Παρασκευή 12 Ιουλίου 2013

Δημοτική Αστυνομία: «Κλειστόν ένεκα καταργήσεως», άρθρο της Κρυσταλλίας Μακατού

Η κατάρρευση των δήμων ξεκίνησε με τη συστηματική συρρίκνωση πόρων, την κατάργηση Νομικών Προσώπων (κλείσιμο βιβλιοθηκών, κατάργηση παιδικών σταθμών, κατάργηση κοινωνικών προγραμμάτων κ.λπ.), και συνεχίζεται με τις ιδιωτικοποιήσεις και το μεγάλο φαγοπότι των εργολάβων για τα σκουπίδια. Ταυτόχρονα, η ισοπέδωση των δημοτικών υπαλλήλων, από τις ελαστικές σχέσεις εργασίας και την αποδυνάμωση των δημοτικών υπηρεσιών σε ανθρώπινο δυναμικό, έφτασε στις μειώσεις μισθών και προχωρά με τη διαθεσιμότητα και τις απολύσεις.

Η «βόμβα» για την κατάργηση της Δημοτικής Αστυνομίας είναι συνέχεια αυτής της ισοπέδωσης.

Πρόκειται για έναν προαναγγελθέντα θάνατο, αφού στους κόλπους της Δημοτικής Αστυνομίας ανέκαθεν υπήρχε υφέρπουσα συζήτηση για την οπλοφορία της και τη μετατροπή της σε Σώμα Ασφαλείας, παρά τις διαρκείς διεκδικήσεις και κινητοποιήσεις εκ μέρους των συνδικαλιστικών οργάνων.

Το κλείσιμο της ΕΡΤ πριν τρεισήμισι βδομάδες έδειξε τις διαθέσεις της κυβέρνησης και τον δρόμο. Έναν δρόμο ακραίου και βάναυσου αυταρχισμού: αποφασίζουν, διατάζουν και καρατομούν δημόσια αγαθά και ανθρώπινες ζωές εν μία νυκτί.

Με μέθοδο «κοπτικής - ραπτικής» καταργούν 6.700 θέσεις από την ΕΛ.ΑΣ. με σχετικό νομοσχέδιο, και επιδιώκουν «κινητικότητα» των δημοτικών αστυνόμων, για να καλύψουν κενά αστυνόμευσης και καταστολής. «Κόψε - ράψε» δηλαδή, για να εισπραχθεί η δόση αποπληρωμής τοκοχρεωλυσίων και ενίσχυσης των τραπεζών!

Η εκτίμηση είναι, με τον τρόπο που επιχειρούν να καταργήσουν τη Δημοτική Αστυνομία, πως εξωραΐζουν πιθανές απολύσεις μιλώντας κατ' αρχήν για διαθεσιμότητα και μετατάξεις. Είναι προφανές πως κατάργηση της Δημοτικής Αστυνομίας συνεπάγεται μείωση των εσόδων και του ανθρώπινου δυναμικού των ήδη αποδυναμωμένων δήμων, και (για όσους εργαζόμενους δεν απολυθούν) αλλαγή της φύσης εργασίας τους και οπλοφορία παρά την αντίθετη διεκδίκηση, όπως έχει εκφραστεί εδώ και χρόνια από την ΠΟΕ - ΟΤΑ.

Μάλιστα, σε πρόσφατη ημερίδα που πραγματοποίησε η ΠΟΕ - ΟΤΑ για τα προβλήματα του κλάδου, αποφασίστηκε ενίσχυση του θεσμικού πλαισίου της Δημοτικής Αστυνομίας, από τη στιγμή που ασκεί τις περισσότερες αρμοδιότητες από τις υπόλοιπες υπηρεσίες των δήμων.

Δυστυχώς, το εξασθενημένο συνδικαλιστικό κίνημα λογάριασε χωρίς τον ξενοδόχο!

Χωρίς κανένα σχέδιο και χωρίς προηγούμενη συζήτηση, η κυβέρνηση επιχειρεί να καταργήσει μια υπηρεσία με συνταγματικά κατοχυρωμένες αρμοδιότητες, ασκούμενες με κοινωνικό και ανταποδοτικό χαρακτήρα.

Υπάλληλοι στη Δημοτική Αστυνομία από όλη την Ελλάδα έχουμε δυναμικό ραντεβού το πρωί της Δευτέρας στο συλλαλητήριο που προκήρυξε η ΠΟΕ - ΟΤΑ και η ΑΔΕΔΥ ενάντια σε αυτό το χτύπημα στους ΟΤΑ, που μετρά τους εργαζόμενους και τις παρεχόμενες υπηρεσίες σαν ψυχρούς αριθμούς, που διαρρηγνύει ακόμη περισσότερο την κοινωνική συνοχή.

Σε αυτό τον αγώνα χρειάζεται η αλληλεγγύη όλων των εργαζόμενων, όλης της κοινωνίας. Για την υπεράσπιση του δημόσιου και κοινωνικού χαρακτήρα της τοπικής αυτοδιοίκησης και του αυτοδιοίκητου των δήμων, για την υπεράσπιση της εργασίας μας.

Να είμαστε όλες και όλοι εκεί!

Η Κρυσταλλία Μακατού εργάζεται στη Δημοτική Αστυνομία Λάρισας, είναι μέλος της ΑΣΚ - ΟΤΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου