Τετάρτη 24 Ιουλίου 2013

Στο ΣτΕ για σχολικούς φύλακες και δημοτική αστυνομία θα προσφύγει η ΚΕΔΕ - Απορρίπτει το Παρατηρητήριο ΟΤΑ

 
Προσφυγή στο ΣτΕ για αντισυνταγματικότητα και στα ευρωπαϊκά δικαστήρια κατά της αφαίρεσης των αρμοδιοτήτων των σχολικών φυλάκων και της Δημοτικής Αστυνομίας, αλλά και κατά του Παρατηρητηρίου ΟΤΑ, αποφάσισε η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας.

Επίσης, αποφασίστηκε η άρνηση αποστολής στοιχείων για τα προσχέδια των προϋπολογισμών στο Παρατηρητήριο. Οι προϋπολογισμοί θα ψηφισθούν από τα δημοτικά συμβούλια και θα αποσταλούν στην εποπτεύουσα αρχή.

Ακόμη η ΚΕΔΕ στο ψήφισμά της, που επικυρώθηκε κατά πλειοψηφία, ζητά να κατατεθεί άμεσα στη Βουλή το θεσμικό πλαίσιο για την αξιολόγηση. Σε διαφορετική περίπτωση, ζητείται οι δήμοι να προχωρήσουν μόνοι τους σε αξιολόγηση, στα πρότυπα των πιλοτικών αξιολογήσεων των 12 δήμων, ώστε να έχουν ολοκληρώσει την αξιολόγηση έως τα τέλη Οκτωβρίου.

Η ΚΕΔΕ εξέφρασε την αντίθεσή της στις απολύσεις και τάχτηκε υπέρ της κινητικότητας και της αξιολόγησης στο σύνολο του Δημοσίου χωρίς εξαιρέσεις.

Η Ένωση θα ξεκινήσει εκστρατεία ενημέρωσης τόσο της κοινής γνώμης στην Ελλάδα όσο και των ευρωπαϊκών οργάνων από τα οποία θα ζητηθεί παρέμβαση. Προτίθεται, ακόμη, να πάρει πρωτοβουλίες με στόχο τον περιορισμό της γραφειοκρατίας και της διαφθοράς και την ενίσχυση της αποκέντρωσης, ώστε να δημιουργηθεί ένα ευέλικτο κράτος.

Σε ό,τι αφορά το Παρατηρητήριο, όπως σημειώθηκε για άλλη μια φορά, η ΚΕΔΕ δεν αρνείται τον έλεγχο. Αντιθέτως, επιζητά τον έλεγχο νομιμότητας και την αξιολόγηση. Όχι όμως τον έλεγχο σκοπιμότητας.

Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γ. Μπουτάρης, «όσον αφορά το Παρατηρητήριο, καμία απόφαση δεν περνά πλέον χωρίς να γίνει έλεγχος σκοπιμότητας, ενώ θα έπρεπε να περιορίζονται στον έλεγχο νομιμότητας. Όμως έτσι οι εξουσίες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης παραβιάζονται κατάφωρα». Και προσέθεσε σχετικά με την κατάργηση των σχολικών φυλάκων και της Δημοτικής Αστυνομίας: «Στα σχολεία της Θεσσαλονίκης έχουν ήδη αρχίσει οι βανδαλισμοί. Πρέπει να προσφύγουμε στο ΣτΕ».

Σχετικά με τις παραιτήσεις δημάρχων, το θέμα παραμένει ανοικτό. Οι απόψεις μεταξύ των δημάρχων διίστανται και σε κάθε περίπτωση η πλειοψηφία των μελών του ΔΣ της ΚΕΔΕ δεν κρίνουν ότι οι παραιτήσεις συνιστούν λύση στο πρόβλημα της Αυτοδιοίκησης.

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Κ.Ασκούνης εξήγησε ότι με βάση το νόμο, η παραίτηση δημάρχου υποβάλλεται στον γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης και όχι στην ΚΕΔΕ. Στη συνέχεια η Αποκεντρωμένη Διοίκηση αποφασίζει εάν θα κάνει δεκτή ή όχι την παραίτηση του αιρετού. Στην περίπτωση που γίνει δεκτή η παραίτηση, από το νόμο προβλέπεται ότι το δημοτικό συμβούλιο πρέπει να αποφασίσει ποιος θα αντικαταστήσει τον δήμαρχο. Εάν υποβάλει την παραίτησή του σύσσωμο το δημοτικό συμβούλιο και όλοι οι επιλαχόντες αντικαταστάτες των δημοτικών συμβούλων, τότε μόνο προκηρύσσονται εκλογές στο δήμο. Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Ασκούνης τίθεται κατά των παραιτήσεων, καθώς κρίνει ότι κάτι τέτοιο θα σήμαινε ουσιαστικά παραίτηση των δημάρχων από τα δικαιώματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου