Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 2015

Δελτίο τύπου της ΠΟΕ-ΟΤΑ για την 122/2015 πράξη του Ελεγκτικού Συνεδρίου (Ι΄ Τμήμα) & την πρόσθετη παρέμβαση για τη διατήρηση της υπερβάλλουσας μείωσης

Αθήνα, 30 Νοεμβρίου 2015 

Αριθμ. Πρωτ.: 1212

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α.) ανακοινώνει ότι, μετά από δική της παρέμβαση και κατόπιν προσφυγής του Δήμου Ρόδου, το Ι΄ Τμήμα του Ελεγκτικού Συνεδρίου με την υπ’ αριθμόν 122/2015 Πράξη του διατηρεί την υπερβάλλουσα μείωση της παρ.2 του άρθρου 29 του Ν.4024/2011 των μεταταγμένων υπαλλήλων των Ο.Τ.Α. αλλά και του Δημοσίου.Το Ι΄ Τμήμα του Ελεγκτικού Συνεδρίου δέχθηκε τα επιχειρήματα της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. και του Δήμου Ρόδου και ανακάλεσε την υπ’ αριθμόν 135/2015 Πράξη του Ι΄ Κλιμακίου Προληπτικού Ελέγχου, με την οποία αιφνιδιαστικά και χωρίς καμία αιτιολογία επιχειρήθηκε η περικοπή της υπερβάλλουσας μείωσης στους μεταταγμένους υπαλλήλους. Θέση την οποία είχε εκφράσει παρά την αντίθετη νομολογία και η κυβέρνηση, μέσω εγκυκλίου του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους (αριθμ. πρωτ.: 2/3057/ΔΕΠ/23-3-2015) με υπογραφή του πρώην Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών κ. Δημήτρη Μάρδα.

Συγκεκριμένα, η απόφαση του Ι΄ Τμήματος του Ελεγκτικού Συνεδρίου, παραμένοντας πιστή στην προηγούμενη νομολογία του, έκρινε, ότι οι υπάλληλοι, που προέρχονται από μετάταξη δικαιούνται να λαμβάνουν την διαφορά από τη μείωση των αποδοχών τους σε ποσοστό μεγαλύτερο του 25% λόγω της εφαρμογής του μισθολογίου (υπερβάλλουσα μείωση) και στην νέα τους θέση, κατ’ εφαρμογή της αρχής της ισότητας, η οποία επιβάλλει να αμείβονται με ίσες απολαβές υπάλληλοι, που παρέχουν ίδιας αξίας υπηρεσίες.

Βασικό επιχείρημα της παρεμβάσεως μας, το οποίο υιοθέτησε πλήρως και η απόφαση, ήταν ότι εάν γίνονταν δεκτή η περικοπή της υπερβάλλουσας μείωσης σε όσους υπαλλήλους μετατάσσονται, θα οδηγούμασταν κατ’ ανάγκην στο άτοπο συμπέρασμα, ότι, δύο υπάλληλοι που υπηρετούν σε ίδιες θέσεις, παρέχουν τις ίδιες υπηρεσίες και εργάζονται στον ίδιο φορέα, θα ελάμβαναν διαφορετικές αποδοχές, με μοναδικό κριτήριο, ότι ο ένας εξ αυτών προέρχονταν από μετάταξη.
Επιπρόσθετα, με την εμπεριστατωμένη απόφαση (122/2015) του Ι΄ Τμήματος του Ελεγκτικού Συνεδρίου, καταρρίφθηκε πλήρως και το επιχείρημα της κυβέρνησης, ότι οι μετατασσόμενοι στο πλαίσιο της εθελοντικής ενδοαυτοδιοικητικής κινητικότητας χάνουν την υπερβάλλουσα μείωση, αφού μέσω της μετατάξεως προστατεύονται από περαιτέρω διαθεσιμότητα. Το Ι΄ Τμήμα του Ελεγκτικού Συνεδρίου έκρινε, ότι η προστασία από διαθεσιμότητα παρέχεται ως αντιστάθμιση της οικειοθελούς υπαγωγής των υπαλλήλων σε κινητικότητα και καμία σχέση δεν έχει με την υπερβάλλουσα μείωση.

Η έγκαιρη και άμεση παρέμβασή μας απέτρεψε και στην περίπτωση αυτή, την εφαρμογή σκληρών και άδικων μέτρων εις βάρος των υπαλλήλων, αποδεικνύοντας για μια ακόμα φορά, ότι μπορούμε όχι μόνο με τους αγώνες μας αλλά και κάθε άλλο τρόπο να επηρεάσουμε τις εξελίξεις, όσο δυσμενείς και αν είναι.

Η Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. πρόκειται να κοινοποιήσει την απόφαση στο Υπουργείο Οικονομικών-Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, ζητώντας την ανάκληση της εγκυκλίου του πρώην Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών κ. Δημήτρη Μάρδα, ενώ καλούνται όλοι οι Σύλλογοι-Μέλη μας, να γνωστοποιήσουν την απόφαση στις αρμόδιες υπηρεσίες των Ο.Τ.Α. Α΄ Βαθμού, ζητώντας την εφαρμογή της και την ενταλματοποίηση των οφειλόμενων ποσών στο όνομα των υπαλλήλων που αυθαίρετα έτρεξαν να την περικόψουν.

Παραμένουμε ενωμένοι, συνεχίζουμε τους αγώνες μας σε όλα τα επίπεδα και διεκδικούμε αμετακίνητα τα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, τα οποία κανένα μνημόνιο και καμία οικονομική συγκυρία δεν μπορεί να καταργήσει.

ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α.

2 σχόλια:

  1. ..αρχής της ισότητας, η οποία επιβάλλει να αμείβονται με ίσες απολαβές υπάλληλοι, που παρέχουν ίδιας αξίας υπηρεσίες. Εδώ μιλάμε για ΤΗΝ ανισότητα μεταξύ των ίδιων υπαλλήλων μέχρι και 130 διαφορά αλλά κ συνόλου του δημοσίου! Κ αν ισχύει για τη μετάταξη πρέπει να δωθούν αναδρομικά απ τη ημέρα μετάταξης στην Ελ.Ας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. 'Εχεις δίκιο φίλε μου.Που την είδαν την ισότητα.Δικαιούμαστε την προσωπική διαφορά που είχαμε στη Δ.Α ή αυτή που έχει η καινούργια μας θέση;Γιατί στις φυλακές υπάλληλος με 2 χρόνια λιγότερα απο εμένα έχει μισθό 200 ευρώ περισσότερα επειδή παίρνει την προσωπική διαφορά.'Αρα για ποιά ισότητα μιλάμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή