Κυριακή 15 Ιουνίου 2014

Έκτακτη σύσκεψη Σαμαρά-Βενιζέλου: Δεν αλλάζει ο σχεδιασμός για τη διαθεσιμότητα - Απορρόφηση Δ.Α. ζητά το ΠΑΣΟΚ - Συνάντηση Βενιζέλου-υπουργών του ΠΑΣΟΚ αύριο

Με νίκη στα σημεία του Υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, έληξε ο πρώτος γύρος της αντιπαράθεσης μεταξύ των δύο κυβερνητικών εταίρων σχετικά με την τύχη των διοικητικών υπαλλήλων ΑΕΙ και ΤΕΙ που έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα.


Από τη δίωρη, έκτακτη, σύσκεψη στο Μαξίμου, μεταξύ του Πρωθυπουργού κ. Αντώνη Σαμαρά και του Αντιπροέδρου της κυβέρνησης κ. Ευάγγελου Βενιζέλου, προέκυψε ότι η προκήρυξη που θα δημοσιευθεί θα προβλέπει, εν τέλει, την πρόσληψη 600 εκ των διοικητικών που βρίσκονται σε διαθεσιμότητα. Πρόκειται για την ύστατη παραχώρηση (αντί του αρχικού αριθμού των 500 προσλήψεων) στην οποία είχε προβεί ο κ. Κυρ. Μητσοτάκης μετά τις δημόσιες δηλώσεις του νέου υπουργού Παιδείας κ. Ανδρέα Λοβέρδου. Ο υπουργός Παιδείας διεκδικούσε, όπως και ο προκάτοχός του Κ. Αρβανιτόπουλος, να επαναπροσληφθούν πλέον των 880 διοικητικών, επί της ουσίας δηλαδή να μην απολυθεί ούτε ένας εξ αυτών που ετέθησαν σε καθεστώς διαθεσιμότητας, πριν από περίπου 8 μήνες.

Πριν τη συνάντηση στο Μαξίμου, ο κ. Βενιζέλος είχε μακρά συνάντηση με τον κ. Λοβέρδο, στο υπουργείο Εξωτερικών, ενώ δημοσίως στελέχη του ΠΑΣΟΚ στήριζαν την επιχειρηματολογία του νέου Υπουργού Παιδείας.

Ωστόσο, ο κίνδυνος εκτροχιασμού του προγράμματος και της συμφωνίας με την τρόικα από μία ελληνική υπαναχώρηση στο πρόγραμμα διαθεσιμότητας, και μάλιστα σε μία περίοδο που ο κ. Αντ. Σαμαράς επικεντρώνεται στην προσπάθεια περιορισμού των φορολογικών συντελεστών και θετικής έκβασης της συζήτησης για τη βιωσιμότητα του χρέους, ήταν πολύ μεγάλος προκειμένου να αγνοηθεί από το πρωθυπουργικό επιτελείο. Επιπλέον, μία υποχώρηση σε αυτή τη φάση, προφανώς θα δημιουργούσε προηγούμενο, που θα επέτρεπε σε άλλα κυβερνητικά στελέχη, στο άμεσο μέλλον, να εγείρουν αντίστοιχες απαιτήσεις εξαίρεσης των υπαλλήλων που έχουν υπό την εποπτεία τους. Άλλωστε, ο ίδιος ο κ. Σαμαράς έχει σαφή εικόνα των διαπραγματεύσεων με την τρόικα και της στάσης των πιστωτών της χώρας, προκειμένου να μπορεί κάθε φορά να αξιολογεί τί μπορεί και τί όχι να τεθεί προς συζήτηση, και μάλιστα με προοπτικές επιτυχούς έκβασης.

Παρά το γεγονός ότι η ανακοίνωση που εξέδωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος κ. Σοφία Βούλτεψη αφήνει ένα περιθώριο απορρόφησης και άλλων διοικητικών πέραν των 600, υψηλόβαθμα στελέχη του Μεγάρου Μαξίμου έστελναν σαφές μήνυμα ότι δεν υπάρχει περιθώριο επαναδιαπραγμάτευσης της συμφωνίας με την τρόικα για το πρόγραμμα κινητικότητας στο Δημόσιο, όπως ζητά το ΠΑΣΟΚ. «Δεν αλλάζει ο σχεδιασμός» προσέθεταν.

Στην κυβερνητική ανακοίνωση, σημειώνεται ότι για όσο διάστημα διαρκεί η αξιολόγηση των αιτήσεων που θα υποβληθούν για τις 600 θέσεις, όσοι έχουν υποβάλλει αιτήσεις δεν απολύονται, όπως άλλωστε προβλέπεται από τη νομοθεσία. Στο ίδιο διάστημα, σημειώνεται, θα ολοκληρωθεί και η αξιολόγηση των οργανογραμμάτων που έχουν υποβληθεί από τα Πανεπιστήμιο, «από ανεξάρτητο αξιολογητή μέσω της τεχνικής βοήθειας του ΕΣΠΑ». «Αν από την αξιολόγηση προκύψουν και νέες θέσεις διοικητικών υπαλλήλων ΑΕΙ, αυτές θα καλυφθούν με συμπληρωματική προκήρυξη» σημειώνει στην ανακοίνωση που εξέδωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος κ. Σοφία Βούλτεψη. Αν αυτή η αναφορά συνιστά παράθυρο απορρόφησης και άλλων, στο προσεχές μέλλον, ή περισσότερο μία ευκαιρία εκτόνωσης της έντασης που επικρατεί στα πανεπιστήμια και στο εσωτερικό της κυβέρνησης, θα διαπιστωθεί προσεχώς.

Πηγή: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δείτε επίσης το δελτίο ειδήσεων του MEGA:

Ο συμβιβασμός για τα ΑΕΙ πιλότος για την επανεξέταση των διαθεσιμοτήτων-απολύσεων – Ποιο είναι το σημείο κλειδί


Με πιλότο τον συμβιβασμό που επήλθε κατά τη χθεσινή συνάντηση μεταξύ του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Βαγγέλη Βενιζέλου, θα επιχειρήσει, σύμφωνα με πηγές της Χαριλάου Τρικούπη, το ΠΑΣΟΚ να επανεξεταστεί το θέμα των διαθεσιμοτήτων-απολύσεων. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές το σημείο κλειδί είναι η επαναξιολόγηση των οργανογραμμάτων των Πανεπιστημίων από εξωτερικό αξιολογητή που θα αμειφθεί μέσω ΕΣΠΑ, από την οποία θεωρούν ότι είναι πολύ πιθανόν να προκύψουν νέες κενές οργανικές θέσεις. Στόχος είναι τέτοια επαναξιολόγηση να γίνει, εν είναι δυνατόν, σε όλο το Δημόσιο εκεί που έχει ήδη γίνει (υπουργεία) και παράλληλα να επεκταθεί σε δήμους και νομικά πρόσωπα του Δημοσίου, ώστε να καταγραφούν οι κενές θέσεις στις οποίες το ΠΑΣΟΚ ζητά να επανατοποθετηθούν κατά προτεραιότητα οι υπάλληλοι που έχουν ενταχθεί σε καθεστώς διαθεσιμότητας και κάποιοι από αυτούς, όπως οι δημοτικοί αστυνομικοί και οι σχολικοί φύλακες, έχουν ήδη απολυθεί.

Γι’ αυτό το λόγο, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές του ΠΑΣΟΚ, Σαμαράς και Βενιζέλος συμφώνησαν να συγκεντρωθεί το σύνολο των στοιχείων σε σχέση με τις διαθεσιμότητες-απολύσεις, στη συνέχεια να γίνει αποτίμηση τους, ώστε να είναι ανοικτή η δυνατότητα επανεξέτασης και ευελιξίας με τη συμφωνία της τρόικας. Μάλιστα,  ως προς αυτό, οι ίδιες πηγές παρέπεμπαν στις περιπτώσεις του πετρελαίου θέρμανσης και του ΦΠΑ εστίασης.

Σύσκεψη συγκάλεσε ο Βενιζέλος με τα κυβερνητικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ για τη Δευτέρα το πρωί


Πολιτική επανατοποθέτηση της κυβέρνηση έναντι της τρόικας σε μια σειρά προαπαιτούμενων μέτρων θα επιχειρήσει ο Βαγγέλης Βενιζέλος.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης έχει καλέσει σε σύσκεψη την Δευτέρα τους υπουργούς και τους υφυπουργούς του ΠΑΣΟΚ και αναμένεται να τους ζητήσει να επιμείνουν στην ανάγκη της εθνικής διαπραγμάτευσης για ζητήματα όπως είναι η διαθεσιμότητα, οι ιδιωτικοποιήσεις, το Ασφαλιστικό, οι ομαδικές απολύσεις - για τις οποίες υπάρχει απόλυτο βέτο από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ.

Ανέθεσε μάλιστα στον Χρ. Πρωτόπαπα και στον Π. Ρήγα να βρίσκονται σε επικοινωνία με τον Δ. Σταμάτη και τον Στ. Παπασταύρου από το γραφείο του Πρωθυπουργού ώστε να διαμορφωθεί κοινή επιχειρηματολογία έναντι της τρόικας.

Παρά τις πιέσεις που ασκούνται από το ΔΝΤ, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε άφησε ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα στη συνάντηση με τον Γιάννη Στουρνάρα και τον σύμβουλο του Πρωθυπουργού Σ. Παπασταύρου στο Βερολίνο, όταν ο πρώην υπουργός Οικονομικών του επισήμανε ότι κάποια μέτρα ελήφθησαν βιαστικά και θα πρέπει να αναθεωρηθούν. 

Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου