Παρασκευή 12 Ιουλίου 2013

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας από δημοτικούς αστυνομικούς και σχολικούς φύλακες στο Caravel στη συνεδρίαση της ΚΕΔΕ - Προηγήθηκε μεγαλειώδης μοτοπορεία




Μηχανοκίνητη πορεία πραγματοποίησαν οι εργαζόμενοι στη δημοτική αστυνομία.

Ξεκίνησαν από το κτίριο του δήμου Αθηναίων στη Λιοσίων και έφτασαν, με τις μηχανές και τα περιπολικά τους, στο ξενοδοχείο Caravel όπου συνεδριάζει εκτάκτως η ΚΕΔΕ, κλείνοντας τη Βασιλέως Αλεξάνδρου, από τη συμβολή της με τη Μιχαλακοπούλου.

Μοναδικό θέμα της συνέλευσης, η οποία ήταν προγραμματισμένη για τις 10 το πρωί αλλά καθυστέρησε λόγω της παρουσίας μελών της ΚΕΔΕ στη συζήτηση επί του πολυνομοσχεδίου στη Βουλή, είναι «οι κυβερνητικές αποφάσεις για την κατάργηση βασικών αρμοδιοτήτων και υπηρεσιών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και την υπαγωγή σε καθεστώς διαθεσιμότητας των υπαλλήλων τους».

Εντωμεταξύ σε εξέλιξη είναι από τις 12 το μεσημέρι η συγκέντρωση των εργαζομένων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης έξω από τα γραφεία της Ομοσπονδίας, στην Πλατεία Καραϊσκάκη, και θα ακολουθήσει πορεία προς τη Βουλή. Για το Σαββατοκύριακο έχει αποφασιστεί αποχή από κάθε εργασία στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Σε μετωπική σύγκρουση συνδικάτων και δήμων με την κυβέρνηση εξελίσσεται η "επιχείρηση" μαζικών απολύσεων - κινητικότητας στο Δημόσιο.

Το πρωί της Παρασκευής συνεδρίασε η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) σε κεντρικό ξενοδοχείο στην περιοχή του Παγκρατίου, προκειμένου να καθοριστεί το μέλλον των κινητοποιήσεων.

Δημοτικοί αστυνομικοί και σχολικοί φύλακες, φωνάζοντας συνθήματα κατά των μαζικών απολύσεων, αλλά και του λουκέτου σε δεκάδες δημοτικές υπηρεσίες, έδωσαν το παρών έξω από το κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας.

Προτείνουν διήμερο λουκέτο σε όλους τους δήμους της χώρας

"Αντισυνταγματικό και αντιδημοκρατικό" χαρακτήρισε το πολυνομοσχέδιο ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, Κώστας Ασκούνης μιλώντας στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής όπου συζητείται.

Παράλληλα, ο ίδιος πρότεινε την αναστολή της λειτουργίας των δήμων από την ερχόμενη Δευτέρα, 15 Ιουλίου έως και την Τετάρτη, 17 Ιουλίου, οπότε θα τεθεί σε ψηφοφορία το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών.

Συγκεκριμένα, πρότεινε να λειτουργήσουν μόνο οι κοινωνικές δομές, με εξαίρεση την Τρίτη, 16 Ιουλίου, παραμονή της ψήφισης του νομοσχεδίου.

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ ζήτησε την απόσυρση του νομοσχεδίου, σοβαρή και αποτελεσματική κινητικότητα σε όλο το εύρος της δημόσιας διοίκησης και δημιουργία πλατφόρμας για ενδοδημοτική κινητικότητα. Σε διαφορετική περίπτωση υπάρχει πρόταση για επ' αόριστον λουκέτο των δήμων και παραιτήσεις δημάρχων.

Εάν το νομοσχέδιο ψηφιστεί ως έχει στα θέματα τοπικής αυτοδιοίκησης, η ΚΕΔΕ θα συγκαλέσει έκτακτο συνέδριο, στο οποίο θα γίνει αποτίμηση της κατάστασης και θα εξεταστούν όλα τα ενδεχόμενα.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΠΟΕ ΟΤΑ, Θέμης Μπαλασόπουλος, τόνισε ότι με αυτό το νομοσχέδιο επελέγη να πληγεί ο χώρος της τοπικής αυτοδιοίκησης κάνοντας λόγο για διάλυση των δήμων.

Πρόσθεσε χαρακτηριστικά "θα ματώσουμε αλλά αυτές οι διατάξεις που είναι αντισυνταγματικές δεν πρόκειται να περάσουν".

Για σειρά αιφνίδιων θανάτων την επόμενη περίοδο στους δήμους έκανε λόγο η βουλευτίνα του ΣΥΡΙΖΑ, Νάντια Βαλαβάνη.

"Εδώ δεν είναι Σκουριές, είναι Βουλή. Αν ήταν Σκουριές θα ήσασταν εκεί να φυλάτε τα χωράφια του Μπόμπολα, εσείς δεν ξέρετε από Σκουριές, ξέρετε μόνο από εξυπηρέτηση συμφερόντων" είπε από το ΠΑΣΟΚ ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος απευθυνόμενους στους εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Το πρόγραμμα κινητοποιήσεων

Η ΠΟΕ-ΟΤΑ έχει προγραμματίσει στάση εργασίας από τις 11:30 έως τη λήξη του ωραρίου και καλεί τους εργαζόμενους σε συγκέντρωση στις 12:00 στην πλατεία Καραϊσκάκη και σε πορεία προς τη Βουλή το μεσημέρι της Παρασκευής.

Το Σάββατο οι δημοτικοί υπάλληλοι θα απέχουν από τα καθήκοντά τους, ενώ τη Δευτέρα, παραμονή ψήφισης του πολυνομοσχεδίου, η ΠΟΕ-ΟΤΑ καλεί σε συγκέντρωση στην πλατεία Συντάγματος. Η συγκέντρωση ενδέχεται, μάλιστα να συνδυαστεί με συναυλία, ενώ εξετάζεται και το ενδεχόμενο ολονύκτιας παραμονής.

Την Τρίτη θα συμμετάσχουν στην 24ωρη απεργία που έχουν προκηρύξει η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ.

Την ίδια ώρα εντείνονται οι διεργασίες στους κόλπους της Ομοσπονδίας Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (ΟΛΜΕ), καθώς το Διοικητικό Συμβούλιο συνεδρίασε και αποφάσισε σειρά δράσεων και κινητοποιήσεων, για να εκφράσουν οι καθηγητές την αντίθεσή τους στις υποχρεωτικές μετατάξεις, στις διαθεσιμότητες και τις απολύσεις.

Αποφασίστηκε να γίνει μαζική διαμαρτυρία έξω από τα γραφεία της περιφερειακής διεύθυνσης Εκπαίδευσης Αττικής στην οδό Τσόχα 13 στους Αμπελόκηπους σήμερα, Παρασκευή, στη 1 το μεσημέρι.

Επίσης, θα δοθεί συνέντευξη Τύπου τη Δευτέρα στις 11 το πρωί στα γραφεία της ΟΛΜΕ, θα δημιουργηθεί ραδιοφωνικό σποτ εναντίον των νέων μέτρων, θα ενημερώσουν τους γονείς με επιστολές για τις εξελίξεις, θα γίνουν καταχωρίσεις σε εφημερίδες με τα αιτήματα τους και θα συμμετάσχουν στο συλλαλητήριο στο Σύνταγμα τη Δευτέρα, μαζί με άλλους εργαζομένους, στις 7 το απόγευμα.

Νέα συγκέντρωση προγραμματίζουν την Τρίτη 16 Ιουλίου στις 11.30 το πρωί στην πλατεία Κλαυθμώνος μαζί με τους άλλους εργαζόμενους.

Οι εκπαιδευτικοί της Θεσσαλονίκης θα κάνουν εξόρμηση ενημέρωσης στα επαγγελματικά λύκεια και παρέμβαση στις 12.00 στο άγαλμα του Βενιζέλου, ενώ στις 7 το απόγευμα θα συμμετάσχουν σε πορεία με άλλα σωματεία εργαζομένων με κατάληξη το κτίριο της ΕΤ-3 στη Λ. Στρατού.

«Λουκέτο» στους δήμους μέχρι και την Τετάρτη πρότεινε η ΚΕΔΕ

Τις παραιτήσεις τους υποβάλλουν οι δήμαρχοι - Δημοτικοί αστυνομικοί «πολιορκούν» το «Κάραβελ» - Σήμερα οι τελικές αποφάσεις

Τις παραιτήσεις τους υποβάλλουν οι δήμαρχοι - Δημοτικοί αστυνομικοί «πολιορκούν» το «Κάραβελ» - Σήμερα οι τελικές αποφάσεις

Σε κλίμα έντασης συνεχίζεται η έκτακτη γενική συνέλευση της ΚΕΔΕ στο ξενοδοχείο «Κάραβελ» με κεντρικό θέμα το πολυνομοσχέδιο που ψηφίζεται την επόμενη Τετάρτη στη Βουλή και προβλέπει την ένταξη δημοτικών υπαλλήλων στο πρόγραμμα κινητικότητας και την κατάργηση υπηρεσιών στους δήμους.

Στην πλειονότητά τους, οι δήμαρχοι που παίρνουν το λόγο στη γενική συνέλευση, υποβάλλουν τις παραιτήσεις τους στη διάθεση του προεδρείου. Υπενθυμίζεται πως ο πρόεδρος της Ένωσης Κώστας Ασκούνης έχει εισηγηθεί απεργιακές κινητοποιήσεις έως και την Τετάρτη σε όλους τους δήμους.

Δεν λείπουν και κάποιες κριτικές φωνές απέναντι στην ίδια την ΚΕΔΕ και το διοικητικό συμβούλιό της για τις έως σήμερα πολιτικές επιλογές. Επίσης, αρκετοί δήμαρχοι έχουν στηλιτεύσει το γεγονός ότι στη σημερινή σημαντική γενική συνέλευση παρίσταται το ένα τρίτο των δημάρχων.

Βασικό θέμα, επίσης, που προκαλεί τις αντιδράσεις των αιρετών, είναι η ισχυρή επιτροπεία του Παρατηρητηρίου Οικονομικής Αυτοτέλειας, μέσω του οποίου ο γενικός διευθυντής Οικονομικών του υπουργείου Εσωτερικών αποκτά αποφασιστική εξουσία στη σύνταξη των προϋπολογισμών των δήμων και ορίζεται ως αρμόδιος να υποδεικνύει στους ΟΤΑ τις παρεμβάσεις που πρέπει να εφαρμόζουν.

Γι αυτό, στην πρόταση ψηφίσματος της γενικής συνέλευσης αναφέρεται με σαφήνεια ότι, αμέσως μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου, θα εξεταστούν προτάσεις ακόμη και για ακραίες μορφές αντίδρασης, όπως παραιτήσεις όλων των μελών των δημοτικών συμβουλίων.

Ήδη, η ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας, με χθεσινό ψήφισμά της προτείνει να τεθούν οι παραιτήσεις των 325 δημάρχων στη διάθεση της γενικής συνέλευσης της ΚΕΔΕ, ως ύστατη έκφραση διαφύλαξης της αξιοπρέπειας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

«Λουκέτο» διαρκείας η εισήγηση του προέδρου

«Λουκέτο» στους δήμους έως και την Τετάρτη, όταν και αναμένεται να πραγματοποιηθεί στη Βουλή η ψηφοφορία για το επίμαχο πολυνομοσχέδιο, προτείνει το προεδρείο της ΚΕΔΕ.

Αυτό πρότεινε ο πρόεδρος της Ένωσης Κώστας Ασκούνης, κατά τη διάρκεια της έκτακτης γενικής συνέλευσης, ζητώντας επίσης να εξαιρεθούν από τις απεργιακές κινητοποιήσεις οι κοινωνικές και προνοιακές δομές των δήμων, με εξαίρεση την Τρίτη, παραμονή της ψηφοφορίας στη Βουλή.

Αναφορικά με το μείζον θέμα της συλλογής των απορριμμάτων, ο κ. Ασκούνης πρότεινε οι δήμαρχοι να είναι αυτοί που θα αποφασίζουν εάν θα γίνεται κανονικά η αποκομιδή ή όχι.

Την ημέρα της ψήφισης του πολυνομοσχεδίου, η ΚΕΔΕ προτείνει να πραγματοποιηθεί συγκέντρωση των αιρετών και πορεία προς τη Βουλή.

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ προειδοποίησε μάλιστα πως αν το νομοσχέδιο δεν αποσυρθεί και ψηφιστεί τότε η Ένωση θα εξετάσει ακόμη και το ενδεχόμενο μαζικών παραιτήσεων των δημάρχων. «Αν το νομοσχέδιο ψηφιστεί θα εξετάσουμε το ενδεχόμενο ακόμη και ακραίων παρεμβάσεων, όπως οι μαζικές παραιτήσεις δημοτικών συμβουλίων σε όλη τη χώρα», είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ.

Δημοτικοί αστυνομικοί «πολιορκούν» το «Κάραβελ»


Έξω από το ξενοδοχείο όπου πραγματοποιείται η έκτακτη γενική συνέλευση της ΚΕΔΕ παραμένουν συγκεντρωμένοι οι δημοτικοί αστυνομικοί, που πραγματοποίησαν νωρίτερα νέα μοτοπορεία στο κέντρο της Αθήνας, αντιδρώντας στα σχέδια κινητικότητας και διαθεσιμότητας.

Λόγω της κινητοποίησης, είναι κλειστή αυτή την ώρα η Βασιλέως Αλεξάνδρου.


Την ίδια ώρα, με στάση εργασίας από τις 11.30 το πρωί μέχρι τη λήξη του ωραρίου συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις της ΠΟΕ - ΟΤΑ κατά της κινητικότητας και των απολύσεων στο Δημόσιο.

Στις 12 το μεσημέρι θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση των εργαζομένων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης έξω από τα γραφεία της Ομοσπονδίας, στην Πλατεία Καραϊσκάκη, και θα ακολουθήσει πορεία προς τη Βουλή.


Για το Σαββατοκύριακο έχει αποφασιστεί αποχή από κάθε εργασία στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.



Θεσσαλονίκη
: Παρόντες στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου οι δημοτικοί αστυνομικοί

Σε κινητοποιήσεις βρίσκονται και οι δημοτικοί αστυνομικοί του δήμου Θεσσαλονίκης. Αυτή την ώρα είναι σε εξέλιξη η συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου της πόλης, με βασικό θέμα συζήτησης το πρόγραμμα κινητικότητας, στην οποία παρευρίσκονται και οι δημοτικοί αστυνομικοί.

Νωρίτερα, οι άνδρες και οι γυναίκες του σώματος πραγματοποίησαν πορεία από το κτίριο της δημοτικής αστυνομίας με προορισμό το δημαρχείο.

Η πορεία πέρασε από το κέντρο της πόλης και την παραλιακή οδό υπό τους ήχους των σειρήνων των οχημάτων της δημοτικής αστυνομίας. Σε αυτήν συμμετείχε όλη η δύναμη των δημοτικών αστυνομικών, μοτοσικλετιστές, ποδηλάτες και πεζοί.

Με τα αυτοκίνητα και τις μηχανές της υπηρεσίας περικύκλωσαν το δημαρχείο, ενώ σε μία συμβολική κίνηση, για να δειξουν την αντίθεσή τους για τις μετακινήσεις και τη διαθεσιμότητα, έβαλαν κόκκινες κορδέλες γύρω από το κτίριο.

Εν τω μεταξύ, τη Δευτέρα έχουν προγραμματιστεί διαρκείς γενικές συνελεύσεις, συγκεντρώσεις και καταλήψεις σε όλους τους πρωτοβάθμιους συλλόγους - μέλη της Ομοσπονδίας.

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας διοργανώνεται πανελλαδικό συλλαλητήριο με κάθοδο όλων των δημοτικών υπαλλήλων στην Αθήνα, στην Πλατεία Συντάγματος όπου θα πραγματοποιηθεί στις 20:00 συγκέντρωση της ΑΔΕΔΥ καθώς και συναυλίες καλλιτεχνών.

Την Τρίτη, η ΠΟΕ-ΟΤΑ θα συμμετάσχει στην 24ωρη πανεργατική απεργία της ΑΔΕΔΥ και της ΓΣΕΕ, με βασικό σύνθημα «περικυκλώνουμε τη Βουλή-απόσυρση του πολυνομοσχεδίου».










Πηγή: http://www.protothema.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου