Σάββατο 28 Ιουνίου 2014

Μητσοτάκης: Πετύχαμε το τέλος διαθεσιμότητας, απολύσεων γιατί τηρήσαμε τις δεσμεύσεις μας- Τι λέει για αξιολόγηση, ανασχηματισμό, εκλογές - Επιστολή και στην ΚΕΔΕ

Τη διαβεβαίωση ότι δεν πρόκειται να συνεχιστούν και το 2015 το μέτρο της διαθεσιμότητας και οι απολύσεις των δημοσίων υπαλλήλων δίνει, μιλώντας σε συνέντευξή του στην «Free Sunday», ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο υπουργός υπογραμμίζει ότι η τρόικα συμφώνησε με το σχετικό αίτημα της ελληνικής πλευράς, καθώς η κυβέρνηση ήταν συνεπής στις δεσμεύσεις της, όπως επισημαίνει.

Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης, χωρίς να παραλείψει τις αιχμές έναντι συναδέλφων του, σημειώνει ότι εάν «ένας υπουργός διαφωνήσει ανοικτά με προαπαιτούμενα, δεν πρέπει να έχει θέση στην κυβέρνηση. Αυτό είναι αυτονόητο. Και αυτό φυσικά ισχύει και για μένα. Αν διαφωνούσα δεν θα είχα θέση στην κυβέρνηση», λέει χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στην διαδικασία της αξιολόγηση δημοσίων υπαλλήλων, τη χαρακτηρίζει «αναγνώριση της πραγματικής προσπάθειας σε πραγματική θέση εργασίας». Σύμφωνα με τον ίδιο, η κυβέρνηση έχει ολοκληρώσει τους ποσοτικούς στόχους στο δημόσιο τομέα και καλείται να υλοποιήσει πλέον τους ποιοτικούς.

«Στόχος μας είναι να διορθώσουμε αδικίες και να αμβλύνουμε προφανείς κοινωνικές ανισότητες», συμπληρώνει ο υπουργός, ο οποίος δηλώνει βέβαιως πως οι εκλογές θα πραγματοποιηθούν το 2016.

Αναλυτικότερα, ολόκληρη η συνέντευξη του Κυριάκου Μητσοτάκη στην «Free Sunday» και στον Δημήτρη Χρυσικόπουλο:

Πηγή & συνέντευξη: http://www.aftodioikisi.gr/


Η αξιολόγηση φέρνει απολύσεις στο Δημόσιο


Η κυβέρνηση αρνείται τον καθορισμό ποοστικού στόχου για πραγματοποίηση απολύσεων το 2015. Παρόλο που οι 2.000 απολύσεις στις οποίες αναφέρεται το ΔΝΤ στην έκθεσή του για την Ελλάδα προγραμματίζονται έτσι κι αλλιώς, με απομακρύνσεις επιόρκων και υπαλλήλων που προσλήφθηκαν με πλαστά πιστοποιητικά, η κυβέρνηση δεν θέλει μια σαφή δέσμευση σε συγκεκριμένο αριθμό απολύσεων δημοσίων υπαλλήλων. Ο λόγος είναι κυρίως ψυχολογικός-επικοινωνιακός και ως προς αυτό έχει δεσμευτεί προσωπικά ο ΥΠΔΜ Κ. Μητσοτάκης ότι δεν πρόκειται να αποδεχθεί κάτι τέτοιο.

Ωστόσο, η υπόδειξη του ΔΝΤ που φαίνεται ότι θα υιοθετηθεί στην πράξη είναι η σύνδεση της αποδοτικότητας με τις απολύσεις. Θα χρησιμοποιηθεί, δηλαδή, η αξιολόγηση ως μηχανισμός δημιουργίας δεξαμενών υπαλλήλων προς αναγκαστική απομάκρυνση. Οι πιστωτές θέτουν ευθέως θέμα απολύσεων με βάση τη βαθμολογία που θα πάρουν οι υπό κρίση δημόσιοι υπάλληλοι. Το ΥΠΔΜ δεν παραδέχεται ότι υπάρχουν τέτοιες προθέσεις, ωστόσο η καθιέρωση της ποσόστωσης αντιμετωπίζεται από τους συνδικαλιστές ως εργαλείο πραγματοποίησης απολύσεων.

Πηγή:  http://www.aftodioikisi.gr/


Μητσοτάκης σε ΚΕΔΕ: Η αξιολόγηση δεν οδηγεί σε απολύσεις- Eφαρμόστε την γιατί βελτιώνει τους υπαλλήλους…


Η διαδικασία της αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων δεν συνδέεται με το πρόγραμμα κινητικότητας – διαθεσιμότητας, με απολύσεις, αλλά ούτε και με μισθολογικές μειώσεις, σύμφωνα με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκο Μητσοτάκη και την επιστολή που έστειλε στον πρόεδρο της ΚΕΔΕ, Κώστα Ασκούνη.

«Θέλω να υπενθυμίσω και να τονίσω κατηγορητικά για άλλη μια φορά ότι η διαδικασία αξιολόγησης δεν συνδέεται καθ’ οιονδήποτε τρόπο με κινητικότητα, διαθεσιμότητα – πόσο μάλλον απολύσεις – αλλά ούτε και με μισθολογικές μειώσεις ή οποιαδήποτε αρνητική υπηρεσιακή μεταβολή», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης.

Επιπλέον, ο υπουργός υπενθυμίζει ότι στο Ν. 4250/2014 επισημαίνεται πολύ καθαρά ότι οι εκθέσεις αξιολόγησης του έτους 2013 δεν θα ληφθούν υπόψη για την τρέχουσα διαδικασία του προγράμματος κινητικότητας – διαθεσιμότητας, το οποίο άλλωστε έχει ολοκληρωθεί. «Οποιοσδήποτε άλλος αρνητικός συσχετισμός με τη διαδικασία αξιολόγησης συνιστά απλώς παραπληροφόρηση», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης επισημαίνει την ανάγκη το νέο σύστημα αξιολόγησης να εφαρμοστεί στο Δημόσιο, έτσι ώστε να διαμορφώσει η διοίκηση με ομοιόμορφο τρόπο μια εικόνα για την ποιότητα της απόδοσης των υπαλλήλων της: «Κυρίως, όμως θα παρέχει τη δυνατότητα σε υπαλλήλους με συγκριτικά μειωμένη απόδοση να ενισχυθούν ώστε να έχουν την ευκαιρία να βελτιωθούν και να αποδώσουν καλύτερα, πράγμα που αποτελεί καθήκον και υποχρέωση της κάθε διοίκησης προς το ανθρώπινο δυναμικό της και πρωτίστως βέβαια προς την κοινωνία και τους διοικούμενους».

Τέλος, ο υπουργός καλεί την ΚΕΔΕ να συμβάλλει στην εφαρμογή του νόμου, ζητώντας της παράλληλα τις προτάσεις της στη διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη για το σχεδιασμό του πάγιου και οριστικού συστήματος αξιολόγησης που θα ισχύσει από το 2015.

Δείτε αναλυτικά την επιστολή του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης στον πρόεδρο της ΚΕΔΕ εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου