Σάββατο 21 Ιουνίου 2014

Ερώτηση 4 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για τους τελικούς πίνακες στην κινητικότητα των δημ. αστυνομικών και τις ενέργειες της κυβέρνησης ώστε να μην απολυθεί κανένας

 
Ερώτηση
Προς τον Υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης


Θέμα: Κινητικότητα Δημοτικών Αστυνομικών - επικαιροποιημένοι τελικοί πίνακες

Μία ημέρα μετά τη διεξαγωγή των ευρωεκλογών, στις 26 Μαΐου, ανακοινώθηκαν οι τελικοί πίνακες κατάταξης και διάθεσης των υπό διαθεσιμότητα Δημοτικών Αστυνομικών, χωρίς ωστόσο να καλύπτεται το σύνολο των 3.045 που είχαν τεθεί σε διαθεσιμότητα (στοιχεία Συλλόγου Δημοτικών Αστυνομικών Αθήνας), παρά τις διαβεβαιώσεις του κ. Υπουργού και στελεχών της κυβέρνησης ότι δεν θα απολυθεί κανένας Δημοτικός Αστυνομικός.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΠΟΕ-ΟΤΑ 246 υπάλληλοι οδηγούνται σε απόλυση -226 που δεν τοποθετούνται και άλλοι 20 που «επέλεξαν να μην συμμετάσχουν στη διαδικασία-παρωδία και δεν υπέβαλαν αίτηση μετακίνησης». Στην ίδια ανακοίνωση επισημαίνεται ότι «παράλληλα εκατοντάδες είναι αυτοί που μετακομίζουν σε άλλους Δήμους απλά για να εξασφαλίσουν μία θέση εργασίας, διαλύοντας οικογένειες και τον προγραμματισμό μιας ολόκληρης ζωής» καθώς και ότι «την ίδια στιγμή 461(!) υπάλληλοι άλλαξαν θέση σε σχέση με τους προσωρινούς πίνακες, ενώ εκκρεμεί ακόμη η εξέταση των ενστάσεων που θα επιφέρει εκατοντάδες νέες ανακατατάξεις».

Αλγεινή εντύπωση προκαλεί ο ηλικιακός ρατσισμός με βάση τον οποίο η κυβέρνηση οδηγεί τους 226 υπαλλήλους στην ανεργία, αφού ουσιαστικά ο λόγος απόλυσης τους δεν είναι η έλλειψη των τυπικών προσόντων και της απαιτούμενης μοριοδότησης αλλά η ηλικία τους (50 ετών και άνω), αφού θεσπίστηκε όριο ηλικίας για τη μετάταξη στην ΕΛ.ΑΣ. και σε Καταστήματα Κράτησης.

Χαρακτηριστικό το παράδειγμα στην Κρήτη όπου στους άνω των 50 ετών υπαλλήλους δίνονταν η δυνατότητα επιλογής δύο μόνο θέσεων, με αποτέλεσμα να οδηγούνται τώρα στην ανεργία δέκα δημοτικοί αστυνομικοί (8 στο Ηράκλειο και 2 στα Χανιά) με τουλάχιστον 25 χρόνια προϋπηρεσίας. Στην δε Αθήνα το αντίστοιχο έχει συμβεί σε 23 υπαλλήλους άνω των 50 ετών.

Επειδή πολλοί δήμοι της χώρας έχουν αιτηθεί την επανατοποθέτηση των μη μετακινηθέντων δημοτικών αστυνομικών στην κάλυψη των υπηρεσιών ελέγχου κοινοχρήστων χώρων, καθώς αποτελούν εξειδικευμένο προσωπικό που ήδη ασκούσε τα καθήκοντα αυτά πριν τη θέση του σε διαθεσιμότητα.

Επειδή είναι κατάφωρη αδικία για τους έμπειρους υπαλλήλους των υπηρεσιών της δημοτικής αστυνομίας να οδηγούνται από την ελληνική πολιτεία στην ανεργία με ηλικιακά κριτήρια

Επειδή παραβιάζεται έτσι και η ελληνική νομοθεσία και το κοινοτικό δίκαιο (η αρχή της απαγόρευσης των διακρίσεων λόγω ηλικίας αποτελεί γενική αρχή του δικαίου της ένωσης και έχει συγκεκριμενοποιηθεί μέσω της Οδηγίας 2000/78 στον τομέα της απασχόλησης και της εργασίας και έχει ενσωματωθεί στο ελληνικό δίκαιο με το νόμο 3304/2005).

Επειδή είναι επιτακτική η ανάγκη να διορθωθεί η αδικία αυτή.

Eρωτάται ο κ. Υπουργός
  1. Σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προβεί προκειμένου να μην απολυθεί κανένας υπάλληλος, όπως εξάλλου είχε επανειλημμένα δεσμευθεί η ίδια η κυβέρνηση;
  2. Είναι στις προθέσεις του η αναμόρφωση των πινάκων των αποτελεσμάτων της υπ’ αριθμ. 5/2013 ανακοίνωσης του Υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης ώστε να ματαιωθούν οι απολύσεις και να απορροφηθούν οι δημοτικοί αστυνομικοί στις κενές οργανικές θέσεις των φορέων υποδοχής αλλά και σε κενές θέσεις στους Ο.Τ.Α. ή στον ευρύτερο δημόσιο τομέα για όσους είναι άνω των 50 ετών;

Oι ερωτώντες βουλευτές
Κριτσωτάκης Μιχάλης
Μητρόπουλος Αλέξης
Στρατούλης Δημήτρης
Πετράκος Θανάσης

Πηγή: http://www.syriza.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου