Πέμπτη 18 Ιουλίου 2013

Ενημέρωση Ε.Κ.Ε.Δ.Α: Απόσπασμα των πρακτικών της Βουλής με τις τελευταίες αλλαγές στο άρθρο 81, όπου η διαθεσιμότητα αντικαθίσταται με κινητικότητα

Η Ε.Κ.Ε.Δ.Α. εξασφάλισε μέσω της Ανοιχτής Πόλης -την οποία και ευχαριστούμε- τα πρακτικά της χθεσινής συζήτησης στην Ολομέλεια της Βουλής. Αναδημοσιεύουμε το κομμάτι που αφορά την παρουσίαση από τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Μιχελάκη των νομικοτεχνικών βελτιώσεων που πρότεινε ο υπουργός στο σχέδιο νόμου χθες το απόγευμα, και ενώ η Βουλή ήταν υπό πολιορκία διαδηλωτών. Ανάμεσα στις νομικοτεχνικές βελτιώσεις είναι και η αντικατάσταση της διαθεσιμότητας στο άρθρο 81 με την ένταξη σε πρόγραμμα κινητικότητας.

Σας παρουσιάζουμε τις σχετικές σελίδες από τα πρακτικά της χθεσινής συνεδρίασης, τα οποία σημειωτέον δεν έχουν ανέβει ακόμη στον ιστότοπο της Βουλής.







ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Τραγάκης): Κύριε Υπουργέ, κύριε Μιχελάκη, θέλετε να κάνετε μια παρέμβαση, για δύο λεπτά;

ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ (Υπουργός Εσωτερικών): Ναι, κύριε Πρόεδρε. Ήθελα να καταθέσω κάποιες νομοτεχνικές βελτιώσεις.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Τραγάκης): Καταθέστε τις στα Πρακτικά, να γίνει ανατύπωση και να διανεμηθούν στους κυρίους Βουλευτές.
(Στο σημείο αυτό ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Ιωάννης Μιχελάκης καταθέτει για τα Πρακτικά τις προαναφερθείσες νομοτεχνικές βελτιώσεις, οι οποίες έχουν ως εξής:

ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ (Υπουργός Εσωτερικών): Δεν ξέρω αν πρέπει να πάρουν πρώτα οι συνάδελφοι να τις δουν και να πω δυο λόγια μετά.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Τραγάκης): Εάν είναι λίγες, αναπτύξτε τις τώρα.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ (Υπουργός Εσωτερικών): Κατ’ αρχήν, στο άρθρο 81, αλλάζει η αρχική διατύπωση και λέμε στην πρώτη παράγραφο ότι οι υπάλληλοι της δημοτικής αστυνομίας, εντάσσονται στο πρόγραμμα κινητικότητας.

Επίσης, στην παράγραφο 1 του άρθρου 81 τα εδάφια που προστέθηκαν αντικαθίστανται με ρύθμιση που προβλέπει την έκδοση Κοινής Υπουργικής Απόφασης για τον καθορισμό διαδικασίας αξιολόγησης και ένταξης των δημοτικών αστυνομικών ως ειδική κατηγορία προσωπικού στην ΕΛΑΣ.

Περαιτέρω, με Προεδρικό Διάταγμα θα ρυθμίζονται τα θέματα λειτουργίας των υπηρεσιών της ΕΛΑΣ, στις οποίες θα ενταχθούν οι ανωτέρω υπάλληλοι, ενώ με Κοινή Υπουργική Απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών, Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, θα καθορίζονται, εκτός των άλλων, και ζητήματα λειτουργικής συνεργασίας με τους δήμους.

Επίσης, με Κοινή Υπουργική Απόφαση των Υπουργών Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Δικαιοσύνης, καθορίζεται η διαδικασία ένταξης δημοτικών αστυνομικών, των οποίων καταργούνται οι θέσεις στους κλάδους εξωτερικής φρούρησης και φύλαξης καταστημάτων κράτησης.

Εξάλλου, συμπεριλάβαμε στις κατηγορίες των δημοτικών αστυνομικών και των σχολικών φυλάκων που θα παραμείνουν στους δήμους -όπου είχαμε βάλει κάποια κοινωνικά κριτήρια- και όσους είναι κάτοχοι μεταπτυχιακών και διδακτορικών τίτλων.

Η αποδελτίωση των πρακτικών είναι από το dimastin.blogspot.gr .

Το τελικό κείμενο του σχεδίου νόμου αναμένεται να ανέβει στην ιστοσελίδα της Βουλής τις προσεχείς ημέρες. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουμε, το πρόγραμμα κινητικότητας αφορά στο Υπουργείο Δημόσιας Τάξης και στο Υπουργείο Δικαιοσύνης. Αναμένεται η έκδοση Κοινής Υπουργικής Απόφασης που καθορίζει τα προσόντα, τις προϋποθέσεις, και τη διαδικασία αξιολόγησης και ένταξης των δημοτικών αστυνομικών ως ειδική κατηγορία προσωπικού στην ΕΛΑΣ, ενώ με ανάλογη ΚΥΑ καθορίζονται τα προσόντα, οι προϋποθέσεις, και η διαδικασία αξιολόγησης και ένταξης δημοτικών αστυνομικών στους κλάδους ΔΕ Εξωτερικής Φρούρησης και ΔΕ Φύλαξης Καταστημάτων Κράτησης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου