Δευτέρα 15 Ιουλίου 2013

Γιώργος Καμίνης: «Να επανέλθει η Δημοτική Αστυνομία στους Δήμους»!!!


Σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό ΒΗΜΑ ο Δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης τονίζει ότι σε καμία άλλη πρωτεύουσα του δυτικού κόσμου δεν έχει συμβεί κατάργηση της Δημοτικής Αστυνομίας. Τα κυριότερα σημεία της συνέντευξής του ακολουθούν:

Για το δημοσίευμα στο περιοδικό TIME
«Είναι ένα έγκυρο περιοδικό και είναι πολύ σημαντικό να ακούς καλά λόγια μέσα σε αυτή τη δύσκολη εποχή που ζούμε και με τις τεράστιες προσπάθειες που καταβάλουμε. Μέσα σ’ αυτό το κλίμα που επικρατεί, ο κόσμος, η κοινή γνώμη αναζητά και θύματα για να ξεσπάσει. Οπότε, το να ακούς κάτι καλό είναι πάρα πολύ τιμητικό και πάρα πολύ ευχάριστο.

Για το κλείσιμο των Δήμων και την κατάργηση της Δημοτικής Αστυνομίας
«Ξέρετε ότι είναι η πρώτη φορά που συντάσσομαι με την πλειοψηφία των δημάρχων και κλείνω το Δήμο Αθηναίων. Δεν θεωρώ ότι το κλείσιμο ενός δήμου είναι λύση. Πρώτα από όλα είναι μία λύση που επιβαρύνει, αν επιβαρύνει κάποιον, τον δημότη και κανέναν άλλον. Το δεύτερο είναι ότι ήδη έχουν αρχίσει και φαίνονται οι συνέπειες από το κλείσιμο των δήμων, αλλά της ανυπαρξίας αύριο της Δημοτικής Αστυνομίας. Αυτό το θέμα ποιος θα το λύσει; Η Δημοτική Αστυνομία κρατάει στην Αθήνα το θέμα της παράνομης στάθμευσης, στο θέμα των τραπεζοκαθισμάτων, καθώς και των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος και το θέμα του παρεμπορίου. Τι θα γίνει στο μεσοδιάστημα, έως ότου αυτοί οι άνθρωποι τεθούν σε διαθεσιμότητα, όπως λέει ο νόμος, στις 23 Σεπτεμβρίου αυτού του έτους. Τι θα γίνει μέχρι τότε; Ποιος θα μεριμνήσει για την ευταξία της πόλης;

Για την εισπρακτική λογική της Δημοτικής Αστυνομίας
Ο ρόλος του δημοτικού αστυνομικού, πάρα πολύ συχνά, είναι αντιδημοφιλής, ειδικά στην Ελλάδα, γιατί έρχεται και σε γράφει και σου επιβάλει πρόστιμα. Το δεύτερο έρχεται στον πυρήνα αυτού που θα έπρεπε να συζητάμε και θα έπρεπε να μας απασχολεί. Όταν ο νομοθέτης ανέθεσε στη Δημοτική Αστυνομία να καταπολεμά το παραεμπόριο αυτό έγινε όταν υπήρχε ένας φτωχός που είχε βγάλει ένα τραπεζάκι και κάτι πούλαγε. Σήμερα η κατάσταση είναι τελείως διαφορετική. Μιλάμε για ένα οργανωμένο έγκλημα, για μια εκτεταμένη ανομία, είναι ένα ζήτημα το οποίο θα έπρεπε να ανήκει πια ή μόνο στην ΕΛΑΣ, η οποία φέρει όπλα και έχει την επιχειρησιακή δυνατότητα να το αντιμετωπίσει. Αντί να μας παίρνουν τη Δημοτική Αστυνομία θα έπρεπε να την ενισχύσουμε με νέες αρμοδιότητες και εκπαίδευση για να έχουμε μια πραγματική Δημοτική Αστυνομία, όπως έχουν οι μεγάλες πόλεις σε όλο τον κόσμο. Καταλαβαίνετε τη μεγάλη παρεξήγηση που συνέβη τώρα, το μεγάλο λάθος; Αφαιρούμε τη Δημοτική Αστυνομία από τους δήμους, πράγμα το οποίο είναι παγκοσμίως πρωτοφανές. Δε ξέρω να έχει συμβεί σε άλλη μεγάλη πόλη.

Η πρότασή για τη Δημοτική Αστυνομία
Θα πρότεινα η Δημοτική Αστυνομία να επανέλθει στους δήμους με αυξημένες αρμοδιότητες. Πάντως, η κατάργησή της, είναι μια απόφαση προς τη λάθος κατεύθυνση. Η τάση είναι προς την αποκέντρωση. Να έρθουν οι αρμοδιότητες πιο κοντά στους φορείς που βρίσκονται πιο κοντά στη κοινωνία και στους πολίτες. Όχι να τις πηγαίνουμε στο κεντρικό κράτος.



Για τις επιθέσεις που έχει δεχτεί από ακραία στοιχεία
Εμένα δε με απασχολεί καθόλου το θέμα της «Χρυσής Αυγής» και το θέμα των άκρων. Περνάμε αυτή τη δύσκολη περίοδο και αυτά τα φαινόμενα θα υπάρχουν. Το ζήτημα είναι εμείς τι κάνουμε. Όπως λέει το TIME οι νηφάλιες φωνές που υπερβαίνουν τους κομματικούς φορείς θα πρέπει να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να μην κάνουν αστοχίες».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου