοιες αρμοδιότητες, χωρίς να εξασφαλισθεί η προστασία της σωματικής τους ακεραιότητας.


Η Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. ήδη εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα έχει ενημερώσει τόσο το αρμόδιο Υπουργείο Εσωτερικών όσο και τους Δημάρχους για τους κινδύνους που θα έχει η εμπλοκή συναδέλφων της Δημοτικής Αστυνομίας στο κυνήγι του παράνομου εμπορίου και τις συνέπειες ενός τραυματισμού ή θανάτου εν ώρα υπηρεσίας.

Επανερχόμαστε πάλι και προειδοποιούμε Κυβέρνηση και Δημάρχους ότι είτε ως «Αστυνόμοι της Γειτονιάς» (κ. Καμίνης) είτε παίρνοντας αρμοδιότητες από το Σ.Δ.Ο.Ε. χρωματίζοντας με ανεξίτηλα σπρέι τα παράνομα προϊόντα, οι Δημοτικοί Αστυνόμοι εκτίθενται σε  επικίνδυνες καταστάσεις για την σωματική τους ακεραιότητα.

Κύριε Υπουργέ,

Στο όνομα της ευταξίας  της πόλης των Αθηνών καλείστε να συστήσετε στη Δημοτική Αρχή να χρησιμοποιεί τη Δημοτική Αστυνομία στα πλαίσια και τις αρμοδιότητες που ορίζει ο Νόμος και να μην παρασύρεστε απ’ αυτούς που θέλουν να αποπέμψουν ευθύνες χρόνιες από πάνω τους. Η Δημοτική Αστυνομία δεν είναι και δεν θα γίνει ιδιωτικός στρατός καμίας Δημοτικής Αρχής. Το Υπουργείο Εσωτερικών οφείλει να διαφυλάξει την υπηρεσία αυτή και προπάντων τον τρόπο άσκησης των αρμοδιοτήτων της.

Η Εκτελεστική Επιτροπή της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. δηλώνει ξεκάθαρα πως θα προστατεύσει τους εργαζόμενους ώστε να μην φθάσουν ποτέ, παρ’ όλες τις δύσκολες οικονομικές καταστάσεις που περνά ο τόπος μας, να μετανιώσουν για την επιλογή που έκαναν να ενταχθούν στο προσωπικό των Δήμων.

Για την Εκτελεστική Επιτροπή της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α.

Ο Πρόεδρος    Ο Αναπλ. Γεν. Γραμματέας

Θέμης Μπαλασόπουλος   Ιωάννης Τσούνης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου