Παρασκευή 26 Ιουλίου 2013

Nα παραμείνουν στους Δήμους οι δημοτικοί αστυνομικοί - Όχι σε μια Αστυνομία «αποθήκη» απόθεσης «περισευμάτων» του δημοσίου τομέα!

Η ακραία έκφραση των οριζόντιων μέτρων για την επίτευξη της μείωσης του δημοσίου, που συνιστά η μετάταξη των Δημοτικών Αστυνομικών στην Ελληνική Αστυνομία, είναι διοικητικά άστοχη, νομικά και ηθικά έωλη, πολιτικά και από άποψης δημοκρατικής δεοντολογίας απαράδεκτη. Προσκρούει σε ένα πλήθος παραμέτρων χρηστής και δημοκρατικής διοίκησης από πλευράς της ελληνικής πολιτείας, που την επιχειρεί εν θερμώ για να ικανοποιήσει την τρόικα και συνιστά μια κατάφωρη αδικία, προσβάλλοντας τα δικαιώματα τόσο των ίδιων των Δημοτικών Αστυνομικών  που θα μεταταγούν, όσο και των αστυνομικών της Ελληνικής Αστυνομίας, που αντί ενός καλά οργανωμένου σχεδίου για την ανασυγκρότηση της ΕΛ.ΑΣ και την έγκαιρη προσαρμογή της στα νέα δεδομένα που υπαγορεύει η κοινωνική πραγματικότητα, βλέπουν σπασμωδικές κινήσεις και εμβαλωματικές λύσεις, απλά και μόνο για να ικανοποιηθούν οι τροϊκανές δεσμεύσεις. Ας δούμε όμως επιμέρους ποιές θα είναι οι ολέθριες συνέπειες της μετάταξης των Δημοτικών Αστυνομικών στην ΕΛΑΣ :

(1). Σε πρώτη φάση θα προξενήσουν ένεκα της συσώρευσης μεγάλης μάζας προσωπικού αναστολή τουλάχιστον για 3 χρόνια από τις πανελλαδικές εξετάσεις της εισαγωγής-προσλήψεων στην ΕΛΑΣ. Παρεπόμενο αυτής της στρέβλωσης θα είναι αφενός μεν η αποστέρηση της δυνατότητας των νέων παιδιών που αγαπούν την ΕΛΑΣ και προσδοκούν μέσω της επίπονης προσπάθειάς τους να ενταχθούν οργανικά στους κόλπους της, αφετέρου δε το μεγάλο κόστος στο οποίο έχουν υποβληθεί μέχρι σήμερα οι οικογένειες των παιδιών αυτών, επενδύοντας σε φροντιστήρια και προετοιμασίες, να πάει χαμένο.
(2). Πλήττεται βαρύτατα η πολιτική αξιοπιστία του υπουργού Προστασίας του Πολίτη κ-ου Δένδια για την στόχευση μικρότερης και ποιοτικότερη αστυνομίας, που με κάθε τόνο διαλαλούσε δημοσίως, όταν με την υλοποίηση του οριζόντιας υφής μέτρου της Μετάταξης των 3.500 Δημοτικών Αστυνομικών στη ΕΛΑΣ, θα υπάρξει στην κυριολεξία υπερχείλιση προσωπικού.
(3).  Σε εξαγγελθέν Σχέδιο Νόμου της ΕΛΑΣ από την πολιτική ηγεσία προβλέπετο κατάργηση 6.800 οργανικών θέσεων αστυνομικών. Πως είναι δυνατόν από την μια η πολιτεία να εξαγγέλλει κατάργηση 6.800 οργανικών θέσεων και από την άλλη να μεταγγίζει άλλες 3.500 στις ήδη υπάρχουσες.
(4). Η μετάταξη των 3.500 Δημοτικών Αστυνομικών στην ΕΛΑΣ, αλλά και 670 υπαλλήλων πολιτικού προσωπικού, θα επιφέρει περαιτέρω αύξηση του μισθολογικού κόστους και επομένως και περαιτέρω μείωση των ήδη κατακρεουργημένων μισθών των Αστυνομικών. Την ώρα που όπως έχουμε ξαναγράψει οι Έλληνες Αστυνομικοί  έχουν έκθετα τα στήθη τους στις σφαίρες των Καλάσνικοφ για να προασπίσουν το συνταγματικό αγαθό της τάξης και της ασφάλειας έναντι ψυχίων-μισθών πείνας, με την επιχειρούμενη μετάταξη των Δημοτικών αστυνομικών στην ΕΛΑΣ, θα επέλθει και νέα συρρίκνωση στους ήδη εξευτελιστικούς μισθούς τους. Αυτό και αν συνιστά αδικία και εμπαιγμό για τον Αστυνομικό !!!
(5). Θα πληγεί κατάφωρα το νόμιμο και ηθικό δικαίωμα των αστυνομικών να μετατεθούν στους τόπους συμφερόντων τους, διότι οι λίγες-ελάχιστες θέσεις για μετάθεση που υπάρχουν και τις καρτερούν με ιώβειο υπομονή οι αστυνομικοί της ΕΛΑΣ στην λίστα αναμονής των μεταθέσεων, θα καλυφθούν από τους Δημοτικούς Αστυνομικούς. Έτσι ενώ οι Δημοτικοί Αστυνομικοί θα παραμείνουν στους τόπους τους, οι αστυνομικοί της  ΕΛΑΣ θα απολέσουν την πιθανότητα να μετατεθούν στους τόπους τους, για την οποία σε τόσες θυσίες έχουν για χρόνια υποβληθεί. Υπηρέτησαν και στα πιο απόμακρα μέρη της Ελλάδος, προσδοκώντας με το πλήρωμα του χρόνου, να πάνε και αυτοί κάποτε στις ιδιαίτερες πατρίδες τους και τώρα που η εκπλήρωση αυτού του στόχου τους πλησιάζει, η μετάταξη θα τους απονεκρώσει κάθε ελπίδα μετάθεσής τους.
(6). Είναι εμφανές ότι λαμβάνει χώρα ένας απεχθής εμπαιγμός και μια κοροϊδία, τόσο των Δημοτικών Αστυνομικών που θα μεταταγούν στην ΕΛΑΣ, αλλά και των υπηρε-τούντων αστυνομικών της ΕΛΑΣ, για τα πραγματικά κίνητρα μείωσης του μισθολο-γικού τους κόστους. Όμως είναι ηθικά απαράδεκτο, στην προσπάθειά της η πολιτεία να υλοποιήσει την αμφιβόλου – τελικά όπως δείχνουν  οι δείκτες – αποτελεσματικό-τητας δημοσιονομική μας εξυγίανση, να εμπαίζει εαυτούς και αλλήλους !!!
(7). Πλήττεται κάθετα η ηθική αξιοπιστία του αδιάβλητου της εισαγωγής στην ΕΛΑΣ με το αντικειμενικό ομολογουμένως σύστημα των Πανελλαδικών Εξετάσεων, που έδωσε τέρμα στο ρουσφετολογικό κράτος των πελατειακών προσλήψεων. Ενώ δηλαδή μέχρι σήμερα ισχύει το αξιοκρατικό σύστημα Εισαγωγής των Πανελλαδικών Εξετάσεων στην ΕΛΑΣ, ξαφνικά θα διαρραγεί η λειτουργία του, με την εξωθεσμική απο το παράθυρο μετάταξη 3.500 ανθρώπων στην ΕΛΑΣ, χωρίς να έχουν μπεί στην βάσανο των δύσκολων και επίπονων Πανελλαδικών Εξετάσεων. Ναι αλλά δεν μπορεί απο την μια η πολιτεία να επαγγέλεται την εξυγίανση του δημοσίου βίου, απο τις παλιές και άθλιες κομματικές λογικές και απο την άλλη να αποφασίζει μέσα σε ένα βράδυ, χωρίς κάν να έχει προηγηθεί και αυτή η απαιτούμενη δημοκρατική διαβούλευ-ση με τους αρμόδιους φορείς, την μετάταξη της πελώριας μάζας 3.500 ανθρώπων σε μια δημόσια υπηρεσία !!!
(8). Δηλώνουμε ευθαρσώς – και μακριά από εμάς κάθε τέτοια νοσογόνος νοοτροπία –  ότι δεν επιθυμούμε την απόλυση κανενός συμπολίτη μας και αισθανόμαστε πρώτα από από όλους και μεις σαν γονείς το δράμα της ανεργίας, των 1.5εκατομμυρίων νέων ανθρώπων με λαμπρές σπουδές οι περισσότεροι εξ αυτών, να σκιάζει ανεξάλειπτα τη ζωή μας, αλλά θεωρούμε ότι για μια ακόμα φορά η ελληνική πολιτεία παντελώς άδικα και με νοοτροπία «στου κασίδη του κεφάλι», χρησιμοποιεί την Ελληνική Αστυνομία, σαν αποθήκη «ξεφορτώματος» περισσευμάτων του δημοσίου τομέα. Προηγήθηκε η ίδια στρεβλή παράσταση με τους Ειδικούς Φρουρούς -Συνοριοφύλακες, τους Αγροφύλακες και τώρα σαν επιστέγασμα έρχεται και η αναγκαστική απόθεση και άλλων 3.500 ανθρώπων στην ΕΛΑΣ, την στιγμή που δεν έχουν καμιά οργανική σύνδεση με τις δομές και την δύσκολη και εντελώς διαφορετική λειτουργία της Ελληνικής Αστυνομίας. Τελικά όπως αναφωνεί ευφυώς και η λαϊκή μας μούσα «Κουτσοί στραβοί στον Άγιο Παντελεήμονα». Ναι αλλά αν η πολιτεία δεν σέβεται το ιερό έργο και την δύσκολη αποστολή της Ελληνικής Αστυνομίας, που εγγυάται και εξασφαλίζει την εύρυθμη λειτουργία της συνταγματικής τάξης, αλλά και το υπερπολύτιμο αγαθό για να λειτουργήσει παραγωγικά και να προοδεύσει μια κοινωνία, της δημόσιας ασφάλειας, υπονομεύοντας διαρκώς την επιχειρησιακή και ηθική ενότητας της ΕΛΑΣ, τότε θα έλθει καιρός που θα εισπράξει τα επίχειρα, με την υπόσκαψή της.

Μετά τα παραπάνω θεωρούμε ότι η επιχειρούμενη μετάταξη των Δημοτικών Αστυνομικών στην ΕΛΑΣ, είναι καθόλα ηθικά άδικη, νομικά έωλη δοθέντος ότι είναι συνταγματικά κατοχυρωμένο το αυτοδιοίκητο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και επομένως η αναγκαστική μετάταξη προσβάλλει την διοικητική αυτονομία των Δήμων, αλλά και επιχειρησιακά ατελέσφορη και επικίνδυνη, διότι θα θραύσει την ενότητα και την επιχειρησιακή συνάφεια της ΕΛΑΣ.

Οι Δημοτικοί Αστυνομικοί επιτελούν ένα σημαντικό και ωφέλιμο κοινωνικά έργο, μέσω της αποστολής τους στους Δήμους. Πρέπει όπως υπαγορεύει και η συνταγματική αυτοτέλεια των Δήμων, αλλά και οι μεγάλες ανάγκες των επιχειρησιακών τους δομών, να παραμείνουν στους Δήμους και να ενισχύσουν περαιτέρω τις δομές τους, όπως υπαγορεύουν τα νέα και διαρκώς μεταλλασσόμενα κοινωνικά μας δεδομένα. Ενώ η ΕΛΑΣ έχει ανάγκη σήμερα από ένα καλά οργανωμένο σχέδιο επιχειρησιακής της ανασυγκρότησης σε δομές και λειτουργίες, που μέσα από μια μακρά διαβούλευση με την κοινωνία, θα συμβάλει στην πράγματι αναγκαία Ελληνική Αστυνομία του 21-ου αιώνα, με επιχειρησιακή αρτιότητα και προπαντός δημοκρατικό ήθος και ύφος, πέρα και πάνω από νοοτροπίες και ολέθριες συμπεριφορές του παρελθόντος που έπληξαν καίρια το κύρος της  Ελληνικής Αστυνομίας και την απαξίωσαν στα μάτια του ελληνικού λαού. Πριν λίγες μέρες ένας ακόμα άτυχος συνάδελφός μας έπεσε νεκρός από τις δολοφονικές σφαίρες αδίστακτων ληστών. Η καλύτερη ηθική προσφορά στην ιερή μνήμη του, είναι η πάλη όλων των συναδέλφων μας ανεξαιρέτως ιδεολογικοπολιτικών αναφορών, για μια Ελληνική Αστυνομία αξιόπιστη, επιχειρησιακά άψογη και δημοκρατικά διαρθρωμένη. Και όχι για μια Αστυνομία «αποθήκη» απόθεσης «περισευμάτων» του δημοσίου τομέα. Αυτό αξιώνουν οι περιστάσεις, αυτό αξιώνει ο ελληνικός λαός. Και οτιδήποτε άλλο θα είναι εκ του πονηρού, εξυπηρετώντας κομματικές ιδιοτέλειες και μόνον. Συνάδελφοι θα είμαστε διαρκώς σε επαγρύπνηση για να διαφυλάξουμε το κύρος και την τιμή του Έλληνα αστυνομικού. Στις επάλξεις με αγωνιστικό φρόνημα όλοι.

Δημήτρης Καραγιαννόπουλος
Μέλος Δ.Σ. ΕΑΣΥΑ

Πηγή:  http://www.politikanet.gr/2013/07/n.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου