Κυριακή 7 Ιουλίου 2013

Έτοιμη να υποδεχθεί τη Δημοτική Αστυνομία η ΕΛ.ΑΣ.

Σε σχέδιο νόμου του υπ. Δημόσιας Τάξης για την αναδιοργάνωση της αστυνομίας, που δεν δόθηκε ακόμα στη δημοσιότητα, υπάρχει "παράθυρο" για απορρόφησή τους * Προβλέπεται επανεκπαίδευση και ένταξη σε υπηρεσίες όπως οι πεζές περιπολίες, ο αστυνομικός της γειτονιάς και η τροχαία


Με ανοιχτές αγκάλες θα δεχθεί, όπως φαίνεται από το υπουργείο Δημόσιας Τάξης, η ΕΛ.ΑΣ. τους 3.500, αν τελικά δηλαδή πάνε όλοι, δημοτικούς αστυνομικούς. Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Δημόσιας Τάξης, υπήρξε επικοινωνία και συνεργασία με τα υπουργεία Εσωτερικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης, κάτι μάλιστα που φαίνεται και στο άρθρο 5 του νομοσχεδίου αναδιοργάνωσης της ΕΛ.ΑΣ. που διέρρευσε τις τελευταίες ημέρες στο Διαδίκτυο, δεν έχει όμως αναρτηθεί ακόμα από το αρμόδιο υπουργείο για δημόσια διαβούλευση, κάτι που αναμένεται εντός ολίγων ημερών. Στο νομοσχέδιο των διαρροών αυτών γίνεται λόγος για κατάργηση 6.700 οργανικών θέσεων αστυφυλάκων, που προκύπτουν όμως από συνταξιοδοτήσεις και αποχωρήσεις που έχουν ήδη γίνει.

Επιστρέφοντας στο άρθρο 5, ανοίγει "παράθυρο" στον κλάδο Τάξης, που αφορά γενική αστυνόμευση και τροχαία. Σε αυτόν τον κλάδο προβλέπεται η λειτουργία Διεύθυνση Εξυπηρέτησης Πολιτών και Δημοτικής Αστυνόμευσης που θα συνεργάζεται με τοπικούς φορείς, ιδιώτες και με φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Δημόσιας Τάξης, οι δημοτικοί αστυνομικοί που θα μεταταχθούν θα επανεκπαιδευτούν -πιθανότατα για να μπορούν να φέρουν και όπλο- και θα καταταγούν σε θέσεις όπου θα αξιοποιείται η προτέρα εμπειρία τους, όπως πεζές περιπολίες, ο αστυνομικός της γειτονιάς ή τροχαία. Αποκλείστηκε, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η πιθανότητα να υπηρετούν σε υπηρεσίες όπως ΜΑΤ ή σε γραφεία, όπως επίσης και ότι οι μετατάξεις αυτές δεν αφορούν τον αριθμό των 625 διοικητικών υπαλλήλων που το υπουργείο είχε ανακοινώσει πως θα ενταχθούν ως πολιτικό προσωπικό στην ΕΛ.ΑΣ. στις 10 Ιουνίου, έπειτα από μετατάξεις στον ευρύτερο δημόσιο τομέα.
Φυσικά, πολλά ερωτήματα θα προκύψουν από αυτές τις μετατάξεις, όπως ποιοι θα φέρουν/αν θα φέρουν οπλισμό, αν θα έχουν την κανονική εξέλιξη των αστυνομικών, με ποιο βαθμό θα αναλάβουν υπηρεσία, τι είδους ασφάλιση θα έχουν κ.ά.

Αντίθετοι ΚΕΔΕ,  ΠΟΕ ΟΤΑ, Καμίνης

"Εκφράζουμε την αντίθεσή μας για το ενδεχόμενο κατάργησης της Δημοτικής Αστυνομίας και μετάταξης των 4.000 δημοτικών αστυνόμων στην Ελληνική Αστυνομία. Δηλώνουμε ότι ουδέποτε είχε τεθεί τέτοιο θέμα, πολλω δε μάλλον συζητηθεί με την κυβέρνηση" δήλωσε σχετικά ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Κ. Ασκούνης.

Σε ανακοίνωσή της, η ΠΟΕ ΟΤΑ χαρακτηρίζει «πραξικοπηματική απόφαση και συνταγματική εκτροπή» την απόφαση, «ενταγμένη στο 'Δόγμα του Σοκ', ώστε να τρομοκρατήσουν, να διαιρέσουν και να οδηγήσουν χιλιάδες εργαζόμενους στην απόλυση και την εξαθλίωση".
Αρνητικός εμφανίστηκε και ο δήμαρχος Αθηναίων, Γ. Καμίνης, δηλώνοντας μεταξύ άλλων πως «η Δημοτική Αστυνομία είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τη λειτουργία της πόλης. Είναι πάγια θέση του Δήμου Αθηναίων η ανάγκη ενίσχυσης του θεσμικού πλαισίου των αρμοδιοτήτων της και όχι η κατάργησή της».

Οι συνδικαλιστές της ΕΛ.ΑΣ. δεν είχαν πάρει θέση μέχρι αργά χθες.
Ε.Ζ.

Πηγή: Αυγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου